Samsung Galaxy A50 İnceleme

Samsung'un premium orta sınıf akıllı telefonu Galaxy A50'yi tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Harika görünen tasarımı
  • İnce ve hafif
  • Geniş ve parlak ekran
  • Gayet iyi pil ömrü
  • Ekrana entegre parmak izi sensörü
  • Geniş açılı kamera
  • Samsung One UI arayüz
  • Oyun performansı
  • Bluetooth 5 & Wi-Fi 5
  • Görsel zeka ve faydalı kamera özellikleri
  • Gün ışığı çekim performansı
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • FM radyo yok
  • Düşük ışık performansı
  • Fiyatıyla rekabetçi olsa da, tek seçenek değil
  • Bildirim LED'i yok

Samsung Galaxy A50, daha önce Mobil Dünya Kongresi'nde ön incelemesini gerçekleştirdiğimiz, Samsung'un Galaxy A 2019 premium orta sınıf akıllı telefon ailesinin bir üyesi olarak ülkemizde de satışa sunuldu. Şu an 2569 TL gibi, kategorisi için uygun fiyatla satışta bulunan Galaxy A50, 4000 mAh kapasitesinde bataryası, arka yüzeyde 3 kamerası, geniş ekranı, ekrana entegre parmak izi sensörüyle sınıf için güzel özellikler sunuyor. Elimizde 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahip modeliyle bulunan Galaxy A50, tasarımıyla da oldukça çekici görünüyor. Şimdi önce tasarımla başlayalım, ardından başka ne tür özellikler sunuyor, hakkında ne düşünüyoruz, hepsine bir göz atalım.

Galaxy A50 Tasarımı

Galaxy A50 Tasarımı

Galaxy A50, tasarımıyla oldukça çekici bir model. Bu cazibeyi yaratan en önemli etken, kuşkusuz telefonun arka yüzeyi. Arka yüzey her ne kadar plastik olsa da, Samsung burada düz plastik kullanmamış elbette. Burada 3D cam plastik bir yüzey yer alıyor ve dokunduğunuzda da plastik izlenimi yaratmıyor. Işığa göre farklı tonlar yayan bu yüzey, böylece telefonun güzel görünmesini sağlamış. Öyle ki, elimizdeki model her ne kadar siyah renkli olsa da, biz bunu telefonun kutusundaki ibareyi okuduğumuzda anlayabildik. Zira telefon, gün ışığı altında koyu mavi, lacivert izlenimi yaratıyor. Bu arada Galaxy A50'yi ayrıca mavi, beyaz ve mercan rengiyle de bulabildiğinizi de söyleyelim.

Galaxy A50'nin kalınlığı 7.7 mm, ancak telefonun arka tarafından kenarların kavisli olması, çok daha ince olduğu izlenimi yaratıyor. Ağırlığının da 166 gram olduğunu söyleyelim. Bununla fiyat olarak rakip modellerden Xiaomi Pocophone F1'in 182 gramlık ağırlığından daha hafif duruyor.

Samsung Galaxy A50 vs Samsung Galaxy M20 Karşılaştırması

Telefonun kenarlarında güç ve ses butonu bir arada sağ tarafta yer alıyor, sol tarafta da microSD kart ve SIM kart çekmecesi mevcut. Elimizde tek SIM kartlı modeliyle bulunan Galaxy A50'nin microSD kart haznesine de 512 GB'a kadar kartlar takabiliyorsunuz.

Alt kenarda USB-C, hoparlör mazgalı ve 3.5 mm kulaklık girişi yer alan telefonda, arka yüzde 3'lü kamera seti yer alıyor. Altında da LED flaş bulunuyor.

Galaxy A50 Ekran

Galaxy A50 Ekran

Galaxy A50'nin ekranı 6.4 inç boyutunda. Super AMOLED panelin kullanıldığı ekran, Full HD+, yani 2340x1080 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiyor. Ekran çözünürlüğünü, diğer Samsung'un tepe modellerinde olduğu gibi değiştiremiyorsunuz.

Ekran görüntü oranı 19.5:9 olarak karşımıza çıkıyor. Bunu kenar çerçevelerini incelterek ve Infinity-U Display sayesinde sağlayan Samsung, buna uygun olarak üst tarafta kamera için U şekline bir boşluk bulunduruyor. Bilindiği gibi Samsung'un incelediğimiz Galaxy S10 Plus'ta da olduğu gibi, ekranın kenarında kameraya daire şeklinde bir boşlukla yer verdiği modellere de Infinity-O Display deniyor. Yine kısa bir süre önce incelediğimiz Galaxy M20'de de üst tarafta V şeklinde bir kamera boşluğu vardı. Ona da Infinity-V Display deniyordu hatırlarsanız. Samsung, böylece çentik gibi birbirini takip eden modellerden farklı bir dokunuşta bulunuyor. Ancak öte yandan pek çok markanın telefonu da damla çentikli ekranlara dönüş sağladı. Yakın bir zamanda ise, bu çentik de tamamen ortadan kalkacak ve ekrana gömülü kameralarla karşılaşacağız. En azından Samsung'un böylesi bir panel üzerinde çalışması mevcut.

Samsung Galaxy A50 vs Honor 10 Lite Karşılaştırması

Panelin Super AMOLED olması, kontrastın ve doygunluğun iyi görünmesini, renklerin de aynı şekilde canlı görüntülenmesini sağlamış. Ekranın piksel yoğunluğu 403 ppi seviyesinde ve telefonun ekran – gövde oranı yüzde 84.9 değerinde. Son olarak ekran korumasının da Gorilla Glass 3 seviyesinde olduğunu söyleyelim.

Ekrana Entegre Parmak İzi Sensörü

Ekrana Entegre Parmak İzi Sensörü

Galaxy A50'de parmak izi sensörü ekrana entegre yapıda tasarlanmış. Daha önce Mobil Dünya Kongresi'nde ön incelemesini gerçekleştirdiğimiz telefonda, ziyaretçiler kendi parmak izlerini ekleyerek telefonu kitlemesinler diye bu özellik kapatılmıştı; o nedenle biz de bu özelliği deneyimleyememiş ve sizlere gösterememiştik. Şimdi kullandığımız süre boyunca denediğimiz ölçüde gayet rahatlıkla diyebiliriz ki, telefonun ekrana entegre parmak izi sensörü iyi çalışıyor. İlk etapta parmak izinizi kaydederken tanılama süresinde biraz ağır hareket ettiğini söyleyebiliriz. Fakat, sonrasında kullanımda herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Bu arada Galaxy A50'deki parmak izi sensörü, Galaxy S10'da olduğu gibi ultrasonic özellik içermiyor. Öte yandan parmağınız ıslakken de algılamıyor. Bilindiği gibi S10'da parmağınız ıslakken sensöre dokunduğunuzda da, kilit açılıyordu. Bu noktada sınıf farkından ötürü doğal olarak Galaxy A50'ye kesik atmış Samsung.

Bu noktada şunu da söyleyelim: Eğer telefona bir ekran koruyucu alacaksanız, mutlaka entegre parmak izi sensörünü desteklediğinden emin olun. Aksi halde bu özelliği kullanamazsınız.

Samsung Galaxy A50 vs Huawei P Smart (2019) Karşılaştırması

Galaxy A50'deki tek güvenlik yöntemi parmak izi değil. Yüz tanıma özelliği de mevcut. Yüz tanıma özelliği de yine hızlı sonuç veriyor, ancak Galaxy S10 Plus ile aynı anda açmayı denerseniz, S10 tabii ki daha hızlı davranıyor bu noktada.

Yüz tanıma özelliğini yine daha hızlı veya yavaş tanıma şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Daha hızlı tanımayı seçmeniz güvenliğinizden ödün verecek. Hızlı tanımada, telefonun kilidini daha hızlı açabiliyorsunuz, ancak bu noktada telefon bir fotoğraftan da kilidi açabiliyor. Burada seçim size kalmış.

Son olarak ayrıca klasik yöntemler PIN, desen vs. gibi özellikler de güvenlik yöntemleri arasında yer alıyor.

Galaxy A50 İşletim Sistemi

Galaxy A50 İşletim Sistemi

Galaxy A50'de kullanılan işletim sistemi gayet taze. Android 9 ile gelen telefon, arayüz olarak da One UI 1.1 sürümünü kullanıyor. Samsung'un tepe modellerinde de kullandığı bu yeni arayüz, daha önce Galaxy S10 Plus incelememizde de belirttiğimiz gibi göze gayet güzel görünüyor, sade tasarımıyla kullanımıyla da basitlik sağlıyor.

İşletim sistemine ilişkin olarak birkaç ipucu verecek olursak, ekranı sağa doğru çektiğinizde yine Galaxy S10'da da olduğu gibi Bixby Home ve rutinler kısmına erişebiliyorsunuz. Burada eklediğiniz hesaplar üzerinden bildirimlere ve haberlere tek ekrandan kartlar halinde ulaşabiliyorsunuz.

Samsung'un sanal asistanı Bixby yine elbette Galaxy A50'de de yer alıyor. Ancak telefonda ona atanmış bir fiziksel bir tuş yok. Eğer Bixby'yi aktif olarak kullanıyor ve bunu illa bir tuşa atamak istiyorsanız, bu seçenek sunulmuş. Ekranın üzerindeki çekmecede "Bixby için güç tuşu" adında bir simge yer alıyor. Buna basarak ana ekrana Bixby için bir tuş atayabiliyorsunuz. Ayrıca yine bu yolla, güç tuşuna basılı tuttuğunuzda da Bixby'yi uyandırabiliyorsunuz. Yalnız bu sefer telefonu kapatmak veya yeniden başlatmak istediğinizde güç tuşunu değil, bildirim çekmecesinde yer alan güç simgesini kullanmanız gerekiyor.

Samsung Galaxy A50 vs Honor 8X Karşılaştırması

Yine üst çekmece üzerinden Mavi ışık filtresi, Güvenli klasör, gece modu gibi özellikleri aktifleştirebilir ve ekranın altındaki navigasyon çubuğunu ortadan kaldırarak, ekranda ek alan kazanabilir ve navigasyonu jestle yaparak daha sezgisel bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Ekrana basılı tuttuğunuzda duvar kağıtları ve temalar alanlarına yönlenebileceğiniz ve bir dizi yeni görünümün karşınıza çıkacağı Samsung Themes mağazasına ulaşabilir, ayrıca yine "Ana ekran ayarları"na girerek ana ekran düzenini değiştirebilirsiniz. Telefonun ekranında daha küçük simgeler ve daha fazla uygulamayı bir arada görmek için 5x6 matrisine kadar ölçeği çekebiliyorsunuz.

Son olarak Galaxy A50 için Always on Display özelliğinin de kullanılabilir olduğunu söyleyelim ve şimdi teknik detaylara geçelim.

Galaxy A50 Teknik Özellikler ve Performans

Galaxy A50 Teknik Özellikler ve Performans

Galaxy A50, Samsung'un premium orta segment üyesi bir akıllı telefon oluyor. Yani orta sınıf ile amiral statüsü arasına yerleşiyor. Bunu gerek teknik özelliklerinde görebiliyor, gerek performansında gözlemleyebiliyorsunuz.

Mesela pek çok orta sınıf telefonda yer almayan Wi-Fi 802.11ac, yani 5GHz Wi-Fi ağlarından faydalanabileceğiniz kablosuz ağ desteği ile Bluetooth 5.0 desteği bu telefonda yer alıyor. Öte yandan yakın alan iletişimi, yani NFC özelliği de Galaxy A50'de mevcut. Peki, teknik kadroda neler var?

Galaxy A50, Exynos 9610 işlemcisinden güç sağlıyor. 10 nm mimarisine sahip olan bu işlemci elbette 8 çekirdekli yapıda. Bu çekirdeklerin 4'ü 2.3 GHz frekanslı Cortex-A73, diğer 4'ü de 1.7 GHz'li Cortex-A53. Bu arada Samsung'un yeni premium orta sınıf telefonlarında yer vereceği 7nm mimarili Exynos 9710 işlemcisinin de detaylarının yavaş yavaş belli olmaya başladığını söyleyelim. Bununla ilgili bilgileri daha önce sizlerle paylaşmıştık. Artık bir sonraki sene gelecek olan Galaxy A modellerinde Exynos 9710'u göreceğimizi öngörebiliriz.

Galaxy A50'de 4 RAM, 64 GB depolama alanı yer alıyor. Grafik ünitesi ise Mali-G72 oluyor. Telefonun bataryası ise 4000 mAh kapasitesinde. Bu batarya oranı bir hayli iddialı bu arada. Onun da performansından bahsedeceğiz. Ama önce Galaxy A50'nin sentetik test sonuçlarına bir göz atalım.

Samsung Galaxy A50 vs Huawei Mate 20 Lite Karşılaştırması

Galaxy A50, AnTuTu Benchmark'tan 143523 puan topluyor. Bu puanla diğer modellerle yan yana koyduğumuzda, orta segmentin diğer üyeleri Galaxy M20, Honor 10 Lite, Huawei P Smart (2019) ve Mate 20 Lite'ı geride bırakan Galaxy A50, Honor 10'a yakın bir performans gösteriyor.

Geekbench'e geldiğimizde, tek çekirdekte 1713 puan, çoklu çekirdekte ise 5541 puan kazanan Galaxy A50, her iki skorla da zirveye yakın duruyor. Arkasındaki modeller yine az önce saydıklarımız olurken, önünde ise yine Honor 10 bulunuyor. Honor 10'un sentetik sonuçlarda bu kadar iyi görünmesinin sebebi, işlemcisinin P20 Pro'da da yer alan Kirin 970 olması. Ancak bu fiyatına da yansıyor muhakkak. Zira Honor 10'un fiyatı 2900 TL civarında ki bu da ithalatçı garantili fiyatı. O nedenle burada da fiyat olarak ibre Galaxy A50'ye yöneliyor.

Elbette sentetik testlerin ötesinde gerçek kullanımda da değerlendirdiğimiz Galaxy A50, akıcı bir performans gösteriyor. Çok sayıda uygulamayı aynı anda çalıştırabiliyor, sosyal medya uygulamalarınızı kesintisiz kullanabiliyorsunuz. Oyun tarafında ise PUBG'de değerlendirdiğimiz Galaxy A50, en üst grafik detaylarında dahi genel olarak akıcı bir performans gösteriyor. Bu senaryoda nadir de olsa kare atlamaları görebiliyorsunuz. Eğer durumdan hoşnut olmazsanız, grafik ayarlarını bir kademe düşürerek tamamen akıcı bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz.

Yine telefonun multimedya kullanımına ilişkin olarak, hoparlörün de her ne kadar tek kanal olmasına karşın, yüksek ses sağladığını söyleyebiliriz. Ancak konumlandırıldığı yer telefonun altı olunca, oyun oynarken, parmağınız hoparlörü kapatabiliyor.

Son olarak telefonda Dolby Atmos desteğinin de mevcut olduğundan, ancak bu özelliğin bir kulaklık bağladığınızda veya Bluetooth kulaklık yoluyla aktif olduğunu da söyleyelim. İncelediğimiz Galaxy M20 modelinde de aynı şekildeydi hatırlarsanız.

Samsung Galaxy A50'ye uyguladığımız testler ve performans tablolarını hemen yukarıdaki inceleme videomuzda görebilirsiniz.

Galaxy A50'nin Pil Performansı Nasıl?

Galaxy A50'nin Pil Performansı Nasıl?

Peki, Galaxy A50'nin pil performansı nasıl? Telefonda 4000 mAh kapasitesinde bataryanın bulunduğunu söylemiştik. Bu batarya ile yoğun kullanımda, yani 30 dakika YouTube'da video izlediğimiz ve yine 30 dakika oyun oynadığımız senaryoda bataruanın yüzde 12 oranında gerilediğini söyleyelim.

Eğer günlük kullanımda ne oluyor derseniz; çok sayıda fotoğraf ve video çektiğimiz, 1 tam film izlediğimiz, aralıklı olarak PUBG oynadığımız ve gün boyu internette dolaşıp sosyal medya uygulamalarını kontrol ettiğimiz bir kullanımda batarya, gece yüzde 30 oranına geriliyor. Bu da bir sonraki gün öğlene kadar telefonu aktif şekilde kullanmaya devam edebileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca bu senaryoda güç tasarruf modlarını da kullanmadık. Orta düzeyde ve maksimum güç koruma modlarını da kullanarak bu süreyi daha fazla uzatabiliyorsunuz.

Samsung Galaxy A50 vs ASUS Asus Zenfone Max Pro Karşılaştırması

Batarya özelinde yaptığımız video testinde de, Galaxy A50'nin Full HD bir videoyu 15 saat civarında oynatabildiğini söyleyelim.

Şarj noktasında ise kutu içeriğinde 15W'lık hızlı şarj adaptörünün yer aldığını söyleyerek söze başlayabiliriz. Boş bataryayı 10 dakikalık şarj ile yüzde 10 seviyesine ulaştırabiliyor, yarım saat içinde de yüzde 30'a taşıyabiliyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olması ise 1,5 saat sürüyor.

Galaxy A50 Kameraları

Galaxy A50 Kameraları

Gelelim Galaxy A50'nin kameralarına. Galaxy A50'de arka tarafta 3 kamera yer alıyor. Ancak bunlardan biri telefoto değil, 5 MP ölçüsünde derinlik sensörü olarak görev yapıyor. Ana kamera 25 MP ölçüsünde ve f/1.7 diyaframlı faz algılamalı otofokusa sahip. Ultra geniş açılı ikinci kamera ise 8 MP ölçüsünde, f/2.2 diyaframlı olarak geliyor. Ekrana tek dokunuşla bu 2 kamera arasında geçiş sağlayabiliyor ve böylece fotoğrafınızı 2 farklı açıyla çekebiliyorsunuz; ister normal, ister geniş açıyla. Geniş açılı olan kamera ile 123 derecelik fotoğraf çekebilirken, derinlik sensörü ile de alan bulanıklaştırma sağlayabiliyor, böylece bokeh efektli kareler yakalayabiliyorsunuz.

Ön kameraya gelirsek, burada da Samsung 25 MP ölçüsünde ve f/2.0 diyaframlı bir kamera kullanmış. Canlı odak özelliği bu kamerada da var ve böylece yine selfie çekimlerinde de alan bulanıklaştırma efektini kullanabiliyorsunuz.

Samsung Galaxy A50 vs Honor Play Karşılaştırması

Yine hem ön hem arka kameralarla HDR fotoğraf çekimi yapabilirken, 1080p/30 kare video kaydedebiliyorsunuz.

Kamera arayüzünde çok sayıda seçenek mevcut. AR Emoji, Hiper geçiş, ağır çekim, panorama ve profesyonel mod seçenekleri kullanıma hazır. Yine elbette yapay zeka da Galaxy A50'de yer alıyor. Fotoğraf seçeneğinde iken, sağ tarafta göreceğiz daireye tıkladığınızda, görsel zekayı aktifleştirebiliyorsunuz. Böylece 20 farklı tanımlanmış sahnede, görsel zeka yardımıyla daha çekici fotoğraflar çekmeniz mümkün. Bunlar arasında gün batımı da var, çiçek çekimi de, manzara da, gece görüşü de. Ha, gece moduna özel bir çekim seçeneği yok, ancak bu noktada görsel zeka size daha iyi kareler yakalama konusunda nispeten yardımcı oluyor.

Kameraları test ederken, nasıl performans gösterdiğini görmek için çeşitli ortamlarda ve ayarlarda fotoğraflar çektik. Buna ilişkin olarak söyleyebiliriz ki Galaxy A50, günışığında daha iyi fotoğraflar çekerken, geceleri daha düşük performans gösteriyor. Özellikle gündüz veya iyi aydınlatılmış ortamlarda, kameralar doğru renkler ve dinamik oranla ince detayları yakalayabiliyor. Düşük ışık koşullarında ise, çoğunlukla ayrıntılardan yoksun kalıyorsunuz. Ancak yine de gece de olsa aydınlatma biraz iyiyse, daha temiz fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Günün sonunda, Instagram için güzel fotoğrafların önü açık diyebiliriz.

Samsung Galaxy A50 ile çektiğimiz örnek fotoğrafları hemen yukarıdaki inceleme videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuca geldiğimizde, Galaxy A50'nin, premium orta sınıf akıllı telefon kategorisine güzel özellikler getirdiğini ve bunları kullanmanın keyif verdiği bir model olduğunu söyleyebiliriz. Genel kullanım performansıyla yerine uygun, oyun performansıyla göz dolduran ve pil performansıyla da günlük kullanımda 2'inci güne rahat ulaşacağınız bir telefon olmuş. Üst segmente ait özellikler içermesi, 5GHz Wi-Fi ile Bluetooth 5 desteği göstermesi, ister normal ister geniş açılı fotoğraflar çekebilmesi, işletim sistemi ile arayüzüyle yine Samsung Galaxy S10 modellerine benzer bir kullanım sağlaması, öte yandan ekrana entegre parmak izi sensörünü orta segmente getirmesiyle öne çıkıyor bu model. Peki, rakibi yok mu, elbette var. Bu noktada ise Pocophone F1 modeli devreye giriyor. Zira iki telefonun fiyatı birbirine çok yakın. Ancak birinde olan, bir diğerinde yok. Mesela Galaxy A50'nin ekranı Super AMOLED olduğundan Pocophone F1'den daha güzel görünüyor, ayrıca işletim sistemi daha yenilikçi ve kolay kullanım sağlar nitelikte, 3 kamerası var ve tasarımı daha güzel görünüyor. Pocophone F1'de ise selef amiral, Snapdragon 845 işlemci kullanılıyor. Bu noktada tercih sizin elbette ancak son olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Galaxy A50, inceleme süresince bahsettiğimiz pek çok noktada daha çekici bir model izlenimi taşıyor.

Galaxy A50'nin fiyatı ise 2569 TL olarak belirlenmiş durumda.

Kimler Almalı

Belli başlı üst seviye özellikleri orta segmente getiren Galaxy A50, 3000 TL'ye kadar akıllı telefon satın almayı düşünen; ekranı, tasarımı, işletim sistemi, kameraları ve ekrana entegre parmak izi sensörüyle yenilikçi özellikeri gözeten kullanıcılar tarafından tercih edilecektir.

Alternatifleri

Galaxy A50'ye alternatif olarak Pocophone F1 modelini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy A50
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciExynos 9610
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6.4 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G72 MP3
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera25 MP
Arka Kamera25 MP
Arka Kamera (2)8.0 MP
Arka Kamera (3)5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 158 x 7.7 mm
Ağırlık166 gr.
SAR Değeri0.27 W/kg
Okuyucu Yorumları