Meross Smart Wi-Fi Air Purifier İnceleme

Hava temizleme cihazları gerçekten faydalı mı? İncelediğimiz Meross Akıllı Wi-Fi Hava Temizleyici bu tür ürünlere iyi bir seçenek sunuyor. İşte tüm detaylarıyla Meross Akıllı Wi-Fi Hava Temizleyici!

CHIP Online Notu 86
  • Kurulumu ve kullanımı kolay
  • Minimalist tasarım
  • Yüksek mod dışında fanlar sessiz çalışıyor
  • Kolay filtre değişimi
  • Hava kalitesi sensörü yok

Hatırlarsanız çok değil; bundan 2 sene kadar önce Covid-19 salgınıyla beraber günlük yaşantımıza birçok teknolojik cihaz dahil oldu. Akıllı maskeler, uzaktan ateş ölçerler, UV ışınla bakteri ve virüs temizleyen robotlar, hatta su ve tuzla dezenfektan üreten makinalar gibi o kadar çok enteresan ürün gördük ki belki bazılarını ömrümüz boyunca bir daha asla kullanmayacağız. İnşallah da gerek kalmaz. Ancak aynı dönemde bazı ürünler öyle mi parladı ki, artık evde elimiz ayağımız haline gelmiş durumdalar. Bunlardan Airfryer zaten çok popüler, yer gök Airfryer olmuş durumda. O tarafla ilgili anlatacaklarımızı bir başka videoda anlatmıştık. Bugün konumuz hava temizleyiciler olacak.

Hava temizleyiciler günümüzde kesinlikle herkesin evinde bulunması gereken bir cihaz. Ev havasının kalitesini artırmanın sağlık açısından önemli olduğu açık. Kaldı ki özellikle şehir merkezinde yaşıyorsanız, evi havalandırmak için camı açmanız, aksine evin hava kalitesini düşüren bir eylem olabiliyor; duman, egzoz gazları vs. gürültü kirliliğiyle beraber pencereden içeri doluyor. En basitinden öksürük veya daha ciddi olarak alerji, astım veya solunum yolları enfeksiyonları gibi birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Peki, ne yapmak lazım? En güzel çözümlerden biri, benim de bir süredir kullandığım bu tip hava temizleyicileri.

Bu hava temizleyicinin markası Meross. Tam ismiyle Meross’un Smart Wi-Fi Air Purifier isimli cihazı ve modeli ise MAP100. Bugüne kadar bu tip farklı cihazlar da kullandık. Mesela uzunca bir süre bblüv Püre isimli bu minik cihazı kullanmış ve memnun kalmıştım. 3 yıl kadar oldu hala da çalışıyor ve özellikle gece başucunuzda çalıştırdığınızda işe yarıyor -ki özellikle bebekleri için ebeveynlere özel geliştirilmiş bir ürün.

Meross Akıllı Wi-Fi Hava Temizleyici ise, daha büyük, daha yüksek performanslı ve daha geniş kapasiteli bir ürün. Bu arada son zamanlarda birçok akıllı ev ürününü konuk ettiğimizden artık Meross’u da tanıdığınızı düşünüyoruz. Bilkom güvencesiyle satışa sunulan ve akıllı ev sistemleriyle sevilen Meross’un bu cihazı da evlerde sevilerek kullanılacaktır diye düşünüyoruz. En azından yaklaşık 3 haftalık kullanım süresi bunu bize gösterdi.

Meross Akıllı Wi-Fi Hava Temizleyicinin kurulumu ve kullanımı oldukça basit. Kutudan çıkan 3 aşamalı H13 HEPA filtreyi, hava temizleyicisinin tabanındaki kapağı açıp yerleştirdikten sonra güç kablosunu takmanız yeterli oluyor.

Meross Akıllı Wi-Fi Hava Temizleyici Tasarımı ve Kontrolleri Nasıl?

Cihazın dışına baktığımızda metalden yapılma silindir şeklinde sağlam bir gövde karşılıyor bizi. Ayrıca ince tasarlanmış olmasıyla fazla yer kaplamıyor; özellikle küçük odalar için de uygun olduğunu söyleyebiliriz. Çok önemli olmasa da cihazın USB-C’den güç alması bizim hoşumuza gitti. Eğer olur da ileride kablo bozulursa veya yıpranırsa, özel bir kablo aramak zorunda kalmadan elinizdeki diğer cihazlardan birininkini kullanabilirsiniz.

Tüm hava temizleyicilerde olduğu gibi Meross’un üstünde bir kontrol paneli mevcut. Tabii kontrol paneli dediğimiz; güç, hız/mod değiştirme ve gerektiğinde cihazı sıfırlama işlevi gören tek bir düğme. Düğme dokunmaya karşı oldukça duyarlı; açmak veya fan hızını değiştirmek için hafifçe dokunmak yeterli oluyor. Kapatmak içinse uzunca basmak gerekiyor. Diğer kısa dokunuşlarsa cihazın fan hızını değiştirmeye yarıyor. Hız modları arasında; uyku, düşük, orta ve yüksek olmak üzere 4 seçenek var. Ayrıca cihazın üstündeki LED’lerden fanların hangi hızda çalıştığını da görebiliyorsunuz.

Elbette tüm bunların daha kolayı var; o da Meross’un kendi uygulaması üzerinden kontrol sağlamak. Uygulamada ihtiyacınız olan tüm kontroller basit bir şekilde düzenlenmiş ve kullanımı her yönüyle kolay. Buradan cihazı açıp kapayabiliyor, fan hızını ayarlayabiliyor veya çocuk kilidini açıp cihazın üzerindeki düğmeyi devre dışı bırakabiliyorsunuz. Ayrıca biraz önce bahsettiğimiz gibi filtrelerin kalan ömrü de buradan takip ediliyor. Ayarlar kısmındaysa LED’leri veya uyarı sesini açıp kapatmak dışında önemli bir şey yok. Öte yandan hava temizleyicinin HomeKit ile de uyumlu olduğunu belirtelim. Yani evdeki HomeKit uyumlu tüm cihazlarla kullanılabildiği gibi Apple’ın Home uygulamasından da her şeyi kontrol edebilmek mümkün. Cihazda ayrıca Amazon Alexa ve Google Assistant desteği de olduğundan hiçbir şeye elinizi sürmeden sesli komut ile her şeyi yönetebiliyorsunuz.

Meross Akıllı Wi-Fi Hava Temizleyici Kullanım Deneyimlerimiz

Bunlar işin detay kısmıydı biraz daha, bizim için daha önemli olanı nasıl çalıştığı, havayı ne kadar temizlediği aslında. Kullandığımız 3 haftalık süre boyunca gayet iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Bu oda 14 m2 boyutunda. Burası için fazlasıyla yeterli geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim, hava kalitesini gerçekten artırıyor, havanın kokusunu değiştiriyor. Bu noktada büyük bir konfor sağladığını söyleyebilirim. Özellikle sigara içen biriyseniz odadaki tüm kokuyu aldığının da altını çizeyim. Kapsamı alanı içindeki odaların havasını tazeleme konusunda başarılı. Ben genelde yatak odası için kullandım, ancak daha geniş odada test etmek için salonda da konumlandırdım, orada da benzer etkiyi aldım. Ha, tabi tek bir noktadan evin tüm havasını değiştirebilir mi derseniz, o kadar da geniş kapasiteli olmadığını söyleyelim. Cihazın kapsama alanı 20m2. Yani tek noktadan tüm ev için kullanmak anlamsız olur. Fakat odaları tek tek dolaştırarak bu işi halledebilirsiniz.

Cihazın içinde 3 aşamalı H13 HEPA filtre bulunuyor. Bu filtre, Uçucu Organik Bileşikleri (VOC), polenleri, kokuları, dumanı, havadaki evcil hayvan tüylerini, saç ve diğer tüyleri ve diğer tehlikeli maddelerin hepsini temizleyebiliyor. Bu arada Meross, filtrenin her 3 ila 6 ayda bir değiştirilmesini öneriyor. Tam olarak ne zaman değiştirileceğini anlamanız içinse Meross uygulamasından filtrenin durumuna zaman zaman bakmak gerekiyor.

Cihaz gayet de sessiz çalışıyor bu arada. Düşük ayarda son derece sessiz hatta, duymuyorsunuz bile. Elbette fan hızı yükseğe doğru çıktığında ses de ona göre artış gösteriyor. 3’üncü kademedeyken gayet ideal bir ses; en yüksek seviyedeyken ise artık kendini belli ediyor tabii. O anlamda sürekli son kademede çalıştırmak biraz yorucu olacaktır. Fakat 3’üncü kademe, uygun desibel seviyesi sayesinde sürekli çalışsa da kendini belli etmiyor. Özellikle alerjisi olanlar için bu kademeyi öneririz. “Uyku Modu” kullanıldığında ise hiç ses duyulmuyor.

Peki, bu ürünün hiç mi eksik yanı yok? Kimilerine göre sensörünün olmaması bir eksi yön olarak düşünülebilir. Cihazda hava kalitesini izleyebilen bir sensör maalesef yok. Bu nedenle ayarın devamlı manuel olarak yapılması gerekiyor. Örneğin, yemek pişirirken kokunun odanıza kadar yayıldığı durumlarda ayarı sizin yükseğe almanız gerekiyor veya balkon kapısını açtığınızda da aynı şekilde içeriye giren tozu cihaz algılayamadığından tüm ayar size ait. Bunu aşmanın en kolay yolu ise hava kalitesini izleme özelliği olan bir HomeKit aksesuarı kullanmak. Hatta bununla birlikte Apple Home uygulamasından hava temizleyiciyi gerektiğinde etkinleştirebilecek şekilde ayarlarsanız her şeyi çok daha kolay hale getirebilirsiniz.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda Meross'un Akıllı Hava Temizleyicisi, kolay kullanımı, göze batmayan minimalist tasarımı ve düşük ayarlarda sessiz çalışmasıyla bizim beğendiğimiz bir ürün oldu. Fiyatıysa güncel olarak 5.490 TL ile diğer hava temizleyicilerle aynı skalada. Ancak HomeKit’i destekleyen rakiplerine kıyasla fiyatının daha uygun olduğunu belirtmek lazım. Cihazın eksikleri elbette ki var, ama fiyat noktasında amacına uygun hizmet ettiği bir gerçek. Biz kullandığımız süre içinde gayet memnun kaldık, açıkça söyleyelim. 14 - 15 m2 odalar için gayet etkili iş çıkartıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Meross Smart Wi-Fi Air Purifier MAP100
Ürün Markası Meross
CHIP Online Notu
86
CADR (Temiz Hava Dağıtma Derecesi) 160m³/saat
Kapsama Alanı Maksimum 20 m²
Gürültü Seviyesi 24dB-48dB
Kablosuz Standartları IEEE 802.11 b/g/n, 2.4GHz
Sertifikalar CE,FCC,WEEE
Uyumluluk iOS 13.0 veya üstü, Android 4.1 veya üstü
Adaptör Güç Kablosu 1.5m
Boyutlar 180 x 180 x 390 mm
Ağırlık 2,3 kg