Monster Tulpar T5 V19.1 İnceleme

Core i7-9750H CPU ve GeForce GTX 1660 Ti GPU ile oyunculara gelen Tulpar T5 V19.1'i test ettik!

CHIP Online Notu 90
  • Oyunlar için ideal performans
  • Tasarım ve boyut
  • Çift kanal bellek
  • 802.11ac Wi-Fi & Bluetooth 5
  • Uygun ses performansı
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Ek M.2 SSD portu
  • Turbo modda fan sesi

Monster, kısa bir süre önce NVIDIA'nın yeni GTX 1650 Ti'lı dizüstü bilgisayarlarını satışa sunduğunu duyurmuştu. Bu duyuru ile 2000 serisi ekran kartlı dizüstü bilgisayarlarına bütçesi uygun olmayan oyuncuların ilgi odağı haline gelen bu modeller arasında, geçtiğimiz ay incelediğimiz Abra A5 V16.3 de bulunuyor. O modelde yine NVIDIA'nın taze ekran kartlarından GTX 1650 yer alırken, bugün elimizdeki Monster'da ise 1660 Ti mevcut.

Bugün inceleyeceğimiz Monster dizüstü bilgisayarın tam ismi Tulpar T5 V19.1. Tulpar serisine yeni katılan bu model, GeForce GTX 1660 Ti ekran kartının yanı sıra, işlemci olarak da yine taze bir CPU'ya sahip. Intel'in yeni duyurduğu 9'uncu nesil mobil işlemci ailesinden Core i7-9750H ile üst çizgide performans sağlayabilen laptop, işlemcisiyle taban noktada 2.6 GHz, tavan noktada ise 4.5 GHz frekans üretebiliyor.

Elbette Tulpar T5 V19.1'in işlemci performansını değerlendirmek için en iyi testlerden biri Cinebench. Bu testi çalıştırdığımızda sonuç olarak 2787 puan toplamayı başaran Tulpar T5 V19.1, bu sonuçla geçtiğimiz ay incelediğimiz aynı işlemcili ABRA A5 V16.3 ile elbette benzer bir tablo çiziyor. Tabloda üst sırada kendine yer bulan laptop, böylece işlem performansı açısından mobil platform için gayet başarılı.

Monster, Tulpar T5 V19.1'de çift kanal bellek tercih etmiş. Bu, özellikle multiplayer oyunlarda size performans olarak katkıda bulunan önemli bir nokta. 2 adet 8 GB'lık kit ile 16 GB kapasitesinde RAM sahibi olan laptop, bu bellekleriyle 2666 MHz frekansında çalışıyor.

Elbette bu donanıma iyi bir SSD şart. Monster da tercihini bu yönden yapmış ve laptop'ta 256 GB kapasiteli Samsung PM981 M.2 SATA SSD'sini kullanmış. Disk özelinde yaptığımız CrystalDiskMark testinde aldığımız sonuçlar, 3440 MB/s sıralı okuma, 1322 MB/s sıralı yazma şeklinde. Bu da bu platform için gayet ideal bir disk performansı anlamına geliyor.

Tulpar T5 V19.1'de ekran kartı olarak az önce de söylediğimiz gibi GTX 1660 Ti yer alıyor. 6 GB kapasiteli Micron tarafından üretilmiş GDDR6 bellekleri kullanan GTX 1660 Ti, 192-bit bellek veri yolunu kullanıyor. Taban noktada 1455 MHz'de çalışan bellekler, üst noktada ise 1590 MHz'e erişebiliyor.

Bu kart sayesinde son dönem çıkmış oyunları rahat oynayabiliyorsunuz. Mesela verebileceğimiz örnekler arasında Anno 1800'ü yüksek grafik ayarlarında 70 FPS'lerde çalıştırabilir, Division 2'de yine 80 FPS'leri görebilirsiniz. Bunlara yine Far Cry ve Anthem gibi AAA oyunlar da dahil.

Yine yeni oyunlardan biri olan ve şu sıralar incelediğimiz Total War: Three Kingdoms'u da laptop'ta oynadık ve üst seviye grafik ayarlarında ortalama 50 FPS sonuç ürettiğini gözlemledik. Haritaya yaklaştığınızda ufak detayları iyi şekilde görebiliyor ve tepeden bakarken de oyunun atmosferine kendinizi rahat kaptırıyorsunuz. Şimdi biraz Total War: Three Kingdoms'a bakalım, ardından da Resident Evil'ı bir kez daha yad edelim.

Monster Tulpar T5 V19.1, gerçek zamanlı oyun performansını ve test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Evet, performans adımını geride bıraktığımızı göre şimdi Monster Tulpar T5 V19.1'in diğer detaylarına bir göz atalım. Laptop, 15.6 inç boyutunda bir ekrana sahip. İnce kenar çerçeveli ekranına bu modelinde de yer veren Monster, panel olarak IPS kullanmış. Ayrıca yansımasız, mat bir yüzeyin tercih edilmiş olması, ışık yansımalarından olumsuz etkilenmemek adına sevindirici.

Full HD çözünürlüğünde görüntü üreten ekran, renk doygunluğu ve parlaklık seviyesiyle ideal. Panelin IPS olması nedeniyle, görüş açısı da geniş olan ekranın üzerinde bir de görüntülü görüşmeler için web kamerası yer alıyor.

Laptop, 15.6 inç boyutunda bir ekranın sahibi olduğundan, özellikle 17 inç ekranlı monitörlere göre taşıması daha kolay bir laptop oluyor Tulpar T5 V19.1. 2.1 kilogram ağırlığında olan laptop'ın kalınlığı ise 29 mm. Güçlü bir oyun platformu için ince ve hafif olan Tulpar T5, böylece yalnızca oyun platformu olarak kullanılma gibi bir durum yaratmıyor. Yani bu laptop sadece oyunlara dedike değil. Çantanızda rahatlıkla yanınızda taşıyabilir, diğer tüm işlerinizde de kullanabilirsiniz. Buna cihazın sade tasarımı da eşlik ediyor.

İç ve dışta düz siyah renkli zemini tercih eden Monster, iç yüzeyde 4 bölge RGB aydınlatmalı bir klavyeye de yer vermiş. Klavye üzerinde numerik tuş takımı da bulunuyor. Bu arada klavyenin kullanımının rahat olduğunu söyleyelim. Numerik tuş takımına alışmak biraz zaman alıyor, ancak kısa bir süre sonra elinizi attığınızda doğru yer buluyorsunuz.

Genelde ek mouse kullanıldığından çok gerekmedikçe klavyenin altındaki touchpad yüzeyini kullanmayacağınız aşikar. Bunun için touchpad'in köşesine kilit yerleştirilmiş. Buraya çift dokunarak touchpad'i kapatabiliyorsunuz.

Bu alana ilişkin son olarak klavyenin hemen üzerindeki güç tuşunun yanındaki tuşa basarak laptop'ı farklı modlarda çalıştırabildiğinizi de söyleyelim. Turbo, ofis ve oyun modu arasında geçişi bu tuş ile hızlıca yapabilir veya daha ince detayları Monster Kontrol Merkezi yazılımı üzerinden halledebilirsiniz.

Tulpar T5 V19.1'in çevresine baktığımızda, yine üç tarafında bağlantılar olduğunu görüyoruz. Sol yanda, sağ yanda ve arka tarafta tüm bağlantılarını bulunduran laptop, bu yüzeylerde USB Type-C, USB 3.1, USB 2.0 bağlantılarına yer veriyor, SD kart slotu bulunduruyor, ayrıca gigabit Ethernet arayüzü sunuyor. Görüntü bağlantıları arasında ise 1 tam boyutlu HDMI, 2 de mini DisplayPort tercih edilmiş olması sevindirici. Böylece geniş bu laptop'ı aynı anda 3 monitöre bağlayabiliyorsunuz.

Tulpar T5 V19.1'de bu kez Monster çift kanal havalandırmaya yönelmiş. Arka yüzde yer alan bu havalandırma mazgalları ile sıcak hava hızlıca dışarıya atılabiliyor. Ancak turbo modda takdir edersiniz ki fanlar gürültülü çalışıyor.

Dizüstü bilgisayarın ses performansı ise ideal. Üzerinde 2W'lık çift hoparlör bulunduran laptop, ses konusunda yine Sound Blaster desteği gösteriyor. Sound Blaster Connect yazılımını kullanarak, kullanım biçiminize göre sesi optimize edebildiğinizi de söyleyelim.

Özetle

Evet, Monster, Tulpar T5 V19.1 ile yine güzel bir model hazırlamış. Şirketin çok sayıda farkı konfigürasyona sahip modeli olması ve her bütçe aralığına göre ürünler yerleştirmesi, her oyuncu tipinin kendine uygun modeli bulmasını kolaylaştırıyor. Bu anlamda da Monster iyi bir iş yapıyor; bunu söylemek gerek.

Elimizdeki Tulpar T5 V19.1'in fiyatı 7999 TL. Diyelim ki fiyatı size yüksek geldi, hemen yönelebileceğiniz benzer modeller yine Monster'da bulunuyor; ama Abra'da ama Tulpar'da 3 aşağı 5 yukarı uygun fiyat/performans çizgisini bulabiliyorsunuz. Diğer tarafta bu laptop'ta daha yüksek konfigürasyon arayanlar, yine özellik yükseltme şansına sahipler. Mesela SSD'yi 256 GB değil de 1 TB seçebilir, RAM kapasitesini 32 GB'a çıkartabilirsiniz.

Genel olarak Tulpar T5 V19.1, performansıyla gayet başarılı bir model olmuş. Bunu boyutları ve tasarımı itibariyle genel kullanıma yansıtması sayesinde de kullanım alanını genişletiyor. Yani bu laptop'ı yalnızca oyunlarda kullanmayacaksınız.

Son olarak laptop'ın kutu içeriğinde gerekli olabilecek tüm yazılımları bulabileceğinizi, ayrıca 3 aylık ESET Internet Security hediyesi olduğunu da unutmayın.

Kimler Almalı

Yeni Intel i7-9750H işlemcili ve yeni NVIDIA GeForce GTX1660 Ti ekran kartlı bir dizüstü bilgisayarı satın almak isteyenler rahatlıkla Monster Tulpar T5 V19.1 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

Monster Tulpar T5 V19.1'e alternatif olarak yeni tanıtılan bir diğer model olan Monster ABRA A5 V16.3'ü de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T5 V19.1
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-9750H
İşlemci Hızı4.5 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1660 Ti
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar359 x 244 x 29 mm
Ağırlık2.1 kg
Okuyucu Yorumları