MSI Z170A GAMING M5 testte!

Skylake platformunu destekleyen anakartlardan biri testte: MSI Z170A GAMING M5

MSI Z170A GAMING M5 İnceleme
CHIP Online Notu 91
  • Yeni sistem toplayacaklara cazip seçenek
  • Bağlantı özellikleri
  • Uygun performans
  • Yeni platform olduğu için yeni parçalara ihtiyaç duyuyor

Model adından da tahmin edebileceğiniz gibi anakartta Intel'in yeni nesil -veya altıncı nesil diyelim- işlemcileri destekleniyor. 14 nm mimarisi ile üretimi devam eden işlemcilerin şu an da Core i7 6600K ve Core i7 6700K gibi amiral gemisi modelleri gün yüzüne çıkmış durumda. Ailenin diğer modelleri için bir süre daha beklemek gerekecek. İşlemcilerden Core i7 6600K 3.5 GHz frekansa sahip. Core i7 6700K ise 4.0 gibi önemli bir değere sahip. Yeni platforma geçişle birlikte TDP değerlerinin yeniden 95W seviyesine çıkartılmış olduğu görülüyor. Sonuç olarak artık daha yüksek frekanslara çıkan ve daha iyi overclock olan işlemcilerle karşılaşacağımız kesin. Güncelleme ile birlikte sokette artık sadece Skylake işlemciler çalışacak. Yani yeni nesil Socket 1151 ile Skylake öncesi işlemcilerin kullanımı mümkün değil. Ayrıca DDR4 de bu yeni yonga seti ile birlikte zorunlu hale geliyor. DDR4 kullanımı X99'un dışına çıkıyor. Z170 tarafında MSI'ın oldukça fazla seçenek sunduğunu söyleyebiliriz. İnceleyeceğimiz Z170A GAMING M5 modeli ise orta seviyenin üst noktalarında konumlanmayı başarıyor.

Bağlantılara bakalım

Bağlantılara bakalım

MSI Z170A GAMING M5, performans seviyesi ve yeni bir bilgisayar kurmak isteyenlere hitap ediyor. Oyuncular için de ideal özellikler sunduğunu söyleyebiliriz. Keskin bir geçiş olması nedeniyle yeni platformun güncelleme odaklı olmadığının altını çizelim. Demek istediğimiz beşinci nesil Intel Core işlemciniz varsa ve Z97 kullanıcısıysanız, anakartla birlikte bellek ve işlemci değişimi de şart oluyor. Dolayısı ile bu yeni platform için biraz kesenin ağzını açmak gerekebilir.

ATX standardında tasarlanan MSI Z170A GAMING M5, oyuncuların en sevdiği renk kombinasyonlarından biri olan kırmızı / siyaha sahip. Anakartın arka kısmına baktığımızda en üstte PS/2 arabiriminden vazgeçilmediğini görüyoruz. Hemen yanında iki adet USB 2.0 var. Hemen yanında DVI görüntü çıkışı konumlandırılmış. Bu arabirim üzerinden 1920x1200 @ 60 Hz görüntü alabilirsiniz. Devamında bir adet standart USB 3.1 ve USB 3.1 Type C bağlantılarını görmekteyiz. 10 Gbps bant genişliği sunan yeni arabirimin iki tipte de sunulması önemli bir avantaj ve yeni platforma yakışıyor. Sunulan dört adet USB 3.0 bağlantılarıyla birlikte HDMI çıkışı da dikkat çeken bir detay olmayı başarıyor. DisplayPort'a yer verilmemesi yerinde bir karar olmuş denebilir çünkü HDMI geliştirildikten sonra DisplayPort'a olan gereksinim azaldı. HDMI arabirimi üzerinden ise 4096x2160 @ 24 Hz'ye kadar ciddi bir çözünürlük sağlanabiliyor. Devamında ise Killer E2400 Gigabit Ethernet, optik ve analog ses bağlantıları var.

Neler getiriyor?

Neler getiriyor?

MSI Z170A GAMING M5'te altıncı nesil Intel işlemcilerin desteklendiğini söylemiştik. İlerleyen günlerde yaygınlaşacak ve Socket 1151 uyumlu tüm Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 ve Core i7 işlemcileri MSI Z170A GAMING M5 ile kullanabilirsiniz. Anakartın dört adet bellek yuvasında DDR4 standardı destekleniyor. Daha düşük güç tüketimi ile daha yüksek frekanslara ulaşabilmeniz mümkün. Doğal olarak 2400 MHz hızı destekleniyor ancak overclock ile yüzde 50 yani 3600 MHz değerine ulaşabileceğiniz belirtilmiş. Bu noktada bellek seçiminiz de önem taşıyacak.

Depolama olarak MSI Z170A GAMING M5'te altı adet SATA 6.0 Gbps sürücünün kullanımı mümkün. Dört adet arabirim de SATA Express için ayrılmış durumda. Ek olarak iki adet M.2 girişine yer veriliyor. Bu bölgede de SSD ve PCI Express kart kullanımı şansı var. İki adet M.2 arabirimi ayrıca SSD'ler arası RAID gibi avantajlı imkanlar da sağlıyor ve ciddi performans artışının önünü açıyor. İki adet SATAe bağlantısının bulunması da MSI Z170A GAMING M5'i rakipleri karşısında güçlendiren seçenekler arasında.

Kart yuvası olarak MSI Z170A GAMING M5, üç adet PCI Express 3.0 x16'ya sahip. Elbette anakartta 3-Way AMD CrossFire ve 2-Way NVIDIA SLI gibi teknolojilerden faydalanabilmek mümkün. Dikkatimizi çeken detaylardan biri birinci ve ikinci sıra PCI Express 3.0 x16 bağlantılarının metal desteklerle kuvvetlendirilmiş olmasıydı. Oyuncu seviyesindeki ekran kartları bildiğiniz gibi 1 kg seviyesinde ağırlığa sahip olabiliyor. Kartların zamanla yuvaya ve lehimlere zarar vermemesi için daha sağlam bir malzeme seçilmiş ve arabirim anakarta daha sağlam bir şekilde tutturulmuş. Biraz geç kalınmış olsa da MSI'ın bu konuda önderlik ettiğini görmek sevindirici. PCI Express 3.0 x16 arabirimleri üçlü kullanımda x8 / x8 / x4 paylaşımla çalışıyor veya x8 / x8 / x1 seçimi de mümkün.

Daha fazla detay

Daha fazla detay

MSI Z170A GAMING M5'te görev yapan Audio Boost 3 yongası ses adına oyunculara önemli detaylar sunuyor. MSI'ın yazılımları ile zenginleştirilen yonga aslen Realtek ALC1150 codec'ine sahip. Nahiic özelliği ile 115 dB sinyal gürültü oranı ve 192 kHz / 24 bit ses akışı sağlayabiliyor. MSI ayrıca ağ teknolojilerinde de oyuncuların önemsediği Killer E2400 ethernete sahip. 1000 Mbps hızındaki Ethernet arabirimi ağ trafiğini kontrol ederek oyun ve multimedya odaklı paketlere öncelik sağlıyor. Oyunculara daha düşük ping süreleri ve daha hızlı yüklenme süreleri vadediyor. Belirtilenlere göre 3.5 kat daha düşük gecikme ve 2.9 kat daha yüksek bant genişliği sunuluyor.

MSI'ın sunduğu M.2 arabirimleri ile de ilgili önemli yenilikleri var. Normal şartlarda bu arabirimde 10 Gbps gibi üstün bir değer elde edilebiliyor fakat MSI bu değeri Twin Turbo teknolojisi ile 32 Gbps'ye yükseltiyor. Ayrıca çift M.2 arabirimi sayesinde 64 Gbps'ye kadar çıkılabildiği de belirtilmiş. Bu değerler her ne kadar günümüz için ağız sulandırıcı olsa da yakın gelecekte faydalanmaya başlayacağız gibi görünüyor. Gerçi günümüzün standart bir SSD'sinde bile Windows açılışı artık 10 saniyenin altında. Daha ne kadar hız gerekebilir ki diye de sormak hata olmayabilir.

MSI Z170A GAMING M5 soğutucuları açısından beklentileri karşılıyor. Zaten günümüzdeki birçok anakart artık eskisi gibi ısınmıyor. Bazı sorunlar ciddi şekilde çözüldü. Denemelerimizde altıncı nesil Core i7 6600K'nın da fazla ısınmadığını gördük. Standart bir fanla bile hatırı sayılır overclock denemeleri yapabilirsiniz. Buradaki önemli bir detay işlemcilerin artık fansız satılacağı. Bu tercih fan piyasasına da hareket kazandırabilir.

Özetle

MSI Z170A GAMING M5'i beğendiğimizi söyleyebiliriz. Özellikler açısından beklentimizi karşılıyor. Tabii MSI'ın ürün ailesinde daha üst modeller de yok değil. Sunulanlar özellikler hem donanımsal, hem de yazılımsal açıdan oyuncuların ve yüksek performans isteyenlerin beğenisini kazanacak türden. Anakartta herhangi bir eksiklik bulunmuyor. Dahası DisplayPort'un olmaması ve standart USB 3.1 bağlantısı sunulması gibi radikal yenilikler de var.

MSI Z170A GAMING M5, iyi bir anakart. Fakat terfi ederek yeni bir sistem toplayacakların işini biraz zora sokabilir. Yazımızın başında da dediğimiz gibi Z97 tarafından geçişlerde anakart, işlemci ve belleğin tümünün değişmesi gerekiyor. Şu an yeni sistem toplayacaklar için cazip bir seçenek olacak. Yine de bu terfiye değeceğine dair en ufak bir şüpheniz olmasın.

Kimler Almalı

MSI Z170A GAMING M5, şu an yeni sistem toplayacaklar için cazip bir seçenek olacaktır.

Alternatifleri

Eğer daha üst düzey bir anakart arıyorsanız yine MSI Z170A GAMING ailesinden M7 veya M9'a bakabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI Z170A GAMING M5
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
91
Yonga Intel Z710 Express
İşlemci Desteği Intel Core i3, i5, i7 (LGA1151)
Bellek Desteği 4 x DDR4 64 GB
Bağlantılar USB 3.1 (2 adet), USB 2.0 (2 adet), HDMI, DVI, LAN
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları