İki saniye içinde 1 GB veriyi kopyalayın.

Yeni üretim teknolojisiyle beraber performans ve kapasite aynı anda yükseliyor.

Intel Solid State Drive 335 Series İnceleme
CHIP Online Notu 95
  • Yüksek performans
  • Düşük güç tüketimi
  • Kapasite seçenekleri henüz yok.

Intel, bilişim sektörünün en önemli markalarından biri ve birçok kolda faaliyet gösteriyor. Bilgisayar kullanıcılarını ilgilendiren kısımların başındaysa işlemci ve anakart yonga setlerinin dışında SSD'ler geliyor. Intel'in kendi markasıyla üretmiş olduğu modeller de uzun bir süredir piyasada ve beklentileri hem performans, hem de fiyat olarak karşılamayı başarıyorlar. Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde tanıtılmış ve pazara sunulan Solid State Drive 335 Series için de benzer durum söz konusu. Ailede şimdilik sadece 240 GB'lık model var ve diğer kapasite seçeneklerinin de içinde bulunduğumuz aylarda yavaş yavaş satışa çıkması bekleniyor. Öncelikle geliştirilen yönlere göz atmakta fayda var.

Firmanın bir önceki serisi olan Solid State Drive 330'un yerine gelen Solid State Drive 335 Series, hatırlarsanız SandForce'un performansıyla meşhur SF-2281 kontrolcüsünü kullanıyordu. Intel Solid State Drive 335 Series'te de aynı kontrolcüye yer veriliyor ancak tercih edilmiş olan NAND yongalarda artık 25 nm değil 20 nm teknolojisi görülüyor. Düşürülen üretim teknolojisi sayesinde öncelikle maliyet azalıyor. Üreticiler açısından aynı plakaya daha fazla NAND eklenebilmesi kolaylaşıyor. Elbette performans artışı ve güç tüketiminin azalması gibi olumlu yönleri de söylememiz gerekli. Doğal olarak SSD'de SATA 6.0 Gpbs aktarım teknolojisi destekleniyor ve performans da beklendiği gibi yüksek bir seviyede. Fabrikaca belirlenen saniyede 500 MB okuma ve 450 MB yazma değerlerini biz de gerçekleştirmiş olduğumuz testlerle doğruladık.

Rastgele okuma performansı 42k IOPS, rastgele yazma performansı da 52k IOPS olan Intel Solid State Drive 335 Series, bekleme konumunda 275 mW güç tüketiyor. Aktif olduğunda belirtilen değer ise 350 mW. Bir önceki serideyse bekleme sırasındaki güç tüketimi 600 mW, aktif kullanımdaysa 850 mW gibi çok daha yüksek değerler söz konusuydu. Düşürülen üretim teknolojisinin özellikle güç tüketimine fazlasıyla yansıdığı görülebiliyor.

Intel Solid State Drive 335 Series, kutusundan 3.5 inç profilde kullanım imkanı sağlayan dönüştürücü ile birlikte geliyor. Kasanın alüminyumdan üretilmiş olması yongaların ve kontrolcünün serinlemesi adına önemli bir detay. Gerçi neredeyse tüm üreticiler alüminyum tercih ediyor ancak Intel'in şıklık açısından da ön plana çıktığını ekleyelim. Teknolojisi ve depolama alanı ile gerçekten başarılı bir SSD. Daha da önemlisi yüz güldüren bir fiyat etiketine sahip. Kapasite seçeneklerinin biraz daha çeşitlendirilmesi gerekiyor.

Özetle

Intel Solid State Drive 335 Series, NAND yongalarındaki düşürülen üretim teknolojisi ile daha düşük güç tüketiyor. Performans artışı bir önceki nesle göre belirgin olmasa da yüksek bir kapasiteyi daha uygun fiyata sunuyor. 3.5 inç'e de uyumlu hale gelebilmesi önemli bir artı yön. Hali hazırda bir SSD kullananların bile tekrar düşünmesini sağlayacak güçte bir ürün.

Alternatifleri

Intel Solid State Drive 335 Series, yüksek kapasitesinin yanı sıra uygun fiyatıyla da ön plana çıkmayı başaran bir ürün. Piyasadaki benzer rakipleri genelde daha yüksek fiyatlara sahip. Intel Solid State Drive 335 Series, en mantıklı ürünlerin arasında.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Intel Solid State Drive 335 Series
Ürün Markası Intel
CHIP Online Notu
95
Kapasite 240 GB
Arabirim SATA 6.0 Gbps
Kontrolcü SandForce SF-2281
Performans 500 MB Okuma / 450 MB Yazma
Güç Tüketimi 275 mW Bekleme / 350 mW Aktif
Okuyucu Yorumları