Samsung Galaxy S23 İnceleme

Samsung’un 25 bin TL fiyatlı Galaxy S23 akıllı telefonu satın alınır mı? İşte Samsung Galaxy S23 satın almadan önce bilmeniz gerekenler.

Samsung Galaxy S23 inceleme
CHIP Online Notu 80
  • Yeni görünüm
  • Snapdragon 8 Gen 2
  • Kompakt boyutlar
  • Selefinden büyük farkı yok
  • Artırılabilir hafıza yok

Samsung, kısa bir süre önce, uzun zamandır beklenen Galaxy S23 serisini tanıttı. Galaxy S23 Ultra, yeni serinin tepe modeli olurken, yaklaşık 50 bin TL’yi bulan fiyat etiketiyle adeta el titretiyor. Neyse ki, yeni ailede daha “uygun” fiyatlı modeller olan Galaxy S23 ve Galaxy S23 Plus modelleri de var ve bunlardan Galaxy S23 bugün bizlerle. Galaxy S23’ün fiyatı 25 bin TL olarak lanse edildi. Peki, bu fiyata neler sunuyor ve satın alınır mı? İncelemeye başlayalım.

Samsung Galaxy S23 Tasarımı Nasıl?

Galaxy 23, tasarım cephesinde, selefinden büyük fark yaratmıyor ancak elbette bazı değişiklikler var. Telefon, Galaxy S22 modeline oldukça benziyor, ancak arka kamera konturlarında farklılık yapılmış. Kamera lensleri artık tek bir blok halinde değil, her biri birbirinden ayrı şekilde arkada yer alıyor ve bu görünümüyle Ultra modeline yakın bir tasarım sunuyor.

Boyut ve ağırlık olarak selefi ile neredeyse aynı boyut ve ağırlıkta olan Galaxy S23’ün kalınlığı 7.6 mm, ağırlığı ise 168 gram. Böylece hafif ve ince bir model olduğunu söyleyebiliriz. Telefonun arka yüzeyi cam malzemeden oluşuyor ve tıpkı ekran gibi Gorilla Glass Victus 2 ile korunuyor. Bu ekranın ne kadar dayanıklı olduğunu ise maalesef test edemedik. Zira biliyorsunuz daha önce incelediğimiz Galaxy S21 FE akıllı telefonun ekranı da Gorilla Glass Victus ile korumalı yapıdaydı. Ancak yere bir kez düşmesiyle ekranı kırılmıştı. Akabinde ürünü test sonrası Samsung'a iade ettiğimizde bizden ekran parasını talep etti, o nedenle aynı sorunun tekrar yaşanmaması için Galaxy S23’ü maalesef bu anlamda değerlendirmedik. Yeterince dayanıklıdır herhalde, fakat satın almayı düşünüyorsanız dikkat etmenizi öneririz. Takdirinize bırakıyoruz...

Evet, Galaxy S23’ün alt kısmında bir USB-C bağlantı noktası, mikrofon delikleri, hoparlör ızgarası ve fiziksel bir SIM yuvası yer alırken, güç ve ses düğmeleri ise yine sağ tarafta bulunuyor. Samsung Galaxy S23, şimdilik 2 renk seçeneğiyle ön satışa sunuluyor: Fantom Siyahı ve Yeşil. İlerleyen zamanlarda farklı renk seçeneklerini de görebiliriz.

Bugünlerde üst düzey telefonlardan beklediğimiz gibi, Samsung Galaxy S23 de IP68 derecesine sahip, bu da S23'ün suya ve toza karşı dayanıklı olduğu anlamına geliyor.

Samsung Galaxy S23 Ekran Özellikleri Neler?

Samsung Galaxy S23, selefi Galaxy S22 ile aynı boyutta 6,1 inç büyüklüğünde, 120Hz AMOLED panelden oluşan ve 2340x1080 piksel çözünürlüğünde bir ekrana sahip. Ekran paneli Dynamic AMOLED 2X’ten oluşuyor ve HDR10+ desteği gösteriyor. Ekranın piksel yoğunluğu 425 ppi olurken, görüntüleme oranı da 19.5:9 şeklinde.

Ekranın parlaklık seviyesi tepe noktada artırılmış ve 1750 nit seviyesine ulaştırılmış. Varsayılan Adaptif yenileme hızı, ekran yenileme ihtiyacını 48Hz ila 120Hz arasında otomatik olarak ayarlanabiliyor, direkt olarak 120Hz şeklinde de belirleyebiliyorsunuz. İnceleme aşamasında oynattığımız YouTube videolarında akıcı kaydırma hareketi ve aksiyon almayı sağladık. Telefon aynı zamanda hızlı oyun tepkisi için 240Hz dokunmatik örneklemeyi de destekliyor. Böylece hem akıcı bir görsellik hem akıcı bir kullanım deneyimi sağlayabiliyor.

Samsung Galaxy S23 Kamera Özellikleri

Galaxy S23 arkada 3’lü kamera kurulumuna sahip. Fiziksel olarak Galaxy S22’ye kıyasla büyük değişim yok. Sensörler S22'dekilerle neredeyse tamamen aynı görünüyor. Keşke Samsung, Galaxy S22 Ultra'nın kamera sistemini temel S23 serisine taşımaya karar verseydi, ancak böyle bir şey yapmamış. En azından bu telefonda 108 MP bir kamerayı görmek isterdik, ancak ana kameramız hala 50 MP şeklinde.

Samsung Galaxy S23'ün arka kamera kurulumunda optik görüntü sabitleme (OIS) özellikli 50MP f/1.8 geniş lens, 12MP, f/2.2 ultra geniş lens, OIS ve 3x optik zoom özellikli 10MP f2.4 telefoto lens bulunuyor.

Her bir lensi stüdyo içinde denedik. Fotoğrafların hepsi iyi, net ve renk açısından doğru görünüyor. Hepsinde detaylar iyiydi. Fotoğraflarınızın çoğunu varsayılan olarak 4'e 1 piksel gruplama ile esasen 12.5 MP boyutlu fotoğraflar çeken 50 MP ana geniş açılı kamera ile çekiyorsunuz. Biraz daha yavaş olan 50MP modunda çekim yapmayı da seçebilirsiniz ve bu durumda her fotoğrafta çok daha fazla ayrıntı yakalayabilirsiniz.

Galaxy S23’ün iyi olduğu bir diğer nokta ise gece fotoğrafçılığı. Samsung, fotoğraf ve video çekimlerinde çeşitli düşük ışık senaryoları sunuyor. Sonuçlar gayet iyi seviyede. Böylece bu telefonla düşük ışıkta eskisine nazaran daha iyi fotoğraflar çekebileceksiniz.

Ön tarafa geldiğimizde Samsung'un "ilk Süper HDR selfie kamerası" olarak adlandırdığı ve 30 fps yerine 60 fps'ye kadar daha iyi fotoğraf ve video çekimi vadeden yeni bir 12MP f2.2 lensin bulunduğunu görüyoruz. Normal ve portre modunda iyi selfie'ler çektik. Sonuçlar gayet güzel görünüyor.

Telefonun ön kamerasıyla 4K'ya kadar video kaydedebiliyorsunuz. Arka kamera ile 8K’ya kadar video kayıt imkanı da mevcut durumda.

Samsung Galaxy S23 Performansı Nasıl?

Galaxy S23 serisinin belki de en etkileyici yanı işlemci güncellemesinde yatıyor. Samsung, nihayet Exynos inadından vazgeçti ve Galaxy S23 serisinin tamamını Qualcomm işlemcilerle donattı.

Her 3 Galaxy S23 modeli de, standart mobil CPU'nun 3.36GHz'e hız aşırtılmış bir versiyonu olan Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 işlemciyi çalıştırıyor. Teorik olarak bu işlemci, S23'ün güç açısından Apple'ın en iyi iPhone'larına (A16 Bionic çipleriyle) rakip olmasını sağlıyor. Performans bakımından bekleneni veren telefon için gerçekten bir performans canavarı olduığunu söyleyebiliriz.

Snapdragon 8 Gen 2’nin detaylarına baktığımızda; 1 adet 3.36 GHz frekanslı Prime çekirdeğini, ona 2 adet 2.8 GHz Cortex-A715 ve 2 adet 2.8 GHz Cortex-A710 çekirdeklerinin performans noktasında eşlik ettiğini, 3 adet 2.0 GHz frekanslı Cortex-A510 verimlilik çekirdeği ile de paketin tamamlandığını görüyoruz.

Çip, Wi-Fi 7 ve 4K@120 video gibi her türlü süslü teknolojiyi kullanıyor, ancak Galaxy S23 bunların hepsinden maalesef yararlanamıyor. Mesela, Galaxy S23 hala yalnızca Wi-Fi 6E ve 4K@60 video kaydını destekliyor.

Öte yandan ne yazık ki, S23 serisindeki hiçbir telefon herhangi bir uydu bağlantısını desteklemiyor. Galaxy S23’te yer alan Snapdragon 8 Gen 2 yonga seti uydu uyumlu X70 5G modemi kullanıyor, fakat Galaxy S23’ye bu özellik yok. Böylece Galaxy S23 serisi akıllı telefonlar bu konuda iPhone 14 serisiyle rekabet edemeyecek gibi görünüyor.

Bu arada Galaxy S23, 128GB ve 256GB olmak üzere 2 depolama alanı seçeneğine sahip ve her 2 versiyon da 8GB RAM ile geliyor.

Samsung Galaxy S23 Yazılım Özellikleri

Samsung Galaxy S23, Android 13 'Tiramisu' ve Samsung'un One UI 5.1 yazılımıyla geliyor. Samsung, yeni cihazları için 4 nesil işletim sistemi yükseltmesi ve 5 yıllık güvenlik yükseltmesi sözü de veriyor. Böylece telefonunu uzun yıllar kullanmayı seven biriyseniz S23'ü uzun bir süre değiştirmeyi düşünmenize gerek kalmayacak. Samsung, yazılım güncelleme desteği bakımından fazlasıyla güvenilir.

Samsung Galaxy S23 Pil Ömrü Ne Kadar?

Samsung Galaxy S23, Galaxy S22'den 200mAh daha büyük kapasitede 3.900mAh bataryaya sahip. Bu batarya kapasitesi ve yenilenen işlemci telefonun pil ömrünün rahatlıkla bir günü çıkartabilmesini sağlayacak yapıda. Elbette bu kullanım şeklinize göre değişecektir, ancak normal kullanımda 1 günü çıkartabilecek yapıda.

Galaxy S23, 25W hızında şarj olabiliyor, fakat kutusu içinde yine bir şarj adaptörü yer almıyor. Ayrıca bu şarj hızının rakiplerine oranla düşük olduğunu da söylemek lazım. Telefonda ters şarj özelliği ise var.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Galaxy S23, yenilenen işlemcisiyle selefine göre büyük bir fark yaratmıyor, fakat çevre özellikler bakımından çok büyük değişim gösterdiğini söylemesi güç. Özellikle kamera sisteminin yenilenmesini beklerdik, ancak olmamış. Şu noktada daha iyi bir kamera sistemi bekleyenler Ultra modelini almak durumundalar, daha kompakt ve güçlü bir telefon satın almayı düşünenler ise Galaxy S23 modelini değerlendirebilirler. Galaxy S23’ün fiyatı ise 128 GB modeliyle 24 bin 999 TL, 256 GB modeliyle 25 bin 999 TL şeklinde. Ucuz bir telefon olmadığı aşikar, bu anlamda telefonunu yenilemeyi düşünen bazı kullanıcıları iPhone 14’e yönlendirecektir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy S23
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciQualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.8 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiDynamic AMOLED 2X
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciAdreno 740
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera12 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)10 MP
Arka Kamera (3)12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi3900 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar70 x 146 x 7.6 mm
Ağırlık168 gr.