Samsung DeX Station İncelemesi

Samsung Galaxy S8/S8+ ve Note 8 ile bilgisayar deneyimi yaşatan DeX Station'ı inceliyoruz.

CHIP Online Notu 80
  • Kompakt ve pratik
  • Aynı zamanda şarj cihazı
  • İyi performans
  • Dahili fan
  • Ethernet portu
  • Kutu içeriğinde kablo yok
  • Her uygulama uyumlu değil

Samsung DeX, akıllı telefondan daha fazlasını bekleyenlere hitap eden minik bir cihaz. Samsung'un kendi telefonları için kullanılan bu cihaz, bir masaüstü genişleme birimi. Evet, bu cihazı kullanarak telefonunuzu bir bilgisayara dönüştürebiliyor ve masaüstünde rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Samsung DeX, Galaxy S8, Galaxy S8+ ve Galaxy Note 8 ile kullanılabiliyor. Çok basit bir kullanım sunan bu minik cihaz, USB Type-C üzerinden bağlantı kuruyor. Fiyatı da çok yüksek değil; onu 399 TL'ye bulabiliyorsunuz. Peki, cihaz nasıl çalışıyor? Şimdi daha yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Samsung DeX'in tasarımı, Samsung'un daha önce kullanıcılara sunduğu kablosuz şarj stantlarına bir hayli benziyor. Plastik kaplamalı olan cihaz, kapağını yukarı doğru kaydırdığınızda stant konumuna geçiyor. Telefonunuzu, alt kısımda açığa çıkan USB Type-C soketine takıyorsunuz. Hepsi bu kadar, artık cihazı masaüstü PC'ye dönüştürmeye hazırsınız.

Samsung DeX'in arkasında kullanacağınız gerekli bağlantılar bulunuyor. Bunlardan HDMI ile telefonunun görüntüsünü monitöre aktarıyor, Ethernet portu ile de yerel ağa bağlanıyorsunuz. Ayrıca 2 adet USB portu da burada halihazırda mevcut durumda. Bu bağlantılar arasında bir kulaklık girişi olmadığını da söyleyelim.

Yine arka yüzde bulunan USB Type-C portuyla da, cihaza enerji sağlıyorsunuz. DeX'i çalıştırmanız için onu bu port yoluyla prize bağlamanız şart. Ancak kutu içeriğinde gerekli adaptör yok. Bunun için telefonunuzun şarj adaptörünü kullanmanız gerekiyor. Ayrıca yine HDMI kablosunu da ayrı olarak satın almanız gerekecek.

Bu bağlantıları hallettikten sonra artık DeX'e telefonunuzu takıyorsunuz ve monitörünüzde oturum açma ekranıyla karşı karşıya kalıyorsunuz.

Oturum açın

Oturum açın

Oturum açma noktasında ister klavye ve fare ile monitörden giriş yapıyor, ister Galaxy S8'in iris tarayıcısını kullanabiliyorsunuz. Sonrasında ise DeX Station'ın arayüzü size açılıyor.

Windows benzeri bir düzene sahip olan arayüz, telefonunuzu tıpkı bir bilgisayar gibi kullanabilmenize imkan tanıyor. Alt kısımda yine başlat çubuğu benzeri bir bar yer alıyor. Burada en soldaki ikona tıklayarak uygulamalarınıza bir arada erişebiliyorsunuz. Aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırabiliyor, internete girebiliyor, sosyal medya hesaplarınızı kontrol edebiliyor, maillerinizi cevaplayabiliyor veya oyun oynayabiliyorsunuz. Ancak her oyun DeX'i desteklemeyebiliyor. Mesela biz kullanırken Boom Beach'i çalıştıramadık. Eğer oyun yalnızca dokunmatik ekranlar göre geliştirildiyse, DeX'te açmanız zor. Fakat diğer denediğimiz oyunlarda bu durumla karşılaşmadık.

DeX'te Microsoft Office gibi uygulamalarının tamamını çok rahat çalıştırabiliyorsunuz. Bu sırada hızlı ve pratik şekilde çalıştığını da söyleyelim. Öte yandan DeX'te başka bir bilgisayara uzak bağlantı da yapabiliyorsunuz. Bu da ekstra avantaj sağlıyor.

İçinde telefon var

İçinde telefon var

Samsung DeX, sonuçta telefonunuza bağlı olduğu için, arka planda halen telefonunuz çalışmaya devam ediyor. Yani telefonunuza gelen çağrıları kaçırmıyor ve gelen güncellemeleri monitörünüzde görebiliyorsunuz. Eğer çağrı geldiğinde telefonu istasyondan çıkartıp öyle konuşmak istiyorsanız, kolayca bunu yapabiliyorsunuz. Konuşmadan sonra telefonu tekrar yerine taktığınızda da, çalışmaya kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Özetle

Samsung DeX Station, kullanışlı ve farklı bir seçenek getiriyor. Samsung Galaxy S8, S8+ ve Note 8'i bir bilgisayar gibi de kullanmak isteyenlerin bu ihtiyacını nispeten karşılayabilen cihaz, akıcı bir işletim sistemi deneyimi sunması, çoklu pencere desteği bulundurması ve çoğunlukla iyi performans göstermesiyle iyi bir çözüm oluyor. Desteklenmeyen uygulamalar da var, onu da söyleyelim. Ayrıca HDMI ve güç adaptörü gibi kablolarınızın da halihazırda olması gerekiyor.

Şu an DeX Station'ı piyasada 399 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Samsung DeX Station, Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ ve Note 8 satın alan kullanıcıların ilgilenebileceği bir cihaz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung DeX Station
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
80
HDMI Var
USB 2.0 Var (2 adet)
USB Type C Var
Ethernet Var
Ağırlık 250 gram
Okuyucu Yorumları