Samsung’un kullanıcılarına sunduğu S24 ailesi, genel olarak S23’e çok benziyor. Öyle ki hem serinin baz modeli Galaxy S24 hem de üst varyantı S24+, eski modele o kadar benziyor ki, bu telefonun yeni mi yoksa eski mi olduğunu anlamak için çok dikkatli bakmak gerekiyor. Fakat S24 ailesinde bir model bu genellemenin dışında kalabilir: Galaxy S24 Ultra. Hem tasarım açısından hem de teknik özellikler bakımından Samsung’un Ultra modeline özel bir önem atfettiğini hissedebiliyoruz.
Galaxy S24 Ultra daha düz yüz hatlarına sahip ve güneş ışığını daha az yansıtan ekranıyla Samsung’un istediği yüksek ücreti hak etmeye çalışan bir telefon. Ancak bu işi ne kadar başarıyor, fiyatını ne kadar hak ediyor, incelememizden sonra karar vereceğiz.

Galaxy S24 Ultra Tasarımı Nasıl?
Samsung Galaxy S24 Ultra, Samsung’un çok sevdiği Galaxy Note modelinin izlerini taşıyan bir telefon. Aslında genel bir bakışla, tasarımın S23 Ultra'ya benzediği de söylenebilir ancak belirgin farklılaşmalar da ilk bakışta dikkati çekiyor.
Telefon öncelikle, tamamen düz bir ekrana sahip. Bu da kavisli ekranlarda koruyucu film kullanmanın zorluğunun önüne geçmek anlamına geliyor. Telefon üreticileri bir hevesle kavisli ekranlara yöneldiler ama pratik kullanımda bu ekranların çok tercih edilmediğini pahalı bir dersle de öğrendiler. Artık amiral gemisi modellerinde, kavisli ekran kullanmaktan vazgeçtiler.
Öte yanda ağırlığı 232 grama çıkmış olan telefonun ağır olduğunu da kabul etmek gerekiyor. İnce bilekleri, küçük elleri olan kullanıcılar telefonu uzun süre sabit tutmaya çalıştıklarında zorlanabilirler. Boyutlarını merak edenler için de bilgi verelim. Cihaz, 6.8 inç ekrana sahip, 162.3 x 79 x 8.6 mm boyutlarında bir telefon. Aslında iri ve kalın bir telefon olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak elbette bir telefon işlevsel ve kullanışlığı olduğu sürece birkaç milim fazla kalın olması kimsenin şikayet edeceği bir sorun değil. Fakat S24 Ultra o işlevselliği sunuyor mu, bu detaya da bakacağız…

S24 Ultra, arka kapak üzerinde 5 kamera merceği ve ön yüzde de bir selfie kamerasıyla geliyor. Arka yüzde artık kalıplaşmış bir uygulama olan kamera adasının bulunmadığı ve merceklerin doğrudan arka kapağa monte edildiğini de görüyoruz.
Samsung bu yıl, ekran için daha dayanıklı bir ekran koruma camı olan Gorilla Armor’u tercih etmiş. Bu yeni cam hem daha iyi koruma sağlıyor, hem de daha az ışık yansıtıyor. Bu arada, telefonun arka yüzeyi de Gorilla Armor’dan yapılmış buzlu bir cam panelle kaplı. Telefonun çerçevesinde ise iPhone 15 Pro’larda olduğu gibi titanyum materyali tercih edilmiş.
Telefonun su ve toza karşı IP68 derecesi ve S Pen desteği de devam ediyor. S Pen'in tasarımında ve çalışmasında pek çok değişiklik olmasa da bazı konservatif kullanıcıların canını sıkabilecek yenilikler var. S Pen’i geleneksel olarak telefonun sağ kenarından çıkarmaya alışmış olan kullanıcılar, artık sol tarafa yerleşmiş olan kalem yuvasına alışmakta zorlanabilirler.

Galaxy S24 Ultra Kamerası Nasıl?
Samsung, S24 Ultra'nın kamera sisteminde çok büyük değişiklikler yaptı denilemez. Ancak ufak tefek iyileştirmeler olduğunu da kabul etmek gerek. Yeniliklerden biri, önceki nesildeki 10x yakınlaştırma yapan merceğin yerine bir 5x telefoto kamera konulması. Bu aslında bir downgrade olarak da kabul edilebilir. Detaylı zoom yapmak istediğinizde, 10x kadar başarılı detay yakalayamadığını görebiliyoruz.
Cihazın üzerindeki kameraların teknik özelliklerin bakmak gerekirse:
- Ana kamera (geniş açı): 200MP Samsung ISOCELL HP2 (1/1.3", 0.6µm-2.4µm), f/1.7, 23mm, çok yönlü PDAF, OIS; 8K@30fps, 4K@120fps
- Ultra geniş: 12MP Sony IMX563 (1/2.55", 1.4µm), f/2.2, çift piksel PDAF; 4K@60fps
- Telefoto 1, 3x: 12MP Sony IMX754 (1/3.52", 1.12µm), f/2.4, 67mm, PDAF, OIS; 4K@60fps
- Telefoto 2, 5x: 50MP Sony IMX854 (1/2.52", 0.7-1.4µm), f/3.4, 111mm, PDAF, OIS; 4K@60fps
- Ön kamera: 12MP Samsung ISOCELL S5K3LU (1/3.2", 1.12µm), f/2.2, 26mm, çift piksel PDAF; 4K@60fps

S24 Ultra'nın ana kamerası, beklendiği gibi yüksek performans gösteriyor. Işık altında fotoğraf kalitesi iyi, detaylar fazla ve görüntüler doğal görünüyor. Varsayılan ayarlarla oynamadan sıradan bir telefon kullanıcısı, kaliteli görüntüler elde edebiliyor.
Düşük ISO’da çekim yapmak istediğinizde ise sorun yaşamıyorsunuz ama ama ISO yükseldikçe iç mekânda biraz grenlik oluşabiliyor. ISO’yu yükseltecekseniz, profesyonel ayarda bir ışıklandırma düzeneği kurmak da isteyebilirsiniz. Bu kamera yakın ve makro çekimlerde ise başarılı sonuçlar veriyor.
Selfie kamerası ise, S23 Ultra’da gördüğümüz kamerayla aynı. Samsung, S23 Ultra’da selfie kamerasının başarısını gördükten sonra yeni modelde de maceraya atılmadan aynı başarıyı sürdürmek istemiş. 12 MP bugünün standartlarında artık düşük bir çözünürlük olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla 2026’daki telefon modellerinde artık bu selfie kamerasının değişme ihtimali çok yüksek. Piyasada Android telefonların selfie kameraları 50 MP’e doğru gidiyor.

Galaxy S24 Ultra Ekranı Nasıl?
Samsung Galaxy S24 Ultra, 113.5 cm2 alan sunan 6.8 inç diagonal genişliğe sahip OLED bir ekranla geliyor. Ekranın en boy oranı ise 19.5: 9… Bu da kullanıcılara yabancı gelmeyecek, yaygın kullanılan, alışılmış bir ekran oranı. Ekranın çözünürlüğü ise Quad HD+. Yani 3120x1440 piksel çözünürlük sunuyor.
Yeni Gorilla Armor ekran camının daha iyi yansıma koruması sağladığı söylense de ekranın parlaklığı firmaya göre 2600 nite kadar çıkıyor ama pratik kullanımda bu kadar yüksek parlaklık elde edemiyor. Günümüzün yüksek parlaklık sunan ekranlarının yanında bir tık sönük kaldığını kabul etmek gerekiyor. Dolayısıyla ekranın yansıma koruması biraz zayıf kalıyor diyebiliriz.
Ekranda HDR10 ve HDR10+ desteği bulunuyor anca Dolby Vision desteklenmiyor. Elbette bir telefondan dünyadaki tüm standartları ve özellikleri sunmasını beklenemez ama piyasanın en pahalı telefonlarından birini alıp sonra Dolby Vision görüntüleri izleyememek de kullanıcıları üzebilir. Samsung’un bu konuda kat etmesi gereken biraz daha yol var.
Ekran yenileme hızı ise fena değil. Piyasanın standartlarını karşılıyor. Ekran yenileme hızını 1Hz ila 120Hz arasında değiştirebiliyorsunuz. Standart yenileme hızı 60 Hz frekans sunarken Adaptif seçeneğini açtığınızda 120 Hz’lere ulaşabiliyorsunuz. Bu mod, oyun oynamak için de mantıklı bir seçenek.

Galaxy S24 Ultra Performansı ve Donanımı Nasıl?
S24 Ultra, Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 yonga setiyle geliyor. Bu işlemci, 4nm TSMC N4P üretim süreciyle üretilmiş bir chip ve yüksek performansıyla tanınıyor. Samsung , S24 Ultra’da bu çipin özelleştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Böylece ana çekirdek biraz daha yüksek hızda çalışıyor. CPU’daki 8 çekirdeğin yapılandırması ise şu şekilde:
- 3.4 GHz hızında çalışan bir adet birincil Cortex X4 çekirdeği,
- 3.15 GHz’e kadar çalışan üç adet Cortex-A720 çekirdeği,
- 2.96 GHz’e kadar çalışan iki adet Cortex-A720 çekirdeği,
- 2.27 GHz (cihaz 2.26 GHz olarak bildiriyor) hızında çalışan iki adet Cortex-A520 çekirdeği.
Bu işlemci, piyasadaki en güçlü işlemcilerden biri olduğu için, telefonun uygulamaları çalıştırırken veya oyun oynarken yüksek performans göstermesi sürpriz değil. Elbette telefonda 12 GB RAM olması da yüksek performansın bir diğer nedeni. Aynı işlemciyi 4 veya 8 GB RAM ile beraber kullandığınızda, bugün olmasa bile bir iki seneye cihazın akıcılığında sorun yaşamak mümkün olabilirdi. Bu arada RAM’in 4 kanallı 4.800 MHz LPDDR5X modülleri olduğunu da söyleyelim.

GPU tarafında ise 1.000MHz hızına kadar çalışan Adreno 750 bulunuyor. Bu GPU, Exynos 2400 içindeki Xclipse 940 ve MediaTek Dimensity 9300’daki Immortalis-G720 MC12 GPU ile yaklaşık aynı performans seviyesine sahip bir grafik işlemcisi. Mucizeler sunmuyor ama oyunları istediğiniz kalitede oynamanızı mümkün kılıyor.
Depolama seçenekleri 256GB, 512GB ve 1TB olarak sunuluyor ve hepsinde UFS 4.0 flash bellekler kullanılmış. Ancak web sitesine bakacak olursak, şu anda stokta sadece 256 GB seçeneği var ki, amiral gemisi kullanıcıları için bu kapasite yetersiz kalabilir. İnsanlar büyük paralar ödeyip bir telefon aldığında 512GB veya 1TB depolama alanı istemekte haklılar.
Öte yandan, Samsung’un telefonda aşırı ısınmayı engellemek için CPU performansını kısıtladığını biliyoruz. Bu cihazda da performansın yaklaşık %35’i ısıya karşı önlem olarak kısıtlanıyor. Bu aslında bakış açısına göre, olumlu veya olumsuz bir özellik olarak kabul edilebilir. Olumlu diyenler, cihazın yüksek ısıya maruz kalmadığı için ömrünün uzun olduğunu söyleyecektir. Olumsuz görenler ise, elbette telefonu soğuk tutmak için CPU performansını kısıtlamak yerine, daha iyi bir soğutma sistemi kurulmuş olmasını isteyecektir. Biz bu noktada, telefonlara pahalı CPU’lar yerleştirip ve sonra onun performansını kısıtlayarak telefonu soğuk tutmaya çalışmanın çok pahalı bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta bu yüksek performanslı CPU için müşterilerden piyasanın en uç noktalarına ulaşan fiyatlar talep ediliyor ama cihazı elinize aldığınızda, aslında CPU’nun “yüksek performansının” engellendiğini görüyorsunuz. Bunun yerine daha az ısınan daha düşük performanslı daha ucuz bir işlemci kullanarak telefonun satış fiyatını da düşürmek daha mantıklı olmaz mıydı?

Yani kısacası, bu telefonda elimize bir Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 veriliyor ama bu işlemci pratikte Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 değil demek de yanlış olmaz.
Yazılım tarafına bakacak olursak, Samsung’un S24 ailesi, Google’ın Android 14 üzerine inşa edilmiş bir seri… Ancak elbette artık Android 15 güncellemelerini alıyor. Cihazlarda ayrıca Samsung’un en yeni arayüzü One UI 6.1 bulunuyor. One UI 6.1 aslında önemli yenilikler sunan bir arayüz. Bu arayüz artık Galaxy AI özelliklerini de destekliyor.
Samsung, bu cihazlar için tam yedi yıl boyunca işletim sistemi, One UI güncellemeleri ve güvenlik yamaları sunmayı taahhüt ediyor. Bu, önceki S23 amiral gemisi serisinde sunulan dört yıllık OS ve beş yıllık güvenlik güncellemelerine kıyasla büyük bir gelişme denilebilir.
Tabi telefonun tüm bu güncellemeleri alması için, 7 sene sonra pilinin hala ölmemiş olması gerekiyor. Peki cihazın pil performansı nedir?

Galaxy S24 Ultra Pili Ne Kadar Dayanıyor?
232 gram ağırlığındaki telefonda 5000 mAH’lik bir pil kullanılıyor. Aslında bir iki sene önce olsa bu pil kapasitesi büyük beğeni toplayabilirdi ancak artık piyasada pil kapasiteleri 6000 mAh’lerin bile üzerine çıkmaya başladı. Dolayısıyla Samsung’un pil konusuna pek önem vermemiş olduğu söylenebilir. Bugün için bu kapasite yeterli olsa da, bu cihazın 7 sene boyunca güncellemeler alacağı ve 7 sene boyunca aktif olarak kullanılacağı öngörülüyorsa, yıllar sonra bile kapasitesiyle günün şartlarına uyum sağlaması için biraz daha büyük boyutlu pil kullanılabilirdi. Elbette, cihazın pili öldüğünde onu teknik servise gönderip yeni bir pil satın almak her zaman mümkün ama kimsenin bu çileyle uğraşmak istemediği de bir gerçek. Bu yüzden de pek çok insan telefonun pili öldüğünde teknik servise koşmak yerine yeni telefon satın almayı tercih ediyor.

Şarj konusunda ise cihaz 45W ultra hızlı şarj desteği sunuyor. Ayrıca kutudan çıkan şarj kablosu yalnızca 3A akıma kadar destek veriyor. Oysa Samsung’un PPS şarjıyla 45W güce ulaşmak için 5A’lik bir kablo gerekiyor. Samsung EP-T4510 (yeni nesil 45W adaptör, v2), kutusunda sağlam uçlara sahip 1.8 metrelik 5A destekli bir kablo ile geliyor (önceki versiyon olan EP-TA845’teki kablodan farklı olarak). Yani teknik olarak Samsung’un kendi adaptörünü alırsanız bu konuda sorun yaşamazsınız. Ancak üçüncü parti bir şarj cihazı kullanıyor ve S24 Ultra’nın kutusundaki kabloyu değerlendirmek istiyorsanız, maksimum performansa ulaşmanız mümkün olmayabilir. Yine de şunu hatırlamak da isteyebilirsiniz, bir pili yüksek hızla şarj ettiğinizde, ömrünü de kısaltıyor oluyorsunuz. Dolayısıyla, bir cihazı mümkün olduğunca yüksek hızlı şarjdan uzak tutup normal şarjla doldurmak, onu uzun yıllar sorunsuzca kullanmak için daha mantıklı bir çözüm olabilir.
Yine de şarj dolum hızını merak ediyorsanız, 45W ile 30 dakika şarj %69 doluluk oranına ulaşmak için yeterli oluyor. %100’e ulaşmak içinse yaklaşık 1 saat gerekiyor.
Öte yandan cihazın 15W kablosuz şarj desteği de bulunuyor.

Sonuç
Sonuç olarak Galaxy S24 piyasada ismi, markası ve gösterişiyle kullanıcıları etkileyecek bir telefon ancak şu anda sadece 256 GB depolama alanıyla satılması ve bu seçenek için bile 85 bin liraya yakın bir fiyat istenmesi, kullanıcıların keyfini kaçırabilir. Galaxy S24 Ultra, her ne kadar Samsung’un S Pen’li Galaxy Note serisinin ruhunu yaşatan bir cihaz olsa da, artık görünümü ve özellikleriyle “profesyonellere” hitap eden bir “makine” değil, biraz gösterişli, gündelik bir telefona dönüşmüş olduğunu da kabul etmek lazım. Galaxy Note kullanıcıları, her ortamda kendilerini telefonlarıyla fark ettirmeyi başarıyordu ama artık bu ayrım ortadan kalktı.
Çoğu insanın yüksek fiyatlı bir telefonu aynı zamanda prestij için satın aldığını da kabul etmek gerekiyor. Yani telefon üreticileri, aynı otomobil üreticileri gibi, kullanıcılarına aynı zamanda prestij satan firmalar ve Samsung’un Note serisini kaldırıp tüm telefonlarını birbirine yaklaştırarak elindeki değerli bir fırsatı yok etmiş olması da muhtemel…
Öte yandan telefon, kameralarıyla, ekran kalitesiyle, 4K çözünürlüğüyle, tasarım öğeleriyle, işlemcisi ve RAM boyutuyla kullanıcıları tatmin ediyor ama performansı kısıtlamış bir işlemci, 5000 mAh pil ve 256 GB depolama alanıyla bu cihaz yıllar sonra hala aynı akıcılıkla çalışır mı, bilemiyoruz.
Samsung’un bu sene telefonun S-Pen yuvasının yerini değiştirmesi de, düzenli S-Pen kullanıcılarının keyfini kaçırabilir. Firma bu değişimle belki kalemi tutup çıkarmanın daha pratik bir kullanıma kavuştuğunu düşünüyor olabilir ama alışkanlıklardan vazgeçmenin kolay olmadığını da hatırlamak gerekiyor.