Lumia 735'i mercek altına aldık!

Nokia'nın "selfie telefonu" Lumia 735'i mercek altına aldık!

CHIP Online Notu 88
  • Şık tasarım
  • Ekran
  • Güncel işletim sistemi
  • İyi performans
  • Selfie kamerası
  • 128 GB microSD desteği
  • Kablosuz şarj özelliği
  • Kutuda kulaklık yok
  • Selfie uygulaması biraz bekletiyor
  • HDR kamera modu yok

Selfie modası yeni dalgalarla birlikte büyümeye tam sürat devam ediyor. Cep telefonu üreticileri de elbette kullanıcıların bu isteklerini yanıtsız bırakmıyor ve son dönemde özellikle selfie odaklı ceplerini birbiri ardına piyasaya sürüyorlar.

Nokia'nın geçtiğimiz günlerde Letonya'da düzenlenen ve bizim de CHIP Online olarak yerinde takip ettiğimiz etkinliğinde tanıttığı yeni ceplerinden Lumia 735 de selfie odaklı bir cep telefonu olarak karşımıza çıkıyor. Hatırlayacak olursanız etkinlikte tanıtılan Lumia 735 ve diğer bir yeni cep telefonu modeli olan Lumia 830 hakkındaki ilk izlenimlerimizi yine katıldığımız bu etkinlikte sizlere aktarmış, hatta Nokia yetkilileriyle de keyifli bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Şimdi bir kez daha Lumia 735 ile karşınızdayız. Ancak bu defa telefonu daha derinlemesine inceleyecek ve hakkındaki detaylı izlenimlerimizi sizlere aktaracağız.

Bakalım selfie odaklı cep telefonu Lumia 735 bizlere neler sunuyor?

Alıştığımız Lumia tasarımı

Çok yakında Nokia olarak değil, Microsoft logosu altında görmeye başlayacağımız Lumia'lar arasına yeni katılan Lumia 735, tasarımıyla alıştığımız Lumia şıklığını sunuyor. Farklı renk seçenekleriyle raflarda bulunabilecek olan telefon, elimize ulaşan modeliyle düz siyah renkli bir kasaya sahip. İnceliği ve hafifliğiyle dikkat çeken Lumia 735, yalnızca 134 gram ağırlığında. Böylelikle telefonu elinize aldığınızda hafifliğini hemen fark edebiliyorsunuz.

Hemen telefonun çevresine yakından bakalım. Tasarımda sadeliğe önem gösterildiğini görebiliyoruz. Üst kısımda yalnızca bir kulaklık bağlantısı bulunuyor. Sağ kenarda güç butonu ile ses düğmelerini buluyoruz. Alt kısımda da bir microUSB bağlantısı mevcut. Bunların dışında başka bir bağlantı dış gövdede yer almıyor.

Lumia 735'in kapağı çıkartılabiliyor. Üstten biraz zorlayarak açabildiğiniz kapak altında ise microSD kart bağlantısını ve Nano-SIM kart girişini görüyoruz. Evet, Lumia 735 Nano-SIM kullanıyor. MicroSD kart girişinin ise tam 128 GB kapasiteli SD kartları desteklediğini söyleyelim. Böylece telefonun hafızasını oldukça genişletmek mümkün.

Bataryası da değiştirilebilir durumda olan Lumia 735, 2200 mAH batarya kapasitesinin sahibi. Her ne kadar Android'li telefonlarda genellikle bu kapasite yetersiz olsa da, Lumia'larda fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce Lumia kullananlar da muhtemelen bizi doğrulayacaklardır. Windows Phone 8.1 işletim sistemi ve ekran panelinin AMOLED olması da pil ömrünü rahatlatan etkenler. Öte yandan pil tasarruf modunu da unutmamak gerek. Normal ölçülerde 17 saate kadar konuşma süresi sunan cep, günü rahatlıkla çıkartabilecek bir pil performansı gösteriyor. 3G açıkken dolaşım süresi yaklaşık 8,5 saatten, bu süre Wi-Fi'a düştüğünüzde 10,5 saate uzuyor. Öte yandan cep, 9 saatlik video oynatma süresi sunuyor.

Selfie telefonu

Lumia 735, yeni Windows Phone sürümü Denim güncellemesiyle birlikte geliyor. Lumia 735'in yanı sıra Lumia 830 da güncellemeyi beraberinde getiren bir diğer telefon. Böylece en güncel Windows Phone deneyimi sunan 735'in öne çıktığı özelliğe hemen yakından bakalım.

Lumia 735, selfie odaklı bir cep telefonu. Ön kamerası tam 5.0 megapiksel olan telefon, böylece gerçekten harika selfie'ler çekebiliyor. Telefonun buna özel olarak geliştirilen Lumia Selfie uygulamasıyla beraber geldiğini de söyleyelim. Bu uygulama sayesinde çok şık selfie'ler çekebiliyorsunuz. Bu uygulamanın diğer bir özelliği ise arka kamerayı da selfie işine dahil etmek. Otomatik Selfie modunu aktifleştirdiğinizde, arka kamerayı kullanarak da selfie'ler çekmek oldukça kolaylaşıyor. Yüzünüzü gördüğü anda odaklanan ve otomatik olarak fotoğrafı çekebilen bu uygulama, ayrıca elbette ön kamerada kullanabileceğiniz bir zamanlayıcı da sunuyor. Yine Lumia Selfie uygulamasını kullanarak çektiğiniz fotoğraflara şık efektler de ekleyebiliyorsunuz. Ardından da sosyal mecralarda paylaşmakta özgürsünüz. Bu arada uygulama için bir ipucu da verelim. Çektiğiniz selfie'ye efekt kattığınızda fotoğrafın orijinal hali ile kıyaslamak için fotoğraf üzerine parmağınızı bir süre tutmanız yeterli oluyor. Böylece selfie'nin her iki halini kıyaslayabiliyorsunuz. Öte yandan Lumia Selfie uygulamasını diğer Lumia kullanıcılarının mağazadan indirebileceklerini de söyleyelim.

Lumia 735'in ön kamerasıyla selfie performansını oldukça beğendik. Ancak bu noktada bir de olumsuz eleştirimiz olacak. Lumia Selfie uygulamasını kullanırken fotoğrafı çektikten kaydedilene kadar geçen süre biraz uzayabiliyor. Ancak bunun basit bir güncellemeyle giderilebileceğini düşünüyoruz.

Şimdi sıra Lumia 735'in merak edilen arka kamerasında. Lumia 735'in arka kamerası 6.7 megapiksel değerinde. Carl Zeiss lensin kullanıldığı kamera, LED flaşla da desteklenmiş durumda. Biraz daha teknik detaya girecek olursak kameranın 1/3,4 inç sensör, 4x dijital zoom, 26 mm odak uzaklığı ve 1 metre flaş çalışma mesafesi sunduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca yine kamera da yüz algılama ve panoramik modlar da etkin. Ancak HDR göremiyoruz.

Ana kamerada yine diğer Lumia'larda da kullanıldığı gibi profesyonel modda fotoğraf değerlerini değiştirmek mümkün. ISO seviyesiyle 100 ila 3200 arasında oynayabilir, sahne ve beyaz denge modlarını değiştirebilirsiniz. Telefonun arka kamera performansını da gayet beğendiğimizi son olarak söyleyelim.

Örnek Fotoğraflar

İç Mekan

Selfie

Selfie - Efektli

Makro - Düşük Işık

Makro - Flaşlı

Dış Mekan

İç Mekan

Denim ve Qualcomm

Bazı Lumia'larda yakın zamanda fiziksel tuşların kaldırıldığını görüyoruz. Lumia 735'de fiziksel tuşlar yerini sanal tuşlara bırakmış. Buna karşın Lumia 830'da ise halen fiziksel tuş takımı mevcut. Anlaşılan bu konuda bir geçiş sürecinde Lumia ailesi. Fiziksel tuşların sanallaştırılmış olması bir bakıma hoş, diğer yandan alışmak gerekiyor. Bir ekrandayken gezinti çubuğuna ihtiyaç duyarsanız parmağınızı ekranın altından yukarı çekmeniz yeterli. Bu tuşların işletim sistemi içine dahil edilmesi ekranın daha büyümesine de olanak tanıyor. Ayrıca Ayarlar kısmından Gezinti Çubuğu yoluyla bu alanı özelleştirebilmenizin mümkün olduğunu söyleyelim.

Lumia 735'in ekranı kullanım açısından gayet makul ölçüde. 4.7 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan telefon, AMOLED panel kullanıyor. Ayrıca ClearBlack Display teknolojisiyle desteklenen ekran, Corning Gorilla Glass 3 ile de korunuyor. Ekranın sağlamlığı ve görüntü performansı bizden tam puan aldı diyebiliriz. Lumia 735, HD ekran kullanıyor, fakat buna karşın tam 312 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

Telefona güç veren işlemci 4 çekirdekli yapıda. Qualcomm Snapdragon 400 işlemci ile çalışan telefon, 1.2 GHz hızında. Ayrıca GPU birimi de Adreno 305. RAM seviyesinin de 1 GB kapasitesinde olduğunu söyleyelim. Her ne kadar Android'li cepler için 1 GB kapasite düşük kabul edilse de Windows Phone tarafında bu miktar fazlasıyla yeterli olabiliyor.

Lumia 735'in performansını beğendik. Çalışma temposuyla akıcı bir Windows Phone deneyimi yaşatabiliyor. Telefonun teknik kadrosuyla ilgili bahsedebileceğimiz diğer bir ayrıntı ise 8 GB dahili hafızaya sahip olduğu. İşletim sistemi, sistem uygulamaları derken bu alanın yaklaşık yarısını kullanabiliyorsunuz. Ancak az önce de söylediğimiz gibi microSD kart yoluyla bu alanı 128 GB daha genişletmeniz mümkün.

Özetle

Lumia 735, orta segmente özel olarak hazırlanan ve selfie odaklı olmasıyla dikkatleri üzerine toplayan bir cep telefonu. Son Windows Phone güncellemesi ile birlikte gelmesi ve başarılı ekranı, pil ömrü ve diğer özellikleriyle kullanıcıları memnun edeceğini düşünüyoruz. Elbette Windows Phone tarafındaki eksiklikler halen sürüyor. Ancak Microsoft teknik ekibinin bu açığı kapatmak için tüm hızıyla çalışmayı sürdürdüğü de aldığımız haberler arasında. Lumia 735, Windows Phone platformuna geçmeyi düşünen ve iyi selfie'ler çekmek isteyen kullanıcıların beklentisini karşılayacaktır. Yakından incelemenizi öneririz.

Lumia 735'in fiyatı ise 999 TL civarında.

Kimler Almalı

Lumia 735, Windows Phone platformuna geçmeyi düşünen ve iyi selfie'ler çekmek isteyen kullanıcıların beklentisini karşılayacaktır. Yakından incelemenizi öneririz.

Alternatifleri

1000 lira altı cep telefonları arasında Lumia 735'e alternatif olarak Android tarafında General Mobile Discovery 2'yi inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia Lumia 735
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiWindows Phone 8.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu4.7 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera6.7 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi600:00 saat
Konuşma Süresi017:00 saat
Boyutlar68.5 x 134.7 x 8.9 mm
Ağırlık134 gr.
Okuyucu Yorumları