Monster Abra A5 V16.2 İnceleme

768 CUDA çekirdekli GTX 1050 GPU ile fark getiren fiyat/performans notebook'u testte!

CHIP Online Notu 91
  • Geliştirilebilir seçenekler
  • Uygun ses performans
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Fiyat/performans
  • Soğutma sistemi
  • 802.11ac Wi-Fi & Bluetooth 5
  • Ekran kartı seçimi
  • Caps Lock ve Num Pad LED'i yok
  • Tek kanal bellek

Monster'ın yeni işlemci yongaları ile güçlendirilen laptop'ları farklı ekran kartı seçenekleriyle beraber oyun severlerle buluşmaya devam ediyor. Şirketin güçlü notebook modellerinden daha önce incelediğimiz Abra A5 V16.3 modelinin ardından bu kez de Abra A5 V16.2 bizlerle. Bu modelinde ekran kartını revize eden Monster, yeni nesil GTX 1050'ye yer vermiş. Birazdan teknik detaylarından bahsedeceğiz, ancak hemen söyleyelim; bu ekran kartı eski sürüm GTX 1050'ye göre daha iyi sonuçlar üretiyor.

Şimdi Monster Abra A5 V16.2'yi adım adım tanıyalım.

Genel Tasarım ve Çevre Detayları

Genel Tasarım ve Çevre Detayları

Monster Abra A5 V16.2, 15.6 inç boyutunda bir ekranla geliyor. 3 tarafından ince ekran çerçeveleriyle sarılı olan bu ekran Full HD çözünürlüğünde görüntü üretiyor. Panel olarak IPS'in kullanıldığı laptop'ta, bu sayede ekran görünürlüğü üst seviyeye ulaşıyor. Daha önceki Monster modellerinde de olduğu gibi yine mat malzemeye sahip bir ekranın tercih edilmiş olması da, ekran yansımalarının önüne geçmek için bize avantaj sağlıyor.

Ekranın altında tam boyutlu bir klavyeyi bulunduran laptop, tuşlarında RGB ışıklandırmaya yer veriyor. Yazılım desteği ile beraber klavyenin renklerini dilediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Öte yandan klavyede numerik tuş takımının yer alması, yazım noktasında destekte bulunuyor.

Klavyeyi genel olarak gayet kullanışlı bulduk fakat şunu da söylemek lazım. Klavyede yer alan Caps Lock ve Num Lock gibi tuşlara bastığınızda, aktif olup olmadığını denemeden anlayamıyorsunuz. Zira üzerlerinde bildirim ışığı yer almıyor.

Abra A5 V16.2, tasarım olarak yine sade modellerden biri olurken, 2 kilogram civarındaki ağırlığıyla da yanınızda taşımak için uygun yapıda. Böylece bu laptop'ı arkadaşlarınızla yapacağınız LAN partilerine rahatça götürebileceksiniz.

Zengin Bağlantı, Güçlü Soğutma

Zengin Bağlantı, Güçlü Soğutma

Abra A5 V16.2'nin çevresine baktığımızda gerek USB gerek görüntü aktarımı konusunda yine zengin seçeneklerin bulunduğunu görüyoruz. Laptop'ta USB 3.1'den tutun da USB-C ve USB 2.0'a kadar çok sayıda USB arabirimi yer alıyor. Tam boyutlu HDMI ve mini DisplayPort 1.2 portlarıyla da çoklu monitör kullanımına destek sağlayan model, kart okuyucu, Gigabit Ethernet gibi önemli fiziksel bağlantıları da sunuyor. Laptop'ta ayrıca çift bant destekli 802.11ac Wi-Fi ile Bluetooth 5 desteğinin de yer alması sevindirici.

Yine laptop'ın arka tarafında 3 çıkışlı bir fan sistemi tercih edilmiş. Soğutma sistemini beğendik, zira laptop gayet serin çalışıyor. Yaptığımız Battlefield V ve Tom Clancy Division 2 testlerinde yüksek grafik detaylarında CPU sıcaklığının ortalama 70 derecelerde çalıştığını gördük. Öte yandan ekran kartı da ortalama 65 derece sıcaklıklarda çalışıyor. Bu anlamda laptop'ın ısı konusunda normal değerleri karşıladığını söyleyebiliriz.

Teknik Kadro ve Performans

Teknik Kadro ve Performans

Evet, şimdi yavaş yavaş gelelim en merak edilen noktaya. Abra A5 V16.2, fiyat performans çizgisine güçlü modellerden biri oluyor. Sahip olduğu işlemci ile özellikle yüksek işlemci gücü gerektiren işlerde kullanılabilecek olan notebook, öte yandan elbette genel profili itibariyle oyun oynamayı amaçlayan kullanıcıların da beklentilerini karşılayacak seviyede bir cihaz oluyor.

Notebook'un işlemci hanesinde 4.5 GHz'e erişebilen 6 çekirdekli yapıda Intel Core i7-9750H işlemci yer alıyor. Bunun yanına 8 GB 2666MHz DDR4 RAM yerleştiren Monster, depolama noktasında da yine SSD'ye yer veriyor. 256 GB kapasiteli Samsung M.2 SATA SSD'nin yer aldığı sistem, CrystalDiskMark sonuçlarında 542 MB/s okuma, 442 MB/s yazma sonuçları üretiyor ve bununla gerek oyunlarda gerek normal kullanımda performans sağlamanıza olanak tanıyor.

Elbette notebook'ta ayrıca ek alanlar da yer alıyor. İkinci bir M.2 SSD portu ile 2.5" disk alanı ile hafızayı istediğiniz gibi geliştirebiliyor olmanız sevindirici. Bunu ister laptop'ı satın alırken Monster'ın özelleştirme seçeneklerinden belirterek yapabilir, isterseniz takviyeyi sonradan kendiniz de yapabilirsiniz. Seçim size kalmış.

Şimdi gelelim Abra A5 V16.2'de yer alan ekran kartının detaylarına. Abra A5 V16.2'de NVIDIA GeForce GTX 1050'nin 3 GB'lık versiyonuna yer veriliyor. Şimdi pek çoğunuz bu kartın 96-bit veri yoluna sahip olduğu için GTX 1050 4 GB 128-bit GPU'ya kıyasla daha yavaş kaldığını düşüneceksiniz, ancak durum tam tersi.

Zira 3 GB'lık bu GTX 1050 sürümünde, kartın CUDA çekirdeklerinde artış söz konusu. GTX 1050 4 GB 128-bit kart 640 CUDA çekirdeği bulunduruyorken, A5 V16.2'de yer alan GTX 1050 3 GB 96-bit kartta 768 CUDA çekirdeği yer alıyor ve bunun da performansa yüzde 5 ila yüzde 10 arası olumlu katkısı oluyor. Bu anlamda bu kartın GTX 1050 Ti'a yakın durduğunu söylemek mümkün.

Öyle ki, iki ekran kartı üzerinde yapılan testlerde açıkça GTX 1050 3 GB'lı versiyonun daha iyi FPS ürettiği görülebiliyor. Assassin's Creed Odyssey'de 41 FPS, Far Cry New Dawn'da 45 FPS, Shadow of the Tomb Raider'da ise 32 FPS ile birkaç basamak daha iyi sonuçlar üreten kart, benchmark'lardan ziyade gerçek zamanlı test senaryosunda da iyi sonuçlar almayı başardı. Elbette kart sınıfı dahilinde bu oyunlarda orta grafik detaylarında en iyi performansı sergileyebiliyor ve bu koşulda 50 FPS değerlerinde akıcı şekilde grafik üretebiliyor. Şimdi hep birlikte Abra A5 V16.2'nin oyun performansına bir göz atalım.

Monster Abra A5 V16.2, gerçek zamanlı oyun performansını ve karşılaştırmalı test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirecek olursak Abra A5 V16.2, özellikle yüksek bütçesi olmayan, ancak AAA oyunlarda da akıcı bir oyun performansı sergilemek isteyenler tarafından gayet tercih edilebilir bir model oluyor. Cihazı kullandığımız süre boyunca sınıfı dahilinde ürettiği performanstan memnun kaldık. Kısa bir araştırma yaparsanız zaten teknik kadro bakımından da fiyata endeksli olarak daha iyi bir model bulmakta güçlük çekeceğinizi göreceksiniz. Bu arada Monster Abra A5 V16.2'nin fiyatının 5199 TL olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

İşlemcisiyle güçlü bir notebook satın almayı hedefleyen, aynı zamanda bu sistemde oyun oynamayı da isteyen kullanıcılar Abra A5 V16.2'yi rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Abra A5 V16.2'ye alternatif olarak Abra A5'ler arasında teknik kadro ve fiyat bakımından 3 aşağı 5 yukarı seçebileceğiniz farklı modeller de yer alıyor. Onları da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Abra A5 V16.2
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
91
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-9750H
İşlemci Hızı4.5 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1050
Grafik Kapasitesi3 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB 3.01
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar361 x 258 x 24 mm
Ağırlık2.2 kg
Okuyucu Yorumları