MSI GTX 950 Gaming 2G'yi inceliyoruz

Nvidia'nın belki de son Maxwell mimarili ekran kartı GTX 950'nin MSI modelini inceliyoruz.

MSI GTX 950 Gaming 2G İnceleme
CHIP Online Notu 89
  • Fiyat/performans
  • Twin Frozr V tasarımı
  • Sessiz çalışıyor
  • MSI After Burner yazılımı
  • Fiyat konusunda halen R7 370 avantajlı

Evet, Nvidia'nın bir süredir beklenen ve AMD Radeon R7 370'le rekabet halinde olacak olan yeni giriş seviyesi ekran kartı GTX 950 sonunda yüzünü gösterdi. Farklı markaların yorumuna uğrayarak raflarda yer alacak olan kart, bize de MSI tarafından ulaştırıldı. MSI GTX 950 Gaming 2G adını alan Nvidia'nın yeni kartı, bakalım ne gibi özellikler getiriyor.

Yakından tanıyalım

Yakından tanıyalım

GeForce GTX 960 ile GeForce GTX 750 Ti arasına konumlanan GeForce GTX 950, elimizdeki MSI tarafından revize edilen haliyle elbette referans modele göre daha güçlü özelliklere kavuşması için donatılmış. Kartın özellikleri ve sunduklarından bahsedeceğiz, ancak önce kartın arka planına bakalım...

GeForce GTX 950, giriş segmenti kullanıcılara uygun bir model. Ancak MSI'ın revize etmiş olduğu haliyle daha güçlü özellikleri de kazandığı bir gerçek. Nvidia, bir önceki GTX 750 ve GTX 750 Ti grafik kartlarıyla yine giriş segmentine hitap etmişti. GTX 750, o dönem Maxwell mimarisine sahip ilk örnekti. Bu defa da belki de son örnek olan GTX 950 ekran kartı bizimle. GTX 950 pazarda, Radeon R7 370'le rekabet edecek. Ancak fiyat noktasında halen Radeon R7 370'in biraz da olsa avantajlı olduğunu söylemek gerek. Elimizdeki MSI GTX 950 Gaming 2G'nin fiyatı 200 dolar seviyesinde olduğunu da bu noktada söyleyelim ve şimdi MSI GTX 950 Gaming 2G'ye daha detaylı bakalım.

MSI'ın yorumuyla geliyor

MSI'ın yorumuyla geliyor

Nvidia'nın Maxwell mimarsine sahip ekran kartı olan MSI GTX 950 Gaming 2G, referans modele göre güçlendirilmiş özelliklerle geliyor. Her şeyden önce MSI'ın çift fanlı tasarımını alan kart, Twin Frozr V'le güçlendirilmiş. MSI'ın Twin Frozr termal tasarımını daha önceki incelemelerimizde beğendiğimizi söylüyorduk, burada da yine tekrar edeceğiz. Zira soğutma noktasında karta büyük avantaj yaratıyor. Fanın açılı paletleri sebebiyle ısıyı hızla absorbe edebilen, Twin Frozr V, ayrıca Zero Frozr'la da destekleniyor.

Zero Frozr, kartın fanlarını yük altındayken çalıştırıyor. Yani, masaüstünde çalışırken, multimedya uygulamalarını kullanırken veya web'de dolaşırken ekran kartının fanları çalışmıyor. Ne zaman oyuna dalsanız ve kart yük altına girse fanlar devreye giriyor. Bu da özellikle ses açısından büyük avantaj sağlıyor.

Yine soğutmaya dayalı bir diğer destek de MSI'ın Super PIPE'ları yani, kartın üzerindeki soğutma borularından geliyor. 8 mm'lik bu pipe'lar sayesinde kartın ısıyla ilgili herhangi bir problemi kalmıyor.

Teknik özellikler

Teknik özellikler

GTX 950 Gaming 2G, 28nm üretim teknolojisine sahip bir kart. Dediğimiz gibi Maxwell mimarisine dayalı olan kart, 32 ROP birimi ve 768 CUDA çekirdeğini taşıyor. 2 GB kapasitesinde ve 128b'likl veriyollu GDDR5 belleklere sahip olan kart, taban noktada 1024 MHz hızında çalışıyor. Tavan noktada ise referans tasarıma göre fabrika çıkışında hız aşırtmalı olarak gelen MSI GTX 950 Gaming 2G, bize OC modda 1317 MHz hızı getiriyor. Bu değerin referans tasarımda 1188 MHz olduğunu da söyleyelim.

Bilindiği gibi MSI'da ekran kartlarını üç farklı modda çalıştırmak mümkün. OC, Gaming ve Silent modlarda farklı hızlarda çalışan kart, varsayılan olarak Gaming modda çalışıyor ve bu modda bize 1279 MHz hız sağlıyor. Silent modda ise kartı 1190 MHz'de çalıştırabiliyorsunuz. Elbette MSI'ın After Burner yazılımıyla hız aşırtma işlemlerini de ayrıca yapabiliyorsunuz.

Kartı çalıştırabilmeniz için önerilen minimum 350 watt'lık güç kaynağına ihtiyacınız olacağını ve kartın en üst düzeyde çalışırken 90 watt'lık güç tükettiğini de söylemekte yarar var.

Özetle

MSI GTX 950 Gaming 2G, giriş segmenti için iyi bir model. Isınmayan tasarımı, kolay hız aşırtma seçenekleri sunması ve Nvidia'nın GeForce Experience teknolojisi ile oyun paylaşımına imkan tanımasıyla uygun fiyata iyi bir ekran kartı sahibi olmayı isteyen kullanıcıların beklentilerini karşılayacak seviyede.

Performans noktasında da başarılı olan MSI GTX 950 Gaming 2G, Far Cry 4, GTA V ve Witcher 3 gibi son dönemin popüler oyunlarında Full HD çözünürlükte ve üst düzey grafik ayarlarında akıcı bir oyun deneyimi yaşatmasıyla da yakından incelenmeyi hak ediyor.

MSI GTX 950 Gaming 2G'nin fiyatı ise 200 dolar civarında.

Kimler Almalı

Giriş segmenti için iyi bir model olarak gelen MSI GTX 950 Gaming 2G, sistemi için fiyat/performans noktasında başarılı bir ekran kartı arayanlar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

MSI GTX 950 Gaming 2G'ye alternatif olarak daha uygun fiyatlı bir model arayanlar belki Sapphire R7 370 Dual-X 2GB modelini de düşünebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GTX 950 Gaming 2G
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
89
Üretim Teknolojisi 28nm
ROP Birimi 32
CUDA Çekirdeği 768
Base Clock 1024 MHz
Boost Clock 1317 MHz
Memory Clock 6650 MHz
Arabirim PCI Express 3.0
Bellek 2 GB / 128b GDDR5
Bağlantılar HDMI 2.0, Display Port 1.2 (3 adet), DVI
Güç Tüketimi 90W
Okuyucu Yorumları