realme C55 İnceleme

realme, yeni modeli ile C serisinde büyük bir değişikliğe giderek giriş (orta) segmentinin üstünde özellikler sunuyor. realme C55, Mini Kapsül’ü ve sunduğu diğer özellikleriyle dikkat çekiyor. Peki, realme C55 ne gibi özellikler sunuyor ve performansı nasıl?

CHIP Online Notu 90
  • Göz alıcı tasarım
  • Fark yaratan Mini Kapsül özelliği
  • Gün ışığında kaliteli fotoğraf performansı
  • 90 Hz ekran tazeleme hızı
  • RAM genişletme özelliği
  • Uzun pil ömrü
  • 33W SuperVOCC hızlı şarj
Editörün Seçimi

realme, yeni modeli ile C serisinde büyük bir değişikliğe giderek giriş (orta) segmentinin üstünde özellikler sunuyor. Bildiğiniz gibi realme, dünya çapında 61 pazarda 160 milyondan fazla kullanıcıya sahip ve dünya çapında 30 pazarda ilk 5 akıllı telefon oyuncusundan biri.

Markanın yeni ürünü realme C55 ise, Mini Kapsül’ü ve sunduğu diğer özellikleriyle dikkat çekiyor. Peki, realme C55 ne gibi özellikler sunuyor ve performansı nasıl? İşte realme C55 hakkında A’dan Z’ye her şey.

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde realme C55’in ön incelemesini sizlerle paylaşmıştık. Kısa bir süre önce piyasaya çıkan ve özellikle iPhone’lardan aşina olduğumuz Dinamik Ada benzeri özelliği Android platformuna getiren ilk akıllı telefon olma özelliği taşıyan realme C55’i bu defa daha detaylı olarak değerlendireceğiz ve hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizlere anlatacağız.

realme’nin akıllı telefon pazarında giriş (orta) segmentine konumlanan C serisinin bu yeni modeli, tanıtılmasıyla birlikte tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bunun sebebi belli: realme C55, Android tarafına Dinamik Ada benzeri yapıyı taşıyan ilk telefon olma özelliği taşıyor. “Mini Kapsül” adı verilen bu özellikle beraber hem yenilikçi hem işlevsel bir model olmayı başaran realme C55, 90 Hz yenileme hızına sahip ekranı, RAM genişletme yeteneği, 64 MP kamerası ve sahip olduğu daha pek çok diğer özelliğiyle giriş (orta) sınıf akıllı telefonlar arasındaki başarısını kuvvetlendiriyor.

realme C55 Tasarımı Nasıl?

Çok merak ettiğinizi biliyoruz, ancak Mini Kapsül özelliğine birazdan geleceğiz; realme C55’in önce tasarımına yakından bakalım istiyoruz, zira oldukça ince ve şık bir telefon ve tasarımında doğadan ilham alınmış.

realme C55, içindeki 5000 mAh kapasitesindeki bataryaya rağmen sadece 7.89 mm kalınlığında bir gövdeye sahip. Böylece oldukça ince ve zarif görünüyor. Bu zarif görüntüsüne arka yüzde tercih edilen renk seçenekleri de eşlik ediyor.

Elimizde Gün Işığı renkli modeliyle bulunan realme C55’i ayrıca Gece Bulutu renk seçeneğiyle de edinebiliyorsunuz. Her 2 renk de güzel görünürken, elimizdeki Gün Işığı renkli bu modeli, farklı ışık koşulları altında elinizde çevirdiğinizde, arka yüzeyinde farklı efektlerin kendini gösterdiğini görüyorsunuz. Bu arada sınıfı itibariyle arka yüzeyinde plastik bir malzeme kullanılmış olsa da görüntü ve sağladığı his neticesinde metalikmiş izlenimi veriyor.

Telefonun arkasındaki kamera bloğu, yüzeyden daha parlak bir malzeme ile kaplanarak ayrılmış ve burada yer alan 2 büyük lens, telefona profesyonel bir hava katmış. Şöyle bir baktığınızda, gerçekten güzel görünüyor. Bu kameraların yeteneklerinden de az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

realme C55’in çevresine baktığımızda alt kısımda 3,5 mm’lik kulaklık girişini, USB-C bağlantı noktasını ve hoparlörün yer aldığını görüyoruz. SIM tepsisi sol tarafa; ses ve güç ise sağ tarafa konumlandırılmış. Güç tuşu aynı zamanda parmak izi okuyucu görevi de görüyor ve bu parmak izi sensörü oldukça akıcı bir şekilde çalışıyor. Alternatif olarak ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de var ve karanlık ortamlarda olsanız bile telefon yüzünüzü rahat bir şekilde tanıyor. Madem ön kameraya geldik, şimdi gelin telefonun en dikkat çeken yanı olan Mini Kapsül’e yakından bakalım.

Android’e “Mini Kapsül” ile Hareket Katıyor

Evet, az önce de söylediğimiz gibi realme C55, Android ekosistemine yeni bir özellik katıyor. Mini Kapsül adını alan bu özellik bizlere, tıpkı iPhone 14 Pro’daki Dinamik Ada benzeri bir kullanım sunuyor ve böylece oldukça yenilikçi bir yaklaşım sergiliyor. Kamera alanının çevresini saran Mini Kapsül, çeşitli animasyonlarla bize bilgilendirmelerde bulunuyor. Telefonu şarj ederken, veri kullanımı noktasında ve adım istatistiklerini iletmede, kendini çeşitli animasyon ve bildirimlerle gösteriyor ve kullanıcı etkileşimini artırıyor.

Telefonu şarja taktığınızda açılarak telefonun şarj olduğunu gösteren Mini Kapsül, batarya tam kapasite dolduğunda yeşil renk ile sizi bilgilendiriyor, şarjınız yüzde 5’in altına düştüğünde de kırmızı renge dönüyor. Ayrıca günlük mobil veri kullanımının yüzde 90’ına ulaştığınızda yine turuncu renk ile bunu bildiren Mini Kapsül, gün içinde attığınız adımları ve kat ettiğiniz mesafeyi de bu alanda açılarak yine size gösteriyor.

Mini Kapsül alanını telefonun Ayarlar kısmındaki Realme Lab bölümünden kontrol edebiliyorsunuz; hangilerinin açık hangilerinin kapalı olması gerektiğini değiştirebiliyorsunuz. Bu bölüme kuvvetle muhtemel önümüzdeki dönemde gelecek olan güncellemelerde daha pek çok seçenek eklenecek. Telefonunuza gelen aramaların ya da bildirimlerin de Mini Kapsül’e düşmesini bekliyoruz.

Bu arada Realme Lab’de Mini Kapsül dışında 2 özellik daha bulunuyor. Bunlardan biri olan Çift modlu ses, hem kablolu hem de kablosuz kulaklıkları bağlamanıza ve her ikisinden de müzik dinlemenize olanak tanıyor. Diğer özellik olan Uyku Kapsülü de bazı uygulamaları sınırlayan bir gece modu olarak burada kendine yer buluyor.

realme C55 Ekran Özellikleri Neler?

realme C55, Full HD+ çözünürlüğünde, 6,72 inç IPS LCD ekran kullanıyor. En önemli kısmı ise 90Hz akıcı tazeleme hızına sahip olması. Zira giriş (orta) segmentinde 90 Hz tazeleme hızı sunan nadir telefonlardan biri. Böylece oyun ve multimedya kullanımlarında olduğu gibi arayüzde dolaşırken de akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Elbette bunu değiştirmeniz mümkün. Ekran ayarlarında 3 seçenek sunuluyor ve bunlar; otomatik, yüksek ile standart. Yüksek ayar 90 Hz kullanırken, standartta hız 60 Hz’e sabitleniyor. Otomatik modu seçtiğinizde telefon, yenileme hızına uygulamaya göre karar veriyor. Mesela video oynatıcı veya web tarayıcısı açtığınızda hızı 90 Hz’den 60 Hz’e çekiyor. Ancak 90Hz destekleyen bir oyun açtığınızda ekran tazeleme hızı 90Hz’e ulaşıyor. Böylece performans ve pil tüketimi ile optimum denge sağlanıyor.

680 nit parlaklığa çıkabilen ekran, güneş ışığına maruz kalsa da rahatlıkla görülebiliyor. 20:9 görüntü oranındaki ekranın piksel yoğunluğu da 392 ppi seviyesinde. IPS LCD panelin sağladığı renk doygunluğu gayet iyi seviyede. İstereniz renk ayarlarını değiştirebiliyor ve böylece oyun oynarken veya dizi/film izlerken sizin için en uygun renk tonlarını görüntülemesini sağlayabiliyorsunuz.

realme C55 İşletim Sistemi ve Arayüz

realme C55 kutudan Android 13 güncel işletim sistemi ile realme UI 4.0 arayüzüyle çıkıyor. Kişiselleştirme konusunda realme UI 4.0 fazlasıyla esnek davranıyor. Ayarlarda arayüzü hızlı bir şekilde değiştirebileceğiniz canlı veya statik duvar kağıtları, simge paketleri ve yazı tipleri var. Böylece kişiselleştirme seçeneklerine sahipsiniz.

Ayrıca arayüzde akıllı kenar çubuğu özelliği de bulunuyor. Buradaki arka planda oynatma seçeneğiyle, bazı platformlarda premium hesabınız olmasa bile uygulamayı kapatmadan çalıştırmaya devam etmesini sağlayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken uygulama açıkken kenar çubuğunu kaydırarak açılan pencerede seçeneğe tıklamanız.

realme C55 Özellikleri ve Performansı

Peki, realme C55’in teknik kadrosunda neler var ve bunun neticesinde nasıl bir performans sergiliyor?

realme C55'in kalbinde, MediaTek Helio G88 işlemcisiyle beraber Mali-G52 MC2 grafik birimi yer alıyor. Bu çip, günlük performans açısından oldukça tatmin edici sonuçlar üretiyor. Performans ve verimlilik noktasında dengeyi iyi kurabilen bu işlemci tercihi sayesinde arayüzde takılma olmadan dolaşabiliyor, uygulamalar arasında rahatlıkla gezinebiliyor, sosyal medya hesaplarınıza erişebiliyorsunuz. Telefonun oyun performansını merak edenler için de yaptığımız testlerde PUBG ve Asphalt 9: Legends gibi oyunlarda herhangi bir donma veya kasma olmaksızın stabil şekilde çalıştığını söyleyelim. Burada güzel detaylar da var: İlk X7 ekran yonga seti, ilk Real Hidden HyperTouch Virtual Triggers teknolojisi, ilk Süper Dörtlü N28 Anten Değiştirme ve GT Mode 3.0 gibi özellikler realme C55’te bir araya geliyor. Bu da özellikle rekabetçi online oyunlar oynayanların bu alandaki performansını artıracak yenilikler.

Elbette bu performansa katkıda bulunan başka bileşenler de var ve bunların başında dinamik RAM geliyor. realme C55, 2 farklı RAM ve hafıza seçeneğine sahip bir telefon. Bu telefonu 6 GB RAM ve 128 GB hafıza ya da 8 GB RAM ve 256 GB hafıza seçeneğiyle satın alabiliyorsunuz. Ancak hangi modeli tercih ederseniz edin, telefonun RAM miktarı dinamik olarak değişebiliyor ve RAM kapasitesi, depolama alanının bir kısmını kullanarak takviye alabiliyor. 6 GB RAM’li modeli seçerseniz buna ilave olarak +6 GB, 8 GB RAM’li modeli seçerseniz ise yine buna ilave olarak +8 GB sanal RAM takviyesi sağlayabiliyor. Bu özellik telefonu açtığınızda aktif olarak geliyor ve varsayılan ayar olarak 4 GB seçilmiş; isterseniz bunu artırabiliyorsunuz. Bu da size ek güç kazandırıyor. Bu arada elimizdeki modelin depolama kapasitesi 256 GB. Bu oldukça geniş bir alan, ancak daha geliştirmek isterseniz o da mümkün zira 1 TB’a kadar olan microSD kartları bu telefona takabiliyor ve bu sayede tüm arşivinizi sürekli elinizin altında bulundurabiliyorsunuz.

realme C55 Pil Ömrü Ne Kadar?

Bunların yanı sıra realme C55, pil ömrüyle de oldukça iddialı bir telefon, zira başta da söylediğimiz gibi 5000mAh kapasiteli büyük bir bataryadan güç alıyor. Buna verimli çalışan işlemcisini de eklediğimizde tüm günü rahat çıkartan bir telefon olmayı başarıyor. Telefonla yapacağınız görüşmelerde yaklaşık 28 saate kadar arama süresi sunabilen telefonun bekleme süresi ise 27 güne kadar.

5000 mAh kapasite, gün içinde yaşanacak şarj endişelerini ortadan kaldırmaya fazlasıyla yetecektir. Ancak kaldı ki şarj işlemi de çok hızlı. Telefon, 33W SuperVOCC hızlı şarjı destekliyor ve böylece önceki nesle göre 2 kat daha hızlı şarj olmayı başarıyor. Sadece 29 dakika içinde yüzde 50 kapasitede şarj olabilen realme C55, 63 dakika tam kapasite şarj olabiliyor.

Bu arada şarj işlemi için önemli bir not: realme, bu telefona ekstra şarj güvenliği getirmiş. Günlük kullanımda şarj güvenliğini sağlamak için telefonda, aşırı şarj koruması, aşırı voltaj koruması, aşırı akım koruması, aşırı sıcaklık koruması ve aşırı durum koruması gibi akıllı 5 çekirdekli koruma sistemi mevcut.

realme C55 Kamera Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

realme C55, kameralarıyla da oldukça iddialı bir telefon. Bu alandaki iddiasını, lenslerinin boyutları ve kamera bloğundaki farklı tasarımıyla zaten baştan gösteriyor. Üzerinde 64 MP birincil ve 2 MP derinlik sensörüne sahip çift kamera kurulumunu bulunduran realme C55, böylece 64 MP kamera içermesiyle segmentinde bir diğer ilki de ortaya koyuyor.

64 MP’lik bu sensörün performansı etkileyici. Bu sensör, daha önce realme GT Master Edition’da da kullanılan sensörle aynı. 0.7 mikrometre büyük piksel boyutuna ve 1/2” optik formata sahip olan bu sensör fazlasıyla net ve canlı fotoğraflar üretebiliyor. Bunlara ilave olarak daha iyi bir kamera deneyimi için yenilikçi görüntü modları ve filtreleri de telefonda yer alıyor.

Yaptığımız çekimlerde ortaya çıkan sonuçların kontrast seviyesinin gerçekten iyi olduğunu ve dinamik aralığı fazlasıyla geniş bulduğumuzu söyleyelim. Telefonda sunulan fotoğraf yeteneklerinden faydalanmanız için destekleyen güzel özellikler yer alıyor. Bunlardan biri de Sokak Fotoğrafçılığı modu.

realme, C55 ile özel sokak fotoğrafçılığı modunu ilk kez bir C serisinde kullanmış. Dinamik Anlık Çekim teknolojisi, görüntüleme deneyimini büyük ölçüde geliştiriyor. Hareketli nesneleri çekerken veya siz hareket halindeyken çekilen fotoğraflar geliştirilerek net görünmesi sağlanıyor. Bunlara ek olarak birçok yeni filtre de kullanıma sunuluyor. Burada göreceğiniz Sokak Filtresi, B&W Plus, Dramatik Filtre, 90’ların Pop Filtresi, Bokeh Flare Portre, AI Renkli Portre ve Yıldızlı Mod gibi seçenekler, mobil fotoğrafçılığa ilgi duyanların ilgisini bir hayli cezbedecektir diye düşünüyoruz. Fotoğraf çekim tekniklerinde ileri seviyede olanlar için Pro modu da arayüzde bulunuyor.

Bunların yanı sıra kuşkusuz telefonda Gece modu da mevcut. Böylece düşük ışık koşullarında fotoğraf çekmek istediğinizde, realme C55 sizi geri çevirmiyor. Yetersiz ışık altında çekim yapmaya kalktığınızda Gece moduna almanız, dinamik aralığı ve renk doygunluğunu büyük ölçüde artırmayı sağlıyor. realme’nin amiral gemisi telefonlarından GT 2 Pro modelinde de kullanılan gece algoritmasının aynısı olan ProLight görüntüleme teknolojisi yazılımı, realme C55’te de kullanılmış. Platform ISP bilgi işlem gücü ve ov64B sensörüyle bir araya getirilen, çok çerçeveli birleştirme algoritması ve akıllı gürültü azaltma algoritması sayesinde, çözünürlüğü etkili bir şekilde iyileştiren telefon, vurgulama bastırma yeteneğini önemli ölçüde optimize ederek başarılı gece sahneleri çekmeyi kolaylaştırıyor.

realme C55’in 2’inci kamerası da derinlik sensörü olarak iş yapıyor ve bununla alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bundan en fazla Portre modunda faydalanıyorsunuz ve böylece süje ile arkaplan arasındaki ayrım iyi yapılıyor, derinlik algısı iyi şekilde sağlanıyor. Bu arada arka kamera ile Full HD çözünürlüğünde 60 kareye kadar video kaydı yapabilidiğinizi de söyleyelim.

Sonuç

Açıkçası realme C55, sadece sahip olduğu Mini Kapsül özelliğiyle değil, daha pek çok yanıyla kullanışlı bir akıllı telefon olmuş. Biz telefonu çıktığı günden bu yana kullanıyoruz ve bu süre boyunca hiçbir sorun yaşamadık. Segmenti dahilinde şık görünen tasarımı, hızlı ve büyük 90Hz IPS LCD ekranı ve giriş (orta) segment için tatmin edici performansıyla başarılı bir telefon. 5000mAh pil kapasitesi sayesinde sunduğu uzun pil ömrü ve 33W SuperVOCC hızlı şarj olanağı da unutulmaması gereken önemli özelliklerinden. Şu an realme C55’i piyasada 128 GB’lık versiyonuyla 6 bin TL, 256 GB’lık versiyonuyla ise 7 bin TL fiyatlarla bulabildiğinizi de söyleyelim.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme C55
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediaTek Helio G88
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciMali-G52 MC2
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 165 x 7.9 mm
Ağırlık189 gr.