realme 6 İnceleme

2549 TL'ye amiral gemisi özellikleri getiren telefon realme 6'yı tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • 90Hz IPS ekran
  • Sıra dışı performans
  • Android 10 işletim sistemi ve arayüz
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Geniş kamera seçenekleri
  • Su sıçramalarına dayanıklı
  • Çok hızlı şarj süresi
  • Uygun pil ömrü
  • Güzel tasarım
  • NFC yok
  • Mono hoparlör

Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan realme, arka arkaya birbirinden iddialı modelleri kullanıcılarla buluşturdu. Bunlardan daha önce realme 5i ve realme 5 Pro modellerini incelemiş, arkasından da kısa bir süre önce tanıttığı 6 serisinden realme 6i modeline de derinlemesine yakından bakmıştık. Şimdi ise sıra ailenin ortanca modeli realme 6'ya geldi.

2549 TL fiyatıyla orta segmentin iddialı modellerinden biri olan realme 6, bakalım şimdi detaylarında bizlere neler sunuyor?

realme 6 Tasarımı Nasıl?

realme 6 Tasarımı Nasıl?

realme 6, tasarımıyla güzel görünen telefonlar arasında yer alıyor. Bu modeline kullandığı Kuyrukluyıldız tasarımı ile şıklığı ve dinamizmi resmettiğini söyleyen şirket, bunda gayet başarılı olmuş diyebiliriz.

Telefonun üzerinde optik kaplama teknolojisi kullanılmış ve bununla rengin parlaklığı ve doygunluğu yüzde 60 ve yüzde 50 oranlarında arttırılmış. Çevre ışığına göre görsel efektler de sunabilen telefon, böylece güzel bir görünüme kavuşturulmuş. Ancak arka yüzeyin ve kenar çerçevelerinin plastik malzemeden oluştuğunu da belirtmek lazım. Fakat malzeme kalitesinin güzel bulduğumuzu söyleyelim.

Tuttuğunuzda, elde iyi bir his sağlıyor. Ayrıca iki kenardan kavisli hatlarıyla da iyi bir dengede durduğunu belirtmek lazım.

realme 6 Kullanım Rahatlığı ve Özellikleri

realme 6'nın arkasında dikey yerleştirilen 4'lü kamera bölgesi dikkat çekici dururken, parmak izi okuyucu da telefonun yanına yerleştirilmiş. Bu kullanım şeklini biz oldukça beğeniyoruz. Açıkçası ekran altı sistemlerden daha pratik bulduğumuzu da belirtelim. 29 salise gibi oldukça da hızlı bir şekilde çalışan parmak izi sensörüne alternatif olarak kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de telefonda yer alıyor.

realme 6'nın tasarımına ilişkin önemli detaylarından biri de, su sıçramalarına karşı dayanıklı yapıda tasarlanmış olması. Bazı üst seviye modellerde bile aradığımız bu özelliğin, bu sınıf bir modelde bulunması hoş bir detay oluyor.

realme 6 Çift SIM Kart Özelliği

Telefonda çift SIM kart girişi bulunuyor. Sol kenarda yer alan çekmece içinde ayrı ayrı 2 SIM kart yuvası ve microSD kart çerçevesi mevcut olması da sevindirici. Böylece aynı anda hem 2 hattınızı hem microSD kartınızı kullanabiliyorsunuz.

realme 6'nın alt kenarına geldiğimizde de burada 3.5 mm kulaklık girişini, USB-C portunu ve hoparlör mazgalını buluyoruz.

realme 6 Ekran Özellikleri Neler?

realme 6 Ekran Özellikleri Neler?

realme 6, özellikle ekranıyla önemli bir noktaya temas ediyor. Son zamanlarda üst seviye akıllı telefonlarda sık görmeye başladığımız yüksek tazeleme hızına sahip ekranlardan biri, realme 6 ile elimizin altına geliyor. 90Hz tazeleme hızına sahip bir ekranın sahibi olan realme 6, böylece adını amiral gemisi telefonların yanına yazdırıyor.

realme 6 Ekran Tazeleme Hızı

Ekran ayarları kısmından isterseniz yine ekran tazeleme hızını 60Hz olarak seçebiliyorsunuz. Fakat 90Hz'de kullanmaya başladıktan sonra geriye döneceğinizi pek sanmıyoruz. Zira bu modda ekranda dolaşmak gerçekten de keyif verici.

realme 6 Ekran Boyutu

Telefonun ekran boyutu ise 6.5 inç. Bu boyutla geniş bir ekran olmasına karşın, ekran kenar çerçevelerinin de yeterince inceltilmesiyle beraber, kompakt bir kasaya kavuşturulan telefon, hem tek elle rahat kullanılabilecek bir model oluyor, hem de geniş bir görüntü alanı sağlıyor.

realme 6 Ekran Çözünürlüğü

Telefonun çözünürlüğü de 1080x2400 piksel şeklinde. 20:9 ekran en-boy oranı ve 405 ppi piksel yoğunluğunun yanında 480 nit ekran parlaklığına da ulaşabilen telefon, tüm bu özellikler neticesinde gerçekten de güzel görüntü üretiyor. Bu arada ekranın korumasının Corning Gorilla Glass 3 seviyesinde olduğunu ve ekranın üzerinde halihazırda bir koruma filminin bulunduğu bilgisini de verelim.

realme 6 Özellikleri ve Performansı

realme 6 Özellikleri ve Performansı
Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

realme 6, Android 10 işletim sistemini kullanarak güncel modeller arasına oturuyor. Arayüz olarak da realme'nin kendi ürünü olan gayet sade ve işlevsel realme UI yazılımının kullanıldığını görüyoruz.

Teknik altyapısıyla bu segmentte güçlü telefonlardan biri olmayı başaran telefon, kalbinde MediaTek MT6785 yonga setli Helio G90T işlemciyi bulunduruyor. 8 çekirdekli yapıda tasarlanan bu işlemci, 2 adet 2.05 GHz frekanslı Cortex-A76, 6 adet 2.0 GHz frekanslı Cortex-A55 çekirdeklerinden güç sağlıyor. Mali-G76 grafik birimiyle de gerekli grafik gücünü sağlayan telefon, elimizdeki modeliyle 8 GB RAM'e ve 128 GB depolama alanına sahip.

realme 6'da Güçlü İşlemci

Helio G90T, halihazırda oldukça güçlü bir işlemci olmasıyla ünlü. Daha önce de incelediğimiz bazı modellerde gördüğümüz bu işlemci, realme 6'ya da gerekli performans katkısını sağlıyor. Böylece yaptığımız sentetik testlerde de iyi performans sonuçlarına imza atmayı başarıyor realme 6.

realme 6 AnTuTu Benchmark Test Sonucu

AnTuTu Benchmark'tan 289 bin 578 puan toplayan realme 6, böylece tabloda, segmentindeki ve hatta üst segmentteki bazı modellerden daha yüksek puan toplarken, günümüz amiral gemisi akıllı telefonlara da oldukça yakın bir yere konumlanıyor.

Elbette bu güç gösterisinin yalnızca rakamsal karşılığını görmüyoruz. Telefonu kullanırken de bunu hissediyorsunuz. Özellikle oyun performansıyla kendinden bilhassa memnun bırakmayı başaran telefon, bunu, işlemci, RAM ve yapay zeka kombinasyonunu aynı potada eritebilmesiyle sağlıyor.

Hyper Boost Teknolojileri

realme 6'da, oyunlara özel olarak Hyper Boost çatısı altında toplanan 2 teknoloji bulunuyor: Frame Boost ve Touch Boost. Bunlardan Frame Boost ile yüksek yoğunluklu oyun sahnelerinde stabil kare hızı, yani FPS sağlanırken, Touch Boost ile de ekran başındaki oyuncunun bu sahnelerde ekrana dokunarak verdiği tepkilerin gecikme olmadan oyuna yansıması sağlanıyor.

Bu anlamda performans çerçevesinde değerlendirdiğimizde, sahip olduğu fiyatı dahilinde, çevresindeki ekonomik akıllı telefonlara da baktığımızda, realme 6'nın gayet iyi bir donanıma sahip olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz.

realme 6 performans testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

realme 6 Pil Performansı Nasıl?

realme 6 Pil Performansı Nasıl?

Evet, geldik realme 6'nın pil performansına ilişkin notlarımıza. Açıkçası realme, son modelleriyle beraber üst seviye pil yetenekleri sağlıyor. Bunlar arasında en etkilendiğimiz kısım ise kuşkusuz hızlı şarj süresi.

realme 6 Kısa Sürede Şarj Oluyor

Telefonun kutusu içinde 30W gücünde şarj adaptörü bulunuyor ve VOOC Flash Charge 4.0 teknolojisini de arkasına alarak çok kısa sürede telefonu tam kapasite şarj edebiliyor. Öyle ki, biz yaptığımız dolum testinde, telefonun yalnızca 57 dakika içinde tam kapasite şarj olduğunu gördük. İlk 10 dakika içinde yüzde 18'i dolan batarya, 30 dakika sonunda yüzde 60 doluluk oranına, 50 dakika içinde de yüzde 93 orana ulaşabiliyor. Bu anlamda özellikle şarj süresi ile bir hayli etkileyici bir model oluyor realme 6.

  • 10 Dakika: Yüzde 18
  • 20 Dakika: Yüzde 41
  • 30 Dakika: Yüzde 60
  • 40 Dakika: Yüzde 77
  • 50 Dakika: Yüzde 93
  • 57 Dakika: Yüzde 100

Peki, telefonun 4300 mAh kapasiteli bataryası ne kadar sürede tükeniyor? Elbette bu süre kullanımınıza bağlı olarak değişkenlik gösterecek. Ancak tipik testler ışığında, realme 6'nın yaklaşık 105 saatlik bir dayanıklılık göstediğini söyleyebiliriz. Konuşma süresi ile yaklaşık 36.5 saat; web dolaşım süresiyle yaklaşık 17 saat ve video oynatma süresiyle de 15 saat civarında bir performans sağlayabiliyorsunuz. Elbette bunlar ortalama değerler.

Full HD Video Testi Sonucu

Bizlerin her zaman uyguladığı 90 dakikalık Full HD video testinde ise realme 6, tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi açık senaryoda 90 dakika süre sonunda yüzde 17'lik şarj kaybetti. Bu sonuç da daha önce incelediğimiz çevresindeki modellerle benzer yapıda olduğunu gösteriyor. Yani sonuç olarak tam ekran parlaklığında 9 - 10 saat civarında Full HD video izleyebiliyorsunuz realme 6 ile. Elbette benzer senaryo oyun için de geçerli.

realme 6 Kamera Özellikleri Neler?

realme 6 Kamera Özellikleri Neler?

realme 6, etkileyici kamera özelliklerini de içeren bir telefon. Arka yüzeyde dikey şekilde yer alan 4'lü kamera kurulumunda, adeta yok yok desek yeridir. Buradaki kameralara sırasıyla baktığımızda, en üstteki ultra geniş açılı kamera olurken, bunu ana kamera, derinlik sensörü ve makro kamera takip ediyor.

Özellikle fiyat segmentine baktığımızda, realme 6'nın kameralayla fazlasıyla rekabetçi olduğunu söylemek gayet mümkün. Telefondaki ana kamera modülü Samsung'un 64 MP ISOCELL Bright GW1 sensörüne dayanıyor. 0.8 mikrometre piksel ve Quad Bayer filtresine sahip olan bu sensör, f/1.8 diyaframlı, 24 mm'lik geniş açılı şeklinde karşımıza çıkıyor ve faz algılamalı lazer otofokus içeriyor.

realme 6 Portre Kamerası

Telefondaki ultra geniş açılı kamera ise 119 derecede geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor. f/2.3 diyafram açıklığına sahip 8 MP sensör ile gelen bu kamerayı 2 MP portre kamerası takip ediyor. Bu kamera ile alan derinlikli, yani Bokeh efektli fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Makro Kamera

Son olarak ise, en alt sırada 2 MP şeklinde makro kamerayı görüyoruz. Bu kamera ile de 4 cm yakınlıktan makro fotoğrafları çekebiliyorsunuz.

Selfie Kamerası

Telefonun ön kamerasına geldiğimizde ise, burada bizlere 16 MP'lik bir selfie kamerası karşılıyor. f/2.0 diyaframlı ve 26 mm'lik geniş açılı çekim yapabilen ön kamera, 1080p çözünürlüğünde video kaydı gerçekleştirebilirken, arka kamera ile ise 4K kayıt olanağının atlanmamış olması sevindirici.

realme 6 Kamera Performansı Nasıl?

realme 6 Kamera Performansı Nasıl?

realme 6, arka kameralarıyla güzel çekimlere imza atıyor. Özellikle 64 MP çekim yaparak yüksek çözünürlüklü, detay seviyesi zengin fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bu arada 64 MP çekim yapmak için, arayüzde 64MP seçeneğini seçmeniz gerektiğini de belirtelim. Aksi halde telefon varsayılan olarak 16 MP şeklinde çekimler yapacak. Ancak her iki koşulda da zaten özellikle gün içinde birbirinden güzel fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

realme 6 Chrome Boost Modu

Ayrıca burada fotoğraflarınızdaki doygunluk miktarını arttıran ve böylece daha canlı fotoğraf çekme olanağı tanıyan Chrome Boost modunu kullanabileceğinizi de belirtelim. Bu özelliği arayüzde, hemen yukarıdaki simgeden seçebiliyorsunuz.

Telefonun kamerasında elbette yapay zekadan faydalanılıyor. Otomatik olarak sahne tanılaması yapabilen telefon, gördüğü sahneye bağlı olarak çekim optimizasyonunu yapabiliyor. Elbette profesyonel yeteneklerinize güveniyorsanız, o halde arayüzde PRO modu da seçebiliyorsunuz.

Süper Gece Manzarası Modu

Modlardan bahsetmişken, telefonda Süper Gece Manzarası Modu 2.0 özelliği mevcut. Bu özellik, gece sahnelerinde daha iyi aydınlatma ve daha kısa çekim süresi sağlayabiliyor. Elbette bu özellikten tamamen karanlık ortamlardan ziyade, nispeten iyi aydınlatılmış, çevre aydınlatmasının olduğu sahnelerde daha fazla yararlanabiliyorsunuz. Bu senaryolarda daha fazla ayrıntı yakalanabiliyor.

realme 6'nın ultra geniş açılı kamerasını özellikle doygunluğu ve geniş dinamik aralığıyla beğendik. Yakalanan karelerde kontrast seviyesi gayet yeterli olurken, renkler de olabildiğince canlı şekilde görüntülenebiliyor.

Ultra makro modu da, en iyi sonucu 4 cm'den veriyor. Bu mesafeden biraz uzak kaldığınızda veya yakın olduğunuzda ise sonuçlar bulanıklaşabiliyor ki bu senaryodu daha önce benzer telefonlarda da görmüştük. O nedenle doğru mesafe ve iyi aydınlatma koşulları önemli.

Son olarak realme 6'nın portre moduna destek veren derinlik sensöründen bahsedecek olursak, gerçekten de muazzam sonuçlar almanızın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Nesne algılamasının iyi olduğu, kenar kesimlerinin düzgün yapıldığı ve arka planın iyi şekilde bulanıklaştırıldığı güzel kareler yakalayabiliyor telefon.

Portreden bahsetmişken, telefonun ön kamerasında da yazılım yoluyla alan derinliği sağlanabildiğini ve burada AI güzelleştirme modunun bulunduğunu da söyleyelim. Cilt yumuşatma, göz büyütme veya yüz inceltme gibi seçenekler mevcut. Yine selfie'ler için de portre modunu kullanabiliyorsunuz ve burada da güzel sonuçlar alabiliyorsunuz.

realme 6 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak toparlarsak realme 6, bu klasman için gayet etkileyici bir model olmayı başarıyor. Son tahlilde geniş seçenekler sunmasıyla iddialı bir telefon olurken, ayrı ayrı baktığımızda da inceleme boyunca güzel detaylar ortaya koymayı başardığını hep beraber gördük. Özellikle 90Hz tazeleme hızına sahip ekranıyla üst segment telefonlardaki bir yeteneği orta segmente getirmesiyle önemli bir artı puan elde eden realme 6, buna ilave olarak iyi performans sergilemesi, ultra hızlı şarj süresi sunması ve geniş seçeneklere sahip kameralarıyla da çekici görünüyor.

realme 6 Fiyatı Ne Kadar?

realme 6 modelinin fiyatı ise incelemenin başında da söylediğimiz gibi 2549 TL. Bu anlamda, bu fiyat bandında gayet tercih edilesi bir model olduğunu söylemek zor değil.

Kimler Almalı

Ekonomik bir akıllı telefon arayan ancak üst seviye özellikler arayan kullanıcılar, realme 6 modelinden memnun kalacaklardır.

Alternatifleri

realme 6 yerine daha uygun fiyatlı realme 6i modeli veya bir üst segmentte realme 6 pro modeli de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme 6
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciMediatek MT6785 Helio G90T
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.05 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciMali-G76 MC4
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4300 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 162 x 8.9 mm
Ağırlık191 gr.