Huawei Y9 Prime 2019 İnceleme

Huawei'nin orta –orta üst segmente özel hazırladığı Y9 Prime 2019 akıllı telefonunu inceledik.

CHIP Online Notu 83
  • Çentiksiz büyük ekran
  • Pil ömrü
  • Tasarım
  • İdeal performans
  • FM radyo
  • 802.11ac & Bluetooth 5
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Portre modu fotoğraf kalitesi
  • Nispeten ağır

Huawei'nin Y serisiyle orta segmente çizdiği farklı çizgi, Y9 Prime 2019 modeliyle devam ediyor. Bir süredir kullandığımız Y9 Prime 2019, yenilikçi tasarımıyla yeni modellerin çizgisine ayak uydururken, performans açısından da orta segmentini ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde duruyor. 2499 TL fiyatla orta – üst segmente yerleşen Y9 Prime 2019'a şimdi daha yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Önce her zamanki gibi tasarımla söze başlayalım. Huawei, Y9 Prime 2019 modelinde yine özellikle ince çerçevelere sahip ekranıyla dikkat çekerken, tasarıma bir hareket de üst tarafta yer verdiği pop-up kamera ile beraber getiriyor. Daha önce incelediğimiz Oppo Reno'da da gördüğümğüz gibi kızaklı bir şekilde gövdeye gizlenen ön kamera, böylece ekranda bir çentik alanı oluşturmuyor. Bu sayede Y9 Prime 2019'a önden baktığınızda, tam ekran deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Telefonun arkasını çevirdiğimizde, yüzeyin yeşil tonlarında olduğunu görüyoruz. Gradyan geçişli yüzey, güzel görünüyor. Telefonu elimizdeki yeşil modeliyle olduğu gibi ayrıca mavi ve siyah renk seçenekleriyle bulabileceğinizi de söyleyelim.

Bu arada telefonda arka yüzeyde plastik malzeme kullanılmış. Fakat ilk dokunduğunuzda bunun cam olduğunu düşünmeniz gayet normal. Görünüşüyle de plastik gibi durmuyor ayrıca, onu da söyleyelim.

Huawei Y9 Prime 2019, biraz ağır bir telefon; 196 gram ağırlığında. Ayrıca 8.8 mm ile biraz da kalın olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Telefonun çevresine baktığımızda, parmak izi sensörünün arka yüzeye yerleştirildiğini görüyoruz. Yine burada 3 kamera yer alıyor. Telefonun güç ve ses butonları sağ tarafına, SIM kart ve microSD kart çekmecesi üst taraftaki pop – up kameranın yanına yerleştirilirken, USB-C portu ile kulaklık girişi alt kısımda bulunuyor. Yine burada yer alan hoparlörün de telefondaki tek hoparlör olduğunu belirtelim. Yani bu telefonda stereo ses yok.

Ekran ve İşletim Sistemi

Ekran ve İşletim Sistemi

Huawei Y9 Prime 2019'un ekranı 6.59 inç büyüklüğünde. FHD+ çözünürlüğünde tercih edilen panel, LTPS LCD olarak tercih edilmiş. Ekranın üzerinde halihazırda bir koruma bandının olduğunu da söyleyelim. Ekran için belirtilen herhangi bir koruma olmadığından, bu bandı sökmemeniz ekran çizilmeleri veya çatlamalarını engellemek adına önemli. Tavsiyemiz bu yönde olacak.

1080x2340 piksel çözünürlüğündeki ekranda, 19.5:9 görüntü oranı sağlanıyor. Ekranda herhangi bir çentik olmamasıyla oldukça geniş görüntü sağlanırken, yüksek parlaklık seviyesi ve renklerin canlılığı da iyi bir multimedya deneyimi için ideal duruyor. Renk modu ve sıcaklığını değiştirebildiğiniz ekranda,isterseniz yine göz konforunu açabiliyorsunuz. Ayrıca ekran çözünürlüğünü HD+ olarak değiştirebileceğinizi de söyleyelim.

Telefonun işletim sistemi olarak elbette Android 9 belirlenirken, arayüz olarak da karşımıza Huawei'nin kendi yazılımı EMUI çıkıyor. EMUI 9.1 sürümü ile birlikte gelen telefon, açtığınız anda hemen bir güncelleme alıyor.

Telefonda yer alan işletim sistem, arabirim yazılımı ve uygulamalar dahil toplam kapasiteniz 128 GB. Dahili uygulamaların yanına birkaç uygulama ve PUBG gibi oyunu da indirdikten sonra hala kullanılabilir 111 GB civarında bir alan kalıyor ki, bu rakam gayet yeterli. Eğer olur da 128 GB'lık kapasite size yetmezse, o halde microSD kart desteği yardımınıza koşacak. Bunu kullanarak halihazırda 512 GB daha hafızayı genişletebilirsiniz.

Teknik Kadro ve Performans

Teknik Kadro ve Performans

Peki, Huawei Y9 Prime 2019'un teknik özellikleri neler ve bu telefon nasıl bir performans gösteriyor? Telefonun işlemcisi Kirin 710F olarak tercih edilmiş. 12nm mimarisinde olan bu işlemci, 8 çekirdekli yapıda. 4 adet performans odaklı ve 2.2 GHz frekansında Cortex-A73 çekirdeğin yanına yerleştirilen 1.73 GHz frekans tabanlı 4 verimlilik odaklı Cortex-A53 çekirdeğinden oluşan bu işlemci, telefonun orta – üst segment arasına konumlandığını söyleyebiliriz.

Yaptığımız sentetik testlerde AnTuTu Benchmark'tan 131191 puan toplayan Y9 Prime 2019, Geekbench'te de 1548 puan tek çekirdek, 5331 puan ise çoklu çekirdek performansı gösteriyor. Bu puanlarla Huawei P Smart 2019, Honor 10 Lite, Galaxy A50 çizgisine yerleşen telefonda, oyun oynamak da oldukça keyifli. PUBG performansıyla beğendiğimiz telefonda, yine üst çizgiye yakın performans gösteren diğer oyunları da rahatlıkla oynayabilirsiniz. Öte yandan popüler uygulamaları kullanırken de herhangi bir yavaşlamaya şahit olmayacaksınız.

4 GB RAM kapasitesinin sahibi olan telefon, batarya da 4000 mAh kapasitesinde tercih edilmiş. Bu sayede bu telefonla aynı zamanda uzun bir pil ömrü göreceksiniz. Hafif kullanımlarda sonraki günü rahat görebildiğiniz telefonda, ayrıca güç tasarrufu ve ultra güç tasarrufu modları da bulunuyor.

3DMark'ta yaptığımız yoğun pil testinde 16 saati görebilen telefon, video senaryomuzda da yaklaşık 19 saate dayandı. Bu senaryoda, ekranın yüzde 50 parlaklıkta olduğunu ve Wi-Fi'ın kapalı olduğunu da söyleyelim.

Huawei Y9 Prime 2019 ile yapılan performans testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Kameralar

Kameralar

Geldik Y9 Prime 2019'un kameralarına. Telefonun hemen arkasında yapay zeka desteği de bulunan 3'lü kamera dizilimi yer alıyor. Bunlardan ana kamera 16 MP ölçüsünde ve f/1.8 diyaframa sahipken, faz algılamalı otofokus bulunduruyor. Geniş açılı fotoğraflar çeken bu ana kameraya eşlik eden geniş açılı kamera ise 8 MP ölçüsünde. Telefondaki 3'üncü kamera da alan derinliği işlevi sağlıyor. f/2.4 diyaframlı bu 3'üncü kamera ile alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

3'lü kameranın yetenekleri günlük kullanımlar için ideal. Özellikle sosyal medyada paylaşacağınız fotoğraflar için yeterli olduğunu söylemek gerekiyor. Arka kameranın iyi ışık koşulları altında kontrast ve netliğinden memnun kaldık. Fakat ışık düşmeye başladığında, canlılıktan da feragat edeceğini söylemek gerekiyor.

Ön kameraya geldiğimizde de, başta da söylediğimiz gibi bu selfie objektifini gövdenin içinde kızaklı olarak buluyoruz. Kameranın zarar görmemesi için Huawei, bu kızak sistemini harekete duyarlı hale getirmiş. Telefon elinizden düşerse, kızak otomatik olarak kapanıyor.

Telefonun ön kamerası 16 MP ölçüsünde ve selfie fotoğrafları için güzel sonuçlar üretiyor. Alan derinlikli portre fotoğraflarda özne ile arka plan ayrımını zayıf bulduğumuzu ise söyleyelim. Yani öznenin kenarları biraz lekeli ve bulanık çıkabiliyor.

Telefonda her iki kamerayla da Full HD'de 30 kare video kaydı yapabiliyorsunuz. 4K kayıt imkanı bulunmuyor. Son olarak mobil ortamda profesyonel çekim özellikleriyle uğraşanlar için ise arayüzde bir PRO modu bulunduğundan da bahsedelim.

Huawei Y9 Prime 2019 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Huawei Y9 Prime 2019, sahip olduğu fiyatıyla, segmenti için uygun yeni modellerden biri oluyor. Özellikle büyük ekranlı telefonlardan birini arayanların ilgisini çekebilecek olan Y9 Prime 2019, bu segmentte son dönemde karşımıza çıkan önemli modellerden biri. 2449 TL fiyatıyla Galaxy A50 ile iyi bir rekabet halinde olan Y9 Prime 2019, çentiksiz ekranıyla ondan ayrılırken, ayrıca FM radyo da bulunduruyor. Yani kabaca şu an ana akım markalardan bu fiyata alınabilecek en iyi iki telefondan biri oluyor diyebiliriz Huawei Y9 Prime 2019 için.

Kimler Almalı

Büyük ekranlı ve güncel bir akıllı telefon isteyenler, uzun pil ömrü, ideal performans ve sosyal medya paylaşımlarına uygun kamera arayanlar Huawei Y9 Prime 2019'u tercih edebilirler.

Alternatifleri

Huawei Y9 Prime 2019'a alternatif olarak Samsung Galaxy A50 de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Y9 Prime 2019
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
83
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciHisilicon Kirin 710F
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiLTPS IPS LCD
Ekran Boyutu6.59 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G51 MP4
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama1000 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera16 MP
Arka Kamera (2)8.0 MP
Arka Kamera (3)2.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaYok
Boyutlar77 x 163 x 8.8 mm
Ağırlık196 gr.
Okuyucu Yorumları