Monster Tulpar T7 V20.5 İnceleme

Üst seviye bir oyun bilgisayarı arayan oyun severler hangi bilgisayarı almalı? Oyun için notebook satın almadan önce bilinmesi gerekenler neler? Oyuncuların tüm sorularını yanıtlayan Monster Tulpar T7 V20.5 dizüstü bilgisayarını inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • NVIDIA GeForce RTX 3060 ekran kartı
  • Yüksek performans
  • Fiyat/performans
  • 17.3 inç 144Hz ekran
  • Geniş Bağlantı desteği
  • Ömür Boyu Ücretsiz Bakım Garantisi

NVIDIA. NVIDIA’nın oyuncular için çok farklı bir yeri var gerçekten. Benim ilk bilgisayarımı topladığım 90’lı yıllarda da NVIDIA vardı; o dönem de harika ekran kartlarına imza atıyor ve oyunculara görsel şölen yaşatıyordu. Aradan yaklaşık 30 sene geçti, hiçbir şey değişmedi; NVIDIA hala bildiğimiz gibi. Özellikle son birkaç yıl içinde grafik dünyasına kazandırdığı yeni RTX ve DLSS teknolojileriyle çıtayı bir hayli yükselten şirket, oyunculara görsel şölen yaşatmaya devam ediyor.

Bugün masamızda olan Monster Tulpar T7 V20.5’te de NVIDIA’nın RTX 30 serisinden GeForce RTX 3060 ekran kartı kullanılmış. Böylece bu bilgisayar özellikle oyuncular için güçlü bir seçenek halini alıyor. Ancak sadece oyun tarafında değil; elinin altında her zaman güçlü bir bilgisayar olmasını isteyen öğrenciler ve günlük kullanımı gözetenler ile profesyonel kullanım doğrutusunda performans kaybı yaşamak istemeyen mimarlar, mühendisler ve tasarımcılar için de güçlü bir seçenek.

Evet, bu bölümde Monster’ın fiyatına göre yüksek performans sunan yeni dizüstü bilgisayarı Tulpar T7 V20.5 modelini tanıyacağız. Az önce de bahsettiğimiz gibi, notebook gerçekten güçlü bir ekran kartına sahip. Ancak iş bununla kalmıyor. Diğer teknik bileşenleriyle de bunu güçlendiriyor. İnternette arattığınızda sahip olduğu teknik kadroyu içeren diğer markalara kıyasla çok daha uygun fiyatlı olduğunu göreceksiniz. Bu da onu üst çıtada fiyat/performans noktasında öne çıkartıyor. Üzerine Monster Notebook’un sunduğu bir sürü ekstra hizmeti de cabası. Bu modelin linkini aşağıya bırakıyorum, oradan bakabilirsiniz.

Şimdi, elimizdeki bu model 17.3 inç büyüklüğünde ve 144Hz tazeleme hızında çalışan bir ekrana, Intel’in Core i7-12700H işlemcisine, 16 GB RAM kapasitesine ve 500 GB M.2 SSD depolama birimine sahip. Bu yönleriyle gerçekten güçlü bir cihaz. Bu teknik kadroyu taçlandıran bileşen ise ekran kartı oluyor. Özellikle iyi bir oyun için iyi bir dizüstü bilgisayar satın alıyorsanız en çok ekran kartına dikkat etmenizin gerekli olduğunun da altını çizelim.

Monster Tulpar T7 V20.5’te NVIDIA GeForce RTX 3060 ekran kartı yer alıyor. 6GB GDDR6 belleklerden güç sağlayan bu ekran kartı, 192-bit bellek arayüzü genişliğine sahip. NVIDIA’nın Ampere mimarisinin eseri olan bu ekran kartı özellikle oyunlardan üst seviye performans beklentisi içinde olanların arayacağı bir model olurken, sadece bununla da sınırlı değil. Bu kartın pek çok alanda avantajları var. Onlara da geleceğiz, ancak öncelikle ana konumuz olan oyun üzerine avantajlarından bahsederek başlayalım.

RTX ile Görsel Şölen

RTX ile tanışmamızdan sonra oyun dünyası ciddi anlamda değişti. Artık oyunlarda gerçek dünyaya çok daha yakın grafiklerle karşılaşıyoruz. Sadece karakter modellemeleri değil, geliştirilen çevre dokusu ve artırılan etkileşimle birlikte oyun içi ambiyans da artık oldukça gerçekçi duruyor.

NVIDIA’nın yeni RTX ekran kartları, içerisinde yer alan RT çekirdekleri sayesinde rakipsiz bir ışın izleme performansı sunuyor. RTX ile hayatımıza giren ışın izleme tekniği, oyunlarda fotorealistik grafikler için en önemli öğeler olan ışık, global aydınlatma, ışık saçan dokular ve gölge, yansıma ve çevresel perdeleme gibi ışığın hareketleri sonucu ortaya çıkan efektler gerçeğe çok daha yakın bir şekilde oyun dünyası içerisinde oluşturulan sanal ışınlar izlenilerek hesaplanıyor. Yani ışık ve ışık kaynaklı efektler simüle edilmiş oluyor ve ortaya standart metotlara kıyasla çok daha gerçekçi gölgeler, çok daha gerçekçi yansımalar, çok daha gerçekçi bir aydınlatma – kısacası çok daha gerçekçi grafikler çıkıyor. Yani daha önce oynadığınız oyunlar RTX ekran kartlarının ışın izleme tekniği sayesinde çok daha gerçekçi duruyorlar.

DLSS Teknolojisi Görüntü Performansını Artırın

RTX ekran kartlarının bir diğer avantajı da DLSS. Peki, DLSS nedir? DLSS, Derin Öğrenme Süper Örnekleme, yani orijinal düşük çözünürlüklü görüntünün daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüsüne benzeyen bir görüntü üretmek için Derin Öğrenme tekniklerini kullanan ve NVIDIA tarafından geliştirilen bir teknoloji.

Bunu biraz daha açalım: Yıllardır oynadığımız pek çok oyunda bilindiği gibi Anti-Aliasing adında bir teknoloji kullanılıyor. Bazı oyuncular bu teknolojiyi biliyor, bazıları ise bu ismi grafik ayarları ekranında görüyor, ancak ne olduğunu bilmediği için dokunmadan öylece bırakıyor. Bu Anti-Aliasing adındaki özellik, oyunlarda kenar yumuşatması sağlayan, yani oyunlarda gördüğünüz hemen her şeyin kenar kırılmalarını büyük ölçüde düzelten bir teknoloji.

Anti-Aliasing teknolojisi, bir yandan grafiklerdeki kenar kırılmalarını düzeltirken, diğer yandan ise ekran kartına yük bindiriyor ve dolayısı ile oyun performansını aşağı çekiyor. O nedenle Anti-Aliasing özelliğinin farkında olan oyuncular, eğer oyunu daha yüksek grafik kalitesi ile oynamak istiyorlarsa –ve bilgisayarları da iyi ise- bu özelliği açıyorlar, daha yüksek kare hızını hedefleyen, şu oyunu açayım da, grafikler pek de mühim değil diyen oyun severler ise bu özelliği kapalı tutuyorlardı. NVIDIA'nın RTX ekran kartlarıyla getirdiği DLSS teknolojisi ile beraber ise bu ikilem geride kaldı ve artık hem yüksek performans hem yüksek grafik kalitesi bir arada elde edilebiliyor.

GeForce RTX ekran kartları içerisinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde oyun performansını artıran DLSS hayata geçiyor. DLSS NVIDIA'nın geliştirmiş olduğu bir yapay zekâ algoritması. Kısaca, NVIDIA RTX ekran kartları üzerinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde oyun daha düşük bir çözünürlükte hesaplanıp ekran çözünürlüğüne yükseltiliyor. Örnek olarak 4K çözünürlükteki bir monitörde oyun oynuyorsanız, DLSS’i performans modunda etkinleştirdiğimizde oyun motoru oyun hesaplamalarını sanki çözünürlüğü 1080p olarak seçmişiz gibi yapıyor ama DLSS aradaki eksik pikselleri yapay zeka algoritması ile hesaplayıp bizim oyunu yine de 4K'da görmemizi sağlıyor. Bu sayede kimi zaman FPS değeri olarak 2 kata kadar bir performans artışı yakalamış oluyoruz. Ayrıca daha keskin ayrıntılar, daha yumuşak kenarlar ve daha akıcı netlik sunuyor bizlere.

Monster Tulpar T7 V20.5, elimizde olduğu süre boyunca pek çok oyun oynama fırsatı bulduk. Kuşkusuz RTX desteği de iyi olunca, bunlar da RTX’li oyunlar oldu. Notebook’ta kullanılan NVIDIA’nın GeForce RTX 3060 Max-Performance ekran kartı, laptop’ın 144Hz tazeleme hızına sahip ekranı ile birleştiğinde ortaya fazlasıyla akıcı bir oyun deneyimi çıkıyor. Minecraft, Spider-Man Remastered, Valorant, Apex Legends ve son dönemde güçlü grafikleriyle adından bahsettiren Callisto Protocol’ü denedik. Ne bir görüntü yırtılması ne bir detay kaybı ile karşılaştık; bu anlamda her oyunu rahatlıkla oynayabileceğiniz bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız çok rahat edeceğinizi söyleyebiliriz. Spider-Man’de 80 - 90 fps civarında sonuç üreten notebook, Valorant ve Apex Legends’ta 144 fps’i aşıyor, Callisto Protocol’da ise 60 fps barajını görüyor.

NVIDIA Broadcast

Eğer sadece oyun oynamıyor bir de oyun yayını yapıyorsanız, burada da NVIDIA Broadcast özelliği bir hayli işinize yarayacak. Özellikle sanal arka plan oluşturma, otomatik çerçeveleme ve mikrofonda parazitlenmeyi önleme tekniği oyun oynarken yayın yapanların fazlasıyla işine yarayan özellikler. Bunları da kullanabiliyorsunuz.

Öte yandan başta da söylediğimiz gibi bu notebook yalnızca oyuncuların değil, iş yapmak, uzaktan eğitim veya grup çalışmalarını desteklemek isteyenler için güçlü bir dizüstü bilgisayar arayanların da elini kolaylaştıracak bir seçenek. İçerdiği ekran kartında bulunan tensör çekirdekleri sayesinde yapay zeka işlemleri hızlandırılabiliyor. Kuşkusuz bizim gibi video edit ve render süreçleriyle uğraşanlar için de kallavi bir seçenek bu cihaz. Bir süre video montaj işlerimizi bu cihazda yapmaya devam edeceğiz. Gerek güçlü ekran kartı, gerek diğer teknik donanımlar ve ekranının 17.3 inç boyutunda olması ihtiyacımızı karşılıyor. Performansıyla bir hayli beğendik.

Peki, laptop’ın teknik kadrosunda başka neler var? Şimdi onlara da değinelim ve Monster Tulpar T7 V20.5’in performansını ölçümleyen oyun dışı yaptığımız testlere geçelim.

Sistem Özellikleri Neler?

Notebook’ta Intel’in Core i7-12700H işlemcisi kullanılmış. Bu işlemci, 10nm SuperFin fabrikasyon sürecinin eseri; 14 fiziksel çekirdek ve 20 izlek içeriyor. 8 verimlilik odaklı ve 6 performans odaklı çekirdekleriyle yüksek frekans değerleri sağlıyor. İşlemcinin verimlilik odaklı çekirdekleri çalıştığında 3.50 GHz frekansa erişililebilirken, yük altında devreye giren performans odaklı çekirdekler 4.7 GHz bandına ulaşabililiyor. Laptop’ı yük altında tam performanslı şekilde çalıştırmak istediğinizde ister Monster Control Center yazılımı üzerinden ister güç tuşunun yanındaki tuşa basarak performans değişimini sağlayabiliyorsunuz. Özellikle Turbo moda aldığınızda tüm fanlar devreye giriyor ve bu sayede yük altında da serin çalışabiliyor. Böylece fazla ısınma nedeni ile performans kaybı yaşamıyorsunuz. Bu işlemci sayesinde Monster Tulpar T7 V20.5 sadece bir oyun bilgisayarı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir notebook’tan yüksek performans bekleyen profesyonellere de hitap ediyor.

Monster Tulpar T7 V20.5’te 16 GB DDR4 çift kanal bellek kullanılıyor. 3200MHz frekansta çalışan bu RAM kapasitini ve laptop’ta bulunan 500 GB kapasitesindeki M.2 SSD’yi elbette satın alım aşamasında artırabilirsiniz. Monter Notebook’un ürün sayfasında pek çok konfigürasyon öğesini satın alım aşamasında değiştirmeniz mümkün.

Performans Testleri

Bu arada test sonuçlarından da bahsetmeye başlayalım. Laptop’a yer alan SSD, CrystalDiskMark testinde 2320 MB/s sıralı okuma, 1170 MB/s sıralı yazma performansı gösteriyor.

PCMark 10’da 6 bin 841 puan toplamayı başaran notebook, işlemciyi odak alan Cinebench R23 testinde de tek çekirdek skoruyla 1809 puan, çoklu çekirdek skoruyla ise 12 bin 146 puan elde ediyor.

3DMark testine geldiğimizde de burada da TimeSpy testinden 8 bin 723 puan toplayan Tulpar T7 V20.5, Fire Strike testinde 19 bin 289 puan ve Night Raid testinden de 43 bin 591 puan sağlamayı başarıyor.

Çevre Detayları

Evet, test sonuçları da hem oyuncuları hem bu bilgisayarı bir iş platformu olarak kullanmak isteyenler memnun edecek türden. Son olarak laptop’ın çevre detaylarına da bakalım. Çevresel faktörleri de oldukça tatmin edici. Klavyesi rahat yazı yazabileceğiniz şekilde ayrık tuş takımını benimsiyor. Kademeli arka aydınlatmaları var, ayrıca RGB tek bölge aydınlatması da öyle. Işıklandırmayı yine Monster Control Center yazılımı üzerinden düzenleyebiliyorsunuz. Hoparlörleri 2W gücünde 2 adet. Burada da Sound Blaster Cinema 6 Plus ses desteği ihmal edilmemiş. İyi ses sağlıyor. Bağlantı seçenekleri de esnek genişleme olanağı tanıyor. Çevresinde 2 adet USB 3.1 Gen 1 portu, 1 adet USB 3.1 Gen2 portu ve 1 adet de USB 3.1 Gen2 Type-C portu bulunuyor. Ayrıca HDMI 2.1 görüntü aktarım noktası ve Gigabit Ethernet portu da unutulmamış. Kablosuz bağlantı tarafındaysa yine Wi-Fi 6 desteği ile Bluetooth 5.2 standardının benimsendiğini görüyoruz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Monster Tulpar T7 V20.5 hem oyun hem performans beklentisi içinde olanlar için komple bir güç istasyonu olmuş. Gerçekten etkili bir makine. Fiyat noktasında da muadillerine göre daha uygun. Böylece fiyat/performansa eğilen bir cihaz. Ayrıca ek avantajları da var. Konfigürasyon seçeneklerini kendiniz belirleyebiliyorsunuz, bilgisayarı satın almadan önce Dijital Mağaza üzerinden müşteri temsilcisiyle online olarak iletişime geçerek cihaz hakkında bilgi alabiliyorsunuz, yanında hediye olarak Monster sırt çantası geliyor, öte yandan notebook’u ömür boyu ücretsiz bakım garantisi ile alabiliyorsunuz. Bu hizmetten yararlanmak isterseniz, notebook’u anlaşmalı kargo şirketleri ile ücretsiz olarak teknik servislere gönderebiliyorsunuz. Bakım hizmeti kapsamında yapılan cihaz içi temizliği, termal macun değişimi gibi işlemler sayesinde performans her zaman korunuyor ve aynı zamanda kullanım ömrü de uzamış oluyor.

Öte yandan notebook’unu gönül rahatlığıyla uzun yıllar boyunca kullanmak isteyenler Monster Notebook’un Tamamlayıcı Garanti hizmetinden de faydalanabilirler. Tamamlayıcı Garanti, 4 farklı paketten dilediğinizi seçerek bilgisayarının başına gelebilecek, kullanıcı kaynaklı tüm hataları hiçbir ücret ödemeden tamir ettirebileceğiniz bir Monster Notebook hizmeti. Bilgisayarının farklı bölümlerini farklı paketlerde Tamamlayıcı Garanti altına alabilir, dilerseniz Kapsamlı Paket’in 1 ve 2 yıllık seçenekleriyle bilgisayarınızı tümüyle koruyabilirsiniz.

Dediğimiz gibi cihazın linkini aşağıya bırakıyorum; ilgileniyorsanız oradan da bakarsınız.

Monster Tulpar T7 V20.5 Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin: https://www.monsternotebook.com.tr/tulpar/monster-tulpar-t7-v20-5/

NVIDIA NVIDIA RTX 30 Serisi Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin: https://www.monsternotebook.com.tr/monster-nvidia-rtx-30-serisi/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T7 V20.5
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-12700H
İşlemci Hızı3 GHz
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS LED
Çözünürlük1920 x 1200 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD500 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.13
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6
Kart OkuyucuYok
Boyutlar395 x 263 x 30 mm
Ağırlık2.5 kg