Huawei MatePad Pro 12.6 İnceleme

Huawei’nin yeni profesyonel düzeyde özellikleri bir arada sunan yenilikçi tableti MatePad Pro 12.6 (2022)’yi tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 91
  • Şahane OLED ekran
  • Güçlü ses sistemi
  • HarmonyOS 3 ile kullanıcı deneyimi
  • Geniş uygulama desteği
  • Performans
  • Uzun pil ömrü

Bu bölümde profesyonel düzeyde üretkenlik isteyenlere yönelik güzel bir cihazı yakından tanıyacağız. Bu bölümde Huawei MatePad Pro 12.6 (2022) modeli bizlerle.

Ürüne geçeceğiz ancak öncelikle ne kadar üretken olduğunuzu düşünmenizi istiyoruz. Yani bir tabletten tam olarak beklentiniz ne? Eğer sadece telefonda yaptığınız şeyleri daha geniş ekranda yapmak, bir şeyler izlemek, oyun oynamak gibi şeyler için bir tablet arıyorsanız, bunu yapan düzinelerce tableti piyasada bulabilirsiniz. Bu tablet ise çok daha fazlasını yapabileceğiniz bir cihaz. Geniş yazılım desteği, sahip olduğu donanım bileşenleriyle bunu bütünleştirmesi ve klavye - kalem gibi seçenekleri ile sade bir tabletten daha ötesi. O nedenle bunu bilerek yazdıklarımızı okumaya devam etmeniz önemli.

Şimdi, Huawei’nin farklı boyut ve özelliklerde pek çok tableti var. MatePad Pro 12.6 (2022) ise yeni bileşenler, yenilenmiş bir işletim sistemi ve daha yüksek performans beklentisi içinde olanlar için geliştirilmiş bir tablet. Ayrıca genişletilmiş bataryası ile uzunca da bir pil ömrü sağlıyor.

MatePad Pro 12.6 (2022), gayet geniş bir ekranın sahibi. 12.6 inç büyüklüğündeki bu FullView ekran, 2560x1600 piksel çözünürlükte 240 ppi piksel yoğunluğu seviyesiyle OLED panel deneyimi yaşatıyor. Hatırlarsanız kısa bir süre önce sizlerle paylaştığımız Huawei nova 10 Pro ve nova 10 akıllı telefon modellerinde de OLED ekran vardı. OLED ekranın en önemli avantajı gerçek renk görmenizi sağlaması ve gerçek siyahları gösterebilmesi. Bu ürünün ekranının OLED olması da bu tabletin özellikle tasarımcılar, fotoğrafçılar ve çizim yapanlar için uygun hale gelmesini sağlıyor. Öyle ki, ekranın Delta E seviyesi 1’in altında. Bu da renk hassasiyeti yüksek olan kişiler için önemli bir değer.

1 milyarın üzerinde renk üretebilen ekranın kontrast oranı 1.000.000:1 değerinde ve parlaklık seviyesi de 600 nit ayarında. Görüntülediği renk derinliği DCI-P3 renk gamının tamamını kapsıyor, ayrıca 1 ms’den az tepki süresine sahip. Ekran tazeleme hızı 120Hz. Böylece akıcı bir kullanım deneyimi sağlıyor. Bunu dilerseniz yine 60Hz’e ya da 120Hz ile 60Hz arasında dinamik şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Yine ekran adımında e-kitap modu mevcut. Yani uzun okulamalar yapacağınızda tamamen ekranı siyah - beyaz moduna alabiliyor, ayrıca göz koruma modunu da ekran ayarları kısmından açabiliyorsunuz.

Gerçekten de bu yönleriyle ekran fazlasıyla başarılı bir tablo koyuyor ortaya. Sadece iş yapmak için değil, sırf göz zevki için bile bu ekranı almak isteyebilirsiniz. Özellikle çok fazla dizi - film tüketiyorsanız, bu anlamda da fazlasıyla memnun kalacaksınız kanaatindeyiz.

Tabletin tasarım çizgisi de zaten göz zevkini destekleyecek cinsten. Fazlasıyla ince ve hafif bir model. Sadece 6.47 mm kalınlığında ve 609 gram ağırlığında. Bluetooth klavye aparatıyla da yanınızda güzel bir kılıfın içinde taşıyabiliyorsunuz.

Huawei, bu tablete konumlandırdığı güçlü ekran ile tabletin iyi bir multimedya deneyimi yaşattığını gösterirken, bunu hoparlörlerle de desteklemiş. Tabletin çevresinde 4 yanda hoparlör mazgalları yer alıyor; bu mazgalların altında 8 hoparlörlü bir ses sistemi mevcut. Yüksek ve düşük frekans bölme özelliğine sahip olan bu hoparlörler Huawei Histen 7.0 ses desteği ile geliyor ve fazlasıyla iyi ses sağlayabiliyorlar. Yani hoparlörler, ekrana çok güzel bir eküri olmuş; özellikle film ve dizi izlerken büyük keyif veriyorlar.

Şimdi biraz daha tabletin iç yüzeyine geçelim. MatePad Pro 12.6 (2022), güçlü teknik bileşenlere sahip. Huawei Kirin 9000E işlemciden güç sağlıyor. 8 GB RAM ve 256 GB depolama birimi de tablette yer alıyor. 802.11 ax Wi-Fi standardı, yani güncel Wi-Fi 6 desteği mevcut. Buna Bluetooth 5.2 de dahil.

Bu arada tabletin iç yüzeyinde PC seviyesinde sıvı soğutma sistemi kullanılmış. Vapour Chamber ısı katmanı ile ekstra soğutma sistemi, 8 katmanlı 3 boyutlu ısı dağılım sistemi ve magnezyum alaşımlı metal ile geniş alana yayılan ısı dağılımı sayesinde, bu klasmandaki rakip modellerle aynı ölçüde çalıştığında daha az ısınma beceresi göstermesi tabletin performans adımındaki en büyük artıları arasında yer alıyor.

Batarya tarafına geldiğimizde, 10 bin 50 mAh kapasitesinde bataryanın bulunduğunu görüyoruz. Bu batarya kapasitesi özellikle selef modele göre bir hayli geliştirilmiş. Böylece bu tablet ile 14 saate kadar Full HD video oynatabiliyor ve ofis uygulamalarını 7 saat çalıştırabiliyorsunuz. Günlük kullanımda şarja ihtiyaç duymuyorsunuz. Şarj etmeniz gerektiğinde ise kutu içeriğinde yer alan 40W gücünde SuperCharge şarj cihazı yardımınıza koşuyor. Böylece kısa sürede şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca tabletin 27W gücünde kablosuz SuperCharge ve 10W gücünde kablosuz ters şarj desteği sunduğunu da söyleyelim.

Tabletin önde ve arkada yetenekli kameraları mevcut. Önde 8 MP ön kamera yer alırken, arkada 13 MP ve 8 MP çift kamera kullanılıyor. Buna ek olarak burada iTOF 3D kamera da yer alıyor. Ön kamera ile Huawei’nin laptop’larında olduğu gibi sanal arka plan oluşturabiliyor, kameranın bakış düzeltme ve takip modundan faydalanbiliyorsunuz. Arkada yer alan kameralarla da hem derinlik algılayıcı hem mesafe ölçümü yapılabiliyor ve böylece fotoğraf çekimlerinde olduğu gibi video kayıtlarında da ortaya güzel sonuçlar çıkıyor. Son olarak arka kamera ile 120 derecelik çekim yapılabildiğini de söyleyelim.

MatePad Pro 12.6 (2022), başta da dediğimiz gibi gerçekten çok yönlü bir tablet. Bunu donanım bileşenleriyle desteklediği gibi yazılım tarafıyla da pekiştiriyor. Hep söylüyoruz: Huawei, HarmonyOS işletim sistemini tasarladığından bu yana sürekli olarak geliştiriyor. Bu tablette de işletim sistemini yeni sürümüne kavuşturmuş ve HarmonyOS 3 işletim sistemini ortaya koymuş.

HarmonyOS 3 işletim sistemi ile arayüz yenilenmiş ve çok çeşitli özelliklere kavuşmuş. Mesela yeni işletim sistemiyle birlikte tablete Always-On-Display, yani ekran her zaman açık modu eklenmiş. Bu modu açtığınızda tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi ekranda saat animasyonu yer alıyor ve gelen bildirimler bu ekranda görünüyor. Bu ekranda pil tüketimini en aza indirmek için ekranın tazeleme hızı otomatik olarak 30Hz’e düşüyor.

Elbette arayüzün tek yeteneği bu değil. Ama önce uygulama marketinden ve uygulama çeşitliliğinden bahsetmek istiyoruz.

Tablette, tıpkı Huawei’nin akıllı telefonlarında olduğu gibi Android uygulamaları sorunsuz şekilde çalışıyor, ilk başta bunu söyleyerek başlayalım. Huawei'nin Google uygulama marketine alternatif olarak geliştirdiği AppGallery üzerinden tüm popüler uygulamaları indirebiliyorsunuz. AppGallery'de bulamadığınız uygulamaları ise Petal Search üzerinden kolaylıkla indirmeniz ve yüklemeniz mümkün durumda. İster AppGallery, ister Petal Search’ün uygulama bölümünden Facebook, Instagram, Twitter, Netflix, Disney+, Spotify, Snapchat ve dahasını hemen aratıp yükleyip kullanmaya başlayabiliyorsunuz. AppGallery’de zaten seçenek çok fazla. Zengin bir uygulama ağına sahip. Burada eğlence uygulamalarından eğitim yönündeki uygulamalara, çocuklar için özel uygulamalardan bankacılık uygulamalarına kadar hepsini bir arada bulabiliyorsunuz. Yapı Kredi, Ing Mobil, EnPara, Kuveyt Türk mobil, Garanti, Akbank ve önemli finans uygulamaları sorunsuz şekilde kurulup kullanılabiliyor.

Huawei Telefonlara Uygulamalar Nasıl İndirilir?

Huawei Telefonlara Uygulama İndirme Kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlar yetmediyse daha fazlası da var. Hemen AppGallery’nin arama bölümüne GSpace yazıyor ve bu uygulamayı kurup başlatıyorsunuz. Gspace, Google Play Servisleri’ne erişim imkanı sağlayan ve Google Play Store’dan Google uygulamaları dahil bütün uygulamaları yükleyip sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz bir uygulama. Gspace sayesinde neredeyse tüm uygulamaları bu tablete yükleyebiliyorsunuz.

GSpace’te YouTube başta olmak üzere, WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram, Microsoft OneDrive, Linkedin, Spotify, Discord ve dahasını bir arada görebiliyorsunuz. Yani GSpace üzerinen tüm Google uygulamalarını ve diğer Android markette aradığınız uygulamaları kullanabiliyorsunuz.

Uygulama ağı çok geniş ve bunlar arasında tabletin yeteneklerini konuşturabilecekleriniz bilhassa önem kazanıyor. Dediğimiz gibi MatePad Pro 12.6 (2022) ile hem M-Pencil kalem hem klavyeyi kullanabiliyorsunuz. Bir de Bluetooth yoluyla fare bağlayarak bir bilgisayara dönüştürmeniz mümkün.

Özellikle ofis çalışmalarıyla bir hayli vakit geçirenler bu anlamda MatePad Pro 12.6 (2022) ile rahat edecektir diye düşünüyoruz. Tablette kurulu olan WPS Office üzerinden dosyalarınızı görüntüleyebilir ve hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. Bunun dışında da zaten klavye ve fare ile birlikte gündelik hayatta bir bilgisayarda ne yapıyorsanız, bu tablette de bunları yapabiliyorsunuz.

M-Pencil ise özellikle çizim yeteneklerini konuşturmak isteyen ve çalışırken not almayı sevenler için ideal bir kullanım alanı açıyor. Halihazırda tablette bulunan M-Pen Zone ve Nebo uygulamalarını kullanarak kalemi kullanmaya başlayabiliyorsunuz; bunu Jnotes ve touchnotes gibi uygulamalarla çeşitlendirebiliyorsunuz. Ayrıca özellikle Apple iOS ekosistemindeki en önemli not alma uygulamalarından Flexcil’i de yine tablette kullanabiliyorsunuz. Bunları AppGallery’den indirmeniz mümkün.

HarmonyOS 3 arayüzü ile tablette çeşitli özellikler sunuluyor. Bunlardan biri AppMultiplier özelliği. Bu özellik, mesela bir online alışveriş uygulamasını kullanırken markaları, ürünleri ve fiyatları yan yana karşılaştırmanızın yolunu açıyor. Ya da diğer yandan bir haber sitesinde dolanırken aynı anda bir yandan ilgili haber içeriğini okurken, diğer ekrandan ana sayfada dolabiliyorsunuz. Yani bu Uygulama Çoğaltıcı özelliği, kabaca tek tıkla ekranı 2’ye bölüyor ve uygulamayı ekranlar arasında paylaştırıyor. Ekran ve Parlaklık ayarlarından erişebileceğiniz bu özelliğe ulaştığınızda, bu özelliği kullanabileceğiniz yüklü uygulamaların listesini bir arada görebiliyorsunuz.

Huawei Telefonlara Uygulamalar Nasıl İndirilir?

Huawei Telefonlara Uygulama İndirme Kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bir diğer önemli özellik de bazı 3'üncü parti uygulamaları, tableti yatay şekilde kullanırken tüm ekranından yararlanarak tam ekran görüntüleyebilme oluyor. Böylece normalde dikey modda ya da ekranın ortasında çalışan uygulamaları geniş geniş bu tablette kullanabiliyorsunuz.

Daha önceki Huawei tabletinde gördüğümüz Mikro Servis yönetimi de MatePad Pro 12.6 (2022) bulunuyor. Mikro servis yönetimi ile beraber bir uygulamayı içerdiği özellikleri ayrı ayrı ekrana taşıyabiliyor ve bu sayede erişim hızını artırabiliyorsunuz. Mesela Petal Search uygulamasını ele alalım. Petal Search uygulaması içinde farklı arama modları yer alıyor bildiğiniz gibi. Petal Search uygulamasının üzerine basılı tuttuğumuzda açılan pencereden Mikro Servisler'e tıklayarak açılan Widget ekranlarının altından "Başlangıç Ekranına Ekle" diyerek bunu bir Widget olarak ana ekrana taşıyabiliyorsunuz. Böylece direkt olarak arama motoruna, Alışveriş ya da Seyahat fonksiyonuna erişebiliyorsunuz. Fazlasıyla pratik bir yöntem ve bunu daha pek çok uygulama için kullanabilmeniz mümkün. Ayrıca bir uygulama açıkken, ekranı yandan tutup çekerek açılan menüden seçeceğiniz bir diğer uygulamaya, yüzen ekran olarak ekranda yer vermeniz de mümkün.

Bu arada Huawei’nin cihazlarına yazılım olarak kattığı artı değerlerden biri de Petal Maps. Petal Haritalar her geçen gün gelişiyor. Petal Haritalar’ın yayınlanan son sürümü ile istediğiniz kişilere konum paylaşımı yapabiliyor, konum takibinde bulunabiliyor ve picture in picture özelliği ile navigasyon görünümünü diğer uygulamaların üzerine taşıyabiliyorsunuz.

Son olarak daha önceki Huawei MatePad tabletlerinde gördüğümüz Çoklu Ekran İş Birliği’nin MatePad Pro 12.6 (2022) için de kullanılabilir olduğunu söyleyelim. Tabletin SuperCihaz adımından Huawei telefonunuzu tablete bağlayabiliyorsunuz. Böylece telefonunuzu direkt olarak tablet ekranı üzerinden yönetebiliyorsunuz.

Sonuç

Toparlayacak olursak, MatePad Pro 12.6 (2022) sahip olduğu özellikleriyle birlikte bir tabletten fazlası. Sahip olduğu ekran, donanım bileşenleri ve yazılım imkanlarıyla komple bir set halini alıyor; bilgisayar kullamını daha mobil hale getiriyor ve kullanım alanını zenginleştiriyor. Yukarıda saydığımız birçok özelliği ile günlük tablet kullanımından fazlasını amaçlayanlar için gayet uygun bir model. Fiyatı ise 13 bin 499 TL şeklinde.

Huawei Telefonlara Uygulamalar Nasıl İndirilir?

Huawei Telefonlara Uygulama İndirme Kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad Pro 12.6
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
İşletim SistemiHarmonyOS 3
İşlemciHUAWEI Kirin 9000E
Ekran TeknolojisiOLED
Ekran Boyutu12 inç
Ekran Çözünürlüğü2560 x 1600 px
Grafik İşlemciMali-G78 MP22
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi10050 mAH
Boyutlar286 x 184 x 6.5 mm
Ağırlık609 gr.