Meross Duman Sensörü İnceleme

Akıllı ev sistemleriyle tanıdığımız Meross, ürün ailesine yeni eklediği Duman Sensörü Kiti ile ufak ama etkili bir çözüm sunuyor. İşte tüm detaylarıyla Meross Akıllı Duman Sensör Kiti incelemesi…

CHIP Online Notu 85
  • Kolay kurulum
  • HomeKit ve SmartThings desteği
  • Pil ömrü
  • Sıcaklık algılama
  • 16 cihaza kadar destek veren hub
  • Bildirim seçenekleri
  • Çalışmak için hub’a ihtiyaç duyuyor

2023’te bizi sıkı takip eden izleyicilerimizin dikkatini çekmiştir; sene boyunca çok fazla akıllı ev ürünü inceledik. Akıllı alarmlardan sensörlere, prizlerden ampullere veya kameralara kadar aklınıza gelebilecek her türlü ürün muhakkak bu masada bulundu. Çoğu da genelde farklı özelliklere sahip, farklı markaların ürünleriydi. Bu ürünler arasında hatırlarsanız 2 adet akıllı prizini incelediğimiz Meross isimli bir marka vardı. Ülkemizde Bilkom güvencesiyle satışa sunulan ve akıllı ev sistemleriyle bilinen Meross, ürün ailesine yeni eklediği Duman Sensörü ile 2024’te bizim ilk konuklarımızdan biri.

Bu Apple HomeKit ve Samsung SmartThings uyumlu cihaz, aslında paket halinde satılıyor. Paketin içerisine duman sensörü haricinde köprü görevi gören ve 2.4 Ghz bandından kablosuz ağa bağlanan bir de hub dahil edilmiş. Yani sıfırdan kurulum için gereken her şey kutuda mevcut.

Kurulum ve kullanım açısından bakarsak, her şeyin fazlasıyla kullanıcı dostu olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle kutudan çıkan adaptör ve kabloyu hub’a bağlayıp sonrasında prize takmanız gerekiyor. Daha sonrasında App Store veya Google Play Store’dan “Meross” uygulamasını yükleyip kuruluma geçebiliyorsunuz. Üstelik uygulama her şeyi açıklayıcı şekilde adım adım anlatıyor; önce size hub’ı eklettiriyor, ardından aynı şekilde duman sensörünü nasıl ekleyeceğinizi anlatıyor, anlayacağınız her şey çok basit tasarlanmış. Ayrıca kurulumdan sonra Meross’un kendi uygulamasını beğenmezseniz, Apple Home ile kontrol imkanınız da var.

Şimdi uygulamaya geçeceğiz, ancak öncesinde önemli bir konuya değinelim. Bazılarınız daha önce hiç duman sensörü kullanmamış olabilir. Dolayısıyla “ben şimdi bunu nereye yerleştireceğim?” diye kafa karışıklığı yaşamanız muhtemel. Bu noktada uygun bir yer seçmek çok önemli. Zira alarmın durmadan tetiklenmesine neden olabilirsiniz; bu da kimsenin isteyeceği bir durum değil. Örneğin mutfakta kullanacaksanız, yemek pişirdiğiniz yerin hemen üstüne yerleştirmek çok kötü bir tercih. O yüzden sensör hem yanlış alarmlara sebebiyet vermeyecek hem de potansiyel risk noktasına yeterince yakın bir yerde olmalı. Burada bizim önerimiz; yemek pişirdiğiniz yerin birkaç metre uzağına yerleştirmeniz. Şahsen biz, mutfak kapısının hemen üzerinde; yaklaşık 3-4 metre uzağına yerleştirdik. Deneyimlerimize göre de gayet doğru bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.

Uygulamaya geri dönersek, eklediğimiz sensörün adına tıkladığımızda bizi ilk olarak “Alarmı test et” diye bir buton karşılıyor. Buradan cihazın doğru şekilde çalışıp çalışmadığını test edebiliyoruz. Ayrıca tetiklenen alarmların geçmişini de buradan görebilmek mümkün.

Sağ üstteki menüden ayarlara girdiğimizdeyse aslında çok fazla yapılandırabileceğimiz bir ayar yok. Burada işimize en çok yarayacak şey “Uyarı” menüsü altındaki seçenekler. Zira telefona almak istediğimiz bildirimleri bu kısımdan tek tek seçebiliyoruz. Duman algılama, yüksek sıcaklık, cihaz arızası ve düşük pil gibi 4 adet bildirim seçeneği var. Evet, sensör duman algılamanın yanı sıra ortamdaki sıcaklığı da algılayabiliyor. Derecesini ne yazık ki kendimiz ayarlayamıyoruz, ancak Meross’un belirttiğine göre ortamda 54 – 70℃ arası bir sıcaklık olduğunda alarm tetiklenip sizi uyarıyor.

Diğer “cihaz arızası” ayarının ise ne gibi durumlarda tetiklendiği belirtilmemiş. “Düşük pil” zaten adından da anlaşıldığı üzere pillerin tükenmeye yakın uyarı vermesini sağlıyor. Açıkçası normal şartlarda pilin kolay kolay biteceğini düşünmüyoruz. Zira içerisindeki 2 adet AA pil ile yaklaşık 1 yıl kullanım ömrü sunuyor.

Ayarlarda işimize yarayacak bir diğer şey ise “Otomasyon” seçeneği. Eğer elinizde başka Meross ürünleri varsa, buradan birbirleriyle çalışacak şekilde senaryo oluşturulabiliyorsunuz. Örneğin akıllı ampül kullanıyorsanız, alarm çaldığında ışığı kırmızıya dönecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu arada sensörün yanında gelen hub, aynı anda 16 cihaza kadar kontrol imkanı veriyor. Buna Meross’un sensörleri, dedektörleri, termostat vanaları her şey dahil.

Diğerleri işinize yaramasa bile, en basitinden aynı duman sensöründen 2 - 3 tane daha alıp farklı odalara yerleştirebilirsiniz. Üstelik böyle bir senaryoda tek bir sensörde duman algılandığında tüm alarmlar çalışmaya başlıyor. Böylece siz fark etmeseniz dahi çevreden birisinin durumu fark edip müdahale etme imkanı doğuyor.

Sonuç

Genel olarak değerlendirirsek; Meross’un yeni Duman Sensörü Kiti, ev güvenliği için ufak ama etkili bir çözüm olmuş. Evini akıllı hale getirmeyi düşünenlerden biriyseniz, başlangıç için oldukça ideal bir kit diyebiliriz. Tek eksisi kullanabilmek için hub gibi ek bir donanıma ihtiyaç duyması. Fiyatıysa 999 TL ile ne çok ucuz ne çok pahalı. Elbette piyasada tek başına çalışabilen daha uygun ürünler de var, ancak onların da eksik olduğu başka yönler bulunuyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Meross Duman Sensörü
Ürün Markası Meross
CHIP Online Notu
85
Sensör Türü Fotoelektrik
Pil DC 1.5V x 2 Alkalin AA Pil
Alarm Sesi 3m’de > 85db(A)
Alarm Hassasiyeti 0.115-0.168 dB/m
Isı Hassasiyeti 54 – 70°C
Alarm Boyutları 120 x 36.7 mm
Hub Boyutları 59 x 41 x 21 mm
Kablosuz Standartları 802.11 b/g/n 2.4GHz Wi-Fi (Hub)
Sertifikalar CE, RoHS, WEEE