OPPO Enco X İnceleme

Bazen güzel bir tını, bir melodi hayata bir anda renk katar ve size hiç ummadığınız ölçüde ilham kaynağı olur. İşte OPPO'nun "ilham veren akustik" olarak tanımladığı yeni kulaklığı, Enco X incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • Kaliteli tasarım
  • Hafif ve rahat
  • Kontrol yetenekleri
  • Müzik ve çağrı kalitesi
  • Dynaudio iş birliği
  • IP54 su koruması
  • Uzun pil ömrü
  • Kablosuz şarj desteği
  • Bluetooth 5.2 & LHDC

Bu incelememizde OPPO'nun "ilham veren akustik" olarak tanımladığı yeni gerçek kablosuz gürültü önleyici kulaklığı Enco X'i tüm detaylarıyla inceleyeceğiz. OPPO, bir süre önce girdiği TWS kulaklık kategorisinde artık yavaş yavaş vites yükseltiyor ve elit modellere imza atmaya başlıyor. Enco X de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Enco X, sahip olduğu tasarım detaylarından müzik performansına, gürültü önleme özelliğinden sezgisel kontrol yeteneklerine kadar pek çok noktada önemli bir model olurken, Danimarkalı ses uzmanı Dynaudio ile yapılan iş birliği ile de çok ses getirecek bir kulaklık modeli olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bakalım şimdi Enco X detaylarında neler barındırıyor.

OPPO Enco X Tasarımı Nasıl?

OPPO Enco X Tasarımı Nasıl?

Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım: Enco X tasarımıyla gerçekten iyi bir kulaklık olmuş. Tasarım şekli olarak silikon başlıkların kullanıldığı bir yapının tercih edildiği kulaklık, böylece açık tasarımlı kulaklıklara göre ses izolasyonu konusunda daha tatminkar sonuç üretiyor. Ayrıca kulakta da rahat duruyor. Özellikle bu tip kulaklıkları spor için tercih edenlere de bu anlamda bu kulaklık ile çok rahat edeceklerini söyleyebiliriz; kulağınızdan kolay kolay düşmeyecek, gayet sağlam duracak bir model olmuş Enco X.

Bu tip cihazlarda tamamen dizayn kaygısı olanların da rahatlıkla beğenecekleri kanısındayız. Zira baktığınızda gayet göze hoş gelen bir cihaz olmuş. Gerek şarj kutusu gerek kulaklıklar fazlasıyla kaliteli görünüyor. Ayrıca elimizdeki model her ne kadar parlak piyano siyahı renginde olsa da kulaklığın ayrıca beyaz renkli seçeneği de bulunuyor. Ancak yüzeyi biraz parlak olduğu için onu korumanız elzem, zira çizilmeye müsait bir yapısı var.

Bu arada dayanıklılık konusu açılmışken, Enco X'in su sıçramalarına karşı dayanıklılık seviyesi olan IP54'e sahip olduğunu da söyleyelim. Buradaki rakamlardan 5, toza karşı dayanıklı olduğunu, 4 ise su sıçramalarına karşı dayanıklılık gösterdiğini ifade ediyor.

OPPO Enco X Özellikleri Neler?

OPPO Enco X Özellikleri Neler?

Kulaklıkların ağırlığı sadece 4.8 gram ancak gerek çevresinde gerek içeriğinde çok fazla teknoloji barındırıyor. Bunlardan önce çevre özellikleriyle söze başlayalım ve ilk olarak sezgisel kontrol yeteneklerine değinelim.

Enco X'in hem sağ hem sol kulaklığı dokunmatik özelliklere sahip. Yani parmağınızı hem sağ hem sol kulaklığın sapı üzerinde dolaştırarak çeşitli fonksiyonları tetikleyebiliyor ve bunları tamamen HeyMelody uygulaması üzerinden kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede sonraki ve önceki şarkıya geçiş yapabiliyor, müziği oynatıp duraklatabiliyor, yine telefonunuzun sesli asistanına erişebiliyorsunuz. Ayrıca kulaklık sapına 1 saniye basılı tutarsanız gürültü önleme modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Kulaklıkta 4 gürültü engelleme modu var, gürültü önleme özelliğini kapatıp açabiliyor ya da kademesini belirleyebiliyorsunuz.

Öte yandan bu kulaklıklar, en iyi ses performansını ve konforu elde edebilmeniz için özelleştirilmiş yapıda. Nasıl derseniz, bu kulaklıkları kulağınıza taktığınızda, kullanımını en ideal şekle getirebiliyorsunuz; farazi olarak değil, tamamen doğrulanmış şekilde. HeyMelody uygulaması üzerinde Kulaklık Uyum Testi bulunuyor. Kulaklıkları taktığınızda bu minik testi yapmanız, sürücülerin hem çevre gürültüsünü daha iyi önlemesinde hem de daha iyi bir ses performansı sağlaması konusunda yararlı olacak. Tabii ki öncesinde kutu içeriğinden kulağınıza en iyi oturan silikon başlığı takmanız gerekiyor.

Bu arada kulaklığı kulağınızdan çıkarttığınızda, sensörü sayesinde sesi otomatik olarak kestiğini de söyleyelim.

OPPO Enco X Sürücü Teknolojisi

OPPO Enco X Sürücü Teknolojisi

Bunlar görebildiğimiz ve kullanabildiğimiz bölümlerdi. Bu koaksiyel çift sürücülü minik tomurcukların içinde ise önemli bir teknoloji yatıyor. Silikon başlığı çıkarttığınızda göreceğiniz bölüm, 6 mm'lik manyetik dengeli membran sürücü olarak karşımıza çıkıyor ve yüksek frekansları iletiyor. Arkada bulunan 3 katmanlı kompozit dinamik sürücü ise, kulak kepçesinin iç kısmına yerleşiyor ve orta ile düşük frekansları yönetiyor.

Dediğimiz gibi kulaklıkta gürültü önleme özelliği de yer alıyor ve bunun için her kulaklıkta 3 entegre mikrofon ile yerleşik rüzgar algılama teknolojisi yatıyor. Bunlar da zaten pratikte konuşmanın her 2 taraf için de önemli olan ayakları. Yani çoklu mikrofon desteği ve rüzgar kalkanı ile karşı taraf sesinizi net duyabiliyor, gürültü önleme özelliğiyle siz de karşı tarafın sesini çevreden gelen gürültülerden arındırılmış şekilde duyabiliyorsunuz. Bu özelliğiyle de bilhassa beğendik.

Özellikle kulağınıza en uygun silikon başlıkları takar ve kulağınıza da iyi yerleştirirseniz, gerçekten de fazlasıyla iyi bir ses sağladığına şahit olacağınızı söyleyebileceğimiz Enco X, burada Dynaudio'nun 30 yıllık birikimden faydalanmış. Hassas bir ses sağlanabilmesi için 30 farklı malzemeyi ve 152 bileşeni değerlendiren ekipler, Dynaudio'nun akustik laboratuvarında 120 tur yapısal ince ayar gerçekleştirmiş ve sonunda da ortaya Enco X çıkmış.

OPPO Enco X Ses Performansı Nasıl?

OPPO Enco X Ses Performansı Nasıl?

Müzikal yelpazeyi iyi şekilde sunan kulaklıkta, dokulu ve iyi tanımlanmış bas sesleri iletilebiliyor ve bu bas sesler, müzik ritmi ve temposu üzerinde olumsuz etki yaratmadan güzel bir ahenkle kulağınıza geliyor. Çok dengeli. Ayrıca kulaklıklar geniş bir ses sahnesine sahip, aynı anda birden fazla enstrümanı da çok iyi şekilde idare ediyor, size yansıtabiliyor.

Elbette bunda kulaklıkta Bluetooth 5.2 yongasının kullanılmış olmasının da avantajı büyük. Ve kuşkusuz LHDC ses kodeğinin yer almasının da öyle. Low Latency High-Definition Audio Codec olarak da bilinen LHDC, Bluetooth üzerinden yüksek çözünürlüklü ses akışına izin veriyor. Bu anlamda bu özelliğin bu kulaklıkta bulunması, bu tür kulaklıklarda iyi bir müzik iletimi isteyenler tarafından aranması gereken bir özellik olarak cihazın elini kuvvetlendiriyor.

OPPO Enco X Pil Ömrü Ne Kadar?

OPPO Enco X Pil Ömrü Ne Kadar?

Müzikal yeteneği kadar pil performansı da gayet yeterli seviyede Enco X'in, bu kategoride rakipleriyle başa çıkacak cinsten uzun soluklu bir kullanım süresi sağlıyor. Sürücüler içinde 44 mAh kapasitesinde batarya mevcut. Şarj kutusu ise 535 mAh seviyesinde bir batarya taşıyor. Sadece kulaklıklardan gürültü önleme özelliğini de açarsanız 4 saatlik aralıksız kullanım sağlayabiliyorsunuz. Gürültü önleme özelliğini kapatır da kullanırsanız ise, bu süre 5.5 saate uzayabiliyor. Şarj kutusu ile beraber ise 25 saate kadar kullanım süresi sunuluyor. Bunlar da gayet makul süreler.

Şarj konusunda ise kablosuz şarj desteği sağladığını söyleyelim. Eğer herhangi bir kablosuz şarj pediniz varsa, onun üzerine koyarak da şarj edebiliyorsunuz Enco X'i. Kutusundan çıkan USB-C kabloyla şarj ettiğinizdeyse, 80 ila 110 dakika içinde tam kapasite şarj edebiliyorsunuz.

Özetle

Açıkçası Enco X'in, şu ana kadar kullandığımız hem ses performansı hem tasarım hem de çeşitlilik olarak OPPO'dan gelen en iyi TWS kulaklık olduğunu söyleyebiliriz. Hafif ve rahat olması, gürültü engelleme özelliği içermesi, sezgisel kontrol yetenekleri barındırması ve ses performansıyla gayet başarılı bulduk. Bu arada bu kulaklığı Android cihazlarla olduğu gibi iOS cihazlarla da kullanabiliyorsunuz, fakat uygulama desteği şimdilik yalnızca Android tarafını destekliyor, yani HeyMelody uygulaması iOS uygulama marketinde şimdilik yok. O tarafta tam uyumluluk için biraz beklemek gerekecek gibi görünüyor.

Bu arada OPPO Enco X'in fiyatı da şu an 1379 TL dolaylarında. Bu fiyat da onu, TWS kulaklıklar arasında gürültü engelleme destekli Pro muadilleri arasına konumlandırıyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO Enco X
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
90
Sürücü 11mm dinamik sürücü
Bağlantı Bluetooth 5.2
Pil Kapasitesi 44 mAh / 535 mAh (şarj kutusu)
Müzik Çalma Süresi 25 saate kadar
Şarj Süresi 110 dakika (şarj kutusu ile)
Frekans Tepkisi 20 Hz – 20kHz
Hoparlör Hassasiyeti 104 dB
Dayanıklılık IP54
Ağırlık 4.8 gr / 52.5 gr (Tüm cihaz)