OCZ'nin yeni SSD'si Trion 100'ü inceliyoruz

OCZ'nin Computex'te tanıttığı yeni SSD'si Trion 100'ü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 75
  • Uygun performans
  • Fiyat avantajı
  • Garanti süresi
  • Dayanıklılık
  • Performansı rakiplerin bir tık gerisinde

SSD'nin PC kullanıcılarına performans konusunda sağladığı avantaj yadsınamayacak ölçüde yüksek. Bu sebeple pek çok kullanıcı, sistemini SSD ile tanıştırmak için marka, kapasite ve fiyat seçeneklerini kıyasıya değerlendiriyor. Bugün elimizdeki modelse, piyasadaki modeller arasına katılan nispeten yeni bir model. Bugün, OCZ'nin Tayvan'da düzenlenen Computex fuarında tanıttığı OCZ Trion 100 SSD'sini inceleyeceğiz.

240 GB kapasitesinde

240 GB kapasitesinde

OCZ Trion 100, bu yıl Tayvan'da düzenlenen Computex fuarında tanıtıldı. Toshiba'nın geliştirdiği kontrolcü ile gelen OCZ Trion 100, birbirinden farklı kapasite seçeneklerine sahip. Elimizdeki model, 240 GB'lık kapasitede. SSD'nin ayrıca 120, 480 ve 960 GB'lık seçenekleri de mevcut.

OCZ Trion 100, ultra slim profile sahip. 7 mm'lik ebatta olan SSD, elbette alışık olduğumuz gibi metalik kasadan oluşuyor. Bu arada diskin kutu içeriğinde kalınlığını 9.5 mm'ye yükseltecek bir çerçeve bulundurmadığını da söyleyelim.

2.5" form faktöründe olan SSD, Toshiba NAND kontrolcüyü kullanıyor demiştik. Peki, bunun performansa etkisi nasıl, şimdi bundan da bahsedelim.

Performans tabloları

Performans tabloları

Elimizdeki 240 GB'lık OCZ Trion 100'ü, daha önce incelediğimiz tüm modellere uyguladığımız CrystalDiskMark'ta koşturduk ve performans sonuçlarını aldık. Kapasite olarak daha önce inceleme fırsatı bulduğumuz Kingston ve Samsung modelleriyle de kıyaslama imkanı bulduğumuz OCZ Trion 100, açıkçası ilginç sonuçlar aldı bizden. Zira firmanın iddiasına göre 550 MB/s okuma ve 520 MB/s yazma hızlarına erişen OCZ Trion 100, bizim test senaryomuzda bu rakamlardan uzakta seyretti.

Şimdi önce test sistemimizi sizlerle paylaşalım, ardından da OCZ Trion 100'ün aldığı sonuçları kıyaslamalı tablolar halinde ekrana getirelim.


OCZ Trion 100'ün aldığımız sonuçlara göre diğer yakın kapasitedeki rakiplerine oranla geriden geliyor. Fakat öte yandan Trion 100'ün, OCZ'nin fiyat/performans ürünü olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Zira performansın yanı sıra fiyat olarak da değerlendirecek olursak, 407 TL'lik fiyat etiketiyle, HyperX Savage'ın 483 ve Samsung 840 Pro'nun 585 TL'lik fiyat etiketlerinin altında kaldığını da söylemek lazım.

Son olarak OCZ Trion 100'ün 3 yıl garantili olduğunu ve bunun yanı sıra günlük kullanım noktasında 55 GB'a değin işlem yapabilme kapasitesine sahip oluğunu da belirtelim. Diskin toplam veri yazım ömrü ise 60 TB civarında.

Özetle

OCZ Trion 100, sabit diskten nispeten biraz daha ucuz bir SSD çözümüne geçmek isteyen kullanıcılara hitap eden bir SSD oluyor. 240 GB kapasitesiyle yeterli disk kapasitesini sağlayan disk, elbette bununla yetinmeyecekler için daha üst kapasite seçeneklerine de sahip. Performans olarak incelediğimiz modelin rakiplerin gerisinden geldiği açık, ancak rakiplerin yüksek fiyatları karşısında avantaj kazandığını da söylemek lazım. Diğer yandan dayanıklılığı da diskin artılarından.

240 GB OCZ Trion 100'ün fiyatı 407 TL civarında.

Kimler Almalı

SSD performansına geçmek isteyen ve bunu yaparken yüksek fiyatlardan kaçınan kullanıcılar OCZ Trion 100'ü yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

240 GB OCZ Trion 100'e alternatif olarak daha ucuz bir SSD arayanlar SanDisk SSD Plus (240 GB) modelini inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OCZ Trion 100 240 GB
Ürün Markası OCZ
CHIP Online Notu
75
Kapasite 240GB
Form Faktör 2.5"
NAND Kontrolör Toshiba A19nm Triple-Level Cell (TLC)
Arabirim SATA 3.0
Sıralı Okuma 550 Mb/s
Sıralı Yazma 520 Mb/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 69 x 100 x 7.0 mm
Ağırlık 48 gr.
Okuyucu Yorumları