Huawei'nin "lite" modeli P8 Lite testte!

Huawei'nin amirali P8'den sonra şimdi de "lite" modeli P8 Lite'ı teste aldık.

CHIP Online Notu 76
  • İyi kameralar
  • Özenle hazırlanmış tasarım
  • Uygun pil performansı
  • Arabirim ve Android 5
  • Özelleştirme seçenekleri
  • Orta seviye telefon sesi
  • Mali-450 geri kalıyor
  • Corning Gorilla Glass yok

Huawei'nin amiral gemisi konumunda sunduğu Huawei P8'in hemen ardından Lite modeli de geldi. İki ürün de nisan ayında duyurulmuş ve peş peşe piyasaya sunulmuşlardı. Sonunda P8'den sonra P8 Lite da elimize geçti. Ürünün incelemesine geçeceğiz, ancak baştan söylemek lazım: Şu an tıpkı P8 gibi P8 Lite'ın da fiyatı belli değil. P8 gibi P8 Lite'ın da akıbetini belirleyecek olan fiyat konusunda Huawei'nin çok abartmazsa iyi bir satış oranı yakalayacağını düşünüyoruz. Şimdi telefona yakından bakalım. Bakalım P8'den farklı olarak bizlere neler sunuyor...

P8'in "kırpılmış" hali

P8'in

Huawei P8 Lite, tahmin edilebileceği gibi P8'in bazı özelliklerinin kırpılmış versiyonu. Tasarım ve donanım olarak farklılıklar yaratan iki model, yazılım noktasında ise aynı yolu seçiyor. Şimdi söze önce tasarımla başlayalım.

P8 Lite, tasarım olarak P8'e çok yakın bir model. Ana fark ise, P8 Lite'da plastik bir malzeme kullanılmış olması. Fırçalanmış arka kasası ve üst kısımda yer alan parlak piyano siyahı kısmıyla göze hoş gelen bir arka gövde tasarımı sunulmuş. Ancak alt kısımdaki bandroller göze batacak biçimde büyük kullanılmasa çok daha iyi olurmuş. Telefon ön yüzden de amirale çok benziyor. Sensörlerin yeri farklı ve alt kısımda P8'de boş olan alan, Lite'da logoyla doldurulmuş.

P8 Lite, 7.7 mm kalınlığında ve 133 gram ağırlığında bir cep telefonu. P8 ise 6.4 mm ile daha ince ancak 144 gramla daha ağırdı. Ekran boyutları olarak da P8 Lite, 5.0 inç boyutuyla P8'den çok çok az daha küçük bir ekranla geliyor.

Telefonun çevresine baktığımızda, yine plastik malzemeden bir çerçeveyle süslendiğini gördüğümüz telefonun, sağ kenarında P8'le aynı şekilde güç, ses butonlarını ve SIM kart ile microSD kart slotlarını görüyoruz. Cihazın yurt dışında çift SIM slotu seçeneğiyle satışa sunulacağını, ancak ülkemizde tek SIM kartlı modelin bulabileceğinizi de bu noktada söyleyelim.

Arabirime bakıyoruz

Arabirime bakıyoruz

Huawei P8 Lite'ın arabirimi tıpkı büyük kardeşi P8'le aynı. Android 5.0.2 işletim sistemiyle gelen telefon, üzerinde Huawei'nin kendi arayüzünü taşıyor. iOS'a benzerliğiyle dikkat çeken bu arayüz, özelleştirme anlamında çokça seçenek sunuyor. Huawei P8'i incelerken arabirimde gördüğümüz yer yer takılmaları P8 Lite'ta görmediğimizi de söyleyelim. Hatta bu noktada Huawei P8'e ilişkin bir ekleme de yapalım.

Huawei P8'i incelememizin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesinin ardından işletim sisteminin hissedilir derecede yavaşladığını gözlemledik. Elbette bu genel telefon performansına da yansıyor. Performansı stabil tutmak için telefona yüklediğiniz uygulama ve oyunlara dikkat etmeniz, belleği sık sık boşaltmanız iyi olacaktır. Açıkçası bu, Huawei P8'in alacağı fiyatın da önemini arttırıyor. Elbette aynı durum P8 Lite için de geçerli.

P8 Lite'ın da kullandığı arayüzü beğendik, ancak uzun kullanım sonuçları performansa olumsuz katkıda bulunursa, bunu da zaten sizlerle yine daha sonra paylaşırız.

Teknik kadro ve tablolar

Teknik kadro ve tablolar

P8 Lite'ın ekranı 5.0 inç boyutunda. IPS LCD ekranın kullanıldığı telefonda, HD çözünürlük bizlere sunuluyor. P8'de ekran Full HD'ydi hatırlarsanız. Lite'da ekran kırpılmış. Ancak ekran güzel görünüyor. Parlaklık oranı gayet yerinde olan ekranın 294 ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu da söyleyelim. Bu değer P8'de 424 ppi seviyesindeydi. Buna söyleyecek bir sözümüz yok, ancak P8'de ekran koruması olarak Gorilla Glass 3 yer alırken P8 Lite'ta buna yer verilmemiş olması açıkçası üzücü.

Teknik kadroya baktığımızda telefonun işlemci hanesinde yine elbette Kirin'i görüyoruz. HiSilicon Kirin 620'nin bulunduğu telefonda, 8 çekirdekli 1.2 GHz saat hızında çalışan Cortex-A53 işlemci mevcut. 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafızaya ek olarak Mali-450 grafik işlemcinin yer aldığı P8 Lite'ta, grafik sonuçlarına göre en zayıf halka Mali-450 olarak ortaya çıkıyor. Bunları da az sonra test tablolarıyla sizlerle paylaşacağız.

Bu arada 16 GB'lık dahili hafızaya birkaç test uygulaması yükledikten sonra geriye kullanılabilir 6 GB'lık alanın kaldığını söyleyelim. Neyse ki yine P8 modeli gibi 128 GB'lık microSD kart desteği bu telefonda da bulunuyor.

Telefonun batarya kapasitesi ise 2200 mAh. Bu kapasite P8 modelinde 2680 mAh seviyesindeydi. Şimdi bakalım telefonun performans tabloları ne durumda...

Analiz raporu

Analiz raporu

Huawei P8 Lite, performans anlamıyla orta segment için iyi bir model olarak dikkat çekiyor açıkçası. Özellikle bunu AnTuTu ve CPU Prime Benchmark sonuçlarında görüyoruz. Telefonun en göze çarpan yanı ise 3DMark Benchmark sonuçları. Üç testte başa oynayan telefon, grafik noktasında ise sentetik skorlarda kötü sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Mali-450 grafik birimi eski bir grafik birimi. Daha yeni bir modelin kullanılması daha iyi sonuçlar verebilirdi bize.

Sentetik sonuçların yanı sıra genel kullanım neticesinde oluşan fikrimizi de işin içine katarsak, orta segment cepler için, çalışma performansıyla herhangi bir olumsuz noktaya rastladığımızı söyleyemeyiz. Grafik noktasında ise Real Racing 3 ve Mortal Combat X gibi oyunları rahatlıkla oynadığımız telefon, muhtemelen arkasına işlemci performansını da aldığı için günümüz oyunlarında herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor. Ancak önümüzdeki dönemde ne olur bilinmez.

Gelelim batarya testine. Yaptığımız sentetik sonuca göre bataryasını yüzde 90'dan 4 saat 11 dakikada tüketen Huawei P8 Lite için, aynı teste P8 modelinden 1 saat daha az dayandı diyebiliriz.

Gerçek kullanım testlerinde ise konuşma süresiyle 8 saat 22 dakikayı gördüğümüz P8 Lite, ekran parlaklığı tam açık kullanımda pilini 6 saat 29 dakikada tüketiyor. Telefonun tam kapasite şarj olma süresiyse 2 saat 51 dakika kadar.

Yine ılımlı kullanımda 16 saat sonra telefonun bataryasının yüzde 20 seviyesine düştüğünü gözlemlediğimizi de söyleyelim. Yani sözün özü telefonun pil performansını gayet uygun bulduk. P8 modeline göre daralan kapasite, P8 Lite modelinde herhangi bir performans kaybına sebebiyet vermemiş.

Son durak kamera

Son durak kamera

Huawei P8 Lite'ın kameraları bulunduğu segment için gayet yeterli. 13 megapiksel arka kameranın sahibi olan telefon, burada tek tonlu çift flaş sunuyor.

P8'e kıyasla optik imaj sabitleyicinin olmadığını gördüğümüz kamerada otofokus ise mevcut. Yine kamerayla HDR fotoğraf çekme, panorama modu ve güzellik modu gibi seçenekler sunuluyor.

Telefonun ön kamerası ise 5 megapiksel seviyesinde. Bu değer P8'de 8 megapikseldi. Bu kamerayla 720p video çeken P8 Lite, arka kamerada da 30 FPS 1080p video kaydı yapabiliyor.

Özetle

Sonuç olarak son dönemde başarılı örnekler gördüğümüz orta segment akıllı telefonlar arasında Huawei, P8 Lite'la iyi bir yerde duruyor. Performans ve güç tüketimiyle olduğu kadar kameraları ve tasarımı, bunun yanında arabirimiyle de uyumlu olan P8 Lite için elbette belirleyici nokta, alacağı fiyat etiketi olacak. Şu an bazı noktaları dışında beğendiğimiz bir model olmayı başaran Huawei P8 Lite'a verdiğimiz not, fiyatı açıklandıktan sonra değişebilir.

Kimler Almalı

Orta segment noktasında iyi bir model almayı düşünenler P8 Lite'a yakından bakabilirler. Telefon performans / güç tüketimi ilişkisini iyi bir şekilde kuruyor ve bununla birlikte stabil bir kullanım sağlıyor.

Alternatifleri

Her ne kadar fiyatı açıklanmamış olsa da P8 Lite'ın 1000 TL'nin altında bir fiyat almayacağını tahmin ediyoruz. O nedenle P8 Lite'a alternatif olarak Casper VIA V9'u önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei P8 Lite
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
76
İşletim SistemiAndroid 5.0.2
İşlemciHiSilicon Kirin 620
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-450MP4
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi380:00 saat
Konuşma Süresi011:00 saat
Boyutlar70 x 143 x 7.7 mm
Ağırlık131 gr.
Okuyucu Yorumları