Samsung Galaxy M30s İnceleme

Pilini kolay kolay bitiremeyeceksiniz: Samsung Galaxy M30s'i inceledik!

CHIP Online Notu 84
  • Harika pil ömrü
  • Super AMOLED ekran
  • Günlük kullanım performansı
  • Oyun performansı
  • Kulaklık girişi
  • FM radyo
  • Android Pie ve One UI 1.5 yüklü geliyor
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Gün içi kamera performansı
  • Bluetooth 5 & 802.11ac Wi-Fi
  • Tam kapasite şarj zaman alıyor
  • Düşük ışıkta detay kaybı
  • Gece çekimlerinde kamera odak süresi

Samsung, bu yılın başlarında Galaxy M serisi ile akıllı telefon serisine yeni bir heyecan getirdi. İlk etapta Hindistan'a özel olarak sunulan ardından da global çapta satışa çıkartılan M serisi modelleri arasından daha önce Galaxy M20'yi incelemiştik, bugünse Galaxy M30s'e yakından bakacağız.

Galaxy M30s için, Galaxy M30'un hız kazandırılmış hali diyebiliriz. Bu yılın başlarında tanıtılan Galaxy M30'un birtakım özellikleri geliştirilerek hazırlanan Galaxy M30s, işlemci ve kamera bakımından olduğu kadar batarya konusunda da güncellemeler içeriyor.

Galaxy M30s: Tasarım

Galaxy M30s: Tasarım

Telefonun tasarım çizgisi ise hemen hemen Galaxy M30 ayarında. Gerek boyut, gerek ağırlık bakımından olduğu kadar üst tarafta damla çentik alanı, neredeyse çerçevesiz ekranıyla benzer hatlar taşıyan telefon, 3 farklı renk seçeneğine sahip. Elimizde mavi rengiyle bulunan telefonun ayrıca, beyaz ve siyah gibi 2 renk seçeneği daha bulunuyor.

Telefonun arka yüzeyi plastik kaplamaya sahip olsa da, güzel görünüyor ve malzeme kalitesiyle sırıtmıyor. Arka yüzde ortada parmak izi sensörüne, köşede ise çoklu kamera alanına yer veriyor.

Telefonun çevresine baktığımızda, sol kenarda SIM kart çekmecesini görüyoruz. Galaxy M30s çift SIM kart destekleyen bir model. Böylece iki hattınızı da aktif olarak kullanabiliyor, ayrıca yine burada yer alan microSD kart yuvası ile telefonun hafızasını genişletebiliyorsunuz.

Sağ kenarda güç ve ses butonlarını, alt tarafta da USB-C portunu bulunduran telefonda, hoparlör de buraya konumlandırılmış, ancak telefon stereo ses çıkışına sahip değil.

Galaxy M30s'te 3.5 mm kulaklık girişini de görmek sevindirici. Bu arada kutu içeriğinde bir kulaklığın yer aldığını belirtelim.

Galaxy M30s: Ekran ve İşletim Sistemi

Galaxy M30s: Ekran ve İşletim Sistemi

Galaxy M30s, selefi gibi 6.4 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Ekran paneli pek çok Samsung modelinde olduğu gibi Super AMOLED olarak tercih edilmiş. Panel kalitesiyle beraber bu fiyat segmentinde yer alan en iyi ekranlardan birine sahip olan telefon, güneş altında azami 420 nit parlaklık değeriyle ekran okunabilirliği ile iyi seviyede duruyor.

1080x2340 piksel çözünürlüğünde görüntü üreten ekranın piksel yoğunluğu 403 ppi olurken, Samsung'un çentikli ve Sonsuz-U olarak adlandırdığı nispeten çerçevesiz tasarımıyla geniş bir ekran – gövde oranı sağlıyor. Böylece video izlerken veya oyun oynarken geniş bir görüntü sağlayabilir, AMOLED panelin kontrast ve renk zenginliği ile de maksimum performans alabilirsiniz.

Galaxy M30s, kutusundan Android 9 işletim sistemi ve One UI 1.5 arayüz sürümüyle çıkıyor. Güncel yazılımla beraber, Samsung'un üst seviye telefonlarındaki gibi bir deneyim yakalayabildiğiniz telefonda, işletim sistemi performansı ise günlük kullanımlar için ideal seviyede.

Samsung'un One UI arayüzü, özellikle erişilebilirlik göz önünde bulundurularak tasarlandı ve bu sayede çoğu sistem uygulaması ve menüleri, ekranın büyük olmasına karşın telefonun tek elle rahatça kullanılabilmesine olanak tanıyarak yerleştirildi. Bundan Galaxy M30s'te de faydalanmak mümkün.

Telefonla yüklü gelen uygulamalar arasında Netflix, Microsoft Office, OneDrive ve Galaxy Store yer alırken, diğer Samsung'a özel yazılımları dilerseniz kaldırabiliyorsunuz.

Arayüzde göreceğiniz bir diğer uygulama ise, Samsung'un bilinen Game Launcher uygulaması. Telefona yüklediğiniz tüm oyunlar burada toplanıyor. Bu sayede oyunlara kolay erişebildiğiniz gibi, ayrıca Oyun Performansı kısmından güç tasarrufu, dengeli veya maksimum performans şeklinde özelleştirmelerde bulunabildiğiniz bilgisini de verelim.

Bu arada son olarak ekran kilitli olduğunda, ekranda beliren reklamlardan bahsedelim. Bunlar aslında reklamdan ziyade, Samsung'un Küresel Hedefler olarak da bilinen Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ile ilgili birtakım sosyal destek mesajları. Eğer bunlar neymiş diye merak ederseniz, hepsini arayüzde Samsung Global Goals uygulaması içinde görebilirsiniz. Eğer ilgilenmiyorsanız ise bunu kaldırabilir veya Kilit Ekranı ayarlarından bu servisi devre dışı bırakarak, istediğiniz bir kilit ekranı arka planını ayarlayabilirsiniz.

Galaxy M30s: Performans

Galaxy M30s: Performans

Galaxy M30s, performans bakımından bulunduğu segment içinde gayet iyi bir akıllı telefon modeli oluyor. 8 çekirdekli Exynos 9611 işlemci ile 2.3 GHz ve 1.7 GHz frekanslarında performans ve verimlilik paydalarından faydalanan telefon, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahip. Bu teknik omurga, günlük kullanımlar için gayet yeterli dururken, telefonun AnTuTu Benchmark'tan aldığı sonuç ise, 172544 puan oluyor. Bu da Galaxy M30s'i son dönem incelediğimiz akıllı telefonlar arasında Galaxy A50'nin, Galaxy A70'in, Huawei Y9 Prime 2019'un ve Xiaomi Mi A3'ün önüne yerleştiriyor.

Oyun konusuna geldiğimizdeyse, telefonda yer alan Mali-G72 grafik biriminin PUBG türevi oyunlar için gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle akıllı telefonlarda yoğun olarak oynanan PUBG'yi yüksek grafik ayarlarında akıcı şekilde çalıştırabilen telefon, oyun oynarken gayet serin kalabilmesiyle de beğendiğimiz bir model oldu. Zira telefonda batarya kapasitesi tam 6000 mAh olunca, bu oyunda uzun uzadıya oyun oynamanın yolu açık. Bu noktada da telefonun pil performansından bahsedelim.

Galaxy M30s'te 6000 mAh kapasitesinde bir batarya olunca, telefonu şarj etmeyi unutabilirsiniz. Özellikle günlük kullanımınızda çok yorucu uygulamalar çalıştırmıyorsanız, pili bir günde bitirmek neredeyse imkansız diyebiliriz.

Pil ömrüyle 2 günü rahat göreceğiniz telefona, 90 dakikalık Full HD video testimizi uyguladığımızda, 1,5 saat süre sonunda batarya kapasitesinin yüzde 10 oranında azaldığını gördük. Bu da kabaca bir hesapla 15 saat ekran açık kalma süresi demek. Bu arada bu sırada telefonun ekran parlaklığının tamamen açık olduğunu ve Wi-Fi'a bağlı olduğunu da söyleyelim.

Batarya kapasitesi büyük olunca, telefonun şarj olma süresi ise de haliyle biraz uzun sürüyor. Telefonun kutusunda 15W'lık hızlı şarj adaptörü mevcut ve bununla telefonu şarj etmeye başladığınızda, ilk 30 dakika sonunda telefonun yüzde 22'sini doldurabiliyorsunuz. 1 saat içinde ise yüzde 43'ü dolan telefon, tam kapasiteye ise 2 saat 30 dakika süre sonunda ulaşabiliyor.

Performans adımını kapatmadan son olarak telefonun parmak izi sensörünün hızlı çalıştığını, ancak ekranın açılma süresinin hızına ayak uyduramadığını söyleyelim. Aradaki farkı, parmağınızı ekran kapalıyken ve ekran açıkken sensöre dokundurduğunuzda görebiliyorsunuz.

Galaxy M30s: Kameralar

Galaxy M30s: Kameralar

Galaxy M30s'te kameralar, son dönemin trendlerine uygun olarak çok sayıda ve büyüyen piksel oranlarına uyum sağlayacak ölçüde karşımıza çıkıyor. Arka tarafta 3'lü kamera dizilimine yer veren Samsung, burada ana kamera ile 48 MP, geniş açılı kamerası ile 8 MP ve derinlik sensörüyle ise 5 MP ölçüsünde bir kurulum sunuyor.

Ana kamera varsayılan olarak 12 MP ölçüsünde fotoğraflar çekerken, 48 MP için kamera ekranındaki ayarlardan seçim yapmanız gerekiyor. f/2.0 diyafram sahibi olan ana kamera ile çekim yaparken, yine fotoğraf ekranından geniş açılı kameraya geçiş yapabiliyorsunuz. Zaten arabirim ve sunulan kullanım şekilleri bakımından telefonun üst seviye Samsung modellerinden pek eksiği bulunmuyor. Canlı Odak özelliği, Görsel Zeka desteği ve çok sayıda kamera modu telefonda mevcut.

Gün içi çekimlerde gayet başarılı sonuçlar üreten kameralar, düşük ışık performansında ise kuşkusuz netlik ve renk açısından olumsuz etkileniyor. Ancak Gece modu ile ortaya çıkan sonuçların ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Telefonun ön yüzüne geldiğimizdeyse, burada da tek 16 MP ölçüsünde bir ön kamera görüyoruz. Ön kamera ile yine alan derinlikli portre fotoğrafları çekebileceğiniz gibi, özellikle iyi ışık altında yapılan çekimlerde ortaya çıkan sonuçlar da gayet memnun edici duruyor.

Samsung Galaxy M30s ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Galaxy M30s, mevcut Galaxy M30'a göre iyi bir yükseltme olarak ailedeki yerini alıyor. Keskin AMOLED ekranı ve mükemmel pil performansıyla dikkat çeken telefon, Exynos 9611 işlemcisi ile ideal bir performans sağlıyor. Kameralarıyla da kategorisi için kullanışlı olan telefon, şu an 2699 TL fiyattan bulunabiliyor. Elbette çevrede farklı seçenekler de var, onlardan biri de şu sıra fiyatı düşen Xiaomi Mi 9T oluyor ve her ne kadar pil ömrüyle olmasa da, fiyatıyla ciddi bir rakip durumunda. Elbette bu noktada tercih sizin: Eğer odağınızda yüksek pil ömrü ve günlük kullanım için ideal bir performans varsa, Galaxy M30s iyi bir seçim olabilir.

Kimler Almalı

Özellikle 3000 TL'ye kadar fiyat bandında yüksek pil ömrü sunan ve ideal performans gösteren bir akıllı telefon arıyorsanız, Samsung Galaxy M30s tercih edilebilir.

Alternatifleri

Samsung Galaxy M30s'e alternatif olarak Xiaomi Mi 9T modeli de değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy M30s
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciExynos 9611
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6.4 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G72 MP3
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama1000 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8.0 MP
Arka Kamera (3)5.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 159 x 8.9 mm
Ağırlık188 gr.
SAR Değeri0.47 W/kg
Okuyucu Yorumları