Huawei MatePad 11 İnceleme

Ve sonunda HarmonyOS işletim sistemi ilk Huawei cihazı elimizde! İşte HarmonyOS'li MatePad 11 ve HarmonyOS işletim sistemi ile MatePad 11 hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey!

CHIP Online Notu 92
  • HarmonyOS işletim sistemi
  • 120Hz FullView ekran
  • Snapdragon 865 ile üst seviye performans
  • M-Pencil yetenekleri
  • Manyetik klavye ile ofis deneyimi
  • Hoparlör sistemi
  • Uzun pil ömrü
  • 4K video kaydı imkanı

Kısa bir süre önce incelemesini sizlerle paylaştığımız Huawei FreeBuds 4 incelemesinde, yakında Huawei'nin HarmonyOS işletim sistemine sahip yeni cihazları hakkında detaylı bilgi vereceğimizi, incelemesini gerçekleştireceğimizi söylemiştik ki gerçekten de sadece 1 hafta sonra şu an ilk model elimizde. Sizlerle haberlerimizde Huawei'nin üzerinde çalıştığı yeni işletim sisteminin HarmonyOS olacağını, bu işletim sistemiyle beraber Android ekosistemine alternatif olarak şirketin kendi ekosistemini kuracağını da paylaşmıştık ki elimize ilk ulaşan HarmonyOS işletim sistemli model Huawei'nin yeni MatePad 11 tableti oldu.

Bugünkü konumuz hem MatePad 11 hem de HarmonyOS'in nasıl bir işletim sistemi olduğu yönünde olacak ve önemli detaylarını sizlere anlatacağız. Ancak elbette HarmonyOS işletim sistemi daha çok taze ve bu nedenle müteakip video, makale ve haberlerimizde de bu yeni işletim sistemi hakkında daha çok bilgiyi yine sizlere vereceğiz. Evet, hazırsanız başlayalım ve Huawei'nin bu yeni cihazına ve taze işletim sistemine yakından bakalım.

Yepyeni Bir İşletim Sistemi: HarmonyOS

Yepyeni Bir İşletim Sistemi: HarmonyOS

Evet, artık Huawei, yeni nesil cihazlarında Android işletim sistemi yerine tamamen kendi tasarladığı yepyeni bir işletim sistemi olan HarmonyOS'i kullanacak. Hemen baştan söyleyelim, yeni cihazlarda Android işletim sisteminin bulunmayacak olması korkulacak bir şey değil. Zira HarmonyOS işletim sistemi fazlasıyla sade, sezgisel ve kullanışlı tasarlanmış bir işletim sistemi olmakla beraber bunu kullanıcı arayüzü ile ilk karşılaştığınız anda da size hissettiriyor. Öte yandan Android uygulamaları çalışıyor, bu konuda da herhangi bir sorun yok. MatePad 11 elimize ulaştığında ilk yaptığımız WhatsApp ve Facebook uygulamalarını yüklemek oldu hatta. Ayrıca Huawei'nin, Google uygulama marketine alternatif olarak geliştirdiği AppGallery de zaman içinde çokça büyüdü ve şu an halihazırda dünyanın en büyük 3'üncü uygulama marketi konumunda. Yani aradığınız hemen her uygulamayı bu mağazada bulabiliyorsunuz. Bulamazsanız ise, yine Huawei'nin arama motoru Petal Search üzerinden arattığınızda tık diye ulaşmanız mümkün. Buradan istediğiniz uygulamayı hemen hızlıca tablete yükleyebiliyorsunuz.

Arayüz gerçekten de sorunsuz olmuş. MatePad 11'i kutusundan çıkardıktan sonra birkaç dakika içinde kurulumunu tamamlayabiliyorsunuz. Kurulum ensasında yüz tanıma özelliğini de aktifleştirebiliyorsunuz. Bu oldukça pratik bir yöntem ve yüz tanıma özelliğinin algılaması da fazlasıyla hızlı. Bu sayede tabletin karşısına geçtiğiniz an yüzünüzü tanıyor ve ekranı açabiliyor. Sonrasında ise HarmonyOS ile karşı karşıyasınız.

Tüm indirdiğiniz uygulamalar yine ekranlara sıralanmış durumda. Bunları ister gruplayabilir, ister dağınık bırakabilirsiniz. Yine tıpkı Android işletim sisteminde olduğu gibi ekran ayarlarını istediğiniz gibi optimize etme olanağınız var. Parmağınızı ekranın sağ üst kenarından aşağıya çektiğinizde Kontrol Paneli karşınıza çıkıyor. Burada hızlı erişebilecek ayarlara ulaşabiliyorsunuz. Buradaki çarka tıkladığınızda ise, genel Ayarlar menüsüne yönleniyorsunuz. Buradan yine tüm ayarlara bir arada erişebiliyorsunuz. Buradaki Başlangıç Ekranı ve Duvar Kağıdı kısmında Başlangıç Ekranı Stili'ni belirleyebilir, Standart veya menü çekmeceli şekilde uygulamalarınıza erişim sağlayabilirsiniz.

Ana ekranda altta yer alan bar da hızlı erişebileceğiniz uygulamalar dizilmiş durumda. Burada yer alan uygulamaları istediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken buraya yerleştireceğiniz uygulamanın üzerine basılı tutup bu bara taşımak.

Ayrıca bir de Mikro Servisler adında hizmet var. Biliyorsunuz pek çok uygulama kapsamlı işlevlere sahip ve bunlara genellikle uygulamaya girdikten sonra erişiyorsunuz. Mikro servis yönetimi ile beraber bir uygulamayı içerdiği özellikleri ayrı ayrı ekrana taşıyabiliyor ve bu sayede erişim hızını artırabiliyorsunuz. Mesela Kamera uygulamasını ele alalım. Kamera uygulaması içinde farklı fotoğraf modları yer alıyor bildiğiniz gibi. Kamera uygulamasının üzerine basılı tuttuğumuzda açılan pencereden Mikro Servisler'e tıklayarak açılan Widget ekranlarından hangisi sizin işinize yarıyorsa bunu "Genişletilebilir Mikro Servis Olarak Ayarla" diyerek ana ekrana taşıyabiliyorsunuz. Böylece direkt olarak Güzellik moduna, video moduna ya da kameranın diğer fonksiyonlarına erişebiliyorsunuz. Fazlasıyla pratik bir yöntem ve bunu daha pek çok uygulama için kullanabilmeniz mümkün.

HarmonyOS'in bir diğer pratik özelliği ise AppMultiplier, yani Uygulama Çoğaltıcı özelliği. Bu özellik, mesela bir online alışveriş uygulamasını kullanırken markaları, ürünleri ve fiyatları yan yana karşılaştırmanızın yolunu açıyor. Ya da diğer yandan bir haber sitesinde dolanırken aynı anda bir yandan ilgili haber içeriğini okurken, diğer ekrandan ana sayfada dolabiliyorsunuz. Yani bu Uygulama Çoğaltıcı özelliği, kabaca tek tıkla ekranı ikiye bölüyor ve uygulamayı ekranlar arasında paylaştırıyor. Ekran ve Parlaklık ayarlarından erişebileceğiniz bu özelliğe ulaştığınızda, bu özelliği kullanabileceğiniz yüklü uygulamaların listesini bir arada görebiliyorsunuz.

HarmonyOS ile ilgili şimdilik son bahsedeceğimiz bir diğer özellik ise Süper Cihaz. Süper Cihaz, Huawei'nin HarmonyOS ile kurduğu yeni ekosistemin temel taşlarından biri. HarmonyOS ile birden fazla cihazı bir araya kolayca toplayabilen Süper Cihaz, bu sayede Huawei'nin daha önce incelediğimiz telefon ve MateBook bilgisayarlarında gördüğümüz Çoklu Ekran İş Birliği'nin kullanımını da daha kolay hale getirecek ve buradan elinizdeki tüm Huawei ekosistemine erişebileceksiniz. Telefon, tablet ve bilgisayar arasındaki ekran paylaşımlarını kolayca yapabilecek, bağlı cihazlar arasında basit sürükle ve bırak yöntemiyle dosya paylaşımı sağlanabilecek. Üstelik Süper Cihaz özelliği sayesinde cihaz bağlaması da oldukça pratik. Mesela Huawei FreeBuds 4'ü MatePad 11'e bağlamak için tek yapmamız gereken FreeBuds 4'ün kapağını açmak ve MatePad 11'in Süper Cihaz ekranına tıklamak. İki cihaz hemen birbirine bağlanabiliyor. Bu özelliği gelecek incelemelerimizde de detaylandıracağız zaten; artık daha fazla beklemeden Huawei'nin yeni MatePad 11 tabletine geçelim. Bakalım Huawei'nin yeni tableti bizlere neler sunuyor?

Huawei MatePad 11 Özellikleri Neler?

Huawei MatePad 11 Özellikleri Neler?

Evet, Huawei'nin yeni MatePad 11 tableti, set olarak elimize ulaştı. İster ayrı ayrı isterse set olarak satın alınabiliyorlar. Şu an kampanya dahilinde avantajlı fiyata M-Pencil kalemi, manyetik klavye ve kılıfı dahil bir arada alabileceğiniz MatePad 11, böylece sadece bir tablet değil, aynı zamanda dizüstü bilgisayar kullanımı sağlıyor, öte yandan M-Pencil tabletiyle de tablet kullanımını genişletiyor. Özellikle M-Pencil yalnızca çizim için değil, tabletin genel kullanımında da önemli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Bundan da bahsedeceğiz, ama önce tableti MatePad 11'i tanıyalım.

MatePad 11, gerçekten de üst seviye tabletlerden biri. Tablette işlemci olarak Qualcomm Snapdragon 865 işlemci kullanılmış ve bununla beraber tam bir performans canavarı şeklinde davrandığını söylemek mümkün. Zorlu uygulamaları rahatlıkla çalıştırabiliyor, ayrıca aynı anda pek çok uygulamayı bir arada yürütebiliyorsunuz. Bu arada tabletin oyun performansı da elbette kullanılan Snapdragon 865 işlemci ile beraber üst seviyede. Özellikle mobil platformda yoğun grafik gücü gerektiren PUBG ve Asphalt 9 Legends gibi oyunlarını oynadık, sonuçtan fazlasıyla memnun kaldık. Hem üretilen güç, hem az sonra daha detaylı bahsedeceğimiz ekran yetenekleri ve hem de tablette kullanılan 4 yönlü hoparlörlerin ses yeteneği ile beraber büyük keyif veriyor.

Bu arada tablette 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanı bulunuyor, ayrıca microSD kart yoluyla hafızayı genişletme olanağınız da var. Böylece yer sıkıntısı yaşamıyorsunuz.

MatePad 11'in bataryası ise 7250 mAh kapasitesinde. Bu batarya ile tam gün kullanım imkanı tanıyan tablet ile 12 saate kadar kesintisiz video oynatabiliyor, 12 Saat web dolaşımı ve 12 saat ofis çalışmalarınızı yapabiliyorsunuz. Yani karışık kullanım senaryosunda günlük kullanım için eliniz oldukça rahat. Tablet tasarımı itibariyle de zaten mobil kullanımlar için çok pratik bulduğumuz MatePad 11'in kalınlığı sadece 7.25 mm, ağırlığı ise 485 gram seviyesinde. Kılıfı ve kalemiyle de beraber bir defter gibi çok rahat yanınızda taşıyabiliyorsunuz.

Huawei MatePad 11 Ekran Yetenekleri

Huawei MatePad 11 Ekran Yetenekleri

Elbette karşımızdaki cihaz sonuçta bir tablet olduğu için en cazibeli özellikleri arasında ekran yeteneklerinin de bulunması gerekiyor ve MatePad 11 ekranıyla bunu karşılıyor. Zira tabletin ekranı 120Hz tazeleme hızına sahip. Böylece arayüzde dolaşırken fazlasıyla yumuşak bir görsellik sağlıyor, kullanım keyfini artırıyor. Elbette bundan sadece tableti kullanırken değil, ekranda görüntülediğiniz içeriklerde de fayda sağlıyorsunuz.

11 inç boyutlu Sinematik FullView ekran, ince ekran çerçeveleri ile beraber geliyor ve 2560x1600 piksel çözünürlüğünde görüntü sağlıyor. 2.5K QHD ekran, böylece sık piksel dokusuyla beraber çok güzel görüntü üretirken, ekranın renk gamutu da bir hayli geniş tutulmuş. Geniş DCI-P3 renk gamutu ile renkleri canlı şekilde görüntülüyor, görselleri tüm parlaklığıyla karşınızda buluyorsunuz. Ekranın kontrast oranı 1500:1 gibi oldukça derin siyahlar üretebilecek seviyedeyken, parlaklık seviyesi de 500 nit.

Ekranla ilgili tüm ayarları görebileceğiniz Ekran ve Parlaklık menüsünden, Koyu Mod, Göz Konforu ve eKitap modunu da açabiliyorsunuz ki MatePad 11, TÜV Rheinland sertifikalı bir ekrana sahip. Bunun anlamı da zararlı mavi ışığı minimuma indirebildiği ve uzun kullanımlarda gözleri yormadığı şeklinde oluyor.

Huawei MatePad 11 Çevre Özellikleri Neler?

Huawei MatePad 11 Çevre Özellikleri Neler?

Şimdi biraz da MatePad 11'i çevre özellikleriyle tanıyalım, beraberinde getirdiği aksesuarların kullanım alanlarından bahsedelim. Tabletin tek başına zaten oldukça hafif ve ince olduğunu söyledik. Klavye kılıfıyla beraber kullandığınızda da taşıma zahmeti yaratmıyor ve her an masa üzeri çalışma formuna geçme opsiyonu sağlıyor.

Manyetik klavye üzerine tableti 2 farklı eğim derecesiyle yerleştirebiliyorsunuz. Tableti buraya oturttuğunuz anda otomatik eşleşiyorlar ve anında kullanıma geçebiliyorsunuz. Gayet zahmetsiz. Yanına dilerseniz bir Bluetooth fare de koyarak tam bir ofis kullanımı sağlayabilirsiniz. Diğer bir opsiyon da elbette dokunmatik ekran ki, yaptığımız dokunmatik ekran özelliğine sahip dizüstü bilgisayar incelemelerinde de sık sık söylediğimiz gibi, ekran dokunabilirse, fareye pek de gerek kalmıyor doğrusu. Ayrıca kutu içeriğinde dediğimiz gibi M-Pencil kalem de var. Bu kalem de kullanım alanını genişletiyor MatePad 11'in. Bu kalemi sadece çizimlerde değil, tablete alacağınız notlarda da kullanabiliyorsunuz. Öyle ki Serbest Yazım özelliğini kullanarak mesela Petal Search arama motorunda arama yapacağınızda da M-Pencil'ı kullanabilmeniz mümkün. Adres çubuğuna yazdığınız bir yazı, otomatik olarak tanınıyor ve aramanız yapılıyor. Senaryolar muhtelif.

Ancak elbette M-Pencil, en önemli yeteneğini çizimlerde gösteriyor. Zira kalemin basınç hassasiyeti 4096'dan fazla ve sadece 2ms kadar kısa bir gecikme süresi ile elinizin altında gerçek bir kalem var gibi çizim yapabilir durumda. Kristal kalem ucu sayesinde yüksek kalitede bir dolma kaleme yakın bir görünüme sahip olması bir yana, en iyi çizim uygulamalarıyla çalışacak şekilde optimize edilmiş olması da sevindirici. Zen Brush 3, Concepts, ibis Paint X, Tayasui Sketch ve Medibang Paint gibi uygulamalarla uyum içinde çalışabilen M-Pencil, böylece çizim yönü kuvvetli öğrenci ve profesyonellerin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir.

M-Pencil'ı eşleştirmesi ve tabletle birlikte taşıması da kolay. M-Pencil da klavye gibi manyetik yapıda ve böylece hemen tabletin kenarındaki yerinde kendine yer buluyor. Buraya bıraktığınız anda tablet ile eşleşiyor ve buraya her bıraktığınızda şarj oluyor.

Evet, MatePad 11'in bu aksesuarları yanında çevresinde de önemli detaylar var. Bunlar arasında hoparlörleri görüyoruz. Tabletin 4 yanına Harman Kardon hoparlörler yerleştirilmiş. Böylece çevresel ses sağlayabilen tabletin mikrofon sayısı da yine 4 adet. Bu sayede video konferansları için de gayet iyi bir platform halini alabiliyor tablet. Bu arada tabletin hem ön hem arka kamerası mevcut. Ön kamera 8 MP ve f/2.0 diyafram değerine, arka kamera ise 13 MP ve f/1.8 diyafram açıklığına sahip. Ön kamera ile Full HD video kaydı yapılabiliyorken, arka kamera ile ise 4K video kaydedilebildiğini de söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Huawei, yeni MatePad 11 ile ayrı, HarmonyOS işletim sistemi ile ayrı başarılı bir işe imza atmış demek mümkün. HarmonyOS'i elbette zaman içinde diğer elimize gelecek Huawei cihazları ile daha fazla tanıyacak ve sizlere de deneyimlerimizi aktaracağız. Ancak ilk intiba ile diyebiliriz ki, gayet sezgisel, gayet kullanışlı bir işletim sistemi olmuş. Benzer konu bugün yakından tanıdığımız MatePad 11 tableti için de geçerli. Özellikleriyle yetenekli ve fonksiyonelliği bir hayli geniş bir tablet oluyor MatePad 11. M-Pencil kalem ve manyetik klavyesi ile de hem iyi bir tablet deneyimi hem dizüstü bilgisayar formunda kullanılabilmesiyle iyi bir ofis ve çalışma platformu olarak da rahatlıkla değerlendirilebilir.

Biz deneyimlerimizi ve edindiğimiz bilgileri aktardık, elbette bu ışıkta karar yine sizlerin olacak. Bu arada MatePad 11'in fiyatının da M-Pencil, manyetik klavye ile beraber kampanya dahilinde 4 bin 999 TL olduğunu söyleyelim, normalde ise bu şekilde set olarak 6 bin TL'ye satılacaklar, elbette ayrı ayrı da satın alabiliyorsunuz. Fakat iyi bir indirim var ve eğer bu tatta bir cihaz arıyorsanız bunu değerlendirmekte bizce fayda var diyelim ve bu bölümümüzü de burada kapatalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad 11
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiHarmonyOS
İşlemciQualcomm Snapdragon 865
İşlemci Hızı2.84 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu10.95 inç
Ekran Çözünürlüğü2560 x 1600 px
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama1000 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi7250 mAH
Boyutlar253 x 165 x 7.25 mm
Ağırlık485 gr.