Huawei MateBook 14 (2022) İnceleme

Notebook satın alırken kompakt yapı, malzeme kalitesi, iş odaklı kullanım, iyi ekran ve uzun pil ömrü ana kriterleriniz ise, 2022 model MateBook 14 en uygun seçeneklerden biri. Peki, yeni MateBook 14 ne gibi özelliklere sahip? Bu videoda yeni MateBook 14’ü değerlendiriyoruz.

CHIP Online Notu 85
  • Güzel görüntü üreten ekran
  • TÜV Rheinland sertifikaları
  • Başarılı performans
  • Kompakt tasarım
  • Yeterli bağlantı desteği
  • Uzun pil ömrü
  • Multi-Screen Collaboration deneyimi
  • Kart okuyucu yok

Bugün Huawei’nin yeni MateBook 14 modeline yakından bakacak ve hep birlikte tanıyacağız. Sıkı takipçilerimiz bu laptop’ı daha önce incelemiştiniz diyebilirler, hemen söyleyeyim: Bu, MateBook 14’ün 2022 modeli; geçtiğimiz yıl 2021 modelini incelemiştik, arada birtakım farklılıklar var ve bunun başında da işlemci ve işletim sistemi geliyor. Önceki modelde Intel işlemci kullanılıyordu, bunda Ryzen ile değişiklik yapılmış ve işletim sistemi de Windows 11’e yükseltilmiş durumda. Ancak oraya geçmeden önce şunu söylemek istiyoruz: Bu bizim şahsi kanaatimiz elbette katılır katılmazsınız, ancak kompakt yapıda olması, bunu malzeme kalitesi ve özellikle ofis kullanımları için performansı gözetecek ölçüde teknik kadro ile desteklemesi MateBook 14 modellerinin en göze çarpan yanları oluyor ve bu anlamda biz açıkçası Huawei’nin bu modellerini her an yanımızda taşımaktan bilhassa memnun kalıyoruz. Gayet uzun da pil ömrü sunuyor ve her anlamda açıkçası gayet tatmin edici bir çizgi çiziyor. O nedenle bu tür kompakt boyutlu bir notebook arayanları memnun edecektir kanısındayız.

Huawei MateBook 14 Tasarımı Nasıl?

Şimdi tasarımla söze başlayacak olursak yeni MateBook 14 de Huawei’nin artık dizüstü bilgisayarlarında alıştığımız bildiğimiz tasarım çizgisine sahip. Rafine kumlama kaplamalı zarif metal gövdesi, elmas kesim köşeleri, arkada şık Huawei logosu, iç yüzeyde kompakt yapısına uygun şekilde yerleştirilen geniş klavye ve touchpad’yle total olarak baktığımızda gayet şık ve kompakt bir laptop modeli oluyor yeni MateBook 14 de. Gayet hafif ve oldukça ince yapıda olması mobil kullanımı destekliyor. 15.9 mm kalınlığında ve sadece 1.49 kilogram ağırlığında bir model. Böylece her an elinizin altında bulundurabiliyor, sırt çantanızda rahatça taşıyabiliyorsunuz.

Bu tür kompakt laptop’larda kullanılan fiziksel bağlantının genellikle sınırlı olması sebebiyle mesafeli duruyor olabilirsiniz, ancak MateBook 14 onlardan biri değil; gerekli tüm bağlantılara yer verilmiş. Laptop’ta 2 adet USB 3.2 Gen 1 portu, 1 adet USB-C portu, görüntü aktarımı için tam boyutlu HDMI ve kulaklık girişi yer alıyor. Bunlar da gayet yeterli. Ha, derseniz ki ben kart okuyucu da istiyorum, o bu modelde bulunmuyor.

İşin kablosuz tarafında ise çift bant ve 2x2 MIMO destekli 802.11ac WiFi bağlantısı ile Bluetooth 5 yer alıyor. Ayrıca laptop’ta yine daha önceki MateBook modellerinden aşina olduğumuz klavyeye gizlenmiş HD gömme kamera ve güç tuşuna entegre edilmiş parmak izi okuyucu da mevcut durumda. Hoparlörler ise cihazın altında sağ ve sol tarafa yerleştirilmiş, ses şiddeti gayet yeterli seviyede hoparlörlerden oluşuyor.

Huawei MateBook 14 Ekran Özellikleri

MateBook 14, 14 inç boyutunda bir ekrana sahip. 2K olarak tanımlanan, 2160x1440 piksel çözünürlüğündeki bu ekran, kenar çerçevelerinin 3 yandan 4.9 mm olması sayesinde laptop’ın yüzde 90 oranında ekran - gövde oranına ulaşmasını sağlıyor. Bu da kompakt boyda daha geniş görüntü anlamına geliyor. Ayrıca ekranın 3:2 en - boy formatında olmasından dolayı dikey düzlemde daha fazla içerik görüntüleyebiliyorsunuz ki bu da özellikle laptop’ta rahat çalışma açısından aranan özelliklerden biri.

Ekranın teknik özelliklerine baktığımızda 1500:1kontrast oranı, 300 nit parlaklık, 178 dereceye kadar görüş açısı ve yüzde 100 sRGB renk gamı gibi değerlere sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca Huawei bu ekran için de TÜV Rheinland sertifikalarını almış. Bu ekran, TÜV Rheinland Flicker Free ve TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık sertifikasına sahip. Titreşimler ortadan kaldırılıyor ve zararlı mavi ışık en aza indirgeniyor. Bunlar, ekranın uzun kullanımlarda rahatsız edici olmayacağı anlamına geliyor.

Huawei MateBook 14 Performansı Nasıl?

MateBook 14, performans bakımından gayet kullanışlı bir model. Özellikle ofis uygulamalarını sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Office ve Photoshop uygulamalarından maksimum verim sağlayabiliyorsunuz. Ancak kuşkusuz bir oyun bilgisayarı değil. Yine de hafif tempoda oyunlar oynamakla ilgili bir sorun yaratmıyor. Valorant türevi oyunları oynayabilirsiniz.

Laptop’ın teknik özellikleri performans konusunda tatmin edici düzeyde. MateBook 14’te Ryzen 5 5500U işlemci kullanılmış. 6 fiziksel çekirdek, 12 izlek sahibi olan bu işlemci, AMD Radeon Graphics GPU ünitesini de beraberinde getiriyor.

Yine laptop’ta 16 GB kapasitesinde DDR4 RAM mevcut, ayrıca 512 GB kapasiteli PCIe M.2 SSD de yer alıyor. Böylece hem RAM hem disk konusunda eliniz rahat.

Bu arada MateBook 14’ün fanları da gayet sessiz çalışıyor ve laptop’ı serin tutuyor. Önceki nesle göre sıcaklığın en az 1 derece kadar düşürülmüş durumda olduğunu da söyleyelim. Bir diğer not da laptop’ın performans ayarını değiştirebileceğinize ilişkin. Fn + P tuş kombinasyonu ile performans modunu aktifleştirebiliyorsunuz. Böylece daha yoğun kullanım senaryolarında eliniz rahatlıyor.

Pil ise, MateBook 14’ün kompakt yapısını pekiştiren en önemli detaylardan biri. Günlük kullanımlarda 12 saate kadar pil ömrü sağlayabiliyor. Bu da tam bir iş günü anlamına geliyor. Elbette bu standart iş yükünde çalıştırdığınızda bu şekilde. Render alıyor ya da çok sekmeli kullanımlarda bu süre değişiklik gösterecektir, ancak yine de günü çok rahat kurtarabiliyorsunuz. Video izleyeceksiniz ise yine 11.5 saate kadar Full HD video oynatabiliyor cihaz. Bu anlamda dediğimiz gibi her an her yerde elinizin altında ve pil sorunu da yok. Şarj edeceğinizde de kutu içeriğinde yer alan 65W gücünde USB-C şarj cihazını kullanıyorsunuz. Batarya sadece 160 gram ağırlığında olmasıyla bir cep telefonu şarj cihazından pek de farklı değil. Böylece onu da çantanızda taşımaktan imtina etmiyorsunuz. Diyelim ki laptop’a en çok ihtiyacınız olduğu an şarjı bitti. SuperCharge destekli bu şarj cihazı ile sadece 15 dakika şarj ettiğinizde, MateBook’un bataryasını 2.5 saat çalışacak kadar şarj edebiliyorsunuz. Bu da kullanım anlamında önemli bir özellik.

Sonuç

Sonuç olarak baktığımızda, Huawei’nin 2022 model MateBook 14’ü, günlük kullanım, iş odaklı kullanım ve mobil durumlarda kullanım için rahatlıkla tercih edilebilecek bir laptop modeli olmuş. Ayrıca şık yapısıyla da göz dolduruyor. Bu anlamda karar aşamasında listeye rahatlıkla yazılabilecek bir model. Bu arada daha önceki Huawei MateBook incelemelerimizi takip edenler bilecekler, MateBook 14’te de Huawei Share ile Çoklu Ekran İşbirliği özelliğini kullanabiliyorsunuz. Yani Huawei telefon ve tabletinizi bu laptop ile senkronize şekilde kullanabiliyorsunuz, Huawei telefonu direkt laptop üzerinden kontrol edebiliyor, dosyaları sürükle - bırak yöntemiyle laptop, telefon ve tablet arasında taşıyabiliyorsunuz. Bunu zaten çokça anlattık, artık biliyor olduğunuzu düşünüyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook 14 (2022)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
85
USB 3.2 Gen1  2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Home
İşlemciAMD Ryzen 5 5500U
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç inç
Çözünürlük2160 x 1440 px
Grafik İşlemciAMD Radeon Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Boyutlar307 x 223 x 15.9 mm
Ağırlık1.49 kg. kg
Pil Ömrü12 saate kadar saat