Bilgisayarınızdaki Zaman Makinasi

Bilgisayarınızda zamanı geriye döndürerek, virüs saldırıları, sorunlu yazılım kurulumları ya da kullanıcı hatalarından oluşan ölümcül hataları geri almanıza olanak tanıyor.

Roxio GoBack 3 Deluxe İnceleme
CHIP Online Notu 77

Programlar her zaman kullanılacak araçlar olmasalar da yeri geldiği zaman oldukça yararlı olabilir. İşte bunlar arasındaki başarılı örneklerden biri olan GoBack 3 Deluxe de diğerlerinde olduğu gibi öncelikle sabit diskinizin bir bölümünü yedeklenecek dosyalar için ayırıyor. Ayrılan alan ise elle ayarlanabildiği gibi genelde boş alanın %50sini kaplıyor. Daha sonra da program tüm sabit diskin sıkıştırılmış bir yedeğini çıkarıyor. Bu zamandan sonra diskte oluşan değişimler de tam olarak günü ve saati ile birlikte yine program vasıtasıyla bu sıkıştırılmış dosyaya kaydediliyor. GoBack 3 kendini PC’ye low level olarak yerleştiriyor ve sabit diskin Master Boot Record’undan çalışıyor.Dolayısıyla System Commander gibi boot manager programlarından dahi önce başlamış oluyor. Bu durumda kullanıcılar Windows’un başlamaması gibi bir hatada bile sorunu giderip işletim sistemlerini geri kazanabiliyorlar. Benzer şekilde bir “GoBack drive” yaratıldığı takdirde daha sonradan istenilen bir zamanki dosya içeriğine de ulaşılması mümkün oluyor. Özellikle tüm sabit disk yerine belirli bir dosyanın kurtarılması istenildiğinde bu özelliğin önemi de daha çok ortaya çıkıyor. Diğer bir dikkat çekici özellik olan “auto-revert” seçeneği ise belirli bir zaman sonra ya da sistem baştan başlatıldığında yapılan tüm değişikliklerin iptal edilip sistemin ilk konumuna dönmesini sağlıyor. Bu özellik internet cafe’ler, okullar gibi birden fazla kullanıcıya sahip bilgisayarlar için ideal olacaktır. Ancak tabi ki programı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalarda bulunmuyor değil. Örneğin çoklu boot’a ve bölümlemeye sahip sistemlerde karışıklık yaratabiliyor ve hata ile yanlış bölümlerdeki değişiklikler takip edilebiliyor. Bu tür durumlarda dikkatli olmak gerekebiliyor.

Özetle

Sadece tek bir işletim sistemi ile çalışan, kısmen paylaştırılmış istemcilerde ya da herkesin kullanımına açık bilgisayarlarda işleri oldukça kolaylaştırıyor. Ancak multiple-boot sistemler için uygun değil.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Roxio GoBack 3 Deluxe
Ürün Markası Roxio
CHIP Online Notu
77
Okuyucu Yorumları