MSI GT72VR 7RE Dominator Pro İncelemesi

120 Hz'lik ekranı, Kaby Lake işlemcisi ve GTX 1070 ile iddialı Dominator Pro testte!

CHIP Online Notu 86
  • Başarılı soğutma sistemi
  • Güçlü performans
  • 120 Hz ekran
  • Geniş bağlantı desteği
  • Erişilmesi güç fiyat
  • Pil ömrü

MSI'ın çok sayıda dizüstü bilgisayarını inceledik. Yeni gelen Intel Kaby Lake işlemci ve NVIDIA 10 serisi ekran kartlarıyla oyunculara özel dizüstü bilgisayar modellerini de yenileyen MSI, kısa bir süre önce 4K seçeneğiyle dikkat çeken Titan Pro modeliyle bizlerleydi hatırlarsanız. Bu defa da MSI'ın Dominator Pro laptop'ı bizlerle.

Elimizdeki Dominator Pro, GT72VR 7RE model adıyla raflarda yer alıyor. Selef model ise GT62VR 6RE Dominator Pro adıyla yine raflarda yer almıştı. İki laptop arasındaki temel fark, kuşkusuz işlemci noktasında göze çarparken, bir diğer önemli özellikse, yeni modelde 120 Hz'lik bir panelin kullanılması oluyor. Tasarımda da ufak tefek farklılıklar var elbette. Hepsinden bahsedeceğiz; söze önce tasarımla başlayalım...

Tasarım ve önemli detaylar

Tasarım ve önemli detaylar

GT72VR 7RE Dominator Pro, MSI'ın alıştığımız kaslı dizüstü bilgisayarlarından biri. Laptop'ın sırt kaplaması yine fırçalanmış bir yüzeyle geliyor. Ancak selef modele kıyasla sırtta yer alan çift çizgi LED'ler kaldırılarak, aynı alanda kabartmalara yer verilmiş. Kırmızı ejderha logosu ise elbette sırtta yer almayı sürdürüyor.

Selef modele kıyasla ekranı da genişleten MSI, yeni modelde 17.3 inç boyutunda bir ekrana yer vermiş. Ekran çerçevesi biraz kalınca mat plastik malzemeyle kaplanırken, alt kısımda da siyah renkte zeminle laptop'ın sade bir görünüm elde etmesi sağlanmış.

Klavyenin oyuncular için önemi büyük kuşkusuz. Şirketin farklı modellerinde mekanik tuş takımı da yer alıyor biliyorsunuz. Bu modelde ise mekanik olmasa da, kullanım açısından ona yakın bir deneyim sunan bir sete yer veren MSI, diğer modellerinden de aşina olduğumuz gibi burada yine SteelSeries tuş takımını bizlere sunuyor. SteelSeries'in şöyle bir esprisi var: Bilgisayarda yer alan SteelSeries Engine 3 yazımını kullanarak tüm tuş takımını dilediğiniz gibi renge boyayabiliyorsunuz. Tek tek tuşları renklendirebileceğiniz gibi, bölüm bölüm atama yapmanız da mümkün. Ayrıca bununla da kalmıyor, touchpad'e de müdahalede bulunabiliyorsunuz.

Ayrıca MSI, bu kullanım şeklini çeşitlendirmek için bir telefon uygulaması da geliştirmiş. iOS ve Android için LED Wizard adıyla bulabileceğiniz uygulama yoluyla da özelleştirmelerde bulunabilmeniz mümkün.

Klavyenin sol kenarında bir dizi buton daha yer alıyor. Bunlardan biri güç butonuyken, bir diğeriyle klavye arka ışıkların kademesini ayarlayabiliyor ve laptop'ın Cooler Boost 4 fanlarını çalıştırabiliyorsunuz. Evet, daha önceki incelememizde de değindiğimiz Cooler Boost 4 fanlarıyla, güçlü dönüş hızı sunan MSI, soğutma sistemini tek tuşla kontrol edebilme imkanı tanıyor. Evet, fanların sesli çalıştığı açık; ancak oyuncuların yüksek performans karşılığında bunu pek dert etmediğini biliyoruz.

Yeniden klavyeye dönecek olursak, burada bir diğer önemli detay da sol tarafta Windows tuşunun yer almaması. Evet, MSI'ın daha önceki modellerinde de karşılaştık bu durumda. Sol kenardaki Windows tuşu oyun içinde oyuncuların başına dert olabiliyor çoğu zaman. O nedenle MSI bu tuşu buradan çıkartmış. Bunu da söyledikten sonra şimdi dizüstü bilgisayarının çevre bağlantılarına bir bakalım.

Dominator Pro'da zengin çevre bağlantıları yer alıyor. Sol kenara baktığımızda burada 4 adet USB 3.0 portuyla beraber ses çıkışlarını görüyoruz. Ayrıca burada bir kart okuyucu da bulunuyor. Sağ kenarda ise 2 USB 3.0 daha mevcut. Yine bu kenarda optik sürücü de bulunuyor.

Laptop'ın arkasını çevirdiğimizde burada her iki yana konumlanan havalandırma mazgallarını, orta bölümde de miniDisplayPort, USB 3.1 portu, HDMI, Ethernet ve güç bağlantılarını görüyoruz. Bu arada buradaki DisplayPort 1.2 standardındayken, HDMI ise 2.0 standardında. Yani bu HDMI bağlantısı yoluyla 4K'da 60Hz'lik görüntü aktarabiliyorsunuz. Bu arada çift görüntü çıkışı sunmasıyla da, 2 harici monitörle birlikte toplamda 3 ekranı karşınıza almanızı sağlayabiliyor.

Dominator Pro'nun alt bölümünde de önemli ayrıntılar yer alıyor. İyi bir soğutma için laptop'ın alt kısmı, mazgallarla kaplanmış. Böylece sıcak hava çok kolay şekilde atılabiliyor. Ayrıca köşede de Dynaudio logolu bir subwoofer görüyoruz. Yine daha önceki modellerde de gördüğümüz gibi Nahimic ses geliştiricisi ve Dynaudio hoparlörleri bir arada sunan Dominator Pro, 7.1 ses desteği sağlayabiliyor.

120 Hz ekran

120 Hz ekran

GT72VR 7RE Dominator Pro'nun en önemli özelliklerinden biri, az önce de bahsettiğimiz gibi 120 Hz görüntü desteği sağlayan ekranı. Bu adımda ekranın bizlere sunduklarından detaylı olarak bahsedeceğiz.

17.3 inç boyutundaki ekran, TN panele sahip. Böylece IPS panellere kıyasla daha düşük tepki süresi sağlayabilen ekran, 5ms tepki süresiyle oyunculara güzel sonuç üretiyor.

Ekran, Full HD çözünürlükte. MSI'ın 4K'lık panelli modelleri de var. Bunlardan biri de daha önce incelediğimiz Titan Pro olmuştu. Bu model ise onun hemen altında kendine yer buluyor ve Full HD ekranla geliyor. 1920x1080 piksel çözünürlükte ve 120 Hz'lik tazeleme hızının sahibi olan ekran, böylece oyunlarda aldığınız 120 FPS görüntüyü net olarak size aktarabiliyor. Bunu daha ayrıntılı olarak şu şekilde ele alabiliriz:

Geleneksel masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlarda 60 Hz'lik görüntü alıyoruz. Şimdilerde bazı monitör modellerinde olduğu gibi, MSI gibi laptop'larda da bunun üzerine çıkılmaya başlandı. Yine NVIDIA G-Sync ve AMD FreeSync teknolojileriyle de, ekran kartının ürettiği FPS miktarının, ekrana yansıması senkronize şekilde yakalanabiliyor.

Eğer ekran size 60 Hz görüntü yansıtıyorsa, oyunlarda aldığınız 120 FPS, aslında net olarak size 120 kare olarak yansımıyor. Bu tip monitörlerde ekrana saniye başı çizilen çerçeve miktarı 60 olurken, 120 Hz'lik ekranlarda her saniye 120 çerçeve çiziliyor. Bu da ortaya daha akıcı ve yumuşak bir görüntü çıkmasına olanak tanıyor, zira saniyede 2 kat daha fazla kare görüntüleyebiliyor. Evet, pratikte her göz belki bunu çok ayırt edemiyor, ancak bazı oyuncular oyun esnasında bunu fark edebiliyorlar. Özellikle FPS türü oyunlarda bu hissedilebiliyor.

Bizler de, bahsettiğimiz konuyu net şekilde görebilmeniz için, Dominator Pro'un ekranını 60 Hz ve 120 Hz olarak ayarlayarak, iki farklı senaryoda GTA V oynadık ve görüntüleri yan yana koyduk. Görüntüyü yüzde 50 oranda yavaşlattığımızda, sağ taraftaki görüntünün daha akıcı olduğu net şekilde görülebiliyor.

Eğer görüntüyü daha da yavaşlatırsak, fark daha da açılıyor. Görüntüyü yüzde 10 oranında yavaşlattığımızda, 120 Hz'lik görüntünün, 60 Hz karşısında farkı açtığını net şekilde görebiliyoruz.

(Bu görüntüleri hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.)

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Şimdi gelelim Dominator Pro'nun teknik kadrosuna ve sağladığı performansa. GT72VR 7RE Dominator Pro, adından da anlaşılabileceği gibi Intel'in 7'inci nesil Kaby Lake işlemcisinden güç alıyor. Aynı zamanda VR'a da tam destek sağlıyor. Böylece eğer HTC Vive ile sanal dünyaya dalma hayaliniz varsa, elimizdeki bilgisayar bunu size sağlayabilir.

Kaby Lake platformundan Core i7-7700HQ işlemciden güç alan laptop, bu yılın başında sunulan işlemcisiyle 2.80 GHz taban, 3.80 GHz tavan frekanslarda çalışabiliyor. Bunun ayarlamasını, MSI'ın MSI SHIFT yazılımıyla yapabiliyorsunuz. FN+F7 kombinasyonuyla ulaşabildiğiniz bu ekrandan laptop'ı Turbo moda alabilir ve böylece kolay yoldan hız aşırtma uygulayabilirsiniz.

Dominator Pro'da 32 GB kapasitesinde DDR4-2400 MHz RAM kullanılıyor. 256 GB M.2 SATA SSD'nin yer aldığı laptop, ayrıca 2.5 inç form faktörde 1 TB depolama kapasitesinin de sahibi. Grafik tarafında ise 8 GB kapasitesinde NVIDIA GeForce FTX 1070 görüyoruz.

Peki, Dominator Pro oyunlarda nasıl bir performans gösteriyor? Şimdi ona da bir bakalım...

(Oyun performanslarını hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.)

Dominator Pro'nun pil performansına da değinelim. Yaptığımız testlerde Dominator Pro'nun boşta ve minimum ekran parlaklığında verdiği sonuç 5 saat civarında oluyor. Buna internette dolanmayı eklediğinizdeyse, süre 4 saat civarına geriliyor.

Klasik 1080p video oynatma testimizde de 3 saat 30 dakika sonuç üreten Dominator Pro, yük altında ise 2 saati göremiyor. Öte yandan laptop'tan oyunlardan tam performans almanız için zaten prize takılı kullanmanız gerekiyor. O nedenle oyuncuların buna pek takılmayacaklarını düşünüyoruz. Ayrıca, büyük cüssesiyle de çok mobil olmadığı gerçeği de gün gibi karşımızda.

Özetle

Sonuç olarak GT72VR 7RE Dominator Pro, oyuncular için güzel bir dizüstü bilgisayar seçeneği olarak yerini alıyor. Kaby Lake işlemcisi, GTX 1070 grafik kartı ve 120 Hz'lik ekranıyla farkındalık yaratan Dominator Pro, şu an raflarda 10 bin TL civarında bir fiyatla bulunabiliyor. Evet, fiyatı kuşkusuz yüksek; ancak sağladığı performans da o denli başarılı. Bu noktada seçim elbette her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Yeni nesil oyunlarda güçlü performans almak isteyen ve 120 Hz ekran akıcılığı arayan oyuncular, GT72VR 7RE Dominator Pro ile ilgilenebilirler.

Alternatifleri

MSI GT72VR 7RE Dominator Pro'ya alternatif olarak bir masaüstü bilgisayar da toplayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GT72VR 7RE Dominator Pro
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
86
USB 3.1 1 adet
miniDP Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-7700HQ
İşlemci Hızı2.80 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliTN
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 1070
Grafik Kapasitesi8 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.06 adet
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar428 x 294 x 48 mm
Ağırlık3.78 kg
Pil Ömrü005:00 saat
Okuyucu Yorumları