Huawei MateBook X Pro İnceleme

Yılın en iyi dizüstü bilgisayarı olabilir mi? Huawei'nin MateBook X Pro kompakt notebook'u testte!

CHIP Online Notu 90
  • Güzel tasarım
  • Muhteşem, parlak ekran
  • Başarılı performans
  • Surround hoparlörler
  • Bağlantı genişleme adaptörü
  • SD kart yuvası yok
  • Web kamerası çözünürlüğü
  • Fiyat

Huawei'nin kısa bir süre önce tanıttığı MateBook modelleri arasında tepe model olmasıyla dikkat çekici duran MateBook X Pro, sonunda elimize ulaştı. Daha önce Mobil Dünya Kongresi'nde kısaca incelediğimiz MateBook X Pro, pek çok açıdan Dell XPS 13'ten bu yana gördüğümüz en hızlı laptop'lardan biri oluyor doğrusu. Öte yandan bunu güzel bir tasarımla da süsleyen MateBook X Pro, bakalım şimdi bizlere neler sunuyor?

MateBook X Pro Nasıl Görünüyor?

MateBook X Pro Nasıl Görünüyor?

MateBook X Pro'nun tasarımı, keskin kenarları, çerçevesiz ekranı ve kompakt yapısıyla nereden bakarsanız bakın çok güzel görünüyor. Elimizde uzay grisi rengiyle bulunan cihaz, ayrıca mistik gümüş rengiyle de tercih edilebiliyor.

Laptop'ın ağırlığı 1.3 kilogram seviyesinde. Oldukça ince tasarlanan model, en ince yerinde 4.9 mm, en kalın noktasında ise 14.6 mm gibi bir kalınlık sunuyor. Açıkçası bu boyut ve ağırlıkla, rahat şekilde taşıyabilmek için yeterince ince ve hafif bir dizüstü bilgisayar olmuş. Bu arada cihazın kompakt tasarımı, bataryasına da yansımış. MateBook X Pro'nun bataryası, bir akıllı telefon şarj adaptöründen hallice diyebiliriz. Bu anlamda da pek çok rakibinden ayrılıyor.

Çevrede Neler Var Neler Yok?

Çevrede Neler Var Neler Yok?

Laptop'ın arkadan aydınlatmalı klavyesi, minimal tasarıma ayak uyduracak cinste, yüzeye oldukça yakın tuşlardan oluşuyor. Tuşların zemine yakın olması, bazı kullanıcılar için ilk etapta biraz alışma süreci gerektirebilir, ancak sonrasında rahat edeceğinize eminiz.

Arka aydınlatmaya sahip olan klavye, iki kademeli parlaklık seviyesine sahip. Bunu klavye üzerinden Fn ve F3 tuşlarıyla ayarlayabiliyorsunuz. Fonksiyon tuşlarından yola devam ederseniz, burada F6 ile F7 arasında bir kamera tuşu olduğunu göreceksiniz. Bu tuşa bastığınızda, altından bir kamera çıkıyor. Evet, MateBook X Pro, ekranın üst çerçevesini de inceltmek için kamerayı, klavyeye entegre etmiş. Bu kullanım akıllıca olmuş. Söylediğimiz gibi bu şekilde hem ekran kenar çerçevesi inceltilebilmiş, hem de kullanmadığınız durumlarda kamerayı kapatarak görüntü güvenliği sağlanılabilmesi amaçlanmış. Buraya kadar güzel. Ancak kameranın yeri, görüntülü görüşmeler yaparken, laptop'ı kendinizden bir miktar uzaklaştırmanıza neden olacak ve karşınızdakiler sizi genelde alt açıdan görecekler. Kameraya ilişkin bir diğer olumsuz nokta ise, kameranın 720p çözünürlükte olması.

Klavyenin altında yer alan touchpad'e gelirsek, bu yüzeyin oldukça geniş tutulduğunu söyleyebiliriz. Böylece ferah bir kullanım alanı tanıyan touchpad, genel kullanım neticesinde beğendiğimiz bir yüzey oldu.

MateBook X Pro da son dönemde sıkça görmeye başladığımız parmak izi sensörüne sahip dizüstü bilgisayarlardan biri oluyor. Parmak izi sensörünü, güç tuşuna entegre eden Huawei, böylece laptop'ı açtıktan sonra buraya dokunarak oturuma güvenle ve pratik şekilde giriş yapabilmenizi sağlıyor.

MateBook X Pro ile ilgili ayrı bir parantez açmak istediğimiz nokta ise, hoparlörleri oluyor. Laptop'ın çevresine yerleştirilen 4 hoparlör ve Dolby Atmos desteği ile beraber muazzam ölçüde bir çevresel ses sağlanabiliyor. Böylece bu laptop'ta özellikle film izlerken büyük keyif alacağınızın altını çizebiliriz.

Son olarak MateBook X Pro'nun çevresindeki bağlantılar arasında, USB 3.0'ın yanı sıra iki USB-C portu bulunduğunu, bunlardan birinin Thunderbolt 3 destekli olduğunu söyleyelim. Ayrıca kutu içeriğinde bir genişleme adaptörü de yer alıyor. Bu sayede tam boyutlu HDMI ve VGA gibi görüntü çıkışlarına da kavuşabiliyorsunuz.

MateBook X Pro Ekranı Nasıl?

MateBook X Pro Ekranı Nasıl?

MateBook X Pro'da 13.9 inç büyüklüğünde bir ekran yer alıyor. Ekranın kendisi gayet etkileyici görünüyor, ancak sunum şekli de onu öne çıkaran önemli bir nokta oluyor. Huawei'nin FullView tasarımı adını verdiği ekran, çok ince çerçeveleri ile beraber laptop'ın tam yüzde 91 oranında ekran – gövde oranına sahip olmasını sağlıyor.

Elbette pek çok editör gibi biz de ekranlarda ince çerçevelerin hayranıyız. Mesela bundan birkaç yıl öncesinde incelediğimiz ve hala açıkçası kendini özletmeyi başaran Dell XPS 13'ü bu nedenle ayrı yere koymuşuzdur. MateBook X Pro da, tıpkı XPS 13 gibi geniş görüntü alanı ve görüntü sağlıyor.

Laptop'taki ekranın çözünürlüğü 3K, yani 3000x2000 piksel. Aynı zamanda 260 ppi piksel yoğunluğunun da sahibi olan ekran, 3:2 en boy oranını kullanıyor. Bu en-boy oranı daha çok laptop'ın konusu olduğu üretkenlik için ideal olsa da, tabii ki, 16:9 formatlı filmlerde, ekranın üstte ve altında bir miktar siyah şerit göreceğiniz anlamına da geliyor.

Ekranın parlaklığı 450 nit, sRGB renk gamutunun yüzde 100'ünü kapsıyor ve kontrast seviyesi de 1500:1 olarak belirlenmiş. Bunlar neticesinde ekranın gayet güzel göründüğünü söylemek mümkün.

Bu arada son olarak MateBook X Pro'nun ekranının dokunmatik olduğunun da altını çizmek lazım. Böylece ekran yalnızca güzel görünmüyor, aynı zamanda pratik kullanımı da destekliyor.

MateBook X Pro Teknik Kadro ve Performans

MateBook X Pro Teknik Kadro ve Performans

MateBook X Pro, güçlü bir dizüstü bilgisayar. Elimizdeki modelde, işlemci olarak Intel'in 8'inci nesil işlemci ailesinden Core i7-8550U bulunuyor. 4 fiziksel çekirdekli ve 8 izlekli olan bu işlemci, 1.8 GHz temel frekansta çalışıyor, fakat 4.0 GHz'e frekans arttırabiliyor. 15W'lık temel güç tüketimi değerine sahip olan işlemci, böylece verimliliğe de destekte bulunuyor.

İşlemcinin çevresine konumlanan bileşenler arasında ise 16 GB kapasiteli RAM dikkat çekiyor. Ayrıca bu modelde 512 GB kapasitesinde bir NVMe SSD'nin kullanıldığını da belirtmek gerek. Böylece performans ve kapasiteyi, aynı potada eritmeyi başarmış Huawei.

Son olarak MateBook X Pro'da Intel Graphics 620 yerleşik grafik biriminin yanı sıra NVIDIA'nın 2 GB kapasiteli GDDR5 belleklerini kullanan GeForce MX 150 mobil grafik işlemcisinin kullanıldığını da belirtmek gerek. Böylece medya düzenleme ve oluşturma işleri olsun, eğlence odaklı kullanım olsun, MateBook X Pro ile bu platforma uygun performansı sağlayabiliyorsunuz.

Bu teknik kadro ışığında testler uyguladığımız MateBook X Pro, işlemci tarafında Cinebench'ten 514 puan toplayabiliyor. Geekbench'e baktığımızda tek çekirdek skoruyla 4861, çoklu çekirdek performansıyla ise 14002 puan alabiliyor. Keza PCMark 8 Home testinde 2926 puan kazanabilen MateBook X Pro, grafik tarafındaysa, 3DMark Sky Diver'da bize 8549 puan gösterdi. Yine Fire Strike'da 2546, Time Sky'da da 890 puan almayı başaran laptop, Cinebench'in grafik tarafında da 97 FPS'lik sonuç üretti.

Peki, MateBook X Pro'nun pil ömrü ne kadar? Huawei'nin söylemine göre MateBook X Pro, tamamen şarj olduğunda 12 saate kadar video izleme olanağı tanıyor. Tabii ki bunun için bazı kıstasları var. Mesela ekranın parlaklığı 150 nit olarak ayarlanmış olmalı, ses seviyesi yüzde 67 oranında açık olmalı, OneDrive kapalı olmalı gibi şeklinde. Elbette gerçek dünya testleri bu kriterlerden biraz farklı olacak. Bizim yaptığımız Full HD video testinde aldığımız sonuç 8 saat 1 dakika olarak kayıtlarımıza geçti.

Ancak PCMark 8 pil testi sonucuna baktığımızda, 6 saat 12 dakikalık bir skor aldığını görüyoruz ki, bu da pek çok rakibinden daha iyi bir sonuç oluyor.

İncelemeyi noktalamadan önce son olarak MateBook X Pro'nun Huawei Share özelliği sunduğunu da söylemek lazım. Bununla, eğer Huawei akıllı telefonunuz varsa, laptop ile arasında veri paylaşmak için kabloya ihtiyaç duymuyorsunuz. Hem hızlı hem pratik şekilde arada dosya paylaşımında bulunabiliyorsunuz.

Özetle

Açıkçası MateBook X Pro, kategorisi için gayet iyi bir model oluyor. 2019 model Dell XPS 13'e olduğu kadar MacBook Pro'ya da harika bir alternatif olarak öne çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette fiyat olarak da öyle. MateBook X Pro'nun fiyatı 12999 TL. Ucuz değil, ancak rekabet halindeki modellerin de ondan aşağı kalır bir yanı yok.

Alternatifleri

MateBook X Pro'ya alternatif olarak MacBook Pro, Dell XPS 13 tercih edilebileceği gibi, öte yandan benzer özellikler taşıyan ZenBook 13 HP Spectre x360 (2019) da değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook X Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemciIntel Core i7-8550U
İşlemci Hızı4.00 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13.9 inç
Ekran PaneliLTPS
Çözünürlük3000 x 2000 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX150
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.01
USB Type-C2
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Boyutlar304 x 217 x 14 mm
Ağırlık1.3 kg
Pil Ömrü012:00 saat
Okuyucu Yorumları