Tegra 2 işlemcili

Galaxy S II'nin Tegra 2 işlemcili modeli olan Galaxy R, özellikle de oyun meraklılarına hitap ediyor.

Samsung Galaxy R İnceleme
CHIP Online Notu 85

Akıllı cep telefonu piyasasının lideri olan Samsung, Galaxy S II modeliyle ortalığı kasıp kavururken firma bir yandan da bu modelin farklı sürümlerini piyasaya sürmeye devam ediyor.

Kırpılmış Galaxy

Fiziksel olarak Galaxy S II'den küçük olan Galaxy R'ın bazı özellikleri S II'ye göre kırpılmış durumda. Öncelikle Galaxy R'ın ekranına göz atıyoruz ve burada 4.27" boyutlarında, Super Clear LCD, gorilla cam kaplamalı kapasitif ekranı görüyoruz. Oyun oynamak için gayet elverişli olan bu geniş ekran ile çektiğiniz videoları da rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Söz videodan açılmışken Galaxy R'ın 720p video çekebildiğini de belirtelim. Bu işlem için telefonda 5 megapiksellik bir kamera yer alıyor. Görüntülü konuşma için telefonda 1.3 megapiksellik bir ön kamera yer aldığını da belirtelim. Öte yandan Galaxy S II'nin ise 1080p video çekebildiğini hatırlatmakta fayda var. 16 GB dahili hafızası olan Galaxy R'da MicroSD slotu olması da beğenimizi kazanıyor.

Oyun için ideal

Tüm bu teknik özellikler arasında Galaxy R'ı diğer Galaxy modellerinden ayıran fark, telefonun işlemcisinde yatıyor. Piyasadaki tabletlerin çoğunu güçlendiren NVIDIA'nın Tegra 2 işlemcisini barındıran Galaxy R özellikle de oyunlarda çok iyi performans sunuyor. Fakat Tegra'nın gücünü kullanan oyunların yer aldığı Tegra Zone uygulamasının telefonda yüklü gelmemesi şaşırtıcı. Yine de Android Market'te ufak bir gezinti ile uygulamayı indirip yükleyebiliyorsunuz. Sonrasında telefonunuzun gücünü tam anlamıyla kullanan oyunları oynamaya başlayabiliyorsunuz. Telefonda yer alan 1 GB RAM'in de bu performansa etki ettiğini belirtmekte fayda var.

Tasarımdaki farklar

Galaxy R'ın tasarım konusunda S II'den ayrıldığını belirtmekte fayda var. Bu farklar telefonun ön yüzünden daha ziyade arka kısmında ve kalınlığında kendini belli ediyor. Örneğin S II'nin kalınlığı 8.49 mm iken R'ın 9.5 mm kalınlığında olduğunu belirtelim. Yine S II'nin arka kapağı tekdüze bir tasarıma sahipken Galaxy R'ın arka kapağının büyük bir kısmının fırçalanmış alüminyumdan oluştuğunu belirtelim. Bunun telefona ayrı ir hava kattığı su götürmez bir gerçek. Son olarak I9103'ün 135 gram ağırlığında olduğunu da belirtelim.

Gingerbread

Diğer Galaxy telefonlar gibi Android 2.3 ile gelen Galaxy R Test Merkezi'mize ulaştığında içerisinde Android 2.3.4 sürümü yer alıyordu. İşletim sistemine Samsung'un TouchWiz 4.0 arabiriminin eşlik ettiğini de belirtmekte fayda var. Yine Samsung'a özgü Kies Air Sync ve Hub uygulamaları da Galaxy R'da mevcut. Tabi bunlardan bazılarını kullanabilmek için bir Samsung hesabı gerektiğini de belirtelim. Galaxy R'ın desteklediği ortam biçimlerine baktığımızda ise MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, WMA, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF ses standartlarını ve MPEG4, H.264, H.263, WMV, DivX, Xvid, VC-1 video standartlarını görüyoruz. Burada altını çizmek gereken bir nokta da Exynos 4210'lu Galaxy S II'nin aksine Galaxy R'ın yüksek profil seçeneği ile kodlanmış H.264 videoları oynatamaması.

Özetle

Galaxy S II'den 400 TL daha ucuza satılan Galaxy R, uygun fiyata iyi bir Samsung ve Android deneyimi elde etmek isteyenler için ideal.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy R
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
85
Ekran 800×480 piksel, 10.8 cm WVGA Super CLEAR LCD
Kamera 5 MP, otomatik odaklama, 720p 30fps HD video kaydı, LED flaş, 1.3MP ön
Bağlanabilirlik 3.5 mm ; Wi-Fi (802.11a/b/g/n); Wi-Fi Direct; Bluetooth 3.0; Micro USB 2.0; DLNA;
Pil 1650mAh
Hafıza 16 GB, MicroSD ile 32 GB'a kadar
İşlemci 1.2 GHz Tegra 2
GPU GeForce ULP
Ağırlık 135 g
İşletim sistemi Android 2.3.4 (Gingerbread), TouchWiz UI 4.0
Okuyucu Yorumları