MSI'ın GAMING X 8G'si testte!

Nvidia'nın kralı GTX 1080'ini yorumlayan MSI'ın GAMING X 8G'si testte!

CHIP Online Notu 94
  • Sessiz ve serin çalışıyor
  • GTX 1080'den iyi performans
  • MSI yazılım desteği
  • Backplate
  • Özelleştirilebilen ışıklandırmalar
  • Yüksek fiyatı GTX 1070'e itiyor

Nvidia'nın "yeni kral" lakabıyla tanıttığı ve bizim de gidip yerinde gördüğümüz, akabinde de detaylı olarak testini gerçekleştirdiğimiz GeForce GTX 1080, bu defa da MSI'ın yorumuna uğramış olarak karşımıza çıkıyor. Nvidia'nın tabanına ek özelliklerle güç kazandıran MSI, GeForce GTX 1080 GAMING X 8G ekran kartıyla igeniş bir soğutma sistemi ve buna bağlı olarak Twin Frozr VI soğutma sistemini bizlere getiriyor. Peki, farklar tam olarak neler ve GAMING X 8G, Nvidia'nın Founders Edition'ına oranla ne kadar güç kazandırıyor? Bu incelememizde tüm bunlardan bahsedeceğiz.

Tasarım

Tasarım

MSI, Nvidia'nın GTX 1080 kartını farklı biçimlerde yorumlayarak kullanıcılar için farklı seçenekler sundu. Bunlardan biri de elimizdeki GeForce GTX 1080 GAMING X 8G. GAMING X 8G ile gerek tasarım anlamında gerek donanım altyapısı anlamında geliştirilen GTX 1080, böylece daha zengin bir performans ve görsellik sunar hale gelmiş. Hemen önce kartın tasarım detaylarından bahsetmeye başlayalım.

Hatırlayacağınız gibi Nvidia'nın incelediğimiz Founders Edition kartı, referans tasarımla geliyordu. Klasik Nvidia tasarımında olan kart, MSI'ın yorumuyla artık daha gösterişli ve tasarımıyla da daha geniş özelliklere ev sahipliği yaptığını saklamıyor.

GAMING X 8G, çift fanlı bir tasarımı benimsiyor ve görünüm olarak da klasik MSI renklerini bizlere sunuyor. Yine arka plakayla karşımıza çıkan kart, 2 adet güçlü TORX 2.0 fanlarıyla, daha önce MSI'ın diğer kartlarında da gördüğümüz gibi Zero Frozr teknolojisinin sahibi. Bu sayede kart 60 derecenin altında olduğu zamanlarda çalışmayan fanlar, sıcaklık 60 derecenin üzerine yükseldiğinde otomatik olarak devreye giriyor. Bu da yük gerektirmeyen oyun dışı kullanımlarda daha sessiz bir çalışma ortamı demek.

Kartın tasarım anlamındaki en önemli özelliklerinden biri tamamen özelleştirilebilen tasarımı. LED ışıklarla kartın üzerindeki logoları renklendirebiliyorsunuz. Bu da görünüme önem veren oyun severler için iyi haber.

İki yönlü SLI yapma imkanı da sunan GeForce GTX 1080 GAMING X 8G, 3 adet DisplayPort, 1 HDMI ve bunun yanında DVI bağlantısını da içeriyor. DisplayPort standardının 1.4 olduğunu ve HDMI'ın da 2.0 sürümünde olduğu bilgisini de verelim.

Hatırlayacak olursanız incelediğimiz Nvidia GeForce GTX 1080'de 8 pin güç bağlantısı yer alıyordu. Ancak MSI'ın uyarlamasında bunun yanına ek olarak 6 pin yuvası daha açılmış. Yani kartta bir 8 pin bir de 6 pin bağlantısı yer alıyor.

Pascal mimarisi ve teknik analiz

Pascal mimarisi ve teknik analiz

Daha önceki GTX 1080 incelememizi atlayanlar varsa kısaca, GAMING X 8G'in de doğal olarak temel aldığı Nvidia'nın yeni Pascal mimarisinden ve getirdiklerini bir hatırlayalım:

GAMING X 8G, Nvidia'nın yeni Pascal mimarisini temel alıyor. Pascal mimarili GPU, 16nm FinFET fabrikasyon teknolojisiyle üretiliyor. Bu süreç hatırlayacak olursanız Maxwell'de 28nm'ye dayanıyordu. Böylece 16nm fabrikasyon süreciyle şu an bir ilki de gerçekleştiren Nvidia, GTX 1080'le beraber ilk 16nm'li ekran kartını da karşımıza çıkarmış oluyor.

2560 CUDA çekirdeği ile toplamda 9 TFLOP gibi bir işlem gücü sağlayan GTX 1080, 8 GB G5X, yani GDDR5X belleklerin sahibi. Evet, GDDR5'lere de yeni tasarımla beraber veda ediyoruz ve G5X'le tanışıyoruz.

Micron tarafından üretilen bu yeni bellek yongaları, GAMING X 8G'de 8 GB'lık bir bellek kapasitesi bize sağlıyor ve tahmin edilebileceği gibi, GDDR5'in daha verimli hali olarak karşımıza çıkıyorlar. Bu sayede, az sonra test sonuçlarında da göreceğimiz gibi, GTX 1080 artık Full HD'nin ötesinde 2K ve 4K çözünürlüklerde oyunseverlere rahat bir nefes aldırıyor. Elbette MSI'ın da bu grafik işlemciye yeni soğutma sistemi kazandırmasıyla Nvidia'nın Founders Edition'una kıyasla performans noktasında birkaç basamak daha yukarısını görmek mümkün.

Founders Edition'da çekirdek hızı taban noktada 1607 MHz olduğu gibi, elimizdeki kartta da aynı değerde. Fakat tavan noktasında artış söz konusu. Founders Edition'da 1733 MHz'e ulaşabilen çekirdek saat hızı, GAMING X 8G'de 1847 MHz'e kadar erişebiliyor.

GeForce GTX 1080 GAMING X 8G, 500 watt'lık güç kaynağına ihtiyaç duyuyor ve 180 watt'lık TDP'ye sahip. Peki, performans anlamında neler getiriyor, şimdi bunlara bakalım.

Test sonuçları

Test sonuçları

Evet, bu adımda GeForce GTX 1080 GAMING X 8G'nin performans notlarından bahsedeceğiz. Öncelikle şunu söylemek, MSI'ın karta özel yatırımları sayesinde GAMING X 8G, GTX 1080'i daha performanslı olarak karşımıza çıkartıyor, evet. Genel olarak performans noktasında MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G, Founder Edition'a kıyasla FPS kazanımı sağlıyor. Ancak aradaki farkın büyük olmadığını söylemek gerek. Mesela GTA V'te Full HD, 2K ve 4K senaryolarında iki kart arasında 5 ila 10 FPS arası fark görünüyor.

Şimdi GAMING X 8G'in test sonuçlarına geçeceğiz, ancak öncesinde GAMING X 8G'yi koşturduğumuz test sistemimizin detaylarını da sizlerle paylaşalım. Bu noktada şunu da söylemek gerek. Test sonuçlarını aldığımız sisteme herhangi bir hız aşırtma uygulamıyoruz. Öte yandan doğal olarak güncel işlemcilerle elimizdeki karttan daha yüksek fayda sağlamak da mümkün olabilir; bunu da belirtelim.

Evet, test sistemimizi tanıttıktan sonra şimdi GAMING X 8G'nin test sonuçlarından bahsedebiliriz. Bu defa tipik benchmark testlerine çok girmeden, daha çok gerçek zamanlı test senaryolarını değerlendirdik. DX12 noktasında Ashes of Singularity ile deneyimlediğimiz kartta, ayrıca uzun soluklu The Witcher 3, Assassin's Creed Syndicate ve DOOM oynama imkanımız oldu.

DOOM performansında üst düzey grafik ve 4K senaryoda 30 FPS'de akıcı oyun deneyimi elde ettiğimiz GAMING X 8G, 2K çözünürlükte ise 60 FPS'ye kilitleniyor. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi, aynı karttan 4.4 GHz frekansta çalışan 5960X işlemci ile 4K'da 65 FPS almak da mümkün.

Şimdi tüm test sonuçlarına şöyle bir bakalım...

Şimdi biraz da kartın ses, ısı ve güç değerlerinden bahsedelim. İlk olarak güç tüketiminden başlarsak, GAMING X 8G'nin 200 watt'ları bulabildiğiniz söyleyebiliriz. 190 ila 200 arasında seyrettiğini gözlemledik. Bu sonuç GTX 1080'de 180'lerdeydi.

Sese geldiğimizde, kartın boştayken 33 DBa, yük altındayken de 39 DBa ses ürettiğini gözlemledik. Her iki değer de referans tasarıma göre bir iki desibel de olsa daha düşük olduğunu söyleyelim.

Peki, sıcaklık ne alemde? Boştayken 35 derecelerde olan kart, yük altında 70 dereceleri bulabiliyor. Fakat elbette 70 derece sıcaklık bu seviye bir kart için gayet makul.

Özetle

GAMING X 8G, iyi bir GTX 1080 yükseltmesi. Performans anlamında başarılı bulduğumuz GAMING X 8G, elbette daha önce incelediğimiz Founders Edition'a kıyasla büyük fark getirmiyor. Fakat bizim tercihimiz iki kart arasında GAMING X 8G'den yana olacaktır, onu da söyleyelim. Şu an GAMING X 8G'yi piyasada 3200 TL civarında fiyata bulabiliyorsunuz. Asus muadilinin fiyatı daha yüksek: 3400 TL civarında. O nedenle GAMING X 8G bu anlamda da avantajlı konumda. Fakat daha düşük fiyatlı modeller de yok değil, onları da inceleyebilirsiniz.

Kimler Almalı

Şu an tepe performans gösteren ve seçimini Nvidia tarafından yapmak isteyen oyunseverler GAMING X 8G'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

MSI'ın farklı GTX 1080 çalışmaları da var. Bunlardan biri sıvı soğutmalı Seahawk modeli mesela. Onu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
94
Veriyolu Standardı PCI Express x16 3.0
Çekirdek Hızı (Taban) 1607 MHz
Çekirdek Hızı (Tavan) 1847 MHz
Bellek Miktarı 8192 MB GDDR5X
Bellek Arayüzü 256bit
Bellek Hızı 10108 MHz
Fabrikasyon Süreci 16 nm
Bağlantılar 3 x DisplayPort (1.4), 1 x HDMI (2.0), 1 x DualLink, DVI
Güç Bağlantısı 6-pin x 1, 8-pin x 1
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı 500 Watts
Güç Tüketimi 180 Watts
Okuyucu Yorumları