HyperX ProCast İnceleme

HyperX Procast, sağlam yapı kalitesi, özellikleri ve mükemmel ses kalitesi sağlayan güçlü dahili bileşenleri ile markanın bir diğer harika mikrofon seçeneği.

CHIP Online Notu 88
  • Harika ses
  • Sağlam yapı kalitesi
  • Şık tasarım
  • Masa standı yok
  • Fiyat

Masamızda yine bir mikrofon var. Şu sıra arka arkaya içerik üreticilerinin faydalanacağı ürünlerden gidiyoruz. Daha önce USB mikrofonlar incelemiştik, bu defa ise daha profesyonel bir çözüm geliyor. HyperX, yerinde saymayı sevmeyen bir marka, bunu oyuncular ve oyun ekipmanlarını takip edenler çok iyi bileceklerdir. Bu mikrofonla ise HyperX bu kez daha profesyonel bir çözüm sunmayı amaçlamış. Daha önce HyperX’in Quadcast ve Solocast USB mikrofonlarını birlikte incelemiştik hatırlarsanız. Her 2’si de segmentleri için iyi performans gösteriyordu. Bu mikrofon ise, XLR girişi kullanan bir kondansatör mikrofon. Bu yanıyla prodüksiyon kalitesini birkaç kademe daha yükseltmek isteyen yayıncıları hedefliyor. Fiyatıyla da ciddi bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Şu an bu cihazı piyasada 6 bin TL fiyat çizgisinde bulabiliyorsunuz. Ancak ses kalitesiyle parasının karşılığını veriyor.

Tasarım ve Yapı Kalitesi

Buna geçeceğiz, ancak önce mikrofonu tasarımıyla tanıyalım istiyoruz. HyperX Procast’in tasarım açısından HyperX Quadcast'in tıpatıp aynısı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu şaşırtıcı değil, zira Quadcast gerçekten de çok şık görünen ve malzeme kalitesiyle de üst seviye bir üründü. Dolayısı ile HyperX’in beğenilen tasarım anlayışını sürdürme isteği şaşılacak bir durum değil. Procast de Quadcast gibi kusursuz bir şekilde üretilmiş. Büyük kapsül, gövdeye kalıcı olarak vidalanan şok yuvasının arasına sıkıca yerleştirilmiş. Mikrofonun ağırlığı size bunun kaliteli bir ürün olduğu konusunda hemen güven veriyor. Siyah alüminyum şasisi cihaza temiz, sofistike bir görünüm kazandırmış. Procast'in fiyat etiketine değip değmeyeceğine elbette siz karar vereceksiniz, ancak bizce kesinlikle öyle görünüyor ve öyle de hissettiriyor.

Procast ve Quadcast arasındaki en büyük fark iç kısımda karşımıza çıkıyor. Procast’te, dinamik mikrofonun yerini doğru ışık koşullarında net bir şekilde görebileceğiniz altın püskürtmeli geniş diyaframlı kondansatör kapsülü alıyor. Mikrofona bir ışık tuttuğunuzda ızgaraların ardında bunu görebiliyorsunuz. Procast, solo ses kaydı için Kardioid kutup modeline sahip. Tüm XLR gücü kondansatör mikrofon tarafından kullanılacağından, RGB ışıklandırma bulunmuyor.

Cihazın kutusundan ise mikrofonun yanı sıra bir pop filtre çıkıyor. XLR kablosunun kutu içeriğinde olması iyi olurdu. Evet, bu tip mikrofonların çoğunda bu kablo çıkmıyor zaten, ancak Procast’te olması ona bu kulvarda avantaj yaratırdı diye düşünüyoruz. O nedenle eğer bu mikrofonu istiyorsanız ve XLR kablonuz yoksa, mikrofonu kullanabilmek için hızlıca bir tane sipariş vermeniz gerekecek. Elbette bunu masaya sabitlemeniz için bir de bom koluna ihtiyacınız olacak.

Pop filtresine geri dönecek olursak, diğer mikrofonlarla birlikte gelen alışılagelmiş siyah köpük filtrelerin aksine HyperX, o sinir bozucu, aşırı vurgulanmış plosive, yani patlamalı ses olarak da bildiğimiz, dudaktan patlayarak çıkan sesleri azaltmaya yardımcı olmak için delikli metal bir filtre eklemeyi tercih etmiş. Filtre İşini gayet iyi yapıyor. Bu filtreyi mikrofonun önüne kolayca yerleştirebiliyorsunuz.

Mikrofonun çevresinde dahili titreşim önleyici şok montajı da elastik halat süspansiyonu kasıtsız gürültü ve çarpmaların sesini bastırmaya yetecek seviyede.

Mikrofonun altında XLR jakı, ve üst tarafında da bazı düşük uç frekansları azaltmak için değiştirilebilir bir 80Hz yüksek geçiş filtresi ile ses seviyelerinizi ayarlamak için -10db geçiş anahtarı var.

Vokal Kalitesi

HyperX Procast, vokalleri yakalamak için 1 inç altın püskürtmeli kondansatör kapsül kullanıyor. Bu altın kaplamalı büyük diyaframlı kondansatör kapsül sayesinde, standart USB mikrofonlardan çok daha derin ve zengin vokaller elde edebiliyor. Mikrofon, kardioid polar modeli destekliyor, bu nedenle mikrofonu doğru konumlandırdığınızdan emin olmanız gerekli. Yani tam olarak karşıdan konuşmalısınız ki sesiniz net çıksın. Bunu da cihazın üzerindeki logonun size dönük olmasıyla anlayabilirsiniz.

Açıkçası yaptığımız denemelerde Procast'in ses yakalamasının oldukça mükemmel bulduğumuzu söyleyebiliriz. Bu zaten şimdiye kadar kaliteli mikrofonlar üretme konusunda alıştığımız HyperX'ten beklediğimiz bir şeydi. Sesi çok net şekilde alıyor; tonu doğal, güzel bir ağırlığı var ve sesi bozulma olmadan yakalayabiliyor. Buna istinaden ProCast’in, bir XLR mikrofondan beklenebilecek mükemmel ses kalitesini sunduğunu ve bu yönüyle fiyat etiketini karşıladığını söyleyebiliriz.

Procast, özellikle profesyonel düzeyde yayın yapan içerik üreticiler için en uygun net ve temiz sesi sunan bir model olmuş. Ancak eğer tek yaptığınız Discord'da sohbet etmekse, HyperX SoloCast gibi daha ucuz seçenekler daha uygun olacaktır.

Bununla birlikte, mikrofon son derece hassas, en hafif sesleri bile algılayabiliyor. Bu nedenle stüdyonuzun iyi izole olması temiz bir kayıt için işinize yarayacaktır. Üzerindeki 80Hz yüksek geçiş filtresi düşük uç frekansların bir kısmını azaltmaya yardımcı oluyor, bu yüzden açık tutmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Diğer yandan bunu kazanç ayarlarınızı değiştirerek halldedebilirsiniz. Bu mikrofonu bağlayacağınız mikser üzerinden gürültü azalma özelliklerini yapılandırabilirsiniz.

Sonuç

Peki, sonuç olarak HyperX Procast sizin için uygun bir mikrofon mu? Eğer sadece net bir oyun içi iletişimi kurmayı hedefleyen bir oyuncuysanız, bu mikrofon size fazla gelebilir. Burada HyperX’in Quadcast veya Duocast modellerine yönelmek fiyat/performans açısından daha iyi bir hamle olacaktır kaanatindeyiz. Ancak eğer profesyonel bir yayıncıysanız ve halihazırda kaliteli bir kurulumunuz varsa, Procast nihai kurulumunuza ciddi bir değer katacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HyperX ProCast
Ürün Markası HyperX
CHIP Online Notu
88