Mini PC mi arıyorsunuz?

Dizüstü bilgisayar veya masaüstü bilgisayar değil de mini PC mi arıyorsunuz? Aradığınız bu olabilir.

CHIP Online Notu 87
  • Android opsiyonu
  • Uygun performans
  • Kompakt kullanım
  • Kutudan AirMouse çıkmıyor

Bundan uzunca bir süre önce incelediğimiz Rikomagic MK802 isimli mini PC'nin ardından bir süredir bu kategoride elimize pek ürün geçmemişti. Ancak son dönemde ofisimize birbiri ardına mini PC ulaştı. Bunlar arasında kısa bir süre önce incelediğimiz Dark XSW200 ve hemen akabinde gelen Redrock Stick Computer bulunuyor. Bugün elimizdeki mini PC modeli ise Quadro'ya ait. Bugün birlikte Quadro Stick PC'yi inceleyeceğiz.

Kompakt PC

Kompakt PC

Quadro Stick PC, tasarım olarak yakında incelediğimiz Redrock Stick Computer tadında bir ürün. Hatırlarsanız Dark XSW200, küçük bir kutu görünümündeydi. Quadro Stick PC de Redrock gibi USB stick formunda bir cihaz. Tasarımıyla neredeyse Redrock'la eş olan Quadro Stick PC, farklı olarak siyah renkli oval kasa yapısını ve kapaklı bir biçimi bizlere sunuyor.

Cihazın tasarımında anlatılacak çok büyük özellikler yok. Avuca sığan gövdesinin ucunda HDMI bağlantısı bulunduran cihaz, bu yolla monitör veya televizyona bağlanabiliyor. Ayrıca çevresinde bir USB 2.0, bir microUSB bulunduran stick, güç bağlantısını da yine ayrıca bir microUSB yoluyla sağlıyor. Elbette kapasite genişletmek için microSD kart slotu da bulunuyor.

Cihazın kutu içeriğinden bahsedersek, beraberinde elbette bir güç adaptörü getirdiğini ve ek olarak HDMI ve USB uzatma kabloları ile geldiğini söyleyebiliriz. Bu arada cihazı çalıştırmak için illa ki kutudan çıkan güç adaptörünü kullanmak durumunda değilsiniz. Cihazı bir USB kablosuyla televizyon veya monitörünüze bağlayabilir ve cihazı bu şekilde de çalıştırabilirsiniz. Bu da pratik kullanım sağlayan önemli bir avantaj.

Hem Windows hem Android

Hem Windows hem Android

Mini PC'lerin avantajı, monitör veya televizyonunuza bilgisayar özellikleri kazandırmak. Bunun için işletim sistemi olarak Windows platformunu sunan bu tip ürünler, bu sayede evde internete girmek, film izlemek ve gündelik işleri halletmek için ek bir bilgisayar satın alma ihtiyacını ortadan kaldırmasıyla cazibe yaratıyorlar. İncelediğimiz Dark XSW200 ve Redrock Stick Computer bu ürünlere örnekti. Quadro Stick PC ise bu noktada onlardan farklılık yaratıyor. Zira bu cihazda çift işletim sistemi mevcut. Bunlardan biri Windows 8.1 Pro iken, bir diğeri ise tahmin edilebileceği üzere Android platformu.

Windows 8.1'in yanı sıra daha çok eğlence noktasında hizmet edebilmek için Android 4.4.4 işletim sistemini de getiren Quadro Stick PC'nin, bu anlamda daha önce incelediğimiz Dark ve Redrock cihazlarına göre avantaj yarattığını yekten söyleyebiliriz.

Peki, cihazın teknik kadrosunda neler var? Quadro Stick PC, teknik kadro olarak bizi şaşırtmıyor. Daha önce incelediğimiz modellerle eş özellikler sunan cihaz, 4 çekirdekli ve 1.33 GHz frekansında çalışan Intel Atom Z3735F işlemciyi bizlere sunuyor. Yine buna ek olarak 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza cihazda yer alıyor. Grafik birimi ise tahmin edilebileceği gibi Intel HD Graphics.

Performans ve kullanım

Performans ve kullanım

Quadro Stick PC'nin performans olarak ne Dark XSW200'den ne de Redrock Stick Computer'dan farkı yok. Bu cihaz da onlar gibi günlük, basit kullanımlarda stabil bir performans sağlıyor ve böylece amacına uygun hizmet ediyor. Ek olarak Android oyun ve uygulamalarını da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Gelelim kullanım noktasına... Quadro Stick PC'yi televizyonunuza bağladığınızda eğer elinizde bir klavye / fare seti yoksa, bir süre karşılıklı bakışacaksınız. Bunu neden söylüyoruz? Çünkü cihazı kullanabilmek için herhangi bir aygıt kutu içeriğinde sunulmamış. Bu yalnızca Quadro Stick PC'ye özgü değil, aynı durum Dark XSW200 ve Redrock Stick Computer için de geçerli. Bu ürünleri incelerken söylediğimiz sözü Quadro Stick PC için de tekrarlıyoruz: Keşke kutu içeriğinde bir AirMouse'a yer verilseymiş. Ancak yok.

Özetle

Quadro, mini PC yolunu Stick PC ile iyi bir şekilde izlemiş. Windows işletim sisteminin yanında ayrıca Android platformunun da sunulmuş olması cihazın en önemli artılarından biri. Elbette günlük kullanımlarda stabil çalışması ve kompakt yapısı da bu cihazların ortak avantajı. Cihazı fiyat olarak değerlendirecek olursak, 713 TL'lik fiyat etiketiyle Redrock Stick Computer'dan avantaj yarattığını söyleyebiliriz; zira burada bize fazladan Android işletim sistemi sunuluyor. Ancak elbette bu cihazı satın almayı düşünenlerin ya ayrıca bir AirMouse satın almaları gerekeceğini ya da –eğer yoksa- kablosuz klavye / fare setini alışveriş sepetine ekleyeceklerini de söyleyelim.

Kimler Almalı

Hem Windows hem Android işletim sistemini bir arada kullanmak isteyen ve bunu en kompakt haliyle tercih edecekler Quadro Stick PC'yi beğeneceklerdir.

Alternatifleri

Quadro Stick PC'ye alternatif olarak Rikomagic MK802 IV ürünün önerebiliriz. Uygun fiyatı ve cihazın yanında QWERTY klavyeli AirMouse'un da geliyor olması onu avantajlı kılıyor. Fakat bu cihazda yalnızca Android işletim sisteminin olduğunu da söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Quadro Stick PC
Ürün Markası Quadro
CHIP Online Notu
87
İşletim Sistemi Windows 8.1 Pro
İşlemci Intel Atom Z3735F
Çekirdek 4
Frekans 1.33 GHz
Bellek 2 GB DDR3
Depolama 32 GB
Grafik İşlemci Intel HD Graphics
Bağlantılar HDMI, USB 2.0, microUSB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microSD
Boyutlar 112 x 37.5 x 15 mm
Ağırlık 48 gr.
Okuyucu Yorumları