Huawei Mate Xs 2 İnceleme

Huawei’nin İstanbul’da tanıttığı yeni katlanabilir akıllı telefonu Mate Xs 2’yi inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Ekranları harika
  • Rakiplerinden daha büyük katlanır ekran
  • Kompakt ve bu klasman için hafif
  • Dayanıklı yapı
  • Şarj hızı mükemmel
  • Arka kamera ile selfie performansı
  • Kameraların genel performansı
  • Erişilmesi güç fiyat

Huawei’nin kısa bir süre önce global lansmanını İstanbul’da yaptığı Mate Xs 2 sonunda elimize geldi. Bu etkinliğe katılmış ve orada kullandığımız süre içinde de telefonun özelliklerini beğenmiştik, ancak şimdi biraz daha geniş çapta deneyimleme şansı bulduk ve bu bölümde hem telefonun özelliklerini hem de fikirlerimizi sizlere aktaracağız.

Katlanabilir telefonlar konusunda öncü olan Huawei, bu alanda 2 farklı türde üretim yapıyor: Kendi üzerine katlananlar, yani bu cüzdan gibi olan modeller ve katlandığında ekranı, gövdenin dışına doğru sarılanlar. Bu ikinci türün yeni modeli de sonunda geldi. O da Mate Xs 2’den başkası değil.

Bir önceki modelden tam 2 yıl sonra tanıtılan Mate Xs 2, elbette çeşitli donanım değişiklikleriyle birlikte geliyor. Ekran boyutunun 8 inçten 7.8 inçe düşürülmesinin kullanılabilirlik üzerinde çok az etkisi olacaktır, ancak bunun yanında telefonun ağırlığının düşmüş olması, çok daha yönetilebilir bir telefon olmasını sağlamış. Önceki model 300 gram ayarındayken Xs 2, 255 gr. ağırlığa düşmüş.

Telefonun ekranında da birtakım yenilikler var. Artık 120Hz tazeleme hızına sahip durumda. Arka kamera kurulumunda da işler değişti. P50 Pro'dakine benzer 50MP'lik birincil modül eski modeldeki 40MP'lik modülün yerini almış. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak ilk olarak her zamanki gibi tasarımla sözü açalım.

Huawei Mate Xs 2 Tasarım ve Ekran Özellikleri

Büyük katlanabilir cihazlar arasındaki ortak tema, büyük olmalarının yanı sıra sıradan telefonlara kıyasla ağır olmalarıdır. Katlanabilir tasarımlar, özellikle katlandıklarında, ekranlar için gerekli bükülme yarıçaplarına uyum sağlamak ve ayrıca ön tarafa fazladan bir ekran sığdırmak zorunda kalmanın bir sonucu olarak daha kalın olma eğilimindedir. Bu durum en belirgin şekilde Galaxy Z Fold serisinde görülüyor; Özellikle Z Fold 4'ün kalınlığı yaklaşık 16 mm, ancak Mate Xs 2’nin kalınlığı katlandığında sadece 11.1 mm. Böylece geleneksel akıllı telefonlara hem ağırlık hem boyut olarak oldukça yakın duruyor ve genel görünüş itibariyle de bunu gösteriyor. Her şeyin yanı sıra katlandığında hem ön hem arka tarafın tamamen ekran olmasıyla da zaten sıradan telefonlardan farklılık yaratıyor ki arkadaki ekranı bu şekilde katlıyken de kullanabiliyorsunuz. Bundan da bahsedeceğiz.

Huawei, telefonun ağırlığını, ekranın boyutunu ve dolayısı ile telefonun boyutunu biraz küçülterek düşürmüş. Ekranı 8 inçten 7.8 inçe çekmiş. Aslında bu ağırlığı azaltmanın yanı sıra ekran en-boy oranını da düzeltmeye yardımcı olmuş. Böylece ağırlığı olsun, en boy oranı iyileştirmesiyle çok kompakt bir model olmuş.

Bunun yanı sıra Huawei, telefonu daha dayanıklı hale getirmiş. Yeni model, düşmelere karşı 2.5 kat daha direnç gösterirken, darbelere karşı 2.8 kat, ezilmelere karşı ise 1.4 kat daha dirençli yapıya büründürülmüş. Elbette bunları denemedik, zira elimizdeki telefonun bir hayli pahalı olduğu aşikar; bu telefonun fiyatı 50 bin TL. Ancak alternatiflerinde de durum pek farklı değil. Bu arada Huawei Online Mağaza’dan aldığınızda 10 bin TL’lik indirim oluyor. Yani 50 bin’e değil, 40 bin liraya satın alınabiliyor. Açıkçası 10 bin liralık indirim, bu devirde pek görülen bir şey değil. O nedenle satın almayı düşünüyorsanız göz atmanızda fayda var diye düşünüyoruz.

Evet, devam edelim; Mate Xs 2 ile telefonun katlanabilir olmasını sağlayan kanat tasarımı da değişiyor. Yeni modelde Falcon Kanat Tasarımı’nı kullanan Huawei, böylece menteşe sisteminin de önceki modele göre daha dayanıklı olduğunu söylüyor. Sağlamlığını zaten kullanırken de fark ediyorsunuz. Telefonun ekranını açmak için arkasındaki tuşa basıyorsunuz ve 2’inci ekran açılmaya başlıyor. Tam olarak açmak için elinizle açmaya devam ediyorsunuz ve mekanizmayı yerine oturtuyorsunuz. Bu arada hemen söyleyelim. Bugüne kadar katlanabilir akıllı telefonların ekranlarına baktığınızda, ortada katlanma izini görüyorduk. Mate Xs 2’de bunu artık direkt karşıdan baktığınızda göremiyorsunuz. Böylece telefonu ekranı açıkken kullandığınızda, ortada rahatsız edici bir çizgi yok. Sadece ekranı açıp kenardan bakarsanız belli belirsiz bir çizgi görünüyor, ancak bu şekilde kullanmayacağınız için sorun yok. Bu kullanım deneyimini artıran yeniliği fazlasıyla beğendik.

Mate Xs 2, tamamen açılmış ekranıyla küçük bir tablet gibi görünüyor. Ancak sadece küçük bir tablet gibi değil, sadece 5,4 mm olan kalınlığı sayesinde çok ince bir tablet gibi görünüyor. Yani Mate Xs 2 sadece kapalıyken değil, açıkken de fazlasıyla ince. Elbette sağ tarafta tüm kameraların ve bataryanın bulunduğu nispeten kalın bir şerit var, burası da tıpkı kısa bir süre önce incelediğimiz MatePad Paper gibi telefonu elinizde sağlam tutmanıza yarıyor.

Mate Xs 2’nin parmak izi tarayıcısı sağ tarafta güç düğmesine entegre edilmiş şekilde bulunuyor. Oldukça akıcı çalışan bu sensöre alternatif olarak ön kamera yoluyla yüz tanıma sistemini de seçebiliyorsunuz. Evet, artık bir ön kameramız var. Selef modelde bu modül yoktu.

Telefonun çevresine bakmaya devam edersek, yine sağ kenarda ses butonları, alt kenarda USB-C portu ve kart çekmecesinin bulunduğunu görüyoruz. Bu çekmecede SIM kart ve NM bellek kart yuvası yer alıyor. Hoparlörler ise hem üst hem alt kenara konumlandırılmış. Böylece stereo ses sağlıyor ve ses performansı da bir hayli etkileyici açıkçası. Net vokaller ve keskin tizler sunuyor. Özellikle multimedya kullanımlarında, film, müzik ve oyun noktalarında bu hoparlörlerden keyif alacaksınız diye düşünüyoruz.

Mate Xs 2’nin ekranı selef modelden biraz farklı. Dediğimiz gibi boyutu selefine kıyasla biraz küçülmüş durumda. Mate Xs 2’nin ekranı açıkken 7.8 inç boyutunda olurken, katladığınızda ise ana ekran 6.5 inç boyutunda oluyor. Ekran çözünürlükleri ise 2200x2480 piksel ve 1176x2480 piksel şeklinde. Işık yansımasını azaltmaya yardımcı olan ve güneş ışığı altında iyi bir görüntüleme deneyimi sağlayan ekran, katlandığında 19:9 ekran en-boy oranına sahip bir görüntü sunuyor. Bu oran, geleneksel telefonlarınkine benzer bir görüntü.

Hem açıkken hem kapalıyken sunduğu görüntü kalitesi, parlaklık ve renk doygunluğu noktalarında gerçekten de fazlasıyla iyi durumda. Bunda elbette OLED panel kullanılmış olmasının avantajı var. Öte yandan 120Hz tazeleme hızına sahip. Bunu da arayüzden ayarlayabiliyorsunuz. İsterseniz direkt 120Hz modunda kullanabilir, ister 60Hz’e dönebilir, ister ekrandaki içeriğe göre tazeleme hızını telefonun senkronize etmesini ayarlayabilirsiniz.

Huawei Mate Xs 2 Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Mate Xs 2, kuşkusuz güçlü bir telefon. Telefonun işlemcisi Qualcomm Snapdragon 888’den oluşuyor. Bu işlemci 8 çekirdekli yapıda olurken, bunlardan performans odaklı ana Cortex-X1 çekirdeği 2.84 GHz frekansında çalışıyor, diğer 3 Cortex-A78 çekirdeği ise 2.42 GHz frekansla ona eşlik ediyor. Verimlilik odaklı diğer Cortex-A55 çekirdekleri ise 1.80 GHz frekansında çalışıyor.

Elimizde 8 GB RAM ve 512 GB depolama alanıyla bulunan modelin ayrıca 12 GB RAM’e sahip farklı bir modeli daha var, ancak bu model ülkemizde henüz bulunmuyor. Telefonun bataryası 4600 mAh kapasitesinde olurken, bu batarya günlük kullanımlar için gayet ideal durumda. Elbette ekran 120Hz modunda ve yüksek performanslı uygulama ya da oyunları kullanırsanız daha çabuk tüketmeniz mümkün. Şarj hızı ise gayet iyi. 30 dakika içinde telefonun yüzde 85’ini doldurabildiğiniz telefonda 66W SuperCharge hızlı şarj desteği bulunuyor. Telefonun tam kapasite şarj olma süresi ise yaklaşık 45 dakika kadar.

Genel kullanım noktasına geldiğimizde, Mate Xs 2’den hem bir telefon hem bir tablet gibi faydalanacağınız çok açık. Uygulamalar içindeyken ekranı kapalı konumdan açık hale getirdiğinizde otomatik olarak optimize oluyor. Özellikle geniş ekranda görüntülemek isteyebileceğiniz YouTube ya da oyunlar için tablet kullanımı kuşkusuz daha keyifli. Tam ekran deneyimi sağlıyorsunuz ve böylece aldığınız keyif artıyor. Mesela PUBG’yi açtığınızda, klasik bir telefon gibi dar ekranda oynamak zorunda değilsiniz. Ekranı açıyorsunuz ve geniş ekranda daha keyifli bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Bu arada Mate Xs 2’nin oyun performansı da fazlasıyla iyi. PUBG’yi yüksek grafik ayarlarında gayet akıcı ve sorunsuz şekilde oynayabiliyorsunuz.

Öte yandan büyük ekrandan sadece oyun ya da Netflix’te dizi / film izlerken faydalanmıyorsunuz elbette. Genel kullanım noktasında da çok elverişli. Telefonda Akıllı Çoklu Pencere işlevi bulunuyor. Ekranı sağ taraftan tutup çektiğinizde açılan menüden 2 farklı uygulamayı seçerek birbirine paralel şekilde kullanabiliyorsunuz.

Bu arada evet, YouTube dedik. YouTube ve benzeri tüm Google servisine ihtiyaç duyan uygulamaları diğer Huawei telefonlara olduğu gibi Mate Xs 2’ye de yükleyebiliyorsunuz. Şimdi gelin biraz bundan bahsedelim.

Huawei’nin uygulama marketi AppGallery’yi artık biliyorsunuz. Burada zaten günlük kullandığımız hemen her uygulamayı bulabiliyoruz. Bulamadığımız uygulamaları da Huawei’nin Petal Search uygulamasından edinebiliyoruz. Netflix, Instagram, Spotify, Facebook, Instagram ve Twitter gibi global popüler ister AppGallery mağazasından ister Petal Search üzerinden aratıp indirebiliyorsunuz. Kullanımlarında da sorun yok. Sorunsuz şekilde hesaplarınızı etkinleştirerek bu uygulamaları rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Daha önceki Huawei telefon incelemelerimizi takip edenler hatırlayacaklardır; bunlardan özellikle Instagram, Facebook ve Twitter’ı AppGallery’den indiremiyorduk. Onun yerine Huawei’nin bir diğer yazılımı Petal Search’ün uygulamalar kısmını kullanıyorduk. Şimdi bunlar AppGallery’e de eklenmiş durumda. Yine isterseniz Petal Search’ten de bulabiliyorsunuz.

Peki, daha fazlası var mı? Bu noktada GSpace’ten bahsetmek istiyoruz, zira bu fazlasıyla yararlı bir uygulama. YouTube’dan tutun da Google Maps’e, Google Drive’dan Google Photos’a, Facebook’tan Facebook Messenger’a, Snapchat’ten Uber ve Shazam’a kadar pek çok uygulamayı gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz. Ayrıca YouTube’u sadece izlemekle kalmıyor, eğer kanalınız varsa YouTube Studio üzerinden düzenlemeler de yapabiliyorsunuz. Yani klasik bir Android telefonda ne yapabiliyorsanız Mate Xs 2’de de bunları yapabiliyor, aynı uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Bu arada bir tüyo daha verelim. YouTube’u reklamlara takılmadan izlemek istiyorsanız, YT uygulamasını indirmeniz yeterli. YT uygulamasını da yine AppGallery’den indirebiliyorsunuz.

Huawei Mate Xs 2 Kameraları Nasıl?

Mate Xs 2’nin kamera sisteminde de birtakım değişikliler var. En temel fark, kuşkusuz telefona bir selfie kamerasının dahil edilmesi. Artık ekrana entegre bir kamera yer alıyor ve bu kamera 10.7 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. Ancak ekran katlı durumdayken, arka kamera ile de selfie fotoğrafları ya da videolar çekmek mümkün. Kamera uygulamasındaki ekranın köşesindeki simgeye dokunduğunuzda arka ekran devreye giriyor ve böylece çok daha kaliteli çekimler yapabiliyorsunuz.

Değişikliklerden biri de yeni birincil kamera oluyor. Huawei, ana kamerayı 50MP nominal çözünürlük ve f/1.8 diyafram açıklığında bir lensle değiştirmiş. Bu kamera faz algılamalı otofokus ve lazer odak içeriyor.

İkinci kamera yine 8 MP şeklinde telefoto kamera oluyor. 81 mm’lik ve f/2.4 diyaframlı bu kamerada OIS desteği var ve 3x optik zum yapabiliyor, 30x’e kadar da dijital zum yapabiliyor.

Üçüncü kamera ise 13 MP çözünürlüğünde ve f/2.2 diyaframlı 120 derecelik açılı fotoğraflar çekebilen ultra geniş açılı kamera oluyor.

Hem ön hem arka kamera ile 30 kare 4K video kayıt imkanı sunan Mate Xs 2, gündüz koşullarında zaten fazlasıyla iyi sonuçlar yakalıyor, ancak düşük ışıkta da bu pek değişmiyor. Telefonda gece modu yer alıyor ve başarılı sonuçlar üretiyor.

Mate Xs 2'nin ana kamerasından çıkan görüntüler gerçekten çok iyi. Gren yok, detaylar güzel ve keskin. Dinamik aralık geniş ve iyi gelişmiş ton uçları görüyoruz. Renkleri en iyi şekilde doğru olarak yansıtıyor.

Ultra geniş açılı kamera da bunu destekler nitelikte. Özellikle manzara çekimlerinde ortaya harika sonuçlar çıkıyor. Bu kamerayı hem geniş açılı çekimlerde hem makro çekimlerde kullanıyorsunuz. Makro çekim yapmak istediğinizde, kamera arayüzünden bunu seçmeniz lazım. Yakın çekimlerde otomatik odaklama özelliğinden faydalanabiliyorsunuz.

Telefoto kamera da güvenilir bir performans sergiliyor. 8 MP çok fazla olmasa da, çekimleri grenleri uzak tutarken çok fazla ayrıntı içeriyor. Kontrast seviyesi de gayet iyi, zira çoğu zaman telefoto kameralar soluk sonuçlar çıkartabiliyor, ancak bu öyle değil.

Sonuç

Sonuç olarak toparlayacak olursak, Mate Xs 2, hem gerçekten iyi bir akıllı telefon hem de aynı zamanda katlanabilir formda iyi bir model satın almak isteyenler için en mantıklı form faktöre sahip. Tok duran tasarımı, fazlasıyla iyi ekranları, yüksek performansı, kameraları ve diğer özellikleriyle bu klasmanda kuşkusuz en iyi modellerden biri. Ancak fiyatı nedeniyle herkesin gönül rahatlığıyla satın alabileceği bir model olmadığı aşikar. Telefonun fiyatı 50 bin TL. Ancak Huawei Online Mağaza'dan 10 bin lira tutarında indirimle satın alabiliyorsunuz. Bu noktada seçim sizin.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Mate Xs 2
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiEMUI 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 888
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.84 GHz - 1.80 GHz GHz
Ekran TeknolojisiFoldable OLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1176 x 2480 px
Grafik İşlemciAdreno 660
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama512 GB
Ön Kamera10 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)1 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4600 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75  x 156  x 11.1 mm
Ağırlık255 gr.