Philips 559M1RYV İnceleme

Xbox Series X ya da PlayStation 5 sahibi iseniz, bu videoda sizi bu oyun konsollarından her oyunda tam performans almanızı sağlayacak gerçekten de şahane bir monitör ile tanıştıracağız. Philips 559M1RYV bu bölümde bizlerle.

CHIP Online Notu 95
  • Parlak, keskin görüntü ve geniş kontrast
  • Mükemmel HDR ile canlı ve doğru renkler
  • Çok yönlü Ambiglow aydınlatmalar
  • Sınıfında lider ses kalitesi
  • Sağlam tasarım
  • Geniş bağlantı desteği
Editörün Seçimi

Marka ile konuştuğumuzda büyük bir ekran bekliyorduk pek tabii ancak bu kadar görkemli duracağını hiç kestirememiştik doğrusu. Philips 559M1RYV, gerçekten monitör demeye bin şahit isteyecek, daha çok televizyon olmayı hak eden bir model diyebiliriz. Devasa ekranının yanı sıra altındaki Bowers & Wilkins hoparlör seti ve arkasındaki Ambiglow ışıklandırmaları ile gerçekten de daha ekranı açıp görüntü meziyetlerine bakmadan bile etkileniyorsunuz.

Elbette bu monitörün böyle tasarlanmış olmasının önemli bir sebebi var, o da Xbox için özel olarak geliştirilmiş olması. Böylece Xbox Series X sahiplerinin gerçekten de karşısına kurulup dev ekranda keyifle oyun oynayabilecekleri bir monitör olmuş. Elbette 4K çözünürlükte 120Hz desteği var, bundan az sonra zaten yine bahsedeceğiz.

Öte yandan evet, bu monitör Xbox ile anılıyor ancak pekala PlayStation 5 sahipleri tarafından da tam performansta kullanılabilir durumda. Yani durumu Xbox ile sınırlamamak lazım. Kaldı ki, biz de monitörü elimizde Xbox Series X bulunmadığından PlayStation 5 üzerinden deneyimledik.

Philips 559M1RYV, hem boyut hem de özellik bakımından tam bir canavar. Büyük ekranlı, hoparlörlü ve ışıklandırmalı tasarımı bir yana monitörün en etkileyici kısmı görüntü performansı. O nedenle ilk olarak monitörün buradaki özelliklerini değerlendirmek doğru olacak.

Philips 559M1RYV, 55 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Ekranda VA panel kullanılmış. Xbox Series X ve PlayStation 5 gibi oyun konsollarında kullandığınızda 120 Hz tazeleme hızı sağlarken, HDMI 2.1 bağlantısı yoluyla bir PC’ye bağladığınızda da 144Hz tazeleme hızına erişebiliyor. Ayrıca Adaptive-Sync, DisplayHDR 1000, genişletilmiş renk ve tam 1200 nit parlaklık gibi etkileyici değerlerin sahibi.

DisplayHDR 1000 desteği sayesinde tam HDR deneyimi sunabilen monitörün özellikle 4K çözünürlüğünde 120Hz ve 144Hz tazeleme hızlarına destek vermesi, şahane bir kombinasyonu kullandığı anlamına geliyor.

Ekranda 4000:1 statik kontrast kullanılıyor. 4 ms tepki süresine sahip olan monitörde bu boyutta bir ekranda görmeye alışık olmadığımız kadar düşük Input Lag yer alıyor. Böylece ister oyun konsolu ister PC üzerinden oyun oynayın, hızlı davranmanız gereken rekabetçi oyunlarda bile gecikme yaşamıyorsunuz. Buna bir de ekranın arkasındaki Ambiglow aydınlatmalarını ve altındaki Bowers & Wilkins ses sistemini ekleyince işin rengi bir anda değişiyor.

Monitör için oyundan bahsediyoruz, ancak diğer yandan işin film tarafı da var. Philips, bu modelde görüntüyü, sesi ve ambiyansı gerçekten öyle bir şekilde bir araya getirmiş ki, ekran başında ister oyun oynayın ister film izleyin gerçekten büyük keyif alacaksınız diye düşünüyoruz. En azından biz kullandığımız süre içinde fazlasıyla keyifli vakit geçirdik. Ekranın ses performansı muazzam. Monitörün altındaki bu Bowers & Wilkins soundbar’ı içinde 2 tweeter, 2 adet 10 W gücünde orta-yüksek frekanslarda ses veren hoparlör ve 20 W gücünde çalışan 1 woofer yer alıyor. Ses çıkış gücü, standart monitör ya da televizyonlarla kıyaslanamayacak kadar iyi seviyede. Ayrıca bir ses sistemine kesinlikle ihtiyaç duymayacağınızı söyleyebiliriz.

Ambiyansı tamamlayan ışıklandırmaya geldiğimizde ise Philips televizyonlarında da sıkça gördüğümüz Ambilight ışıklandırmanın bu monitörde Ambiglow ismiyle yer alması bu ekranı benzersiz bir forma büründürmüş. Benim yıllardır 2 Philips televizyonumda da severek kullandığım bir özellik bu. Elbette çok öznel bir konu ancak ben bu ışıklandırmaların bu tip ekranlara hem büyük bir cazibe kattığını düşünüyorum, hem de izlediğim şeyden daha büyük keyif alıyorum. Açıkçası bu monitörden bu ışıklandırmaları çıkarsak sağladığı eğlence unsuru büyük bir sekteye uğrarmış. Muhakkak denemenizi tavsiye ediyorum. Kaldı ki Philips, daha önce incelediğimiz farklı boyutlardaki ekranlarında da Ambiglow ışıklandırma teknolojisini kullanıyordu. Ancak ilk defa bu kadar büyük bir monitörde deneyimleme şansı bulduk.

Ambiglow aydınlatmalar ekranın 3 kenarına boydan boya yerleştirilmiş led ampullerden oluşuyor. Işıklandırmaları farklı güç seviyelerine göre ayarlayabiliyor, video ya da sesi takip etmesini ve ona göre çevreyi ışıklandırmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu ışıklandırmalar atmosfere dalmanıza destek olurken ek olaraksa görüntü kontrastını artırıyor, göz yorgunluğunu azaltıyor.

Philips 559M1RYV’nin bağlantılarına baktığımızda da burada geniş seçeneklerin yer aldığını söyleyebiliriz. Eğer elinizin altında hem Xbox Series X hem PlayStation 5 hem de iyi bir PC varsa, bu ekran aynı anda 3’ünü de azami performansta değerlendirebileceğiniz bir platform halini alacak. HDMI portları 2.1 standardında olurken, bunların birine Xbox Seriex S, bir diğerine PlayStation 5 takabilirsiniz. 3’süne de artık bağlamak istediğiniz ne varsa... DisplayPort 1.4 portuna ise PC’yi bağladığınızda ondan da 4K çözünürlükte 144Hz tazeleme hızında görüntü alabilirsiniz. Yetmediyse USB-C portu üzerinden de bir laptop bağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra 4 adet USB 3.2 portu ve USB-B portu da bulunuyor. Sesi dışarı aktarmak isterseniz bu giriş de yine bağlantılar arasında mevcut durumda. Böylece bağlantı konusunda bu ekranda herhangi bir eksiğiniz kalmıyor.

Şimdi yeniden performans kısmına geri dönelim: Philips 559M1RYV, oynayacağınız oyunlarda ve izleyeceğiniz filmlerde ekstra canlılık için sRGB renk gamutunun yüzde 125’ini ve DPI-P3 renk alanının yüzde 95’sini kapsıyor. Parlaklığın normal modda 750 nite, HDR modunda ise 1200 nite çıkması da gözlerinize bayram gibi gelecek. Direkt olarak Xbox Series X ya da PlayStation 5’e bağladığınızda bunlardan maksimum ölçüde faydalanabilirken, PC’ye bağladığınızda ise hem FreeSync hem G-Sync uyumu göstermesiyle eliniz rahat. Böylece bilgisayarınızda ister NVIDIA ister AMD ekran kartı olsun VRR’ın keyfini çıkarabileceksiniz. Ha, bunu dev bir çalışma ekranı olarak da kullanabilir misiniz? Pek tabii ki. Burada seçim ekranı nasıl değerlendirmek istediğinize kalmış; her senaryoyu izlemenize olanak tanıyacak seçenekleri var.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek, elinizde Xbox Series X ya da PlayStation 5 varsa ve bu oyun konsollarından 4K çözünürlükte 120 kare görüntü almak ve oyun keyfinizi maksimize etmek istiyorsanız bu dev monitörün beklentinizi karşılayacağını peşinen söyleyebiliriz. Elbette ucuz bir seçenek olduğunu söyleyemeyiz. Philips 559M1RYV modelinin fiyatı 28 bin TL dolaylarında. Ancak bütçeniz yetiyorsa başta Xbox ve PS5 için harika seçenek ve öte yandan komple bir multimedya çözümü olduğu da gerçek.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 559M1RYV
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
95