Gear S'i kolumuza taktık!

Samsung'un yeni akıllı saati Gear S'i kolumuza taktık!

CHIP Online Notu 76
  • İşletim sistemi
  • AMOLED ekran
  • Kullanım çeşitliliği
  • Şık görünüyor
  • Fitness özellikleri
  • Su geçirmez
  • UV sensörü
  • Yalnızca Samsung telefonlarla eşleşiyor
  • Pahalı
  • Pil ömrü daha uzun olmalı
  • Çok büyük

Samsung'un yeni akıllı saati Gear S, bizim de yerinde gözlemlediğimiz IFA 2014'teki resmi tanıtımından önce duyurulmuş, ardından da ülkemizde de piyasaya sunulmuştu. Elbette Gear S'te Android Wear'ın izine rastlanmıyor. Samsung'un artık iyiden iyiye güç kazanmaya başlayan Tizen işletim sistemini kullanan saat, 3G bağlantısını da destekliyor. İncelememiz boyunca Gear S'in tasarımından, özelliklerinden ve diğer sunduklarından bahsedeceğiz. O halde Gear S'e şimdi daha yakından bakalım.

Samsung'un daha önce yakından inceleme fırsatı bulduğumuz Gear, Gear 2 ve Gear Fit serisinin devamı niteliğinde olan Gear S, üzerinde büyükçe bir ekran bulunduruyor. Yapı itibariyle bir hayli büyük olan Gear S, kavisli ekranı ve yine tıpkı ekranı gibi kavisli bilek yuvası ile kola rahat yerleşiyor. Böylece düz ekranlı saatlere göre kolunuzu daha iyi saran saat, kalın ve büyük ekranıyla ise biraz hantal duruyor açıkçası. Ancak saatin şıklığına söylenecek pek söz yok. Kavisli ve metalik çerçeveli ekran, dışarıdan bakıldığında kolda oldukça güzel görünüyor.

Saat iç kısmında ise bir nano-SIM kart bölümü bulunduruyor. Gear S, IP67 standardında suya karşı dayanıklı yapıda. Yani bu saati elinizi yıkarken kolunuzdan çıkarmanıza gerek yok, hatta duşa girebilir veya 1 metreye kadar tatlı suda 30 dakika kadar kalabilirsiniz. O nedenle SIM kart bölümü de oldukça sıkı bir kapakla muhafaza ediliyor. Bu yuvanın hemen yanında ise kalp ritim sensörünü görebiliyoruz. Onun yine üzerindeyse saatin şarj noktası bulunuyor.

Gear S'i şarj etmek için kutu içeriğinde bulunan şarj ünitesini kullanmak gerekiyor. Bu da cep telefonun yanında saatini de yoğun olarak kullananların yanlarında taşıması gereken aparatlar arasına yeni birinin daha katılması demek oluyor.

Aramak serbest!

Gear S, dahili SIM kart slotu ile cep telefonundan ayrı bir cihaz olarak kullanılabiliyor. Üzerinde bir hoparlör ve mikrofon da bulunduran saat, böylece telefon görüşmelerinizi yapabileceğiniz bir platform halini alabiliyor. Elbette halka açık alanlarda telefon görüşmelerinizi herkesin duymasını istemiyorsanız, Gear S'le eşleştirebileceğiniz bir Bluetooth kulaklık seti de kullanabiliyorsunuz.

Saatin görüşmelerdeki ses performansı ise gayet tatmin edici. Bir şeylerle ilgilenirken, masa başında çalışırken, yemek yaparken veya araba kullanırken saat üzerinden telefon görüşmesi gerçekleştirmek oldukça fonksiyonel. Karşı tarafın sesi de arkaplanda çok gürültü olmaksızın temiz gelebiliyor. Elbette bu durum gürültülü ortamlarda değişebiliyor.

Gear S üzerinden SMS de göndermek mümkün. Sanal klavyesini kullanarak ekran üzerinden mesaj yazabiliyor ve hatta elbette çeşitli uygulamaları kullanarak internette dolaşabiliyor, sosyal medya hesaplarınızı idare edebiliyorsunuz. Fakat klavyeye alışmak biraz zaman alabilir.

Gear S'te pek çok uygulama seçeneği mevcut. Ancak bu uygulamalara kavuşabilmek ve saati etkin biçimde kullanabilmeniz için ilk etapta Samsung Gear uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Saatin tüm özelliklerini ve uygulamalarını bu uygulama üzerinden kontrol ediyorsunuz. Bu arada Gear S'in de yine önceki modellerde olduğu gibi yalnızca Samsung cep telefonlarıyla kullanılabildiğini söyleyelim. Android 4.3 üzeri Samsung ceplerle çalışabilen Gear S, bu anlamda kitlesini daraltıyor.

Uygulamalar ve ötesi

Gear S, Tizen işletim sistemini kullanıyor. İşletim sistemini kullanımı oldukça güzel ve kolay. Ayrıca ekranın Super AMOLED olması onu daha çekici kılıyor. 2 inç boyutundaki ekran 300 ppi piksel yoğunluğunda.

S Healt, Email, Weather, Music Player, S Voice gibi uygulamaların yanı sıra elbette Facebook ve Twitter uygulamalarını da yönetebileceğiniz saat, öte yandan navigasyon kontrolü ve Opera Mini uygulaması ile web sayfalarını dolaşma imkanı da tanıyor. 3G desteği, Wi-Fi ve Bluetooth teknolojilerini üzerinde barındıran saat, böylece bir bakıma akıllı telefonlarla yaptığımız pek çok işlevi yerine getirebiliyor.

Gear S'in fitness uygulamalarında öne çıkan S Healt uygulamasından söz edecek olursak, burada adım sayar, egzersiz, kalp ritim ölçer, uyku takipçisi ve UV sensörünü bir arada görebiliyoruz. Böylece bu saat ile fazladan bir fitness bandı takmanıza gerek yok. Gear S'in S Healt uygulamasını egzersiz istatistiklerinizi gözlemleyebilirsiniz. Bu arada saatin ön yüzünde bulunan UV sensörü ile sıcak yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından da korunmak mümkün. Tüm bu işlevler saatin fonksiyonelliğini arttıran etkenler.

Pil ömrü nasıl?

Gear S, 300 mAh'lik bir bataryaya sahip. Bu da Motorola Moto 360'ın 320 mAh ve LG G Watch R'ın 410 mAh'lik bataryasının gerisinde olduğunu gösteriyor. Fakat yine de biz kullanırken akıllı saatler için ortalama olan 2 günlük kullanım süresine Gear S'le de ulaşabildik. Adımsayar, uygulama bildirimleri, e-posta kontrolü, telefon görüşmesi ve elbette çeşitli uygulamaları çok da uzun süre olmamak kaydıyla kullanım ile bu süreye ulaşmak mümkün. Fakat Wi-Fi ve 3G bağlantısı açıkken, öte yandan Bluetooth'lu bir cihazla eşleştirirseniz ve müzik çalar uygulamasını da kullanırsanız bu süre çok hızlı tükenebiliyor. Bu da halen akıllı saatlerin de tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi batarya konusunda kat etmesi gereken çok yolu olduğunu gösteriyor.

Özetle

Samsung Gear S, güzel ve kullanışlı bir akıllı saat. Tasarımıyla göze hoş geliyor. Ancak büyükçe yapısıyla herkes tarafından beğenilmemeye açık. İşletim sistemi performansı ve kullanımıyla beğendiğimiz saat, uygulamalar ve özellikle fitness noktasında da gayet kullanışlı. UV sensörü özellikle yaz aylarında kullanışlı bir seçenek.

Saatin diğer bir güzel tarafı elbette SIM kart yoluyla telefon görüşmeleri konusunda cep telefonu kullanımına göz kırpması. Saat üzerinden görüşme yapmak bazı durumlarda oldukça kullanışlı olabiliyor. Ancak öte yandan yalnızca Samsung'lu ceplerle çalışması kısıtlayıcı.

Sonuç olarak Gear S kolunuzda olmasından memnun olabileceğiniz bir akıllı saat olmuş. Elbette eksikleri yok değil. Ancak artıları daha fazla durumda. Fiyatı ise açıkçası saatin en büyük handikabını oluşturuyor. Eğer bahsettiğimiz özelliklerde bir akıllı saat arıyorsanız Gear S'i yakından inceleyebilirsiniz.

Samsung Gear S'in fiyatı 1100 TL civarında.

Kimler Almalı

Kapsamlı bir akıllı saat arayanlar Samsung Gear S'i yakından inceleyebilirler. Saat, pek çok beklentiyi yerini getirme noktasında başarı gösteriyor.

Alternatifleri

Samsung Gear S'e alternatif olarak elbette uygun fiyatıyla Sony SmartWatch 2'yi gösterebiliriz. Öte yandan yine akıllı bileklikle akıllı saat arası hibrit bir model olan Huawei TalkBand B1 de düşünülebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Gear S
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
76
İşletim Sistemi Tizen OS
Ekran 2.0 inç Super AMOLED
Çözünürlük 360x480
Koruma Su ve toza dirençli (IP67)
Hafıza 4 GB
Pil Kapasitesi 300 mAh
Pil Süresi 1 – 2 gün
Bağlantılar Bluetooth 4.0, GPS, Wi-Fi, 3G
Boyutlar 58.1 x 39.9 x 12.5 mm
Ağırlık 67 gr.
Okuyucu Yorumları