HyperX Savage EXO SSD İnceleme

PlayStation 4 ve Xbox One için özel bir SSD olan HyperX Savage EXO SSD'yi inceledik.

CHIP Online Notu 80
  • Agresif tasarım
  • USB Type-C / Type-A kablo
  • Fiyat/kapasite
  • Hafif
  • Sıralı okuma performansı
  • Gerçek dünya yazma performansı

Teknoloji pazarının büyük bölümünü oyuncular domine ediyor ve üreticiler de onlara karşılık veriyor pek tabii. Bugün yakından bakacağımız bu minik ürün de yine oyuncular için özel bir ürün. HyperX Savage EXO, taşınabilir bir katı hal sürücüsü, yani diğer bir adıyla mobil bir SSD.

Belleklerin gelişimi dünden bugüne kadar hem kapasite hem hız olarak katlanarak form değiştirdi, SSD'ler artık taşınabilir formlarda, kredi kartı boyutlarında da bulunabiliyor pek tabii. Böylece verilerimizi hızlı şekilde aktarıp, depolayıp, yanımızda mobil ortamda gayet kompakt biçimde bulundurabiliyoruz. Bu tip cihazlara çok sayıda örnek var, ancak HyperX Savage EXO özellikle görünüm itibariyle onlardan biraz ayrılıyor.

Agrasif hatlı tasarımıyla oyunculara özel hazırlanan HyperX Savage EXO, elbette temelde veri taşımak ve depolamak isteyen herkese hitap ediyor. Metalik sağlam gövdesi oldukça küçük yapıda ve cihaz bu formuyla gayet de hafif; yalnızca 56 gram ağırlığında.

HyperX Savage EXO, üzerinde USB-C portu bulunduruyor ve veri transferini bu yolla gerçekleştiriyor. Kutu içeriğinde hem Type-A hem Type-C kablosu bulunduran HyperX Savage EXO, böylece hem USB-C arayüzlü laptop ve Mac'lerle, hem de geleneksel USB portu sahibi dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlarla çalışabiliyor. Elbette HyperX Savage EXO'nun önemli bir diğer kaynağı ise kuşkusuz PlayStation 4 ve Xbox One oyun konsolları oluyor.

Özellikle oyun konsolları için depolama alanı dolduğunda kullanıcılar harici depolama ürünlerine yöneliyorlar. Elbette konu oyun olduğunda, hız önem kazanıyor ve bu noktada seçim arifesinde de tercih kuşkusuz SSD'lerden yana oluyor. HyperX Savage EXO, bu tip kullanımlar için gayet uygun yapıda bir cihaz. Diskin tabanında 3D TLC NAND bellek yer alıyor ve sıralı okuma noktasında 500 MB/s'ye, sıralı yazma noktasında ise 480 MB/s'ye kadar transfer hızları sergileyebiliyor. En azından kağıt üzerinde bu değerlere sahip. Bu sayede performans kaybı yaşamaksınızın anlık olarak üzerine depoladığınız kütüphaneniz üzerinden oyun oynayabiliyorsunuz.

Biz yaptığımız gerçek dünya testlerinde bunun karşılığını aldık. PlayStation 4 Pro ile kullandığımız disk üzerinden son dönemin popüler oyunu Anthem oynadık ve sonuç kesintisizdi. Sıra gerçek dünya veri kopyalama testlerine geldiğinde ise, yazma noktasında kağıt üzerinde yazılanlardan farklı sonuçlar aldığımızı da söyleyelim.

Yaptığımız okuma ve yazma testlerimizde, CrystalDiskMark üzerinde okuma noktasında 525 MB/s gibi iyi bir sonuç alırken, yazma noktasında ise 106 MB/s değerde kaldık. Bu da diskin veri okuma noktasında başarılı, ancak aynı şekilde yazma konusunda ise beklentiyi karşılamadığını gösteriyor. Elbette bu değerler HyperX Savage EXO'yu taktığınız cihazdan cihaza farklılık gösterebilir, bunu da belirtmek lazım.

Son olarak HyperX Savage EXO'nun elimizdeki modelinin kapasitesinin 480 GB olduğunu da söyleyelim. Diskin ayrıca 960 GB'lık farklı bir modeli daha bulunuyor.

Özetle

HyperX Savage EXO, taşınabilir SSD'ler arasında iyi bir model oluyor. Agresif tasarım hatlarıyla oyuncuların seveceği bir tasarım çizgisine sahip olan disk, ayrıca pratik kullanımda performansıyla da dengeli duruyor. 480 GB'lık kapasiteli bu cihaz, 790 TL fiyatla bulunabiliyor. Bu açıdan da değerlendirecek olursak, fiyat/kapasite oranıyla da gayet iyi çizgide olduğunu söyleyebiliriz. Zira 500 GB'lık Samsung T5 SSD'den daha ucuz. Hatta öyle ki, Sandisk'in 120 GB'lık mobil SSD'siyle de aynı fiyatta. Bu bağlamda bu tür bir disk arayanlar tarafından tercih edilebilir bir model oluyor HyperX Savage EXO.

Kimler Almalı

Hem yüksek okuma hızı, hem ideal kapasite hem de fiyat/kapasite dengesiyle iyi bir çizgide duran mobil bir SSD arıyanlar HyperX Savage EXO SSD modelinden memnun kalacaklardır.

Alternatifleri

Eğer yine Xbox ve PlayStation kütüphanenizi arşivleyeceğiniz, geniş kapasiteyi öncelikli tuttuğunuz bir model bakıyorsanız WD My Passport 2TB diski değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HyperX Savage EXO SSD
Ürün Markası HyperX
CHIP Online Notu
80
Kapasite 480 GB
Arayüz USB 3.1 Gen 2 Tip C
Kontrolör SMI
NAND Flash 3D TLC
Okuma Hızı 500 MB/s
Yazma Hızı 480 MB/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 123 x 48 x 10 mm
Ağırlık 56 gr.
Okuyucu Yorumları