Lenovo'nun oyunculara özel notebook'u testte!

Lenovo'nun oyuncular için ürettiği bu dizüstü PC güçlü bir donanıma sahip.

CHIP Online Notu 86
  • Sessiz
  • Nispeten hafif
  • İnce tasarım
  • Tatminkar performans
  • Rahat klavye ve touchpad
  • Ekran daha iyi olabilirdi

Oyuncular için üretilen donanımlara güvenebilirsiniz. En zorlu şartlar için üretilen bu cihazlar, ayrıca kolayca bulamayacağınız bazı lükslerle de sizi şımartır. Lenovo Y50 de bazı açılardan bu genellemeye uyan bir dizüstü olarak karşımıza çıkıyor.

Yakın zamana kadar oyuncular için üretilen dizüstülerin kaba ve ağır olması gayet normal karşılanıyordu. Zamanla bu durum değişti. Artık bu tür PC'lerin hem performans konusunda ödünsüz olmasını, hem de taşınabilirlik açısından makul bir tablo çizmesini istiyoruz. Üreticiler de bu duruma ayak uydurmak zorunda kalıyor doğal olarak.

Derli toplu bir tasarım

Derli toplu bir tasarım

Lenovo Y50, genel hatlarıyla ihtiyaçlarınızı size sunarken kendi reklamını pek yapmıyor. Tasarımda gereksiz detaylardan uzak durulmuş. Bu minimalist yaklaşım pratik kullanımda işinizi kolaylaştırırken dikkatinizi toplamanıza da yardımcı oluyor. Diğer yandan bu kontrollü sadeliğin altında iyi planlanmış bir makine var. İnce alüminyum kasanın iç kısmında dokunmaktan hoşlanacağınız bir gövde bulunuyor. Lenovo'nun IBM'den miras aldığı bu özel dokuyu eski IBM ThinkPad dizüstü kullanıcıları çok iyi bilir.

Lenovo mühendisleri Y50'yi tasarlarken muhtemelen oyun dışı uygulamalarda da kullanıcıların rahat edebileceği bir dizüstü PC ortaya koymak istemişler. Zira çok oyun oynayan biri olmasanız da performans açısından tatminkar bir tablo çizen bu cihazı sevebilirsiniz.

Pratik kullanım

Pratik kullanım

Lenovo Y50'nin klavyesini beğendiğimizi söyleyebiliriz. Rahat ve geniş tuşlar size ciddi bir konfor sağlıyor. 15.6 inçlik ekrana sahip dizüstünün klavyesinde 2 aşamalı LED aydınlatma bulunuyor ve nümerik tuşlar da unutulmamış. Benzer şekilde geniş touchpad de gayet rahat bir kullanıma sahip. Lenovo Y50 bir oyuncu dizüstü PC'si olarak dokunmatik ekrana sahip değil ki bu da gayet anlaşılabilir bir durum. Fakat ekranla ilgili altını çizmek istediğimiz başka noktalar var. Öncelikle ekranın mat oluşu hoşumuza gitti. Full HD ekrandaki görüntü yeterince keskin ve parlak ekranların sunduğu ekstra keskinliği aramıyorsunuz. Üstelik arkanızdan gelen ışığın yaratacağı o can sıkıcı ayna etkisi de neredeyse yok gibi.

Diğer taraftan oyun dizüstü dediğinizde ekran daha bir öne çıkar. Lenovo Y50'nin ekranı doğru açıdan baktığınızda sorunsuz olsa da örneğin başınızı biraz öne eğdiğinizde kararma yapabiliyor. Diğer bir deyişle görüş açısı çok geniş değil. Fakat bu fiyata satılan bir dizüstü için ekranın biraz daha iyi olmasını beklerdik doğrusu.

PC'de bulunan 16 GB RAM size ciddi bir özgürlük sağlıyor. Sözgelimi Clash of Clans'ı BlueStacks üzerinden PC'nizde oynuyorsanız -hatta ben oynamayayım bot yazılımı benim yerime ganimet toplasın diyorsanız- Y50 size harika hizmet edecektir. Bazı dizüstü PC'lerde sorun çıkaran ve takılan bot yazılımının Lenovo Y50'de günlerce hiç sorun çıkarmadığını gözlemledik. Hatta bunu abartarak cihaza Vmware ile ikinci bir Windows kurduk ve ikinci bir Clash of Clans hesabını da bu sistemde "botlattık". Dahası normal bir sistemi oldukça zorlayacak bu çalışma temposuna 1 hafta boyunca maruz kalan Lenovo Y50 bizi hiç üzmedi. Fan hızı bu esnada bir miktar arttıysa da hiçbir zaman rahatsız edici boyutlara ulaşmadığı gibi gece geç saatlerde bile ortamın sessizliğine karışıp gitti.

Diğer teknik özellikler ve performans

Diğer teknik özellikler ve performans

Lenovo Y50'nin kalbindeki 4 çekirdekli ve HT özelliğine sahip Intel Core i7-4710HQ işlemcisi, 2.5 GHz saat hızında çalışıyor ve Turbo ile bu hız 3.5 Ghz'e kadar çıkabiliyor. 22 nm teknolojisiyle üretilen işlemci güç tüketimi (47 W TDP) ve performans açısından oldukça verimli bir tablo çizmekte.

Ekran kartı olarak yerleşik Intel HD 4600'e ek olarak nVidia GeForce GTX 860M'i kullanan Lenovo Y50 (4 GB GDDR5 bellek) ile oyun ve 3D uygulamalarında sırtınız yere gelmeyecek. FarCry 4 ile yaptığımız testlerde (Motion Blur devre dışı) kalite ayarları maksimumdayken ortalama 33 kare/sn gibi bir değer elde ettik. Günümüz standartları itibariyle tatminkar diyebileceğimiz bu performans, Lenovo Y50'yi hızlı bir oyun dizüstü PC'si olarak nitelememize yeterli.

PC'deki 1 TB'lık 5400 RPM, WD disk, yaklaşık 120 MB/sn hızında okuma/yazma yapabiliyor. Bu tabii ki bir SSD performansının yanına bile yaklaşamıyor. Fakat genel kullanımda rahatsız edici olduğunu söylemek de zor.

Lenovo, Y50'ye JBL marka hoparlörler koymuş. İyi ki de böyle yapmış. Genel olarak ses alıştığımız dizüstü PC hoparlörlerinden çok daha iyi fakat doğal olarak kulaklığınızdan ya da masaüstü hoparlörlerinizden vazgeçeceğinizi pek sanmıyoruz.

Dahili 720p kamera ile şifre yazmadan yüz tanıma özelliği üzerinden giriş işlemlerinizi yapabileceğiniz gibi, Motion Control yazılımı, kamera ile hareketlerinizi takip ederek Windows'taki belli komutları el hareketleriyle vermenize imkan sağlıyor.

Özetle

Lenovo Y50, genel olarak beğenimizi kazandı diyebiliriz. Zarif hatlarına karşın sunduğu performans ve bununla birlikte ortaya koyduğu stabilite yabana atılacak cinsten değil.

Kimler Almalı

Taşınabilir bir oyun dizüstü PC'si arayanlar, derli toplu bir tablo çizen bu ürüne mutlaka bir göz atmalı.

Alternatifleri

Yine farklı bir marka altında güçlü bir dizüstü bilgisayar arayanlar alternatif olarak Monster Abra A5'i de yakından inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Y50
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
86
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7-4710HQ
İşlemci Hızı2.50 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemcinVidia GeForce GTX 860M
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar387 x 263 x 23 mm
Ağırlık2.4 kg
Okuyucu Yorumları