PreSonus Revelator İnceleme

Profesyonel düzeyde özelliklere sahip sağlam bir mikrofon olan PreSonus Revelator’ın yayıncılar için olan avantajlarını inceliyor, kurulumundan ses performansına kadar yakından bakıyoruz.

CHIP Online Notu 92
  • Kayıt performansı
  • 3 yönlü kullanım
  • Geniş yazılım desteği
  • Kullanımı kolay
  • Efekt seçenekleri
  • Şık tasarım
  • PC ve Mac
  • USB kablosu kısa
  • Yazılımı karmaşık bulunabilir
Editörün Seçimi

Bugün masamızda PreSonus Revelator adında gayet profesyonel bir mikrofon var. Bu mikrofon, baştan sona podcast yayıncıları, canlı yayın yapanlar, YouTube için video çekenler, oyun yayını yapanlar ve pek tabii ki ev kayıt stüdyosu için iyi bir mikrofon arayan müzisyenler için geliyor. Gayet şık görünüyor, evet, ancak bunun dışında sıradan bir USB mikrofon gibi görünüyor olabilir, aslında pek öyle değil.

Piyasada çok sayıda USB mikrofon var. Daha önce bunlardan HyperX’in oyuncular ve yayıncılar için hazırladığı HyperX QuadCast ve QuadCast S mikrofonlarını incelemiştik. Gayet güzel cihazlardı onlar da, ancak PreSonus Revelator pek çok açıdan daha profesyonel bir mikrofon oluyor. Bu ürün de bize zaten müzisyenlerin uğrak noktası olan profesyonel ses cihazlarına yer veren Compel’den geldi. Yani elimizdeki cihaz tam anlamıyla hakkını veriyor diyebiliriz bu anlamda.

PreSonus Revelator, kondenser bir mikrofon, USB Type-C üzerinden doğrudan USB ile bilgisayarınıza bağlıyorsunuz ve hepsi bu kadar, kurulum tamamlanmış durumda; bu haliyle kayıt yapmaya başlayabiliyorsunuz. Ancak bu mikrofon hakkında oldukça benzersiz bazı özellikler var ve bu yüzden bu cihazı tam anlamıyla kullanmak için bunların gerçekten farkında olmanız önemli.

Yayıncılar için çok yönlü bir mikrofon olan PreSonus Revelator, birçok efekti üzerinde bulunduruyor. Yazılım desteğiyle bunu çok geniş boyutlara taşıması, ancak hiç yazılımla da uğraşmadan direkt olarak üzerindeki tuşlar yoluyla farklı efektler arasında dolaşabilmenize olanak tanıyan mikrofon, böylece gerçekten de yayıncıların tam olarak aradığı mikrofon olacaktır diyebiliriz, zira pek çok yayıncı bu efektleri farklı cihazlar ya da yazılımlar kullanarak elde ediyor. PreSonus Revelator ile ise bu çok daha kolay hale geliyor.

Önce tasarımıyla ele alalım, sonrasında da özelliklerine, arayüzüne ve performansına yakından bakalım.

PreSonus Revelator Tasarımı Nasıl?

PreSonus Revelator, kutudan kendisi, tripod dönüştürücü adaptörü ve USB kablosuyla beraber çıkıyor. Mesela burada başka ne olabilirdi dersek, ses patlamalarını azaltabilecek bir sünger olabilirdi diye düşünüyoruz. Kutuya dahil edilmemiş. Eğer hafif de olsa olası ses patlamalarını ortadan kaldırmak istiyorsanız bir sünger veya filtre edinmenizi öneririz ki, zaten bu işi profesyonel yapanların da muhakkak bir filtresi vardır.

Mikrofona yakından baktığımızda, zaten görünüş olarak gayet şık olduğunu siz de görüyorsunuz. Masa üzerinde gayet sağlam durması için ağır bir stant üzerine oturtulmuş durumda. Standın altında kablo yönetimi için bir kanal da yer alıyor.

Mikrofonun altına baktığımızda, burada PreSonus Revelator’ı bilgisayarınza bağlayacağınız USB-C portu ve ayrıca kulaklık bağlantısını görüyoruz. Burada tripod için bir bağlantı da unutulmamış. Sol taraftaki vida da mikrofonu standa bağlıyor ve mikrofonun açısını ayarladıktan sonra sabitlemenize olanak tanıyor.

Mikrofonun ön tarafında 2 buton ve tekerler görüyoruz. Buradaki Preset tuşuna basarak hazır efektler arasında geçiş yapabiliyoruz, Monitör tuşu ile de sesle ilgili ya da mikrofonun kazanç değerleriyle ilgili ayarları yapabiliyoruz. Buradaki Vol tekerleği ise ses seviyesi için buradaki yerini alıyor.

PreSonus Revelator Kullanım Alanları Neler?

PreSonus Revelator, gerçekten de geniş özelliklere sahip bir mikrofon. Podcast, Streaming, vlogging, ev stüdyosu ve daha pek çok profesyonel ses düzeni için rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca dediğimiz gibi oyun yayınlarının yanı sıra Skype, Zoom ve benzeri uygulamalarda kayıtlar almak için de aynı şekilde. Loopback opsiyonlu uygulamalar arası kayıt ve çalma için 4-giriş / 4-çıkışlı sanal kanallar, örnekleme frekansı 96 Khz, 24-bit derinliğinde ses kartı ile beraber gelmesi, az sonra daha detaylı bahsedeceğimiz ön tanımlı efektleri ve bir o kadar da sizin oluşturabilmenize olanak tanıması gibi detaylarla yoğrulmuş ve gerçekten oldukça işlevsel bir sonuca ulaşmış bir mikrofon PreSonus Revelator.

PreSonus Revelator Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Üzerinde değiştirilebilir polar deseni bulunduruyor. 3 farklı şekilde değiştirebiliyorsunuz; solo kayıtlar için kardioid desen, mesela düet yapan müzisyenler için ya da röportaj yayınları için Figure 8, yani çift yönlü desen veya birkaç katılımcının bulunduğu, birçok yönden sesin alınmasını istediğiniz yayın ve sohbetler için çok yönlü modu kullanabiliyorsunuz.

Şimdi sesi mikrofona aktaralım. Ben de kulaklığı takayım ki sesi bir yandan duyalım. Evet, şu an sesimizi PreSonus Revelator’dan duyuyor olmanız gerekiyor. Şu an ben yalnız konuştuğum için kardiod kutup düzenini seçtim ve bu nedenle biraz da yukarı kaldırdım ki ses net şekilde ulaşsın. Kardiod kutup düzeninde çevreden gelecek olan sesler minimuma indirgeniyor, direkt olarak sizin sesinize odaklanıyor, özellikle çevre gürültüleri ve reverb ortadan kaldırılıyor, yani seste yankı duymuyorsunuz. Ama mesela şimdi buradan çift yönlüyle aldığımda artık karşı taraftan gelecek sesler de net olarak aktarılabiliyor. Bu da dediğim gibi özellikle karşılıklı sohbet ve röportaj gibi durumlarda işlevsel oluyor. Omnidirectional dediğimiz çok yönlü moda aldığımızda da artık yuvarlak masa toplantısı ya da kalabalık yayınlar için uygun bir platform halini alıyor mikrofon. Böylece farklı şekillerde kullanabiliyorsunuz. Böylece sanıyoruz ses performansını da nispeten aktarmış olduk.

Hazır kaydı PreSonus Revelator’dan alıyorken mikrofon üzerindeki Preset butonuna da değinelim. Buradaki Preset tuşuna basarak ön tanımlı birkaç ses efekti üzerinden sesinizi değiştirebiliyorsunuz. Bu da özellikle eğlenceli yayınlar paylaşan yayıncılar için, müzisyenler için önemli bir özellik. Bu tuş ile mesela Broadcast Male, Broadcast Female, Android, Slap Echo gibi efektler arasında dolaşmanız mümkün. Daha fazlası için ise, mikrofonla ilgili tüm geniş ayarlara ulaşabileceğiniz Revelator Universal Control yazılımı yardımınıza koşuyor.

Universal Control yazılımı üzerindeki Preset Selector tekerleği üzerinden 8 tane tanımlı efekt arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Mikrofon toplamda 16 efekt slotuna sahip. Bir 8 tanesini daha siz Fat Channel kısmından çeşitli ayarları belirleyerek ayarlayabilirsiniz. Ayrıca ön tanımlı olan efektler üzerinde de buradaki değerleri değiştirerek ayar yapabilirsiniz.

Universal Control yazılımı üzerinde çok sayıda ince ayarı bir arada bulacaksınız. İşe yabancı olanlar için bu uygulama çok karışık gelebilir, ancak biraz kurcalayarak ve biraz da ses konularına yatkınlığınız varsa çok geçmeden çözeceksinizdir kanısındayız. Elbette sese direkt etkide bulunan çok ince ayarlar var, bunlar üzerinde biraz da araştırmanız gerekecek. Özellikle Gate değerleriyle oynamayı sevenler için yazılım ihtiyacı karşılıyor, geniş özellikler sunuyor. Bu arada PC ve Mac uyumlu olduğunu da söyleyelim.

PreSonus Revelator ses performansını ve arayüz detaylarını hemen yukarıdaki videomuzda bulabilirsiniz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak baktığımızda PreSonus Revelator gerçekten güzel ve ilgi çekici bir yayıncı mikrofonu olmuş. Çok fazla artısı var. Ses performansı gayet başarılı, hazır efektleri ve buna erişimi kolaylaştırmasıyla işi renklendiriyor, yüksek kalitede 24-bit kayıt yapabiliyor, düşük gürültü değerine sahip, geniş yazılım özellikleri içeriyor, tasarımı da gayet şık, sağlam bir standa sahip, kulaklıklar aracılığıyla gerçek zamanlı izleme olanağı tanıyor, tak ve kullan mantığını benimsiyor; yani total olarak baktığımızda faydalı bir cihaz olmuş. Eksileri olarak ise USB kablosunun kısa olması ve Universal Control yazılımının kullanımının kimileri için pek de basit olmayabileceğini söyleyebiliriz.

Fiyatı şu an Compel’de 3894 TL idi. Zamana göre değişiklik gösterebilir elbette, fakat bu tür mikrofonlar için normal olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bu şekilde bir mikrofona ihtiyacınız varsa -ki bu işi profesyonel olarak yapıyorsanız sesin de bir noktada atlanmaması gerekiyor- yakından inceleyebilirsiniz diyebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli PreSonus Revelator
Ürün Markası Presonus
CHIP Online Notu
92
Kutup Düzeni Çok yönlü, Figure 8, Kardiyoit
Max SPL (DB) 110
Alt Frekans (Hz) 20
Üst Frekans (Hz) 20
Bağlantı Protokolü Dijital
Bağlantı Konektörü USB-C
İşletim Sistemi Windows, Mac OS
Kulaklık Çıkışı 1 adet
Akustik Prensip Kondenser