Taşınabilir cihazlar için yüksek performans.

Seri fotoğraf çekerken, navigasyonda harita incelerken veya tablette oyun oynarken tek ihtiyacınız.

Kingston UltimateX 100X İnceleme
CHIP Online Notu 89
  • Fiyat ve performans dengesi
  • Kapasite seçenekleri
  • Daha yüksek kapasite olabilirdi.

Bir dönem bellek kartı türleri arasında ciddi çekişmeler vardı ancak kazananın SD yani Secure Digital olacağını öngörmek hiç de zor değildi. Günümüzde artık bellek üreten neredeyse tüm firmaların bellek kartı ürünleri de bulunuyor. Özellikle ülkemizde en çok bilinen markalarından biri olan Kingston'ın da SD bellek kartlarında oldukça geniş bir ürün yelpazesi var. Kısaca bahsetmek gerekirse Class 4, Class 10, Class 10 – 100X ve UHS-I 233X olmak üzere dört farklı aile var. 233X yani (her bir X, 150 KB'a eşit) olan kart ailesi en yüksek performansı isteyenler düşünülerek geliştirilmiş. İncelememizde ağırlayacağımız modelse Class 10 – 100X ailesindeki 8 GB'lık seçenek. Kartın verilerine bakarak saniyedeki veri yazma değerinin en aşağı 10 MB olduğunu ve 100X yani 15 MB okuma yapabildiğini tahmin edebiliyoruz. Bakalım sonuçlar ne gösterecek?

8 GB'ın yanı sıra 16 GB ve 32 GB'lık modelleri de bulunan Kingston UltimateX 100X, aslında fiyat / performans dengesi olarak en başarılı ürünlerden biri. Peki, hızlı bir bellek kartınıza neden ihtiyaç duyabilirsiniz öncelikle bunu irdelemek gerekli. Özellikle saniyede 5-6 kare çekim yapabilen ve 16 MP üzeri çözünürlük destekleyen DSLR fotoğraf makineleri için Kingston UltimateX 100X iyi bir seçenek. Yazma hızı en düşük olarak 10 MB / sn'de geziyor ve bahsi geçen değerleri kaydetmek için yeterli. Daha düşük hızda kayıt yapabilen bir kartla çekim yapıldığında hız ne yazık ki düşüyor ve istenen anlar kaçırılabiliyor. Kingston UltimateX 100X elbette Full HD çözünürlükte olan ve veri oranı yüksek olan video kayıtları için de en önemli ihtiyaçlardan biri. Örnekleri tabletlerden uygulama çalıştırma hızında performans, navigasyonda haritaları daha hızlı inceleme imkanı veya bilgisayarla daha hızlı veri iletişimi kurabilme gibi çeşitlendirebilmek mümkün.

Kutu üzerindeki verilere göre kart saniyede 15 MB'a kadar yazma performansına ulaşabiliyor. Yaptığımız denemelerde değerin 13 MB seviyesinde seyrettiğini ve belleği doldurduğumuzda dahi azalmadığını gördük. Saniyede 20 MB olarak belirtilen yazma hızıysa belleğin 100X'lik etiketini doğrular nitelikte. Test grafiğimizde elde edilen sonuçlar 15 - 20 MB arasındaydı. Kingston UltimateX 100X'in iyi bir bellek kartı olduğunu düşünüyoruz. Tam bir fiyat / performans ürünü diyebiliriz. Çok üst düzey bir kart olmadığı için cep de yakmıyor.

Özetle

Eğer özel bir kampanya uygulanmamışsa yeni satın alacağınızı taşınabilir cihaz için mutlaka bir bellek kartı da satın almalısınız. Aksi halde fotoğraf makinenizle sadece birkaç kare fotoğraf çekilebildiğini görüp şaşırabilirsiniz. Ömür boyu garantili olarak satışa sunulan Kingston UltimateX 100X'i beğendiğimizi söylemeliyiz. Kapasite seçeneği olarak 16 GB ve 32 GB'a yer verilmesi de birçok kullanıcı açısından önem teşkil ediyor.

Alternatifleri

Bellek kartları piyasada karşınıza en fazla çıkabilecek ürünler. Sadece fiyatına ve kapasitesine bakıp tercih yapmamalısınız. Kingston UltimateX 100X, özellikle fiyatına göre performansı ile görüp görebileceğiniz birçok standart üründen çok daha iyi bir seçenek.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston UltimateX 100X
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
89
Kapasite 8 GB
Standart SD (Secure Digital)
Sınıf Class 10
Hız 100X
Okuyucu Yorumları