Samsung Galaxy Watch Active 2 İnceleme

Samsung Galaxy Watch Active 2 ne kadar iyi, satın alınır mı, özellikleri neler? Her şeyi anlattık!

CHIP Online Notu 90
  • Minimalist tasarım
  • Super AMOLED ekran
  • Arayüz çeşitliliği
  • Uyku kalitesi takibi
  • Zengin spor yeteneği
  • Dokunmatik çerçeve
  • 50 metreye kadar suya dayanıklı
  • Uygun pil ömrü
  • Stres ölçer
  • Samsung Health güncellenmeli

Samsung, bu yılın başlarında yeni akıllı saait Galaxy Watch Active 2'yi piyasaya sürmüş ve kısa bir süre önce de ülkemizde de tüketicilerle buluşturmuştu. Selef model Watch Active'in yenilenmiş sürümü olarak karşımıza çıkan yeni model, Samsung'un bilinen bir diğer modeli Galaxy Watch'ta yer alan hareketli çerçeveyi üzerinde taşımaması, ancak aynı hareketi dijital olarak sunmasıyla fark yaratırken, elbette sportif özellikleriyle de dikkat çekiyor.

40 mm ile 44 mm gibi 2 farklı model ve paslanmaz çelik ile alüminyum yapısıyla temel olarak 2 farklı seçenek halinde sunulan Watch Active 2, farklı renk ve kayış modeli ile daha çok sayıda seçeneği ile şu an satışta bulunabiliyor. Fiyatları da seçime göre farklılık gösteriyor. Alüminyum modelin fiyatı 1599 TL iken, paslanmaz çelik modelin fiyatının da 2499 TL olduğunu bu noktada söyleyelim, ancak arada 1699 TL'lik bir başka seçenek de mevcut.

Tasarım ve Ekran

Tasarım ve Ekran

Tasarım itibariyle Galaxy Watch gibi maskülen yapıda olmayan, daha çok minimalist yapısıyla sportif bir görünüm sunan saat, özellikle elimizdeki paslanmaz çelik modeliyle gayet şık bir görünüme sahip. İnce, minimal ve modern görünümüyle, yakından görüp koluna takanların gayet beğeneceğini düşünüyoruz. 10 mm kalınlığında olan saat, kayışsız tartıldığında 26 gram olurken, seçeceğiniz kayışa göre de farklı bir ağırlığa ulaşıyor. Mesela elimizdeki suni deri malzemeli kayışıyla tarttığımızda, saat 52 gram ağırlığında geliyor.

Galaxy Watch Active 2, sağ tarafında selef modelde de olduğu gibi iki yan düğme bulunduruyor. Üst düğme ile arayüzde geri giderken, alt tuşla ise ana menüye ulaşabiliyorsunuz. Ancak zaten hemen her foksiyonu saatin ekranına dokunarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu noktada Galaxy Watch Active 2'nin dijital çerçevesinden de bahsedelim.

Bilindiği gibi Galaxy Watch modellerinin en sevilen yanı, arayüz içinde saatin bezeli, yani dairesel çerçevesini döndürerek dolaşılabilmesiydi. Galaxy Watch Active 2'de bu fiziksel bezeli kaldıran Samsung, bunun yerine bu özelliği saatin ekranının kenarlarına dijital olarak aktarmış. Böylece parmağınızı çerçeve etrafında kaydırarak arayüzde pratik şekilde gezinebiliyorsunuz. Öte yandan bu özellik saatin kullanımını da bir hayli keyifli hale getiriyor. Elbette dolaşım işlemini bunun yerine ekrana dokunarak da gerçekleştirebilirsiniz. Samsung da zaten bu özelliği uygulama üzerinden aktifleştirdiğiniz Dokunmatik Çerçeve ayarına bağlamış. Yani, kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış.

Active 2'nin ekranı seçtiğiniz modele göre 1.2 inç ve 1.4 inç olarak farklılık gösteriyor. 44 mm'lik paslanmaz çelik modelin ekranı 1.4 inç büyüklüğünde. Super AMOLED paneli kullanan ekranın çözünürlüğü de 360x360 piksel. Parlaklığı ile dış kullanımlarda gayet güzel bir görüntü sunan ekran, elbette daha önceki Samsung'un akıllı saatlerinde de olduğu gibi her zaman açık kalabiliyor. Bunu arayüzden aktifleştirebiliyorsunuz.

Yavaş yavaş saatin arayüz ve özelliklerine geçmeden, saatin MIL standardında olduğunu ve IP68 sertifikasına sahip olduğunu da söyleyelim. Saati kullanmak isteyen yüzücülere iyi haber: Watch Active 2 ile 50 metreye kadar suya dalabiliyorsunuz.

Arayüz ve Kullanım

Arayüz ve Kullanım

Samsung'un, eski adıyla Galaxy Gear, yeni modelleriyle Galaxy Watch akıllı saat ailesini özellikle başından beri Tizen işletim sistemi ile seviyoruz. Oldukça basit ve sade tasarlanan bu arayüz, öte yandan kuşkusuz özelleştirme seçenekleri ile de yıldızını parlattı. Zira bu ekosisteminde saatleri için envaiçeşit saat yüzü bulunuyor. Günlük modunuza ve kıyafetinize göre seçim yapabilir, isterseniz bu arayüzleri yine kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz. Yeni saat arayüzlerini telefondaki Galaxy Wearable uygulaması üzerinde yer alan saat şekilleri kısmından saatinize indirebilir, yine saate indireceğiniz uygulamalar için de saat üzerindeki Galaxy Store uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bu arada Watch Active 2, entegrasyonu ve kullanımı oldukça kolay bir model. İster Android ister iOS tabanlı cihazlarla kullanabileceğiniz saat, böylece diğer Android akıllı telefon ve iPhone kullanıcılarına da güzel bir seçenek oluyor. iOS tarafından Galaxy Watch uygulamasını, Android tarafında da Galaxy Wearable uygulamasını telefonunuza indirerek eşleştirmeyi hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Saat ile ilgili ekstra ayarları yine bu uygulama üzerinden yönetirken, saatin topladığı sağlık verilerinize ise Samsung Health yazılımı üzerinden erişiyorsunuz.

Saatte halihazırda 4 GB'lık bir depolama alanı yer alıyor. Galaxy Store üzerinden indireceğiniz saat uygulamaları buraya depolanırken, ayrıca müziklerinizi de yine depolayabiliyorsunuz. İster saat üzerinden ister direkt saat ile eşleştireceğiniz Galaxy Buds gibi Bluetooth kulaklığınızdan bunları dinleyebiliyorsunuz. Elbette yine saatin Spotify entegrasyonu da tabii ki bulunuyor.

Galaxy Watch Active 2 ile telefon görüşmeleriniz de yapabilirsiniz. Böylece telefonunuz yanınızda olmasa bile gelen aramaları saat üzerinden yanıtlayabiliyorsunuz. Hatta saat üzerinden telefonunuzdaki rehbere ulaşabilir, favori kişilerinizi oluşturarak direkt çağrı başlayabilirsiniz. Bu arada saatin telefon görüşmelerindeki ses iletim performansını fazlasıyla beğendiğimizi söyleyelim. Saatin bu özelliğini çokça kullanacağınızı düşünüyoruz.

Özellikler ve Spor Uygulamaları

Özellikler ve Spor Uygulamaları

Evet, artık gelelim Galaxy Watch Active 2'nin sportif özellikleri ve yeteneklerine. Watch Active 2, iyi bir akıllı saat olmanın yanında özellikle sportif uygulamalarıyla sporcular tarafından ilgi görecek bir cihaz. Dahili GPS özelliği yer alması zaten olması gereken bir özellikken, saatin altında yer alan 8 fotodiyot ile sağlık konusunda pek çok noktayı takip edebiliyor.

Nabzınızı sürekli ölçmesi, normal seviyelerin üzerine çıkması veya altına düşmesi gibi durumlarda uyarıda bulunabilen Active 2, kalp atış hızını takip yeteneğiyle de beğendiğimiz bir model oldu. Kullandığımız süre boyunca neredeyse doğru okumalarda bulunan saat, ölçümlere göre gerçek kalp atım hızına 3 ila 5 oranında yakın sonuçlar üretiyor. Watch Active 2 ayrıca kalbinizin elektriksel aktivitesini ve ritmini tespit etmek için elektrokardiyogram da bulunduruyor. Yani saatte EKG özelliği var, donanımsal olarak bu özellik hazır, ancak bunun kullanımı için Samsung'un ülkeden onay alması gerektiğinden bu özellik şimdilik kullanıma sunulmuyor. Sadece bizde değil, bildiğimiz kadarıyla pek çok ülkede bu özellik çalışmıyor. Benzer konu Apple Watch için de geçerli.

Stres seviyesini ise anlık ve periyodik olarak ölçümleyebilen Active 2, bu konuda ise bizde biraz kafa karışıklığı yarattı desek doğru olur. Saatin ürettiği sonuçları anlamlandırması biraz güç. Periyodik olarak sürekli yaptığı ölçümlerde stres aralığını çok geniş ölçekte veren saat, saat aralıklarındaki ölçümlerinde net bir sonuç sunmaktan uzakta bir grafik çiziyor. Yalnızca günlük ortalama sonucu sizin için biraz anlamlı olabiliyor. Öte yandan sadece bu değil, stresli hissettiğimizde yaptığımız anlık testlerde bazen stres oranını hissimizin altında düşük olarak çıkartan cihaz, bu anlamda bize biraz güven problemi yaşattı diyebiliriz. Bu anlamda Active 2'nin stres ölçümünü pek doğrulayamadık demek lazım.

Galaxy Watch Active 2'nin fitness konusunda ise gayet geniş miktarda bir yelpazesi bulunuyor. İster iç mekan ister dış mekan olsun, genel yaygın spor dallarından 90'dan fazla egzersiz türüne kadar çeşitli seçenek bu yelpazede yer alıyor. Yani koşu, egzersiz bisikleti, koşu bandı, ağırlık makineleri, bowling, yüzme, buz pateni, buz hokeyi, duvar tenisi, futbol, golf, softball, dalış ve hatta yoga bile bu seçenekler arasında mevcut. Yani sporun neresinden tutuyor olursanız olun, bu saatte kendinize uygun seçeneği bulacaksınız diye düşünüyoruz.

Bunlardan sık yaptıklarınızı önceden seçtiğinizde, harekete geçtiğiniz anda saat otomatik algılayabiliyor ve kayda başlıyor. Diğerlerini de kendiniz başlatıyorsunuz. Saat tüm topladığı verileri detaylı olarak telefon üzerindeki Samsung Health uygulamasına aktarıyor ve burada tüm verilerin detaylı analizini görebiliyorsunuz. Hareket ne kadar sürmüş, bu süre zarfında kalp hızınız ne kadarmış, kaç kalori yakmışsınız gibi bilgilere uygulama üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

Buna elbette saatin uyku analizi de dahil. Eğer saat kolunda uyuyanlardansanız, Watch Active 2'den oldukça memnun kalacağınızı yekten söyleyebiliriz. Uyuduğunuz süre, uyku kalitesi ve bu sürede yaktığınız kalori miktarı olduğu gibi, gerçek olarak ne kadar uyuduğunuz, uyanık kaldığınız ve REM evresindeki süreniz, hafif ve derin uyku bilgilerinizin tümü detaylı olarak analizde karşınıza çıkıyor.

Ancak bu noktada Samsung'a bir öneride de bulunmak lazım:

Samsung Health uygulaması, uyku, stres ve kalp ritim ölçümlerinde her ne kadar zaman aralıklarını bir grafik içinde görüntülese de, kullanıcı, zaman aralıkları içinde dokunarak dolaşabilse, çok daha iyi olurdu kanısındayız. Zira kalp ritminde grafikte bazen peak'ler oluyor, bunun tam olarak günün hangi saatinde olduğunu görmek ve değerini tam olarak öğrenmek istiyorsunuz. Yine uyku süresinde de evrenin başlayıp bittiği zamanı tam olarak öğrenmek istiyorsunuz, ancak bunu yapamıyorsunuz. Yalnızca grafikte gördüğünüzün üzerinden tahmin etmeniz gerekiyor. Bunu, uygulamaya yapacakları bir güncelleme ile çözebilecekleri kanaatindeyiz. Bu da kendilerine bizden naçizane bir tavsiye olsun.

Pil Ömrü

Pil Ömrü

Evet, artık gelelim Galaxy Watch Active 2'nin pil ömrüne. Samsung'un bu saat için verdiği değerler kabaca, tipik kullanım süresiyle 2 gün, düşük kullanım süresiyle ise 4 gün civarında. Burada elbette kullanım şeklinizin önemi bir hayli büyük. Ancak Samsung'un bahsettiği değerlerin doğru olduğunu söylemek lazım. Zira saati yaklaşık 20 gündür kullanıyoruz ve bu süre zarfında hem bu 2 senaryoda hem de maksimum kullanım senaryosunda değerlendirdik.

Mesela kalp ve stres ölçümünü sürekli açık hale getirir, günlük yaptığınız egzersizlerde ölçüm yapmasını ister, gece yatarken yine kolunuzdan çıkartmaz uyku takibi yaptırır ve gün içinde telefonunuza gelen bildirimleri, telefon çağrılarını görüntülerseniz, bu senaryoda saatin pil ömrüyle 2 günü rahat çıkarttığını göreceksiniz.

Bu senaryodan sürekli kalp ve stres ölçümünü çıkartır ve ekran parlaklığını biraz daha düşürürseniz o zaman 4 güne ulaşmanız mümkün hale gelirken; tipik kullanıma ek olarak ekranı sürekli açık hale getirir, parlaklığı arttırır, GPS'si çalıştırır ve müzik çalarsanız o zaman bu süre 1 güne kadar da düşebiliyor. Elbette saatte güç tasarruf modu da yer alıyor; pil oranı düştüğünde bunu aktive ederek süreyi uzatabiliyorsunuz.

Galaxy Watch Active 2'yi şarj etme noktasında ise pratik çözümü manyetik kablosuz şarj pedini de yine kutu içeriğinde bulduğunu bilgisini de verelim.

Bu noktada bir de parantez açmak lazım. Samsung, Galaxy Watch Active 2 ile beraber saati mobil ortamda şarj edebilmemiz için ayrıca Wireless Battery Pack aksesuarını da göndermiş. 10000 mAh kapasitesindeki bu batarya, kablosuz şarj desteğine sahip ve bu sayede ister Active 2 akıllı saati, ister kablosuz şarj desteğine sahip telefonunuzu, isterseniz de kablosuz kulaklığınızı herhangi bir kabloyla uğraşmadan kolayca şarj edebiliyorsunuz. Açıkçası onca zaman kullandığımız kablolu mobil şarj cihazlarından sonra fazlasıyla pratik bir çözüm oldu Wireless Battery Pack. Bu cihazı da Samsung mağazasından ayrıca edinebileceğinizi söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Galaxy Watch Active 2, gerek tasarımı gerek özellikleriyle beraber fazlasıyla kullanışlı ve komple bir akıllı saat çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Saatle ilgili hemen her değinilmesi gereken noktayı incelememiz süresince aktardığımızı düşünüyoruz, ancak yine de atladığımız yerler olabilir; onları da bize yazın, yorumlarla cevaplandırmaya çalışalım.

Son olarak yine Galaxy Watch Active 2'nin fiyatlarını aktaralım. İncelediğimiz elimizdeki Galaxy Watch Active 2 paslanmaz çelik modelini piyasada 2499 TL, alüminyum modeli ise 1599 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bunlar direkt Samsung Türkiye fiyatları, elbette yine çeşitli sitelerde daha uygun kampanya fiyatları görebilirsiniz.

Kimler Almalı

Özellikle üst seviye spor takibi yapan, tasarımıyla şık ve genel özellikleriyle de tatmin edici bir deneyim yaşatan akıllı saat arayanlar Galaxy Watch Active 2'yi rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Watch Active 2'ye alternatif olarak yeni akıllı saat modellerinden Huawei Watch GT 2'yi de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Watch Active 2
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
İşletim Sistemi Tizen
Ekran 1.4 inç Super AMOLED
Çözünürlük 360x360
İşlemci 1.15 GHz çift çekirdekli
Hafıza 4 GB
Pil Ömrü 4 güne kadar
Su Koruması 50 metreye kadar
Uyumluluk Android ve iOS
Bağlantılar Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi, GPS
Boyutlar 40 x 40 x 10.9 mm
Ağırlık 26 gr. (Kayışsız)
Okuyucu Yorumları