Huawei MatePad Pro (2020) İnceleme

4299 TL fiyatlı iPad Pro katili HUAWEI MatePad Pro ne kadar iyi? Tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Geniş ve iyi görünen ekran
  • Kirin 990 ile güçlü performans
  • İyi pil ömrü
  • M-Pencil kalem
  • Klavye aparatı ile dizüstü bilgisayar alternatifi

Akıllı telefonların ekranlarının büyümesi, bundan yaklaşık 10 yıl öncesi ile kıyaslandığında tablet kullanımını olumsuz yönde etkiledi ve bu pazarın daralmasına sebep oldu. Ancak elbette eskisi kadar yoğun olmasa da halen bu kategoriye olan ilgi sürüyor. Özellikle mobil alanda içerik tüketiminin artması ve konfor alanlarımızın genişlemesiyle beraber tablet kullanımına rağbet yeniden artış eğilimi gösterirken, öte yandan tabletler de bu süreç içerisinde farklı yetenekler kazandı ve kullanım yelpazelerini çeşitlendirdi. Artık iyiden iyiye dizüstü bilgisayar özellikleri göstermeye başlayan, daha kompakt çalışma alanı olanağı doğuran ve çevre özellikleriyle farklı amaçlar doğrultusunda da kullanılabilen tabletler, şu son zamanlarda gerçekten ilgi çekici bir hal almaya başladı. Bunlardan bugün HUAWEI'nin yeni MatePad Pro tabletine yakından bakacağız.

HUAWEI, tablet pazarında çeşitli modellerle tüketicilerin karşısına çıkmaya devam ediyor. Elimizdeki MatePad Pro, üst seviye özellikler içeren bir tablet olmasıyla premium segmente konumlansa da şirketin MediaPad T5 ve MediaPad T3 10 gibi farklı segment ve bütçe dostu modellerinin de bulunduğu bilgisini verelim.

Gelelim MatePad Pro'ya. Evet, MatePad Pro premium bir tablet dedik. Çünkü tablette doğrusu yok yok. Hızlıca sıralayacak olursak; geniş ve iyi görünen ekran, HUAWEI'nin amiral gemisi akıllı telefonlarından da tanıdığımız güçlü Kirin 990 işlemci, iyi pil ömrü, M-Pencil kalem, klavye aparatı ve daha fazlası bu tablette karşımıza çıkıyor. Şimdi adım adım yakından özelliklerine değinelim.

Tasarım ve Ekran Özellikleri

Tasarım ve Ekran Özellikleri

MatePad Pro, tasarımıyla güzel, ince ve hafif bir tablet oluyor. Sadece 7.2 mm kalınlığında olan tablet, böylece elde rahat bir tutuş hissi sağlıyor. Tabletin arka yüzeyi alüminyum kaplama, çevresi ise alüminyum çerçeveyle çevrelenirken, ön yüz ise elbette tamamen cam malzeme içeriyor.

Ekranı 10,8 inç büyüklüğünde olan tablet, ince ekran çerçeveleriyle de geniş bir görüntü alanı sağlıyor. Ekranda IPS LCD panel kullanılmış, ekran çözünürlüğü de 2560x1600 piksel seviyesinde. Böylece ekranın hem geniş hem doygun göründüğünü söyleyebiliriz. Bu arada ekranın parlaklık oranının da 540 nit seviyesinde olduğu bilgisini de verelim.

Ekranın hemen köşesinde bir ön kamera yer alıyor. Bu ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliğini kullanabiliyorsunuz. Ayrıca 8 MP ölçüsünde olan bu kamera ile güzel fotoğraflar çekebiliyor ve Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz.

Tabletin arkasını çevirdiğimizde, burada da köşede kamera alanını görüyoruz. 13 MP kamera, f/1.8 diyafram ve faz algılamalı lazer otofokus desteği ile burada yer alıyor. Yanında LED flaşı da bulunan kamera ile 4K video kaydı da yapılabiliyor. Ayrıca önemli bir diğer ayrıntı, arka kamera ile 10x'e kadar dijital zum yapabiliyorsunuz.

MatePad Pro'nun çevresel detayları arasında ise önemli bir diğer bahsetmemiz gereken nokta, hoparlörleri oluyor. Tabletin hem sağ hem sol yanına ikişer adet konumlanan hoparlörler ile çevresel ses sağlanabiliyor. Ses performansının gerçekten de muazzam olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hem yüksek ses çıkışı sağlanıyor hem de ses performansı kaliteli. HUAWEI, hoparlörleri için Harman Kardon ile iş birliğine gitmiş ve bunun karşılığını da fazlasıyla almış.

Zengin Kullanım Seçenekleri

Zengin Kullanım Seçenekleri

Şimdi gelelim tabletin kullanımına yönelik özelliklerine. Dediğimiz gibi, MatePad Pro, yalnız değil. Eğer tablette çizim yeteneklerinizi konuşturmak istiyorsanız, onu M-Pencil akıllı kalemiyle, eğer dizüstü bilgisayar olarak değerlendirecekseniz ise, yine klavye aparatıyla zenginleştirebiliyorsunuz.

HUAWEI'nin kalemi M-Pencil, 4096 basınç hassasiyeti, eğim desteği ve kompozit malzemeden üretilmiş ucu ile hassas ve hızlı çizim özellikleri arayan çizerlere hitap ediyor. Kalemin ucunu değiştirmek isterseniz, onu çevirmeniz yeterli. Böylece kutu içeriğindeki diğer uç ile değiştirebiliyorsunuz.

M-Pencil ile MatePad Pro'yu tamamen kullanabiliyorsunuz. Ekran kapalıyken ekrana çift tıkladığınızda açılan Hızlı Not bölümüne notlarınızı da alabilirsiniz. Peki, kalemi kullanmadığınız durumlarda nereye koyacaksınız. HUAWEI hem kaleme taşıma kolaylığı sağlamak hem de kaybolma riskini ortadan kaldırmak için tabletin üst kenarına manyetik alan hazırlamış. Kalemi kullanmadığınız zamanlarda buraya yerleştirebiliyorsunuz. Zaten M-Pencil'ı ilk kez eşleştirirken de bu bölgeye koymanız gerekli. Eşleştirmek için de kalemi buraya koyduktan sonra tabletin Bluetooth fonksiyonunu aktifleştirmeniz yeterli olacak.

Klavye aparatına gelecek olursak, onun da gayet sezgisel bir kullanım sağladığından söz edebiliriz. Klavyeyi katlayarak dizüstü bilgisayar formuna getirebildiğiniz tablet, ayrıca kapattığınızda da koruyucu kapak görevi görüyor. Böylece düşme veya darbelere karşı da tabletin dayanıklılığını arttırmış oluyorsunuz.

Klavyenin farklı bir özelliği de var. Bu da tablete NFC desteği sağlaması. Klavyedeki Shift tuşuna basarak bu özelliği aktif hale getirebiliyor ve böylece diğer NFC destekli cihazlarla kolayca bilgi alışverişinde bulunabiliyorsunuz.

Bu arada tableti klavyeye bağladığınızda, tablet şeklinden bilgisayar kullanım şekline geçebileceğiniz masaüstü modunun bulunduğunu da söyleyelim. Bildirim ekranından bu moda hızlıca geçiş yapabiliyor ve böylece bu tableti, bir dizüstü bilgisayar gibi de kullanabiliyorsunuz.

Çoklu Ekran Kullanımı ve App Multiplier

Çoklu Ekran Kullanımı ve App Multiplier

Şimdi buradan MatePad Pro ile kullanımı zenginleştirecek güzel bir bölüme geliyoruz. MatePad Pro, HUAWEI'nin daha önce MateBook D dizüstü bilgisayarını da incelerken karşımıza çıkan Çoklu Ekran kullanımını destekleyen bir tablet oluyor. Yani, elinizde HUAWEI Mate 30 serisi veya P40 serisinden bir telefon varsa, HUAWEI Share özelliği ile beraber telefon ekranını tablete taşıyabiliyorsunuz.

Bunu yapmak da oldukça basit. Her iki cihazda da Bluetooth ve Wi-Fi'yı açık hale getiriyorsunuz. Tablette bildirim çekmecesinden Çoklu Ekran İşbirliği'ni etkinleştiriyorsunuz. Sonrasında zaten tablet hemen P40 Pro'yu algılıyor ve bağlanıp bağlanmak istemediğinizi soruyor. İzin verdiğiniz anda telefon ve tablet arasında bağlantı sağlanıyor ve böylece tablet ekranı üzerinden de telefonunuzu kontrol edebilir hale geliyorsunuz.

MatePad Pro'nun bir diğer kullanımı zenginleştiren özelliği ise App Multiplier, yani Uygulama Çoğaltıcı. Bu özelliği de kullanarak, tabletin geniş ekranından daha fazla faydalanabiliyor ve bir uygulama içinde dolaşırken, ekran otomatik olarak ikiye ayrılabiliyor. Mesela Bundle'da haberler arasında dolaşırken bir haberi okumak istediğinizde, haberin içeriği hemen yan tarafa aktarılabiliyor. Benzer özellik Maçkolik ve Wattpad gibi uygulamalarda da geçerli.

AppGallery ve MoreApps'le Geniş Uygulama Yelpazesi

AppGallery ve MoreApps'le Geniş Uygulama Yelpazesi

MatePad Pro, Android 10 işletim sistemi yüklü olarak geliyor ve EMUI 10 arayüzü kullanıyor. Tıpkı HUAWEI'nin yeni nesil akıllı telefonlarında olduğu gibi MatePad Pro'da da Google servisleri yerine şirketin kendi HUAWEI Mobile Servisleri tercih ediliyor ve bununla beraber zengin seçenekler sunuyor.

Uygulama marketi olarak, şu an dünyanın en büyük 3'üncü uygulama marketi olan AppGallery yer alırken, ayrıca üçüncü parti bir uygulama olan MoreApps uygulaması ile de birçok popüler uygulamaya kolaylıkla tablete yüklenebiliyor.

AppGallery'de gezinirken, çok sayıda uygulamaya farklı kategoriler altında kolayca erişebiliyorsunuz. HUAWEI, yurt dışında olduğu gibi özellikle Türkiye pazarında da önemli iş birliklerinde bulunuyor ve bu sayede sayede AppGallery'de çok sayıda yerel uygulamayı bulabiliyoruz.


Ayrıca az önce bahsettiğimiz MoreApps yoluyla daha geniş seçeneğe de ulaşabiliyorsunuz. Buradan Twitter, Instagram, Google Maps ve diğer pek çok sayıda popüler uygulamayı tablete indirebilirken, Facebook ve WhatsApp'ı da kendi sitelerinden indirerek kullanabilmeniz mümkün.

Mesela Facebook'u indirmek için HUAWEI Browser'ı açıp ekrana facebook.com/android yazarak .apk dosyasını hızlıca indirebilir ve tek tıklamayla yükleyebilirsiniz. Aynı şekilde WhatsApp için de yine ekrana whatsapp.com/android yazmanız ve aynı şeyi tekrarlamanız yeterli. Sonrasında da zaten hesap bilgilerinizi girerek her iki uygulamayı da sorunsuz şekilde kullanabiliyorsunuz.

Teknik Özellikler ve Performans

Teknik Özellikler ve Performans

Evet, tablete çok sayıda uygulama indirebiliyorsunuz ve performans anlamında da yeni nesil tüm uygulamalarla rahatlıkla çalışabiliyor, keza oyunlarda da güzel performans sağlayabiliyorsunuz. MatePad Pro'da yer alan hem güçlü işlemci hem geniş depolama alanı ile zengin bir kütüphane yaratma olanağına sahipsiniz.

Tabletin teknik detaylarına baktığımızda, kalbinde, Kirin 990 işlemcinin yer aldığını görüyoruz -ki bu işlemci, kısa bir süre önce detaylıca incelediğimiz HUAWEI'nin yeni amiral gemisi P40 Pro'da da yer alıyordu hatırlarsanız. 7nm+ mimarisine sahip olan bu hız canavarı diyebileceğimiz işlemciye, 6 GB RAM ve 128 GB depolama birimi eşlik ederken, telefonda GPU tarafında da 6 çekirdekli Mali-G76 grafik birimi yer alıyor.

Bu teknik birim ışığında dediğimiz gibi çok sayıda uygulama ve oyunu tablette sorunsuzca çalıştırabiliyorsunuz. Öte yandan işlemcinin yetenekleri arasında, yapay zeka da bulunuyor ve bundan ısı yönetimi konusunda faydalanılıyor. Ayrıca tablette iyi bir soğutma sağlanabilmesi için 12 katmanlı soğutma sistemi kullanılmış.

Bu arada tablette AppAssistant adında bir özellik de yer alıyor. Oyun performansını arttırabileceğiniz bu özelliği, oyunların bir araya toplayan GameCentre kısmından yönetebiliyorsunuz. Böylece oyun performansını arttırabilir, ayrıca oyun oynarken rahatsız edilmemek için de bu özelliği kullanabilirsiniz.

MatePad Pro Pil Yetenekleri

MatePad Pro Pil Yetenekleri

MatePad Pro hakkında artık son sözlere gelirken, elbette şarj özelliklerinden de bahsetmeden incelemeyi kapatmayalım. Tabletin batarya kapasitesi 7250 mAh seviyesinde ve kapasitenin geniş olması sayesinde oldukça uzun bir süre kullanım sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca Kirin 990 ve EMUI'ye entegre edilmiş pil güç tasarruf özelliklerini de kullanarak süreyi oldukça uzun tutabiliyorsunuz.

MatePad Pro, hızlı şarj olabilen bir tablet ve ayrıca kablosuz şarj yeteneklerine de sahip. 40W SuperCharge desteğine sahip olan tabletin kutusunda ise 20W'lık şarj adaptörü bulunuyor. Tablet 15W gücünde kablosuz şarj olanağı tanırken, ayrıca diğer kablosuz şarj özelliğine sahip cihazları da şarj edebiliyor. Tablette kablosuz ters şarj özelliği var. Bu sayede 7.5W gücüne şarj olanağı tanınmış durumda. Bataryanın 7250 mAh kapasitesinde olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda da bu tableti rahatlıkla bir mobil şarj cihazı olarak da kullanabileceğinizi söyleyebiliriz.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek HUAWEI MatePad Pro, geniş özellikler sunan bir tablet oluyor. Ekran görünürlüğü, tasarım özellikleri, güçlü performansı ve pil yetenekleri gibi özelliklerinin yanı sıra anlattığımız kullanımı zenginleştirici yetenekleriyle de bir tabletten daha fazlasını arayanlara hitap edecek türde bir cihaz olduğu kesin. Ayrıca gerek çoklu ekran kullanımıyla HUAWEI akıllı telefonunuza iyi bir eküri, M-Pencil kullanımıyla çizim yeteneklerini konuşturabileceğiniz bir platform ve klavye aparatıyla da dizüstü bilgisayara kompakt bir alternatif şeklinde de yorumlanabilir.

HUAWEI MatePad Pro'yu şu anda 4299 TL fiyatla piyasada bulabildiğiniz bilgisini de verelim ve incelememizi burada noktalayalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad Pro (2020)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciKirin 990
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu10.8 inç
Ekran Çözünürlüğü2560 x 1600 px
Grafik İşlemciMali-G76
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi7250 mAH
Boyutlar256 x 159 x 7.2 mm
Ağırlık460 gr.