Samsung SSD'lere terfi ediyoruz

Bu incelemede orijinal kapasitesi 256 GB olan laptop'u önce 500 GB'a, sonra da 1 TB'a terfi ediyoruz

CHIP Online Notu 90
  • Yüksek depolama
  • Hızlı performans
  • Kolay montaj
  • Yüksek fiyat

Ultrabook ve ikisi bir arada, yarısı tablet yarısı laptop bilgisayarların performansının artmasıyla artık sırt çantasına bilgisayarını atıp bütün ofisini yanında taşımak, istediği her yerde çalışmak isteyen kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu bilgisayarların işlemci ve ekran kartı performansı artık "ciddi bilgisayar" olarak adlandırdığımız masaüstü bilgisayarları aratmıyor. Tek problem, disk alanlarının epey kısıtlı olması. Günümüzde yüksek performans demek SSD demek ve yüksek performanslı modern bir ultrabook içinde SSD ile gelen bir ultrabook demek. Ancak maliyetleri belli bir seviyede tutmak isteyen üreticiler, ürettikleri ikisi bir arada veya ultrabook modellerine sınırlı kapasiteye sahip SSD diskler koyuyorlar.

Bugün piyasada satın alacağınız bir laptop genelde 128 veya 256 GB'lık disklerle geliyor. Windows zaten takas dosyası ve uyku modu yedeği dosyası da eklendiğinde kendi başına 40 GB civarında yer kaplıyor. Masaüstü yayıncılık, video montaj, CAD-CAM veya benzeri uygulamalarla çalışanlar Programların yüklü olduğu klasörlere baktıklarında onların da toplam olarak aşağı yukarı 10-15 GB yer kapladığını görecekler. Bir süre sonra geçici dosyalar, sürücü güncellemeleri falan filan derken onlara da bir 5 GB civarında veri depolama alanı gidiyor.

Topladığımızda bir sistemde gerekli dosyaların yaklaşık 60 GB tuttuğunu görüyoruz. Bu durumda 128 GB'lık diskler zaten yetmiyor da, 256 GB'lık diskler bile özellikle büyük video ve resim dosyaları ile çalışmak isteyen kullanıcılar için yetersiz kalıyor.

Süper performanslı bir bilgisayar için SSD kullanmak istiyor ama veri depolama alanından da feragat etmek istemiyorsanız, biraz paraya kıyıp bilgisayarınıza yüksek kapasiteli bir SSD disk terfisi gerçekleştirebilirsiniz. Bu videomuzda bunu nasıl başaracağınızı adım adım anlatmayı hedefliyoruz.

Özetle

Süper performanslı bir bilgisayar için SSD kullanmak istiyor ama veri depolama alanından da feragat etmek istemiyorsanız Samsung'un 850 EVO M.2 vs mSATA SSD'leri tam size göre olabilir. Ancak SSD'lerin yüksek fiyatları elbette halen dar bütçeli kullanıcıların kesesini zorluyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung 850 EVO M.2 / mSATA SSD
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
Arayüz SATA 6Gb/s
Kapasite 512 GB (M.2) / 1 TB (mSATA)
Sıralı Okuma (M.2) 540 MB/s
Sıralı Yazma (M.2) 500 MB/s
Sıralı Okuma (mSATA) 540 MB/s
Sıralı Yazma (mSATA) 520 MB/s
Okuyucu Yorumları