Huawei Watch GT2e İnceleme

1199 TL'lik Huawei'nin yeni akıllı saati Watch GT2e satın alınır mı? Tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Tasarım
  • Güzel görünen ekran
  • 14 günü bulabilen pil ömrü
  • Başarılı uyku takibi, stres ölçümü ve kalp ritmi
  • Egzersiz takibi
  • Gelen güncelleme ile 100 spor yelpazesi
  • SpO2 takibi
  • 50 metreye kadar suya dayanıklı yapısı
  • Rakiplere oranla fiyat avantajı
  • Uygulama desteği gelişmeli
  • Arayüzde gecikme yaşanabiliyor
  • Çağrı cevaplanamıyor

Akıllı saatler arasında çok sayıda model var ancak baktığımızda başı çeken markalar aslında belli. Fitbit, Huawei, Samsung, Apple ve Honor, bu alanda kuşkusuz iddialı modeller üretiyorlar ve bu markaların pek çok modelini de bugüne kadar inceledik. Hepsinin birbirine karşı öne çıktığı ve geride kaldığı özellikler var elbette. Burada da tercih kullanıcının ne istediğine bağlı olarak değişiyor tabii ki.

Huawei Watch GT2e Akıllı Saat Pil Ömrü İle Öne Çıkıyor

Bugün inceleyeceğimiz model ise Huawei'nin yeni akıllı saati Watch GT2e modeli olacak. Saatin önemli özellikleri arasında oldukça geniş bir egzersiz yelpazesine sahip olması, uzun pil ömrü sağlaması ve yeni gelen kan oksijen doygunluğu izleme özelliği yer alıyor diyebiliriz. Ancak tabii çok daha fazlası var. Şimdi incelemeye başlayalım.

Huawei Watch GT2e Tasarımı Nasıl?

Huawei Watch GT2e Tasarımı Nasıl?

Watch GT2e, özellikle spor yönüyle öne çıkan bir akıllı saat olduğu için tasarımıyla da sportif bir görünümde. Büyük ekranı ve tüm yüzeyiyle delikli bir yapıya sahip kayışıyla beraber bunu bizlere gösteren saat, 3 farklı renk seçeneğiyle de bulunabiliyor. Elimizdeki bu modelin rengi Yeşil Nane olarak isimlendirilmiş. Ayrıca daha çarpıcı Kırmızı Lav ve klasik olarak da Grafiti Siyah renkleri de bulunabiliyor.

Huawei Watch GT2e Ağırlığı

43 gramlık ağırıyla nispeten ağır olduğunu söyleyebileceğimiz Watch GT2e, tasarımıyla gün içinde rahatsız edici olmuyor. Uzun bir süredir bu saati kullanıyorum ve normalde uyurken de pek saat vs. takmayı sevmem. Uyku takibi testini yapabilmek için bir süredir Watch GT2e ile yatıp kalkıyorum ve kayışını çok sıkmadığınız sürece rahatsız edici olmayacağını söyleyebilirim. Öte yandan elbette önümüz yaz ve sıcak havalarda nasıl bir performans alacağımı ben de merak ediyorum. Saatin kayışı polikarbon malzemeye sahip, ancak yüzey boyunca deliklerin yer alması, terlemeyi minimuma indirecektir diye düşünüyorum.

Saatin sağ tarafında iki tuş bulunuyor. Üstteki tuş sizi menüye taşırken, alttaki tuş ise sizi hızlıca antrenman bölümüne ulaştırıyor. Bunun dışında zaten saatin arayüzünde ekrana dokunarak dolaşabiliyorsunuz.

Huawei Watch GT2e İle Honor Magic Watch 2 Benzerliği

Kısa bir süre önce incelediğimiz HONOR Magic Watch 2 modeli, aynı ellerden çıktığı için pek çok açıdan Watch GT2e ile benzer hatlar taşıyor, ancak ikisi arasında tabii ki birtakım farklar mevcut. Bunlardan biri de yandaki tuşlar oluyor. Magic Watch 2'de bu tuşlar daha yüksekti, Watch GT2e'de ise daha kısa hazırlanmış ki bu iyi olmuş. Zira Magic Watch 2 incelemesinde de bahsetmiştik: Spor yaparken eğer eldiven kullanıyorsanız, şınava yattığınızda, eldiven bantları tuşlara baskı yapabiliyor ve bu da siz farkında olmadan saatin kapanmasına sebebiyet verebiliyordu. Neyse ki Watch GT2e'de bu sorun olmuyor.

Huawei Watch GT2e Suya Dayanıklı Mı?

Bu arada Watch GT2e de tıpkı Magic Watch 2 gibi 50 metreye kadar suya dayanıklılık gösteriyor.

Huawei Watch GT2e Ekran ve Arayüz Özellikleri

Huawei Watch GT2e Ekran ve Arayüz Özellikleri

Watch GT2e'nin ekranı 1.39 inç büyüklüğünde AMOLED panelden oluşuyor. Ekranın piksel yoğunluğu 326 ppi seviyesinde ve bu yoğunluk sayesinde de güzel bir görüntü sağladığını söylemek lazım. Ekran parlaklığıyla da güzel bulduğumuz saatin ekran çözünürlüğü selef modelde de olduğu gibi 454x454 piksel.

Watch GT2e için çok sayıda arayüz seçeneği mevcut durumda. Saatin içinde halihazırda birkaç tane arayüz seçeneği var, ancak Huawei Sağlık uygulaması üzerinden çok sayıda arayüzü daha bulabiliyorsunuz ve bunları telefonunuzdan kolayca saate indirebiliyorsunuz.

LiteOS İşletim Sistemi

Watch GT2e, LiteOS işletim sistemini kullanıyor. Oldukça sade tasarlanan bu arayüzde çok sayıda seçeneği bulmanız mümkün ancak arayüz içinde dolaşırken zaman zaman -özellikle de ekranı kaydırırken- geç cevap verdiğini görmek mümkün. Bazen nispeten bir gecikme yaşanıyor. Bunu da Huawei'nin bir güncelleme ile düzelteceğini umuyoruz.

Huawei Watch GT2e Egzersiz Seçenekleri

Bu arada güncellemeden bahsetmişken, geçtiğimiz günlerde Huawei, bir güncelleme yayınladı ve Watch GT2e'ye yeni yetenekler kazandırdı. Bunlardan biri SpO2, yani kandaki oksijen seviyenizi tespit edebilen bir özellik ve bir diğeri ise daha geniş egzersiz seçenekleri. Şimdi bunlardan bahsedelim.

Egzersiz ve Antrenman Yetenekleri Neler?

Egzersiz ve Antrenman Yetenekleri Neler?

Watch GT2e, odağına egzersiz uygulamalarını ve sağlık yeteneklerini alan bir akıllı saat olmasıyla önem kazanıyor. Huawei, önceki saat modellerinde de zaten geniş bir egzersiz ve antrenman yelpazesine sahipti, ancak son gelen güncelleme ile buna adeta sınıf atlattı demek mümkün. Zira saat üzerinde artık 100 farklı egzersiz modu bulunuyor.

Yani önceden bunlar arasında koşu, bisiklet, tırmanma, yüzme, triatlon, kürek, basketbol ve daha pek çok seçenek bulunurken, şimdi cross fit'ten pilatese, uzay yürüyüşünden, boksa, baleden latin dansına, kendodan göbek dansına kadar çok ama çok seçenek yer alıyor. Bunları saat üzerinden seçip antrenman programına başlayabiliyorsunuz.

Huawei Watch GT2e Ağırlık Antrenmanı

Öte yandan sevindirici bir diğer gelişme de, mesela ağırlık antrenmanı olarak "Güç" adı altında bir kategorinin daha dahil edilmiş olması. Önceden kategorilendirilememiş çalışmalar için "Diğer" seçeneğini seçiyordunuz.

Buraya kadar her şey güzel. Fakat iş bunları izlemeye gelince ise, Huawei'nin bir güncelleme de Sağlık uygulamasına getirmesi gerektiğini söylemek lazım. Uygulama üzerinde Egzersiz Kayıtları altında hemen hepsini görebiliyorsunuz fakat iş kategorilemeye veya istatistik takibi yapmaya gelince, burada koşu, yürüme, bisiklete binme, yüzme ve basketbol ile sınırlısınız. Kısa bir süre içinde buna da bir güncelleme getireceklerini düşünüyoruz.

Egzersiz Takip Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Egzersiz Takip Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

Watch GT2e, egzersizlere özel geniş bir aralıkta ölçümleme yapabiliyor. Bunu yaparken ise 2 farklı hesaplama yöntemini kullanıyor. Bunlardan biri Maksimum Kalp Atış Hızı Yüzdesi olurken, diğeri ise HRR Yüzdesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bunlar nedir? Kısaca açıklayalım.

Maksimum Kalp Atış Hızı Yüzdesi, maksimum kalp atış hızınız ve yaşınız temel alınarak belirleniyor. HRR Yüzdesi ise Maksimum Kalp Atış Hızı Yüzdesi ile Dinlenme Kalp Atış Hızı üzerinden temel alınıyor. En iyi antrenman sonucunu almanız için bu ayrımı iyi yapmanız gerekli.

Nabız Seviyeleri ve Kalp Atış Hızı Yüzdesi

Bir örnek ile anlatacak olursak, mesela nabzınız normalde biraz düşükse, antrenman esnasında 100 üstü nabız seviyelerine ulaşmakta güçlük çekebiliyorsunuz. Bunun sonucunda da egzersiz yaparken saat üzerindeki anlık veri akışına baktığınızda, hala "ısınma" şeklinde belirtildiğini görebiliyorsunuz. Bu sonuç bazen yanıltıcı olabiliyor, zira saat Maksimum Kalp Atış Hızı Yüzdesi'ni seçtiğinizde, sizi kalp atış hızınız ve yaşınız ile ölçümlüyerek bir kalıba oturtuyor ve bunun üzerinden raporlama yapıyor.

Fakat HRR Yüzdesi'ni seçtiğinizde ise maksimum kalp atışı hızınız ve dinlenme kalp atış hızınızı izleyen saat, sizin için kişiselleştirilmiş özel bir aralık belirleyecek ve bu sayede en iyi sonucu alabileceksiniz. Elbette tam tersi durum da olabilir. Bunu kendinize göre Huawei Sağlık uygulaması üzerinden ayarlayabiliyorsunuz.

Huawei Watch GT2e Sağlık Yetenekleri Neler?

Huawei Watch GT2e Sağlık Yetenekleri Neler?

Watch GT2e, egzersiz takibinin yanında sizinle ilgili çok sayıda bilgiyi daha analiz ediyor. Bunlar arasında elbette anlık nabzını, uyku takibiniz, kilonuz ve yine anlık stres ölçümlerinizi saat üzerinden takip edebiliyorsunuz. Stres ve nabız takibi sürekli olarak yapmasını isteyebileceğiniz gibi belirli aralıklarla takip edilmesini de belirteleyebiliyorsunuz. Bunu uygulama içinden seçmeniz mümkün.

TruSleep Özelliği

Bu arada saatin özellikle etkin bir uyku takibi yapabilmesini istiyorsanız, muhakkak TruSleep özelliğini etkinleştirin. Böylece daha geniş ve daha doğru bir uyku analizi elde edebileceksiniz.

Son olarak Watch GT2e'nin kandaki oksijen satürasyon seviyelerini de izleyebildiğini ve kullanıcıların istedikleri zaman 1 dakika içinde kan oksijen doygunluğunu öğrenebilmelerini sağladığını da belirtelim.

Huawei Watch GT2e Kullanım Seçenekleri

Huawei Watch GT2e Kullanım Seçenekleri

Elbette Watch GT2e geniş spor ve sağlık yetenekleri sunuyor, ancak bunların yanında diğer akıllı saat fonksiyonlarını da içeriyor. Ha, saat üçüncü parti uygulamalarla pek zengin değil, ancak bildirim takibi konusunda geniş seçenek sunuyor. Saatte, hangi bildirimleri görmek istediğinizi Huawei Sağlık uygulaması üzerinden seçebiliyorsunuz.

Hızlı Cevap Özelliği Yok

Facebook, Gmail, Instagram, Messenger, Twitter, WhatsApp ve türevlerini seçebildiğiniz bu ayarları aktif ettikten sonra ise telefonunuza gelen bir Gmail'den yeni e-posta bildirisi saatinize düşüyor veya Instagram mesajı yine saatin ekranında beliriyor. Ancak mesela WhatsApp gibi uygulamalara hızlıca cevap verebilme seçenekleri yok, saati yalnızca monitör olarak kullanıyorsunuz diyebiliriz. Oysa daha önce incelediğimiz Galaxy Watch Active 2 modelinde hızlı cevap verebilme gibi seçenekler vardı.

Eksiklikler

Öte yandan ne yazık ki Watch GT2e de önemli bir özellik yok. Bu saat ile telefonunuza gelen aramaları cevaplayamıyorsunuz. Yani saat ile telefon görüşmesi yapamıyor, yalnızca gelen aramayı görüyorsunuz ve aramayı geri çevirme opsiyonuna sahipsiniz. Bu önemli eksiklik, zira önemli rakip modellerde bu fonksiyon mevcut.

Son olarak Watch GT2e'yi Android telefonlara bağlayabildiğiniz gibi iOS ile de eşleştirebildiğinizi de söyleyelim. Ancak elbette tam uyumluluğu Android tarafında göreceksiniz.

Watch GT2e Pil Performansı Nasıl?

Watch GT2e Pil Performansı Nasıl?

Gelelim Watch GT2e'nin pil performansına. Saatin en iddialı olduğu konulardan biri pil ömrü oluyor. Huawei, bu saat ile 2 haftayı bulan bir pil süresinin yolunu açmış. Elbette bu kullanımınıza göre farklılık gösteriyor. Mesela Huawei'nin söylemine göre, gün boyu kalp atış takibi, TruSleep uyku modu ve GPS'in haftada 90 dakikalık egzersiz için etkin olduğu, 50 mesaja kadar bildirimlerin açık olduğu, günde 200 kez ekran açma ve günde 30 dakika müzik dinleme senaryosuna bağlı olarak 2 haftalık kullanım sunabiliyor saat.

Şarjı Ne Kadar Sürüyor?

Bizim kullandığımız süre içine, kalp atış takibi ve stres takibinin anlık olarak tutulduğu, 2 günde 1 spor yaptığımız ve GPS'in açık olduğu, yine WhatsApp, Gmail, Facebook, Instagram gibi önemli sosyal medya bildirimlerini aldığımız ve geceleri TruSleep fonksiyonunun etkin olduğu uyku takibinin yapıldığı bir senaryoda, 9 günün sonunda pil yüzde 10 seviyesine geriledi. Bu da gayet başarılı bir süre doğrusu.

Özetle

Huawei Watch GT2e, özellikle egzersiz yetenekleri yüksek bir akıllı saat arayanlar için gayet kullanışlı bulduğumuz bir model oldu. Uzun pil ömrü, başarılı uyku takibi, stres ölçümü ve 100 farklı egzersiz modu ile kullanımı oldukça geniş. Bahsettiğimiz yazılımına ilişkin eksikleri de güncelleme ile giderilebilecek cinsten.

Ancak telefona gelen çağrıları cevaplayamamanın, muadillerine nispeten önemli eksik yanı olduğunu da söylemek lazım. Yalnız öte yandan fiyatıyla rakiplerine göre bir nebze de olsa avantajlı bir model oluyor.

Huawei Watch GT2e Fiyatı Ne Kadar?

Şu an Watch GT2e'yi 1199 TL fiyatla bulabiliyorsunuz ki, fiyat açısından pek çok yeni nesil modele göre daha ucuz duruyor açıkçası.

Kimler Almalı

Özellikle sportif yetenekleri için iyi bir akıllı saat arayan, uyku, kalp ve stres takibi gibi özelliklere önem veren kullanıcılar Huawei Watch GT2e'den memnun kalabilirler.

Alternatifleri

Huawei Watch GT2e'ye alternatif olarak Honor Magic Watch 2 ve Samsung Galaxy Watch Active 2'yi de satın almayı düşünebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch GT2e
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
85
İşletim Sistemi Huawei LiteOS
Ekran 1.39 inç AMOLED
Çözünürlük 454x454 HD
İşlemci Kirin A1
Hafıza 4 GB
Pil Ömrü Ömrü 14 gün
Su Koruması 5 ATM
Uyumluluk Android, iOS
Bağlantılar Bluetooth 5.1, BLE, GPS
Boyutlar 53 x 46.8 x 10.8 mm
Ağırlık 43 gr. (Kayışsız)