Razer Barracuda Pro İnceleme

Razer’ın hem oyun hem de gündelik kullanım için piyasaya sürdüğü Barracuda serisinin son üyesi, sunduğu 3 boyutlu deneyimle oyunların içinde kaybolmanızı sağlıyor. Peki, yüksek fiyatına rağmen gerçekten almaya değer mi?

CHIP Online Notu 87
  • THX Spatial Audio
  • Uygulama desteği
  • Ergonomik tasarım
  • Ses kalitesi
  • Yüksek fiyat
  • ANC daha iyi olabilirdi
  • Mikrofon performansı

Aranızda hardcore oyuncular varsa Razer markasını bilmiyorum deme ihtimali pek yok. Yine de bilmeyenler için Razer’ın; oyuncu ekipmanları konusunda uzmanlaşmış, yüksek kaliteli ürünler çıkaran bir marka olduğunu söyleyelim. Bunu da Barracuda serisine yeni eklenen Pro modeliyle bize bir kez daha gösteriyor. Evet, biz de sizin gibi işten vakit bulduğumuz çoğu zamanı oyunlarla geçiriyoruz. Ve doğal olarak bu stresli alandan çıktığımızda, sevdiğimiz oyunlarla kendimizi dış dünyadan soyutlamak istiyoruz. Bunun en basit yolu da kesinlikle kaliteli bir kulaklıktan geçiyor.

Tabii şimdi burada fiyat önemli bir etken. Gerçi profesyonel bir ekipman istiyorsanız, artık piyasada ucuza ürün bulmak çok zor. Razer Barracuda Pro’nun da 5900 TL’lik fiyat etiketinin ortalamanın üstünde kaldığını kabul ediyoruz. Peki, Baracuda Pro’nun sadece oyunlar için tasarlanmadığını söylesek? Fiyatını buna göre değerlediğimizde, cihaz daha makul gelmeye başlıyor.

Öncelikle Razer Barracuda Pro, hibrit bir kulaklık. Yani ister profesyonel oyun oynuyor ister gündelik olarak kullanıyor olun, çok yönlü kullanım için tasarlanmış. Serideki diğer kulaklıklar gibi kablosuz dongle ve Bluetooth desteği var. Bu, isterseniz telefonunuzda da kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Çok yönlü olmasını sağlayan en önemli özelliklerse; aktif gürültü engelleme (ANC) ve dahili bir mikrofonu bulundurması. Böylece daha az oyuncu odaklı görünüyor. Ayrıca daha fazla kişiselleştirebilmeniz için bilgisayarda ve akıllı telefonlarda 2 farklı uygulama sunuyor. Bunların hepsinin detayına gireceğiz, ama önce tasarımına ve ergonomik açıdan rahatlığına bakalım.

Razer Barracuda Pro’nun Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?

İlk olarak Barracuda Pro’nun tek renk seçeğinin siyah olduğunu söyleyerek başlayalım. Kulaklık genel hatlarıyla tasarım olarak Barracuda X’e çok benziyor. Genel estetiği sade, plastik dış yüzeyi ve oval kulaklık başlıklarıyla Razer’dan alıştığımız gibi görünüyor. Kraken serisinde olduğu gibi gösterişli RGB aydınlatmalar ise bu kulaklıkta maalesef yok. Bunun yerine, her bir kulaklığın dış kısmında Razer’ın yılan desenli logosunu görüyoruz. Diğer taraftan, yeşil renkli mikrofon ses kapatma düğmesi, siyah renkli gövdede dikkat çekiyor.

Bizce bu sade tasarım ve detaylar, oyun oynamadığınız zamanlarda kulaklığı gündelik kullanım için uygun hale getiriyor. Yani dış kullanımlarda çevreye, gayet müzik kulaklığı şeklinde de kabul ettirebilirsiniz.

Tuşlar, ulaşılabilirlik ve kullanım açısından iyi yapılmış. Sadece ses düzeyini ayarladığınız tekerleğin bir kilit noktası yok, yani sonsuza kadar dönebiliyor. Ancak minimum veya maksimum ses seviyesine ulaştığında ‘bip’ sesiyle uyarı veriyor.

Ergonomik açıdan bakarsak; Barracuda Pro rahat bir kulaklık. Kafa bandındaki dolgu gayet konforlu ve başınıza çok fazla baskı yapmıyor. Kulaklık pedlerinin her ikisi de çok yumuşak, hem kaba durmuyor hem de kaymıyor. Yalnız pedler bir miktar ısı tutuyor ve kulakları zamanla terletebiliyor. Bir de kulaklarınız büyükse, kulaklarınız iç kulaklığın kenarlarına temas edebilir. Veya küçük bir kafanız varsa, kulaklıklar en küçük ayarda bile büyük geliyor.

Barracuda Pro için günlük kullanıma uygun dedik ama aslında bu söylem mobil taraf için tam anlamıyla doğru değil. Çünkü kendisi çok kompakt bir cihaz değil. Yerden tasarruf için kompakt bir tasarımda katlanamıyor. Sadece, kulaklık başlıkları düz duracak şekilde dönebiliyor ve daha kolay saklanıyor. Neyse ki, en nihayetinde tabii ki taşıyabiliyorsunuz ve bunun için tasarlanmış kutu içeriğinde sunulan taşıma çantası da çok kaliteli. Sert ve sağlam bir yapıda, kulaklığı dış etmenlerden tamamen koruyacak bir çanta. İçinde kulaklıkları saklamak için şekillendirilmiş bir alan ve kablolar ile dongle’ı koymak için özel bir bölmesi var.

Razer Barracuda Pro’nun Ses Performansı Nasıl ve Özellikleri Neler?

Çantayı bir kenara bırakırsak, günün sonunda bizim için en önemli olan şeye bakalım; ses kalitesi ve neler sunduğu. Bu kısımda teknik detaydan çok, standart bir kullanıcı olarak aldığınızda ses memnun ediyor mu o önemli. Her şeyden önce Barracuda Pro, THX Spatial Audio desteğine sahip ve gerçekten başarılı. Nedir bu derseniz; Razer ve THX'in iş birliğiyle geliştirilen özellik, kulaklıklarda gerçek 3 boyutlu ses deneyimi sağlıyor. Bu özellik hem açıkken hem de kapalıyken farklı türde birçok şarkı dinledik. THX Spatial Audio açıkken enstrümantal öğelerin ön planda olduğu türlerde daha güzel ve farklı bir deneyim yaşatan kulaklık, vokalin önde olduğu müzik türlerinde vokal sesleri bozabiliyor. Buradan baktığımızda tam bir müzik kulaklığı olduğunu söyleyemeyiz elbette. Fakat kulaklığın basları derin ve güçlü -ki özellikle bunlardan çok yararlanıyorsunuz. Orta ve yüksek tonları gayet net ve belirgin şekilde seslendirebiliyor. Özellikle God of War gibi epik müzikler içeren oyunlarda kulakları pürüzsüz bir tınıyla dolduruyor. Öte yandan, eğer CS:GO veya Apex Legends gibi rekabetçi oyunları seviyorsanız, THX Spatial Audio’nun oyun modunun tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. Modu açtığınızda ayak seslerinin tam olarak nereden geldiğini çok iyi duyabiliyorsunuz ve büyük bir avantaj sağlıyor. Kısaca; ses tasarımı konusunda kaliteli, çoğu oyunda tam anlamıyla dış dünyadan kopuyorsunuz.

3 boyutlu ses deneyimi gerçekten güzel tamam, ancak kulaklığın gürültü engelleme özelliği için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Böyle söyleyince işe yaramadığını da düşünmeyin tabii; genel olarak etraftaki sesleri dışarıda tutma konusunda oldukça iyi iş çıkarıyor. Ama şu an bizim gibi inşaat seslerine maruz kalıyorsanız veya yoğun bir caddede bulunuyorsanız, bunların gürültüsünü önlemekte zorlanıyor. Bu, oyuna kendinizi kaptırdığınız durumlarda, ortam gürültüsünü pek fark etmeyeceğinizden çoğu zaman sorun olmayabiliyor. Zaten Barracuda Pro hibrit bir kulaklık olduğu için, bu konuda şikayet etmek de haksızlık olur.

Mikrofon performansı ise beklentilerimizi tam olarak karşılayamadı. Boom mikrofonun olmaması tasarım olarak fark yaratıyor belki ama eksikliği çok fazla hissediliyor. Sesleri biraz zayıf ve sanki robotik veriyor gibi. Yine de netlik konusunda iyi. Sadece fiyatına göre daha iyi olmasını beklerdik.

Son olarak, Barracuda Pro mükemmel bir pil performansına sahip. Razer pilin 40 saat dayandığını söylese de biz 35 saat civarı bir süre ölçtük. Elbette bu süre kullanımınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Her halükarda bu süre, oyun maratonlarında veya gün boyu hareket halindeyken fazlasıyla yetiyor. Üstelik kulaklığı kullanmadığınız zamanlarda pil ömrünü korumaya yardımcı olmak için otomatik kapanma özelliği de bulunuyor.

Razer Barracuda Pro Uygulama Desteği

Tüm bunların dışında Razer Barracuda Pro’yu özel kılan şeylerden biri de sahip olduğu uygulama desteği. Bilgisayar üzerinden Razer Synapse 3’ü, telefon üzerinden ise Razer Audio’yu yükleyip ulaşabileceğiniz bir dizi özellik var. Uygulama iyi geliştirilmiş ve kullanımı kolay. Buradan fiziksel tuşlara dokunmadan ses ayarını yapabilir, aktif gürültü engellemeyi açıp kapatabilir, ekolayzır ve mikrofon ayarlarını kişiselleştirebilirsiniz.

Ekolayzır kısmında oyuncular ve ses tutkunları için optimize edilmiş 4 ön ayar bulunuyor. Oyunlar, filmler ve müzik için birer tane, diğeri de tüm kategorilerde iyi iş çıkaran varsayılan ayar. Dilerseniz kendinize özel ayar da oluşturabiliyorsunuz. Diğer taraftan gelişmiş özellikler bölümünden bası artırıp, ses netliğini ayarlayabiliyor veya ses normalizasyonu yapabiliyorsunuz.

Son sekmede ise 3 boyutlu ses ayarlarını yapabileceğiniz THX Spatial Audio bölümü var. Buradan otomatik modu seçerek uygulamanın sizin için en iyi profili seçmesini tercih etmek mümkün olduğu gibi, manuel mod ile kendi ayarlarınızı yapmanız da mümkün. Mobil uygulamasının tek farkıysa aramaları engelleyen bir oyun modu olması.

Sonuç

Toparlayacak olursak; Barracuda Pro kablosuz şekilde rahatça oyunlarınızı oynamanız için birebir. USB Dongle aracılığıyla düşük gecikme süresi, 40 saate yakın pil ömrü ve tüm özelleştirme ihtiyaçlarınız için Razer Synapse yazılımı bir oyuncu kulaklığında aradığınız her şeyi barındırıyor. Ayrıca THX Spatial Audio ile etkileyici bir ses deneyimi sunuyor.

Tabii ki başta da belirttiğimiz gibi; 5900 TL’lik fiyatı biraz pahalı. Bu fiyata daha iyi bir gürültü engelleme ve mikrofon performansı beklerdik. Her şeye rağmen, fiyatını sorun etmeyenler için tercih edilebilecek bir model olmuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer Barracuda Pro
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
87
Duyarlılık 96dBSPL/mW@1KHz
İç Direnç 32 Ω (1 kHz)
Mikrofon Frekans 100Hz – 10kHz
Mikrofon Hassasiyeti -38 ± 1 dB
TipKulak üstü
BağlantıKablosuz
Sürücü Boyutu50 mm
Frekans Tepkisi20Hz – 20kHz
BağlantılarUSB Type C kablosuz ve Bluetooth 5.2