Philips 32M1N5800A İncelemesi

32 inç panel üzerinde 4K çözünürlük ve 144Hz deneyim elde etmek isteyenlerin bakması gereken monitörü inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • 4K/144Hz monitörler arasında en hızlı tepki sürelerine sahip
  • Sağlam kontrast ve yüksek parlaklık
  • Kutudan çıktığı anda etkileyici renk doğruluğu
  • Şık tasarım
  • Ergonomik özellikler
  • Geniş bağlantı desteği

Bugün Philips Momentum 32M1N5800A'ya yakından bakacağız, özelliklerini değerlendirecek ve performansından bahsedeceğiz. Bu ekran, 32 inç panel üzerinde 4K çözünürlük ve 144Hz deneyimi sunan, giderek büyüyen ekran segmentinin en yeni monitör modellerinden biri. Üzerinde 2 adet HDMI 2.1 bağlantı noktası bulunması, hem PC hem de konsol oyuncularının ilgisini çekecektir diye düşünüyoruz ve pek tabii ki özellikleriyle de.

Philips, monitör pazarında kendini profesyonel sınıf ekranlarıyla kanıtlamış olsa da Momentum serisi oyun monitörleri son birkaç yıldır piyasada ve hızlıca kendini kabul ettirmeyi başardı. Bu monitör de 500 nit tepe parlaklık, geniş görüntüleme açıları ve 1 ms tepki süresi gibi bir dizi etkileyici özelliği ile ailenin başarılı bir üyesi oluyor.

32M1N5800A'nın tasarımına bakarak başlarsak, Philips’in daha önceki Momentum modellerinden çok da farklı bir yol izlediğini görmüyoruz, ancak bu iyi bir şey. Zira ekranın 3 tarafı fazlasıyla ince olurken, yaklaşık 15 mm kalınlığındaki alt çene bölgesi ile 'çerçevesiz' bir tasarım kullanılmış. Bu kenarın üzerinde gümüş bir yazı tipiyle küçük bir Philips logosu da yer alıyor.

Monitörün arka kısımda 2 tonlu bir tasarım çizgisi görüyoruz; açık gri bir orta bölüm ve noktalı efektli siyah plastikli diğer kenarlar. Philips ayrıca monitör yüzeylerine 'bakteri oluşumunu engellediği' iddia edilen 'SIAA sertifikalı antibakteriyel işlem' uyguladığını belirtmiş.

Monitörün çoğu plastikten yapılmış olsa da, stand metalden yapılmış ve çok sağlam bir his veriyor. Arkadan bakıldığında oldukça ince, ancak standın tabanı oldukça agresif, köşeli bir görünüme sahip, neredeyse Örümcek Adam logosunu anımsatıyor -ki bu özellikle oyuncuların ilgisini cezbedecektir diye düşünüyoruz.

Ürünle birlikte gelen bu stand ergonomik ayarların tamamını sunuyor. 130 mm'ye kadar yükseklik ayarı, 45 derece sola ve sağa dönme, -5 ila +20 derece arasında eğilme ve 90 derecelik tam pivot işlevi var; böylece ekranı dikey olarak kullanabilirsiniz. Monitör kolu veya duvara montaj aparatı olanlar VESA 100x100 braketlerin de desteklendiğini bilmekten memnun olacaklardır diye düşünüyoruz.

Monitörün bağlantılarına gelince, burada zengin seçeneklerin yer aldığını görüyoruz. 2 adet DisplayPort 1.4 ve 2 adet HDMI 2.1'i görmek güzel; böylece 4 bağlantı noktasının tümü PC'de 144Hz'de 4K'yı destekleyebilirken, her 2 HDMI bağlantı noktası da PlayStation 5 ve Xbox Serisi konsollar için 4K/120Hz desteği sağlayabiliyor. Burada ayrıca 3.5 mm ses jakı ve toplam 4 adet USB 3.2 tipi bağlantı noktası bulunuyor ve bunlardan 2 sarı bağlantı noktası hızlı şarjı destekliyor. Monitörde ayrıca bir çift 5W hoparlör de yerleşik durumda.

Son olarak, monitörün sağ arka tarafına OSD'yi kontrol etmek için kullanılan küçük bir joystick yerleştirilmiş. Monitördeki tek düğme bu. Buradan monitörün menü işlevlerini kontrol edebiliyorsunuz.

Bu monitörün ekranı 31.5 inç boyutunda. Dediğimiz gibi 3840x2160 piksel çözünürlük ile tam 4K desteği gösteriyor. Ekran geleneksel 16:9 en boy oranına sahip ve parlama önleyici işleme ile IPS panelden oluşuyor.

Ekranın alametifarikası, 48 ila 144 Hz aralığında FreeSync Premium ile birleştirilmiş 144 Hz yenileme hızı sunması ve buna aynı zamanda sertifikalı G-Sync desteğini getiriyor olması. Böylece bu ekranı bilgisayarına bağlamayı düşünen AMD ekran kartı ve NVIDIA ekran kartı sahipleri görüntü senkronizasyonu sağlayabilecekler. Öte yandan HDMI 2.1 üzerinden PlayStation 5 ya da Xbox Series X sahipleri de 4K çözünürlükte 120Hz desteği alabiliyorlar.

Biz kullandığımız süre içinde monitörü hem PC’de hem PlayStation 5’te deneyimledik. Her 2’si için de gayet tatmin edici sonuçlar üretiyor ekran. Aksiyonun bol olduğu, hızlı sahnelerin bolca yer aldığı oyunlarda yüksek kare hızlarına ulaşabiliyor olmasıyla akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Öte yandan görselliğe dayalı oyunlarda da sağladığı renklerin canlılığıyla tatmin oluyorsunuz.

Ekranın görüntü detaylarına geldiğimizde, sRGB spektrumunun yüzde 124'ünü, NTSC renk uzayının yüzde 113'ünü ve AdobeRGB renk gamının da yüzde 87.5'ini kapsadığını görüyoruz. Ayrıca 1000:1 kontrast ve hem GTG hem de MPRT için 1 ms tepki süreleri sunuyor ekran. Bu yönleriyle hem karşısında çalışmak hem de oyun oynamak için ideal bir platform halini alıyor. Ekran ayrıca VESA DisplayHDR 400 sertifikasına da sahip.

Monitörün genel görüntü kalitesi oldukça güçlü. Kutudan çıktığı andaki renk doğruluğu gerçekten etkileyici olurken eğer ek bir şey aramıyorsanız ayar bile yapmanıza gerek kalmıyor. Ekranın parlaklık seviyesinin de 500 nit olduğunu söyleyelim.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirecek olursak, Philips 32M1N5800A’nın 32 inç form faktöründe IPS paneli kullanan ve 4K/144Hz özellikleriyle rakipleri karşısına elinin kuvvetli çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Oldukça hızlı bir monitör, yüksek tepki sürelerine sahip. Özellikle PC’de kullanacaklar için 144Hz’de FPS ve yarış türü oyunlarda kesinlikle akıcı bir his elde edeceklerini söyleyebiliriz. Bunun dışında genel görüntü kalitesi de güçlü. Kutudan çıktığı andaki renk doğruluğu gayet etkileyici. Geniş bağlantı desteği sunması da cabası oluyor. Eğer gerçek 4K çözünürlüğünde yüksek tazeleme hızlarına sahip bir monitör arıyorsanız gayet iyi bir seçim olacaktır diyebiliriz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 32M1N5800A
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
90
HDMI 2.1 2 adet
DisplayPort 1.4 2 adet
USB 3.2 4 adet
Ekran31 inç
Çözünürlük3840x2160
Tarama Hızı144 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelIPS
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık500 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
Görüş Açısı178/178 derece
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar715 x 640 x 60 mm
Ağırlık10.55 kg.