Kingston DataTraveler Ultimate GT İncelemesi

Kingston'ın dünyanın en geniş USB flaş sürücüsü elimizde! Test ettik; işte sonuçlar!

CHIP Online Notu 74
  • Endüstri lideri 2 TB kapasite
  • Kompakt yapı
  • Sağlam görünen tasarım
  • İdeal performans
  • Beş yıllık garanti süresi
  • Çok pahalı
  • Herhangi bir şifreleme yazılımı yok
  • USB-C konnektörü yok

USB flaş sürücüler, belki de yeni jenerasyonun pek çoğunun bihaber olduğu, ancak bir neslin aklında hala parıl parıl parlayan fontlarla yazılı duran ünlü depolama birimi olan disketleri ortadan kaldırmasıyla, yaklaşık 20 yıl kadar önce adeta devrim yapmışlardı. Artan kapasite ihtiyacı ve manyetik alanın çabuk bozulabilmesi, disket teknolojisini uçurumun kıyısına sürüklerken, birbiri ardına artan kapasitelerle gelmeye başlayan yeni akım USB bellek teknolojisi, hızlıca kabul gördü ve kısa süre içinde de herkesin cebinde kendine yer buldu. İlerleyen yıllar içinde elbette piyasa belirli bir doygunluğa ulaştı, farklı depolama çözümleri belirdi ve bu defa ziller USB bellekler için çalmaya başladı. Kaçınılmaz son bu kez USB bellekler için mi geliyordu? Pek sanmıyoruz. Zira görünüşe göre USB bellekler, disketlerden yaklaşık 20 yıl kadar sonra bir kez daha işleri karıştırmak için şehre geri dönüyor: Kingston'ın 2 TB'lık DataTraveler Ultimate GT flaş belleğiyle tanışın.

Tasarım

Tasarım

Kingston DataTraveler Ultimate GT, tam 2 TB kapasiteye sahip. Bu kapasite şu an bir USB bellek için dünyada tek. Bundan önceki rekor ise, yine Kingston'ın 2013 yılında piyasaya sunduğu 1 TB'lık modele aitti.

70 saatlik 4K video kaydı saklamak için yeterli alanı sunan DataTraveler Ultimate GT, öte yandan şu an piyasadaki en büyük SDXC kartların kapasitesini de ikiye katlıyor. Böylece kullanıcılara geniş mi geniş bir depolama alanı sunarken, bunu hem kompakt bir boyutta sağlıyor, hem de evrensel bir bağlantı noktasını sunarak erişimi kolay kılıyor.

DataTraveler Ultimate GT, tasarımıyla minik bir USB bellekten hallice. 7.5 cm'lik uzunlukta olan cihaz, 2.5 cm kalınlığıyla, 2 TB alan sunduğu düşünüldüğünde oldukça kompakt yapıda. Evet, her ne kadar kompakt olsa da, yine de onu bir dizüstü bilgisayara taktığınızda, yanındaki USB portunu da kaplıyor. Yani cihaz için laptop'larda 2 slotluk alana ihtiyaç duyuyor diyebiliriz. Ancak kutu içinde ek bir USB kablosunun yer aldığını da bu noktada söyleyelim. Böylece uzatma yoluyla bu sorunu aşabiliyorsunuz.

Çinko alaşımlı metalik kasaya sahip olan bellek, tarttığımızda 60 gram kadar geliyor. Kasasıyla oldukça sağlam duran cihaz, sürgülü bir sistemi gözetiyor; baş kısmını çektiğinizde USB yuvası dışarıya doğru çıkıyor. Ancak keşke burada, sürgüyü çektiğinizde açılan, portun bulunduğu kısmı muhafaza eden sağlam bir kapak da yer alsaydı. Zira bu halde USB belleği suya düşürürseniz, herhangi bir korumanız olmayacak. Yine de büyük bir problem yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak ürünün yüksek fiyatını göz önünde bulundurunca, bu tip noktaları ister istemez düşünmeye başlıyorsunuz.

Performans

Performans

Bu tür geniş kapasite ve kompakt boyutu bir araya getiren cihazlar arasında SSD'ler de yer alıyor. Bildiğiniz gibi daha önce Samsung'un yine 2 TB kapasitesinde depolama alanı sunan, Portable SSD T3 cihazını incelemiştik. O cihaz, USB Type-C üzerinden USB 3.1 uyumluluğu sağlıyordu. Elimizdeki DataTraveler Ultimate GT de bize USB 3.1 arabirimini sunuyor. Peki, cihaz nasıl bir performans gösteriyor? ,

Kingston'ın verdiği rakamlara göre DataTraveler Ultimate GT, okuma noktasında 300 MB/s, yazma noktasında ise 200 MB/s veri işleyebiliyor. Bu rakamlara, USB 3.0 veya 3.1 bağlantı noktaları üzerinden bağlandığında erişebilen bellek, bizim USB 3.0 üzerinden yaptığımız testte CrystalDiskMark'tan yaklaşık sonuçlar aldı.

Okuma performansında saniyede 353 MB'ı gördüğümüz DataTraveler Ultimate GT, yazma performansıyla ise bize saniyede 133.5 MB'lık bir sonuç getirdi. Gerçek zamanlı dosya transferi yaptığımızda ise yazma performansının arttığını gördük. Burada yine okumada 344 MB/s sonuç veren bellek, yazma performansında da saniyede 179 MB civarında veri kopyalayabildi.

CrystalDiskMark sonucunu, Samsung'un SSD T3'üyle kıyaslarsak T3'ün 406 MB/s okuma, 375 MB/s yazma performansı ile daha önce durduğunu söylemek gerek. Evet, belki iki ürün farklı kategorilerde duruyorlar, ancak çözüm noktasında –fiyat da göz önünde bulundurulduğunda- birbirlerinin alternatifi olabilirler.

Son olarak DataTraveler Ultimate GT'ye uyguladığımız ATTO popüler disk testinde, 289 MB/s okuma ve 199 MB/s de yazma performansı aldığımızı belirtelim. Bu anlamda, Kingston'ın verdiği rakamlara eriştiğimizi söyleyebiliriz.

Özetle

Kingston DataTraveler Ultimate GT, 2 TB'lık alanıyla şu an dünyada tek olması sebebiyle oldukça iddialı ve ilgi çekici bir USB bellek olabiliyor. Performansıyla da Kingston'ın iddiasını karşılayan cihaz, güzel sonuçlar alıyor. Bu arada keşke üzerinde bir USB-C bağlantı noktası da taşısaydı demeden geçmeyelim.

Ancak cihazın bizce en büyük eksisi yüksek fiyatı oluyor. Zira bu cihazın fiyatı tam 7604 TL. Elbette flaş belleğin 1 TB'lık seçeneği de var; ancak o da 3774 TL fiyatıyla göze çarpıyor. Bu anlamda kolay kolay alınabilecek bir ürün gibi durmuyor açıkçası.

Kimler Almalı

Özellikle 2 TB kapasiteye sahip USB 3.1 flaş bellek arayanların şu an için bu üründen başka bir alternatifi yok.

Alternatifleri

Kingston DataTraveler Ultimate GT'ye alterantif olarak 2 TB kapasiteli Samsung Portable SSD T3'ü tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston DataTraveler Ultimate GT
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
74
Arayüz USB 3.1 Gen 1
Kapasite 2 TB
Okuma Hızı 300 MB/s
Yazma Hızı 200 MB/s
LED Gösterge Var
Garanti 5 yıl
Çalışma Sıcaklığı 0 ila 60 derece
Saklama Sıcaklığı –20 ila 85 derece
Boyutlar 75 x 27 x 21 mm
Okuyucu Yorumları