Kingston SSDNow UV500 İnceleme

Masaüstü veya dizüstü bilgisayarı için SATA SSD arayanlara özel inceleme: Kingston SSDNow UV500

CHIP Online Notu 86
  • Uygun ölçüde performans
  • Güvenlik desteği
  • Sağlam metalik gövde
  • Fiyatı ortada ancak alternatifleri kafa karıştırıyor

Son dönemde masaüstü PC'lerde depolama tarafında çok sayıda M.2 SSD incelemiş olsak da, elbette 2.5" form faktörlü SSD'ler de kullanıcı tercihleri arasında önemli bir yere sahip. Elbette M.2 SSD'ler de elimizdeki bu üründen çok daha uçuk performans sergiliyor, fakat bu performans artışı cihazın fiyatına da yansıyor. Bu anlamda 2.5" form faktörlü SSD'ler alınabilirlik anlamında daha cazip bir seçenek oluyor. Bugün bu cihazlardan Kingston'ın bir süredir kullandığımız SSDNow UV500 SSD'sine yakından bakacağız.

Kingston SSDNow UV500 kaç GB?

Kingston  SSDNow UV500 kaç GB?

Öncelikle şunu söylemek lazım, her ne kadar SSDNow UV500, 2.5" form faktöründe SATA türünde olsa da, Kingston'ın M.2 form faktörü için de UV500'ün modellerini geliştirdiğini söyleyelim. Böylece şirket M.2 tercihinde bulunacaklara da sırtını çevirmemiş.

Elimizdeki SSDNow UV500, 240 GB kapasitesine sahip. Ancak tek seçenek bu değil. Kapasite seçenekleri 120 GB'tan başlayıp 1920 GB'a kadar sürüyor. Montaj kitiyle beraber masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için tercih edilebilen SSDNow UV500, böylece hızlıca montajıyla da kullanıma hazır hale gelebiliyor.

Cihazın önemli özelliklerinden biri kuşkusuz şifreleme noktasında karşımıza çıkıyor. Cihazın 256 bit AES ve TCG Opal 2.0 standartlarında şifreleme metodu bulunuyor. Böylece güvenlik konusunda içiniz rahat olabilir. Diskin içeriğini şifrelediğinizde bir tek siz açabileceksiniz.

Kingston SSDNow UV500 performansı nasıl?

Kingston  SSDNow UV500 performansı nasıl?

Diskin bir diğer önemli özelliği ise yüksek performans sunması oluyor kuşkusuz. Cihaz Kingston'ın rakamlarına göre okuma noktasında 520 MB/s, yazma noktasındaysa 500 MB/s performans alıyor. Uygun senaryolarda bu sonuçlar çıkacaktır. Ancak elbette performans sistemden sisteme göre farklılık gösterebiliyor. Misal bizim bu diskten kendi sistemimizde aldığımız rakamsal sonuç, 525 MB/s okuma ve 485 MB/s yazma şeklinde oldu. Testi CrystalDiskMark ile yaptığımızı da söyleyelim.

Cihaz, 4K video transferinde de iyi performans sergiliyor. Okuma ve yazma senaryolarında aldığımız ortalama sonuç 250 MB/s şeklindeydi.

SSDNow UV500'ün içinde Marvell II 88SS1074 denetleyici yer alıyor. Ayrıca cihazda Toshiba'nın 3D TLC NAND bellek kullanıldığını da söyleyelim.

Bu arada diskin metalik bir gövdeye sahip olduğunu ve bunun soğutmada yararlı olacağını söyleyelim. Ayrıca yine diskin 5 yıllık garanti ile sunulduğunu da belirtelim.

Özetle

Kingston SSDNow UV500 ile dengeli bir model sunuyor. 240 GB kapasiteye sahip olan diskin yazma ve okuma performansıyla tatmin edici olduğunu yeniden belirtelim. Bu anlamda iyi bir tercih olacaktır. Fakat fiyat olarak değerlendirdiğimizde, piyasadaki en uygun cihaz olmadığını da söylemek mümkün.

Kingston SSDNow UV500'ün 240 GB'lık bu modelinin fiyatı şu an 468 TL dolaylarında. Mesela Samsung'un muadil diski daha pahalı, 600 – 700 TL bandında. Ancak SanDisk'in SSD Plus'ın 480 GB'lık modelini 480 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Elbette bu diskin de performansı SSDNow UV500'ün altında oluyor. Burada tercih sizin pek tabii, ancak Kingston SSDNow UV500 arada bir çizgide bulunmasıyla dikkat çekici olabiliyor. Eh, yakın performans ancak daha uygun bütçeli bir SSD arayanlar da başka bir cihaza yöneleceklerdir.

Kimler Almalı

Performans konusunda iyi bir ölçüde çalışan, fiyatıyla da ortada duran bir SSD modeli arayan kullanıcılar Kingston SSDNow UV500'ü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Kingston SSDNow UV500'e alternatif olarak SanDisk SSD Plus 480 GB'ı da tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston SSDNow UV500
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
86
Kapasite 240 GB
Arabirim 2.5" SATA III
Tip 3D TLC
Sıralı Okuma 520 MB/s
Sıralı Yazma 500 MB/s
Garanti 5 yıl
Boyutlar 100 x 69.85 x 7 mm
Okuyucu Yorumları