Kingston DC500R İnceleme

Kingston'ın veri merkezleri için özel hazırladığı DC500R SSD'sini inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Güvenilir performans
  • Geniş sürücü seçenekleri
  • Güç kaybı koruması
  • Sunucu kullanımı için ideal
  • 5 yıl garanti
  • Fiyat

Kingston'ın bir süre önce son kullanıcılar ve yüksek performans beklentisi içinde olanlar için Kingston KC2000 NVMe M.2 SSD'sini incelemiştik hatırlarsanız. Özellikle 3000 MB/s dolaylarında sıralı okuma, 2000 MB/s dolaylarında da sıralı yazma performansı göstermesiyle önemli bir model olan bu diskten sonra bu kez de elimizde yine Kingston'dan bir başka SSD yer alıyor. Bu kez 2.5" forma faktöründe olan disk, özellikle kurumlar için hazırlanmış.

Kingston, DC500R adını verdiği bu SSD'yi yapay zeka, makine öğrenimi, büyük veri analizi, bulut bilişim ve veri merkezleri için tasarlamış. Bunun için de üzerinde özellikle uzun süre kullanım sağlaması açısından dayanıklı bir model olması için çalışmış. Özellikle işletmelerde 7/24 çalışma temposu düşünüldüğünde, bu oldukça önemli ve aranan bir şart pek tabii.

Elimizdeki DC500R modelinde de özellikle elektrik kesintisi ihtimaline karşın özel bir koruma mevcut. PLP adı verilen elektrik kesintisi koruması ile beklenmeyen elektrik kesintilerinde, o an yazılmakta olan veri, güvenli bir şekilde yazılmaya devam edebiliyor. Böylece gerek diskin gerek verinin, elektrik kesintisinden zarar görmesi engelleniyor. Kingston, elektrik kesintisi korumasını diskte kullandığı Tantalum kapasitörler ile sağlamış.

Bunun yanı sıra diskin saklama sıcaklığı -40 ila 85 derece arasında olurken, çalışma sıcaklığı da 70 dereceye kadar dirençli. Titreşime karşı da dayanıklılık gösteren disk, bellekleriyle de 3D TLC NAND teknolojisi üzerine inşa edilmiş.

Elimizdeki DC500R, daha çok okuma odaklı bir disk. Seride yer alan DC500M ise, karışık kullanım senaryolarına uygun yapıda tasarlanmış. Yani özellikle veri erişiminin çok sık olduğu ve uzun çalışma performanslı senaryolar için DC500R'in tercih edilebileceğini söyleyebiliriz.

Kingston DC500R'ın farklı kapasite seçenekleri mevcut durumda. 480 GB'tan başlayıp 3,84 TB'a kadar farklı tercihler yer alıyor. Kasamızda ise bunlardan 960 GB'lık olanı takılı.

CHIP Online Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i9-9900K
İşlemci Fanı: FSP Windale 6
Anakart: Asus Prime Z390-A
Bellek: ADATA XPG SPECTRIX D80
Depolama: Kingston DC500R SSD 960 GB
Ekran Kartı: AMD Radeon RX 590
Güç Kaynağı: Sharkoon SilentStorm CoolZero 850W
Monitör: Asus ROG Strix XG32VQ
Kasa: CoolerMaster MasterBox MB511
Klavye: Asus ROG Claymore Core
Mouse: Asus ROG Gladius II
Kulaklık: Asus ROG Delta

Kingston DC500R'ın testleri yukarıdaki sistemde yapılmıştır.

Peki, diskin benchmark testlerinde aldığı sonuçlar nasıl? Klasik CrystalDiskMark testinde aldığımız sonuçlar, Kingston'ın söylemleriyle benzer. 551 MB/s sıralı okuma performansı gösteren disk, sıralı yazma noktasında da 445.9 MB/s sonuç alıyor.

IOMeter testinde ise IOPS değerlerini aldığımız disk, okuma noktasında 98 bin IOPS; yazma noktasında ise 20 bin IOPS civarında performans gösteriyor.

Bu arada diskin test sırasında da ortalama sıcaklığının 45 derecelerde olduğunu söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Kingston DC500R, başta da söylediğimiz gibi özellikle veri merkezleri ve kurumsal tarafa hitap eden bir disk. Uzun çalışma temposu ve buna uygun hazırlanmış performansıyla sunucu kullanımında rahatlıkla tercih edilebilir kanısındayız. Özellikle elektrik kesintisine karşı dirençli yapısı ve güvenilir performans sağlamasıyla seçim tercihi olacaktır. Farklı kapasite seçenekleri olduğundan bahsettik, ancak diskin fiyatları yüksek. Elimizdeki 960 GB'lık modelinini fiyatı ise 1670 TL civarında. O anlamda son kullanıcı açısından biraz pahalı bir model olduğunu söylemek lazım. Ancak elbette kurumsal taraf için bir çözüm olduğunu ve çevresindeki modellerin de aşağıda kalmadığını tekrar hatırlamak lazım.

Kimler Almalı

Kingston DC500R, özellikle kurumsal taraf için tercih edilebilecek bir model oluyor. Sunucular, veri merkezleri ve uzun süreli güvenilir performans sağlamak isteyenler, Kingston DC500R'yi değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Kingston DC500R'ye alternatif olarak Kingston DC500M modeli de değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston DC500R
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
90
Kapasite 960 GB
Arayüz SATA Rev. 3.0 (6Gb/s)
Form Faktör 2.5"
NAND Flash 3D TLC
Okuma Hızı 555 MB/s
Yazma Hızı 525 MB/s
Boyutlar 69 x 100 x 7 mm
Ağırlık 92 gr.
Okuyucu Yorumları