Monster Huma H4 V3.2 İnceleme

Monster bu kez oyun bilgisayarı değil, iş bilgisayarı ile karşımızda. İşte Huma H4 V3.2 incelemesi!

CHIP Online Notu 93
  • 512 GB M.2 SSD
  • Ek M.2 slotu
  • İdeal pil ömrü
  • Bakım hizmeti desteği
  • Kompakt yapı
  • İyi performans
  • 802.11ac Wi-Fi & Bluetooth 5
  • Klavye tasarımı
  • Kart okuyucu yok

Oyun bilgisayarı dendiğinde akla gelen Monster, artık iş bilgisayarı dendiğinde de akıllara gelebilir, zira Monster, Huma serisiyle bu alana odaklanıyor.

Monster İş Bilgisayarı

Kaldı ki, yüksek performanslı bir iş bilgisayarı arayanlar da kuşkusuz Monster'ın oyun bilgisayarlarından yararlanıyorlardır, ancak elbette kaslı yapısı ve oyunculara özgü tasarımı sebebiyle profesyonellere uygun olmadığı aşikar. Yoksa bi render işlemi olsun, bir Photoshop, ilistrasyon çalışması veya animasyon projesi olsun, dizüstü bilgisayar platformunda Monster'ın daha önce çok sayıda incelediğimiz laptop modelleri performansıyla bu alanda gayet yeterli zaten.

Monster Huma Serisi

Fakat daha mobil, daha kompakt, tasarımıyla da daha sade bir laptop arayanlar için bunlar pek uygun değil. Bu kullanıcılar da artık aradıklarını Huma serisinde bulacaklar.

Monster'ın Huma ailesinden bu kez 2'inci modeli inceliyoruz. Daha önce Huma H4 V2.1'i incelemiştik. Yeni model ise Huma H4 V3.2 olarak karşımıza çıkıyor ve yenilenmiş teknik kadro ışığında farklılıklar gösteriyor. Şimdi Huma H4 V3.2'yi tüm detaylarıyla değerlendirmeye başlayalım. Bakalım bu laptop olmuş mu?

Monster Huma H4 V3.2 Özellikleri Neler?

Monster Huma H4 V3.2 Özellikleri Neler?

Hemen önce teknik kadrodan bahsederek başlamak istiyoruz. Zira Huma H4 V3.2, özellikle bu konuda selefine kıyasla farklılıklar getiriyor. Bu modelinde Intel'in yeni 10'uncu nesil Comet Lake işlemci ailesinden Core i7-10510 CPU'dan güç sağlayan Huma H4 V3.2, böylece işlem gücüyle bu platform için yüksek performans vadediyor.

Monster Huma H4 V3.2 Teknik Özellikler

4 fiziksel çekirdek ve 8 izlek sahibi olan Core i7-10510 işlemcinin yanı sıra laptop'ın teknik detayları arasında göze çarpan noktalardan bir diğeri ise 2 GB GDDR5 kapasiteli NVIDIA GeForce MX250 graifk işlemcisi yer alıyor. Böylece halihazırda Intel yerel grafik biriminin yanı sıra, güç gerektiren grafik uygulamalarında da Huma H4 V3.2'yi değerlendirebiliyorsunuz. Elbette bu laptop'la oyun da oynayabilirsiniz, ona da geleceğiz.

Huma H4 V3.2, 8 GB RAM kapasitesine sahip. Bu modellerde tek kanal bellek kullanımı bir nebze üzücü olsa da, satın alım aşamasında kapasite arttırımı yapabilmeniz avantaj getiriyor. Bu modeli dilerseniz 16 GB kapasitesine yükseltebiliyorsunuz. Benzer konu depolama noktasında da geçerli.

Huma H4 V3.2 Kapasitesi Kaç GB?

Huma H4 V3.2, 512 GB kapasiteli M2. SSD'ye yer veriyor. Ancak ayrıca bir M.2 SSD slotu daha boş durumda. Böylece dilerseniz buraya da sonra farklı M.2 SSD ile doldurarak kapasiteyi arttırabilirsiniz. Bu arada laptop'ta yer alan M.2 SSD'nin Samsung'un PM981 modeli olduğunu da söyleyemek lazım. Performansıyla oldukça iddialı olan bu SSD, Monster'ın söylemiyle 3500 MB/s sıralı okuma, 2200 MB/s sıralı yazma performansı gösteriyor.

Monster Huma H4 V3.2 Testi

Bizim yaptığımız CrystalDiskMark testinde de benzer sonuçlar almayı başardı. Zira test sonucunda 3515 MB/s sıralı okuma performansı alan disk, sıralı yazma noktasında da 1946 MB/s gibi bir sonuç üretti ki, bunlar da fazlasıyla iyi değerler.

Monster Huma H4 V3.2 Performansı Nasıl?

Monster Huma H4 V3.2 Performansı Nasıl?

Madem performanstan bahsetmeye başladık, o halde bunu biraz daha detaylandıralım. Huma H4 V3.2 ile farklı testler de yaptık. Bunlar arasında Geekbench de yer alıyordu Cinebench gibi hem işlemci hem GPU'yu değerlendiren sentetik testler de. Ayrıca gerçek zamanlı kullanımlarda da değerlendirdik laptop'ı tabii ki. Şimdi bunlara bir göz atalım.

Huma H4 V3.2, Geekbench performans testinden tek çekirdek skoruyla 1021 puan alırken, çoklu çekirdek skoruyla da 2526 puan alıyor. Yine Geekbench'in OpenCL tarafına baktığımızda ise, burada da 11208 puan ürettiğini görüyoruz.

Cinebench R15 testinde de OpenGL tarafında 96 fps gibi iyi bir sonuç toplayan Huma H4 V3.2, ayrıca CPU tarafında da 452 puanlık bir sonuç üretiyor.

Monster Huma H4 V3.2 ile Video Düzenleme

Evet, buraya kadar her şey rakamlardan ibaret. Peki, gerçek kullanımda işler nasıl? Huma H4 V3.2, ofis uygulamaları, video düzenleme işleri ve yaratıcı içerikler üretme konusunda kullanılabilecek bir model olmasıyla öne çıkıyor. Elimizde olduğu süre boyunca pek çok ofis uygulamasını çalıştırdığımız ve sonuçtan memnun kaldığımız cihaz, yük altına girdiğinde elbette fan sesini biraz yükseltiyor.

Mesela video düzenleme işleri de buna dahil. Ancak performans konusunda oldukça beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Normalde Intel Core i7-9700F işlemcili, 16 GB RAM kapasiteli ve NVIDIA GeForce GTX 2080 SUPER ekran kartı bulunan masaüstü bilgisayarımızda aldığımız bir render işlemini Huma H4 V3.2'de yaptığımızda, arada yaklaşık 1 dakikalık fark ortaya çıkıyor. Bu arada bu sonuç Huma lehine, bunun altını çizelim.

5 dakika 36 saniyelik videoyu projesini masaüstü bilgisayarda 5 dakika 35 saniyede işleyebilirken, aynı videoyu Huma H4 V3.2'de 4 dakika 39 saniye sürede işleyebiliyoruz. Bu anlamda Huma H4'ün bu modelinin bu işler için oldukça uygun olduğunu söylemek mümkün.

Ha, öte yandan MX250 grafik işlemci bulundurmasıyla beraber elbette akıllara 3Ds Max gibi uygulamalarda da rahat kullanım sağlayıp sağlamayacağı gelecektir. Ondan da bahsedelim, zira daha önce incelediğimiz Huma H4 V2.1 için de benzer sorular bizlere soruldu. Autodesk 3Ds Max için GTX 1050 Ti veya GTX 1060 ekran kartı içeren modeller daha doğru bir seçim olacaktır. Zira bu modelde grafik tarafında dokular yükseldikçe elbette performans olumsuz anlamda düşecektir. Eğer bu tip işlerle uğraşıyorsanız, sizin kaleminiz daha çok Monster Abra veya Tulpar serisinden bir model olacak.

Monster Huma H4 V3.2 Oyun Performansı Nasıl?

Bu adımı kapatmadan önce oyun konusuna da değinelim. Huma H4 V3.2, MX250 grafik işlemcisi ile ana akım oyunları da çalıştırabilen bir model oluyor. Elbette bu laptop ile Red Dead Redemption 2 falan oynayamayacaksınız, bunu beklememek gerekir zaten. Ama Huma H4 V3.2 ile bir PUBG oynayabilirsiniz, bir Fortnite oynayabilirsiniz.

PUBG'de 60 – 70 fps değerler alabilen Huma H4 V3.2, bu performansta 75 – 77 GPU sıcaklığına ve 70 – 75 derecelerde de CPU sıcaklıklarında dolaştı. Öte yandan oynadığımız bir diğer oyun olan Fortnite'ta ise yine yüksek kalitede 48 – 55 fps sonuçlar üreten laptop, GPU ısısıyla 77 derecelerde gezinirken, işlemci ısısıyla da 75 – 80 derecelere göz kırpıyor.

Eğer grafik ayarlarını orta kaliteye çekerseniz ise 90 ila 110 fps'lere kadar çıkabiliyorsunuz hatta. Bu anlamda bu oyunlarda sıkıntı yaşamazsınız. Bunların yanı sıra yine mesai sonrası FIFA atabileceğiniz bir platform olduğunu da söyleyebiliriz.

Monster Huma H4 V3.2 Pil Ömrü Ne Kadar?

Evet, peki, Monster Huma H4 V3.2 pil ömrüyle ne kadar süre tanıyor? Monster, Huma H4 V3.2 için 8 saate kadar pil ömrü iddiasında bulunuyor. Elbette biz laptop'ın pil ömrü süresini kendi yaptığımız testlerle de ölçümledik. Bu süre kullanım yoğunluğunuza göre değişkenlik gösteriyor.

Öyle ki, mesela yüzde 50 ekran parlaklığında 90 dakikalık bir Full HD çözünürlüklü filmi laptop'ta izlediğinizde, bataryanın yüzde 19'u tükeniyor. Bu da kabaca bir hesapla 8 saatlik pil ömrü anlamına geliyor. Buna ilave olarak web dolaşım senaryosunda da laptop 7 – 8 saatlik pil ömrü sağlayabiliyor.

Elbette işin rengi render ve oyun senaryolarında farklı. Zaten her iki senaryoda da yüksek işlem gücüne ihtiyacınız olacağı için fişe bağlı kalmak daha mantıklı olacaktır. Ancak bilmeniz açısından, misal 30 dakika yüksek grafik ayarlarında Fortnite oynadığımızda, laptop'ın pili yüzde 66'dan yüzde 22'ye kadar gerilediğini de söyleyelim.

Monster Huma H4 V3.2 gerçek zamanlı test ve performans sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Monster Huma H4 V3.2 Tasarım Detayları

Monster Huma H4 V3.2 Tasarım Detayları

Evet, yeni Huma H4'ü pek çok özelliğiyle yakından tanıdığımıza göre artık biraz da tasarımından ve ekranından bahsedelim. Huma H4 V3.2, tasarımıyla başta da söylediğimiz gibi oldukça kompakt ve sade bir model. Yalnızca 1 kilogram ağırlığında dolan laptop, böylece çok kolay şekilde taşınabiliyor. Yine sade tasarımı sebebiyle de profesyonel kullanıcıların beğenecekleri bir model olmuş kanısındayız.

Magnezyum kasadan oluşan Huma H4 V3.2, böylece olabildiğince sağlam yapıyı gözetirken, iç yüzeye baktığımızda da arka aydınlatmalı bir klavyenin laptop'ta yer aldığını görüyoruz. Ofis içinde kullandığımız süre boyunca klavye konusunda ikilemde kaldık doğrusu. Bazılarımız klavyeyi beğendi, bazılarımız ise tuşların basma hissinden memnun kalmadığı konusunda birleşti. Bu anlamda klavyenin bir alışma süreci sunduğu açık. Özellikle uzun soluklu yazı yazıyorsanız, harfleri kaçırmanız olası.

Monster Huma H4 V3.2 Ses Performansı

Laptop'ta 2 adet 2W'lık Sound Blaster destekli hoparlör yer alıyor ve performansıyla bu platform için yeterli seviyedeler. Ayrıca notebook'un bağlantılarına baktığımızda, burada geniş seçenek olduğunu görüyoruz. 2 adet USB 3.1 Gen1 portunun yanında ayrıca USB Type-C portu da yer alıyor. Öte yandan USB 2.0 da bulunurken, görüntü aktarımı için HDMI bağlantısı da unutulmamış. İnternet konusunda fiziksel olarak Gigabit Ethernet portu bulunduran laptop, kablosuz tarafta da 802.11ac destekli çift kanal desteği sunan Intel Wireless 9560 yongasından faydalanıyor. Son olarak laptop'ta Bluetooth 5 desteğinin bulunduğunu da söyleyelim.

Monster Huma H4 V3.2 Ekran Özellikleri

Monster Huma H4 V3.2 Ekran Özellikleri

Monster Huma H4 V3.2'nin ekranı da tıpkı selefi gibi 14 inç büyüklüğünde. Zaten iki model de aynı kasa yapısıyla birbirine benziyor. Mat malzemeli LED IPS panelden oluşan ekran, Full HD çözünürlüğünde görüntü üretiyor. IPS panelin kullanılmasından dolayı 178 derecelik görüş açısı sağlayabilen ekran, mat malzemesinden dolayı da ışık yansımalarından pek etkilenmiyor.

Ekranın kenar çerçevelerinin ince tutulmuş olması da hem ekranın daha kompakt bir gövdeyle buluşmasını hem de daha kompakt tasarıma karşın geniş bir görüntü sağlaması açısından laptop için önemli detaylar oluyor. Bu arada ekranın hemen üzerinde HD çözünürlüklü bir web kamerası bulunduğunu da hatırlatalım ve artık sonuç bölümüne geçelim.

Özetle

Monster'ın Huma serisinden ikinci modeli inceledik, ancak önümüzdeki dönemde tıpkı oyun notebook'larında olduğu gibi iş bilgisayarı kategorisinde daha fazla modelle test merkezimize konuk olacak ve kullanıcıların karşısına çıkacaktır diye düşünüyoruz.

HUMA H4 V3.2 Fiyatı Ne Kadar?

Huma H4 V3.2, sahip olduğu özellikleri ve kompakt yapısıyla bu türde bir notebook arayanların beğenisini kazanacak bir laptop.

Yeni nesil işlemcisi ve diğer bahsettiğimiz özellikleriyle segmentine uygun performansıyla göz dolduran laptop şu an piyasada 6099 TL fiyat etiketiyle bulunabiliyor. Fiyat anlamında da kategorisindeki diğer modellerle karşılaştırdığımızda öne çıktığını söylemek gayet mümkün.

512 GB SSD olması da bu model için rakiplerine göre önemli avantaj oluyor doğrusu. Öte yandan şunu da söylemek lazım: Monster'ın söylemine göre Huma H4 V3.2, 2 yıl garantili olarak satışa sunuluyor elbette, ancak sonrasında da ömür boyu ücretsiz bakım hizmeti desteği var.

Aynı şekilde diğer notebook modelleri için de benzer garanti şartları geçerli olduğunu söyleyelim.

Kimler Almalı

Kompakt boyutlarda, sade tasarımlı bir hafif bir iş bilgisayarı arayanlar için Monster Huma H4 V3.2, oldukça kullanışlı bir model olabilir.

Alternatifleri

Monster Huma H4 V3.2'nin yanı sıra yine aynı kategoride benzer modellerden Dell Vostro 5490 de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Huma H4 V3.2
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
93
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-10510U
İşlemci Hızı4.9 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliMat LED IPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX250
Grafik Kapasitesi2 GB GDDR5
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Boyutlar320 x 214 x 16.9 mm
Ağırlık1.05 kg
Pil Ömrü008:00 saat
Okuyucu Yorumları