Philips 349X7FJEW İncelemesi

Kıvrımlı monitörlere geçmeyi düşünenlere özel opsiyon sunan Philips 349X7FJEW incelemede.

CHIP Online Notu 90
  • 100Hz yenileme hızı, FreeSync ve iyi yanıt süresi
  • Performans
  • Geniş renk gamutu
  • Kavisli tasarım
  • Bağlantı desteği
  • Ekran yanlara dönmüyor
  • Görüntüleme açılarında kayıplar var

Eğer daha önce hiç kıvrımlı hatlara sahip monitör veya televizyon karşısına geçtiyseniz, muhtemelen sunduğu sarmalayıcı görüntüsünden büyük keyif almışsınızdır. Elbette düz panelleri tercih edenler de olacaktır, ancak özellikle oyun veya film izleme alışkanlıklarınız yüksekse, kıvrımlı hatlı monitörlerde daha büyük keyif alındığı bir gerçek. Elbette yine de bunu düz panel ekranları tercih edenleri tenzih ederek söylüyoruz.

Elimizdeki Philips 349X7FJEW, kıvrımlı bir panele sahip. Ayrıca tam 34 inç boyutunda ve 21:9 gibi geniş görüntü oranı sunan bir monitör. Böylece oldukça özel bir monitör olduğunu kabul etmek gerekiyor ve bu nedenle belli kesim kullanıcılara hitap ediyor.

Hatırlarsanız daha önce de benzer monitör modellerini incelemiştik. Bunlar arasında özellikle Acer Predator Z35 modeli bir hayli dikkat çekiciydi. Bunun sebebi hem oyunculara özel olarak işlenmesi hem de buna bağlı olarak tarama hızını 200 Hz'e kadar aşırtabilmesiydi. Elbette G-Sync desteği de o modelde bulunuyordu. Elimizdeki Philips 349X7FJEW ise tam olarak bir oyuncu monitörü değil. Ancak FreeSync desteği unutulmamış. Böylece 100 Hz'e kadar tarama hızı tırmanabiliyor; onu da belirtelim. Böylece oyun oynamak isteyenleri de gerçi çevirmiyor elbette. Şimdi daha teknik detaylara geçelim, ama önce monitörün tasarımına yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Philips 349X7FJEW, 21:9 ekranıyla ve kavisli hattıyla masanızın üzerinde genişçe bir yeri kaplıyor, ancak bunun rahatsız edici olduğunu kesinlikle söylemeyeceğiz. Masanızın üzerinde enlemesine yatan monitör, parlak piyano beyazı rengilye, hem ön çerçeveler hem arka yüzüyle güzel görünüyor. 3 tarafını ince çerçevenin kapladığı ekran, menü butonunu ise arka tarafında bir joystick şeklinde bize sunuyor. Buradan menü komutlarını tek hamleyle yönetebilmeniz mümkün.

Ekran standı ise gümüş metalik bir ayaktan oluşuyor. Yükseklik ayarı yapabildiğiniz monitör, 150 mm'ye kadar ekranı kaldırabiliyor. Ayrıca öne ve arkaya doğru -5 ila 20 dereceye kadar ekranı eğebiliyorsunuz. Fakat sağa ve sola çevirme özelliği ne yazık ki yok.

Philips 349X7FJEW, bağlantı açısından zangin bir monitör. Üzerinde 2 HDMI bağlantısı sunan monitör, bunlardan birini 1.4 bir diğerini ise 2.0 standardında sunuyor. Ayrıca DisplayPort 1.2 bağlantısının da yer aldığını söyleyelim.

USB bağlantı noktasından ise tam 4 adet yer aldığı monitör, bunlardan biriyle de hızlı şarj özelliği sunuyor. Böylece bilgisayarınız başındayken telefonunuzu şarj etmek istediğinizde, bundan yararlanabiliyorsunuz.

Son olarak bağlantılar arasında ses giriş ve çıkışlarının yer aldığını ve monitörde 5 watt'lık 2 hoparlörün bulunduğunu da söyleyelim.

Özellikler

Özellikler

Philips 349X7FJEW, 34 inç boyutunda bir monitör. W-LED arka aydınlatma kullanan VA LCD panel tipinden oluşan ekran, 60 Hz'de 3440x1440 piksel çözünürlük sunuyor. Ayrıca 21:9 görüntü oranı sunduğunu da yine tekrar etmekte yarar var. Böylece geniş görüntüden hoşlanan kullanıcılara hitap ettiği ortada.

300 kandela parlaklık, 3000:1 tipik kontrast ve 4 ms tepki süresi gibi değerlerin de sahibi olan monitör, 178 derecelik görüş açısı sunuyor. Evet, geniş görüş açısı sunuyor belki, ancak yine de izleme konumunuzu değiştirdiğinizde, belirgin bir gama ve renk tonu kaymasıyla karşılaştığınızı da söylemek gerekiyor.

1800R değerinde kavis oranı sunan monitör, FreeSync desteğine sahip. Böylece oyun oynamak isteyen kullanıcılara da açık olan monitör, hatta SmartImage menüsüyle, oyunculara özel seçenekler sunuyor. FPS, Yarış, RTS gibi hazır renk kalibrasyonlarının yapıldığı monitörde, ayrıca 2 özel oyuncu ayarı daha mevcut. Bunun yanı sıra rahat bir okuma imkanı sunması açısından, monitörde Düşük Mavi Modu da unutulmamış. Ancak sinema ve grafik gibi modlar arıyorsanız, bunlar yer almıyor.

Monitörün geniş ekranından ve yüksek çözünürlüğünden çoklu pencere kullanımı noktasında yararalanmanız mümkün elbette. Bunun için SmartControl yazılımını yüklemeniz önemli. Bu yazılım üzerinden ekranı rahatlıkla farklı şekillerde bölebiliyorsunuz. Sonra da böldüğünüz ekrana dilediğiniz çalışma ortamlarını taşımanız yeterli. Ayrıca tabii ki, resim içinde resim modu gibi seçenekler de yer alıyor.

Performans

Performans

Philips 349X7FJEW, performans açısından başarılı bir monitör. 34 inçlik bir ekranda 3440x1440 piksel çözünürlük ve inç başına kabaca 109 piksel seviyesinde piksel yoğunluğu sunan monitör, gerçekten etkileyici görüntü almanızı sağlıyor. Renk gamutu bir hayli geniş olan monitörün, özellikle ofis kullanımı için ideal olduğunu söylemek lazım. Özellikle biz karşısında yazı yazarken büyük verim aldık.

Monitörün kontrast oranı, TN ve IPS ekranlarla karşılaştırıldığında yüksek. Ayrıntılar kaybolmuyor, siyahlar da derin görünüyor.

Oyun performansı da yine AMD'nin FreeSync teknolojisinin kullanılmasıyla iyi görüntü almanızı sağlıyor. Eğer AMD ekran kartınız varsa, bu monitörden bu anlamda daha fazla yararlanabiliyorsunuz.

Monitörün güç tüketimine gelince, açıkçası varsayılan ayarlarda bir nebze de olsa yüksek bir güç tüketiminde bulunduğunu söylemek gerek. Yüzde 100 parlaklık oranında 60W güç tükettiğini gördüğümüz monitör, ekranı kalibre ettiğimizde 33W'a kadar gerileyebiliyor. Bekleme modunda ise yalnızca 0.6W kullanıyor. Mesela bu konuda bir kıyaslamada bulunacak olursak, varsayılan ayarlarda bu monitörün Acer Predator X34'ten daha yüksek güç tükettini, ancak kalibre edildiğinde, 7 – 8W civarında daha az tüketimde bulunduğunu söyleyebiliriz.

Yine öte yandan Asus ROG Swift PG348Q modeliyle de, aynı tabloyu çiziyor. Ancak mesela Dell U3415W modeli hem varsayılan modda hem kalibre edildiğinde daha az güç tüketiyor. Arada büyük uçurumlar yok elbette, fakat fikriniz olsun.

Özetle

Sonuç olarak Philips 349X7FJEW, sorunsuz bir performansla çok iyi bir görüntü kalitesi sunuyor. Renklerin canlı ve doğru olması, tasarımı, kavisli hatları ve bağlantı zenginliğiyle çok yönlü bir kullanım sağlıyor. Bu anlamda eğer bu tür bir monitör arıyorsanız, rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.

Philips 349X7FJEW monitörün fiyatı ise 4548 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Ev veya ofis kullanımında geniş görüntü alanı isteyen, işinizin dışında sinema keyfi de alabileceğiniz kavisli bir monitör arıyorsanız, 4K desteği de sunan Philips 349X7FJEW modelini tercih edebilirsiniz.

Alternatifleri

Eğer direkt olarak oyun için kavisli ve güçlü bir monitör arıyorsanız, o halde size G-Sync desteği de sunan Acer Predator Z35 modelini rahatlıkla tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 349X7FJEW
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
90
Ekran 34 inç
Çözünürlük 3440x1440
Tarama Hızı 40Hz – 100 Hz (FreeSync)
Görüntüleme Oranı 21:9
Panel VA LCD
Tepki Süresi 4 ms
Parlaklık 300 kandela
Piksel Aralığı 0.232
Kontrast Oranı 3000:1
Görüş Açısı 178 derece
Bağlantılar VGA, HDMI 1.4, HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, USB 3.0 (4 adet)
Dahili Hoparlör 5W x 2
Güç 69.55W
Boyutlar 810 x 444 x 292 mm
Ağırlık 8.21 kg.
Okuyucu Yorumları