Samsung Galaxy A34 İnceleme

Samsung'un Galaxy A serisinin orta segment modeli Galaxy A34 5G, amiral gemisi görünümüyle birlikte selefine göre bazı iyileştirmeler içeriyor. Peki, bu iyileştirmeler telefonu satın almaya değer kılıyor mu? İşte tüm detaylarıyla Galaxy A34 5G incelemesi!

CHIP Online Notu 82
  • 120 Hz AMOLED ekran
  • Uzun pil ömrü
  • İşlemci performansı
  • Başarılı ana kamera
  • IP67 sertifikası
  • 4 büyük işletim sistemi güncellemesi sözü
  • Kutudan şarj adaptörü çıkmıyor
  • Kalın ekran çerçeveleri
  • HDR desteği yok
  • Parmak izi sensörü çok hızlı çalışmıyor
  • Ön kamera düşük ışık performansı

Samsung, geçtiğimiz günlerde yeni amiral gemisi Galaxy S24 serisini satışa çıkardı. Serideki telefonlar yapay zeka destekli özellikleri ve sahip olduğu donanımlarla oldukça ilgi çekici dursa da bildiğiniz gibi fiyatları herkesin ulaşabileceği noktada değil. Dolayısıyla bütçesi daha kısıtlı olanlar gözünü daha uygun fiyatlı Galaxy A serisinin gelecek yeni telefonlarına çevirmiş durumda. Yeni Galaxy A serisi hakkında Samsung cephesinden henüz resmi bir açıklama yok. Geçtiğimiz günlerde serideki telefonların bazı özellikleri sızdırılsa da doğruluğundan emin olmadığımız için beklemeye değip değmeyeceğini bilmiyoruz. Ancak beklemek istemeyenler için bugün elimizde Galaxy A34 5G var ve en azından bu modeli satın alıp almamanız konusunda fikir verebiliriz.

Galaxy A34, kendisinden önce piyasaya sürülen Galaxy A33 5G'den çok da farklı değil, ancak arada kayda değer birkaç önemli fark var. Peki bu farklar Galaxy A34’ü satın almaya değer kılıyor mu yoksa farklı alternatifleri mi değerlendirmek lazım? Bunun cevabını öğrenmek için gelin telefona daha yakından bakalım.

Samsung Galaxy A34 5G Tasarımı Nasıl?

Galaxy A34, yakın zamanda piyasaya sürülen Galaxy telefonlarda gördüğümüz minimalist tasarım dilini devam ettiriyor. Kasası plastikten yapılmış ve IP67 sertifikasıyla toza ve suya karşı dayanıklı. Ekran Gorilla Glass 5 ile korunurken, özçekim kamerası tıpkı Galaxy A33’te olduğu gibi damla şeklinde bir girintide yer alıyor. Bu noktada kullanılan plastik malzemenin bize çok güven vermediğini belirtelim, zira yere ilk düştüğünde çatlayacakmış gibi duruyor. O yüzden satın almaya karar verirseniz bu detayı göz önünde bulundurmakta fayda var.

Arka kısmın tasarımı, bariz şekilde Galaxy S23 ve S24 serisiyle aynı. Sol üst kısımda her biri gümüş renkli halkayla çevrelenmiş 3 adet lens bulunuyor. Arka kapağın plastik olması görünüş olarak ucuz hissettirmiyor; sade tasarımdan hoşlananlar için birebir. Ancak kapağın lekelenmeye çok yatkın olduğunu belirtelim, zira dokunduğunuz an parmak izlerini görebiliyorsunuz. Ayrıca telefon her ne kadar plastik olsa da 199 gram ile biraz ağır.

Tuşların yerleşimi diğer modellerle benzer. Güç ve ses kontrol düğmeleri sağ kenarda yer alırken sol kenar boş bırakılmış. Alt uçta bir mikrofon, USB Type-C bağlantı noktası ve hoparlör ızgarası yer alıyor. Üst kısımda ise 2’inci bir mikrofon ve microSD desteğine sahip çift SIM yuvası bulunuyor. Beklendiği şekilde 3,5 mm kulaklık girişi mevcut değil. Parmak izi okuyucu ekranın altına yerleştirilmiş. Sensör, algılama konusunda iyi ancak çok hızlı çalışmıyor. Bu noktada yüz tanıma sistemini alternatif olarak kullanmak isteyebilirsiniz.

Samsung Galaxy A34 5G Ekran Özellikleri Neler?

Şimdi bakalım Galaxy A34’ün ekranında selefine kıyasla ne gibi yenilikler var. Galaxy A34, selefi Galaxy A33’ün ekranına kıyasla daha büyük bir ekranla geliyor. 6,6 inç boyutundaki AMOLED ekran, çoğu orta sınıf telefon gibi 120 Hz’lik standart bir yenileme hızına sahip. Ekran, AMOLED panellerin tüm iyi özelliklerini de almış; renkler canlı, siyahlar derin ve görüş açısı geniş. Sadece ekran çerçeveleri kalın olduğundan izleme deneyimini fazlasıyla düşürüyor.

Bunun haricinde Galaxy A34'ün 120 Hz AMOLED paneli oldukça iyi performans sergiliyor. Parlaklık değeri 1000 nit olarak belirlenmiş, yani açık havada yoğun güneş ışığı altında gayet kullanışlı. Ekranın en büyük eksiği HDR desteğinin olmaması. Samsung bunun eksikliğini telafi edebilmek için ekranı Widevine L1 DRM sertifikasıyla desteklemiş. Bu sayede Netflix ve Amazon gibi platformlarda daha yüksek çözünürlükte video izleyebilmek mümkün.

Ekran 2 renk moduna sahip. Varsayılan olarak gelen “Canlı” modu DCI-P3 renk gamında, hafif bir mavi renk tonuyla bir hayli canlı renkler sunuyor. Tabii bu mavi tonu renk sıcaklığı kaydırıcısını kullanarak düzeltebiliyorsunuz. Ancak görmek istediğiniz gerçek renkler ise ayarlardan “Doğal” modu seçmeniz lazım. Bu mod renk doğruluğu konusunda gerçekten başarılı.

Genel deneyim açısından ekran bize istediğimizi verdi. Film izlemek de oyun oynamak da gayet zevkli. Özellikle 60 fps sınırı olmayan oyunlarda 120 Hz keyifli bir kullanım vadediyor. En çok şikayetçi olduğumuz konu dediğimiz gibi ekran çerçevelerinin kalın olması. Bunun dışında HDR’ın eksikliği günlük kullanımda çok fazla etkilemiyor; tabii yine de olsa fena olmazdı.

Samsung Galaxy A34 5G Özellikleri ve Performansı

Teknik tarafta A34 5G, gücünü MediaTek’in Dimensity 1080 işlemcisinden alıyor. 6nm süreci kullanılarak üretilen bu işlemci, 2,6 GHz'e kadar çıkabilen 2 ARM Cortex-A78 çekirdeğine ve 2 GHz'e kadar çıkabilen enerji tasarruflu 6 ARM Cortex-A55 çekirdeğine sahip. GPU tarafında ise ARM Mali-G68 MP4 birimi görev yapıyor.

İşlemci, sık kullanılan popüler uygulamaların ve günlük işlerin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Ayrıca güncel oyunları da sorunsuz çalıştırıyor. Örneğin PUBG’de HD ayarlarda ortalama 40 fps ile herhangi bir takılma olmadan çalışmayı başardı. Subway Surfers gibi daha basit oyunlarda ise 120 Hz’lik ekrandan tamamen yararlanabilmek mümkün. Öte yandan işlemcinin performansını ölçmek amacıyla Geekbench ve AnTuTu testlerini de gerçekleştirdik. Geekbench CPU testinde tekli çekirdekten 1042, çoklu çekirdekten ise 2587 skor elde eden A34 5G, tekli çekirdek performansında Galaxy S21 FE ve Poco X3 Pro arasında, çoklu çekirdekte Galaxy A52S ve Poco X3 Pro arasında konumlanıyor. Bir diğer test yazılımı olan AnTuTu’daki sonuçlara baktığımızda telefonun toplamda 552 bin 651 puan aldığını görüyoruz.

Galaxy A34, bu performansı elbette tek başına işlemciyle sağlamıyor. İşlemciye eşlik eden bileşenler arasında 8 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Çoklu görevlerde 8 GB RAM üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. Belleğin yeterli gelmediği durumlar için de 8 GB’a kadar artırılabilen sanal RAM özelliği bu telefonda da mevcut.

Samsung Galaxy A34 5G Pil Performansı Nasıl?

Pil konusunda telefon selefiyle aynı performansı sunuyor. 5000 mAh kapasiteli pil, tek bir şarjla yoğun kullanımda tüm günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Elbette bunda Dimensity 1080’in etkisi büyük; zira işlemci çok fazla güç tüketmediğinden kullanım ömrünü de uzatıyor. 25W hızlı şarjı destekleyen telefonun tamamen dolması ise 1-1,5 saat civarı sürüyor. Ancak kutudan herhangi bir şarj adaptörü yine çıkmıyor. Samsung, bir süre önce şarj cihazlarını telefonlarının yanında vermeyi kesti; yani telefonu şarj etmek için ayrıca bir şarj cihazı almanız gerekecek. Orijinal Samsung 25W hızlı şarj adaptörü satın almanız için ödemeniz gereken ücret ise Samsung resmi sitesine göre 649 TL.

Samsung Galaxy A34 5G İşletim Sistemi

Galaxy A34, ilk açılışta Android 13 tabanlı One UI 5.1 arayüzünü kullanıyor; ancak gelen güncelleme ile One UI 6.0’a yükseltilebiliyor. Arayüzün kullanımı basit ve alıştığınız şekilde. Tek sıkıntısı önceden yüklenmiş çok fazla bloatware barındırması. Bunlar Spotify, Netflix ve Facebook gibi sık kullanılan uygulamalardan oluşsa da her zaman bunların kullanıcının tercihine bırakılması gerektiğini savunuyoruz. Neyse ki hepsi kolayca kaldırılabildiğinden çok büyük bir sorun teşkil etmiyor. Bu arada Samsung, Galaxy A34 için 4 büyük Android işletim sistemi güncellemesi ve 5 yıllık güvenlik yazılım desteği sözü veriyor. Bu da Android 17’ye kadar kafanızın rahat olması demek.

Samsung Galaxy A34 5G Kamera Özellikleri Neler?

Galaxy A34'ün kamera kurulumu Galaxy A33'ünkiyle neredeyse aynı. Tek fark 2 MP derinlik sensörünün çıkarıtılmış olması. Arka kapaktaki 3’lü kamera kurulumu, 48 MP ana kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera ve 5 MP çözünürlüğe sahip makro kameradan oluşuyor.

Ana kamera ile gün ışığında çekilen fotoğraflar segmentine göre başarılı. Ayrıntı seviyesi yüksek ve dinamik aralığı geniş. Sadece bazı durumlarda fotoğrafların kenarlarına doğru yer yer bulanıklaşmalar fark ediliyor. Düşük ışıkta ise görüntü kalitesi düşse de renkleri doğru şekilde yakalamayı başarıyor ve ayrıntı seviyesi çok fazla düşmüyor.

Ana kamera ile karşılaştırıldığında, ultra geniş açılı kamera ortalama kalıyor. Çekilen görüntülerde açıkça bozulmalar meydana geliyor -ki karanlık kısımlardaki ayrıntıların işlenmesi de kötü; gürültü seviyesinde gözle görülür bir fark var. Makro kamera hakkında bahsedilecek pek bir şey yok. Mükemmel olmasa da işini yapıyor. Tek kusuru net bir görüntü yakalamak için birkaç defa çekim yapmak gerekebiliyor.

Telefonun ön tarafında da özçekimler için 13 MP’lik kamera bulunuyor. Işık yeterli olduğunda hem iç hem de dış mekanlarda güzel kareler yakalayabiliyor. Kontrast yüksek, dinamik aralık ise iyi ancak aşırı değil. Ancak ön kamera, düşük ışıkta ne yazık ki ortalamanın altında kalıyor. Gürültü seviyesindeki artış ve detay eksikliği ortaya yapay görüntüler çıkmasına sebep oluyor. Kısacası, ana kameranın başarılı düşük ışık performansını ön kamerada da bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Sonuç

Evet, toparlayacak olursak Galaxy A34 5G, orta segment için güzel bir cihaz buna şüphe yok. Ancak selefiyle arasında çok büyük farklar da yok. Kayda değer en önemli yenilikler ekran tarafında; artık karşımızda daha büyük ve hızlı bir ekran var. Bunların haricinde işlemci seçimi de doğru bir tercih olmuş. Fiyatı da 11 bin TL dolaylarında, segmenti için gayet makul. Ancak dediğimiz gibi, selefine göre büyük farklılıklar sunmuyor. Dolayısıyla elinizdeki telefon 2 veya 3 nesil önce çıkan modellerden biri değilse geçiş yapmak çok da mantıklı bir tercih olmayacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy A34
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
82
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Dimensity 1080
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.6 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2 px
Grafik İşlemciMali-G68 MC4
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)5 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar78 x 161 x 8.2 mm
Ağırlık199 gr.