Samsung Portable SSD T5 İncelemesi

Samsung'un dev kapasiteli yeni nesil taşınabilir SSD'si T5'i inceledik.

CHIP Online Notu 89
  • Fazlasıyla kompakt
  • İnanılmaz derecede hızlı
  • Pahalı

Harici bir depolama cihazı ne kadar küçük olabilir? Elimizdeki Samsung Portable T5 SSD'ye göre, bu tür depolama birimleri kredi kartından daha küçük boyutlu olabilir. Elbette boyut küçüldükçe, fiyat da yükseliyor. Bugün inceleyeceğimiz Samsung Portable T5 SSD, her ne kadar daha önce incelediğimiz 7000 TL'lik Kingston DataTraveler Ultimate GT kadar olmasa da, yaklaşık 1900TL'lik fiyatıyla pahalı depolama birimlerinden biri oluyor.

Samsung'un benzer taşınabilir sürücülerini daha önce de incelemiştik. Bunlardan Portable T3 SSD ile aynı form faktöründe bir kasayı benimseyen Portable T5 SSD, arabirim noktasında ise güncellenerek karşımıza çıkıyor. Elimizde 1 TB'lık kapasitesiyle bulunan Portable T5 SSD, ayrıca 250 GB, 500 GB ve 2 TB kapasite seçenekleriyle de bulunabiliyor.

Tasarım

Tasarım

Portable T5 SSD, 74 x 57 x 10.5 mm boyutlarına sahip. Bunun yanında 51 gram gibi bir ağırlıkla oldukça hafif olan disk, kot pantolon cebinde bir USB sürücü gibi taşınabilecek yapıda. Tamamen metalden yapılmış yüzeyiyle dayanıklı duran disk, ayrıca bu yolla düzgün şekilde soğutulabiliyor. Yine selefi gibi güzel görünen T5 SSD, ön yüzünde büyükçe bir Samsung logosu da bulunduruyor.

Diskin sol kenarında USB Type-C portunu görüyoruz. Buna uygun olarak da kutu içeriğinde iki tip kablo yer alıyor. Bunlar diski USB-C'den USB-C'ye ve USB-C'den USB-A'ya bağlayabilmeniz için iki çeşit olarak sunulmuş.

Performans

Performans

Az önce de söylediğimiz gibi diskin 4 farklı kapasite seçeneği bulunuyor. Bunlardan elimizde 1TB kapasitesiyle yer alan disk, içeriğinde ASMedia mSATA-USB köprü yongasıyla birlikte geliyor. USB 3.1 Gen.2 köprü yongasıyla Type-C standardına uyumlu hale gelen disk, 10Gbps teorik veri aktarım hızına sahip. Bu, selef arabirim olan USB Type-C Gen.1'de 5Gbps ile sınırlıydı. Yani yeni arabirim bize 2 kata kadar yüksek performans vadediyor.

Bu arada, isimlendirmelerin kafanızı karıştırmaması için, USB 3.0'un yeni isminin Type-C Gen.1, USB 3.1'in de Type-C Gen.2 şeklinde adlandırıldığını da belirtelim.

Elbette bu hızdan yararlanmak için USB denetleyicisiniz UASP (USB Attached SCSI) desteklemeli. Aksi halde yine Gen.1 standardında değerler alacaksınız. Samsung'un bu noktada iddiası, 450 MB/s transfer hızları alabileceğiniz yönünde. Eğer Gen.2 kullanırsanız, bu defa da okuma noktasında 540 GB/s, yazma noktasında ise 515 MB/s veri transfer performansı görebiliyorsunuz.

Yani bu diski Type-C Gen.1 portuna takarsanız, 450 MB/s hızları ile sınırlanırken, USB 2.0'da ise 50 MB/s'nin altında hızlar göreceksiniz. O nedenle en iyi performansı kuşkusuz Type-C Gen.2'de alacasınız.

Biz diski kullanırken Type-C Gen.1 arayüzünden bağladık. Bu senaryoda CrystalDiskMark'tan 433 MB/s okuma, 323 MB/s yazma performansı alan disk, ATTO testinden de 462 Mbps ve 323 Mbps sonuçlarını aldı.

Yine Teracopy ile 10GB'lık dosyayı 47 saniye içinde kopyalayan Portable T5 SSD, 1GB'lık bir dosyayı ise sadece birkaç saniye içinde kopyalayabiliyor. Bu anlamda T5 SSD'nin işini çok iyi şekilde yerine getirdiğini söyleyebiliriz.

Özetle

Sonuç olarak Samsung Portable T5 SSD, yüksek ölçülerde veriyi yanında taşımak ve kopyalarken de yüksek hızlara erişmek isteyenleri mutlu edecek bir depolama çözümü oluyor. Diskin 3 yıllık garanti ile geldiğini ve AES 256-bit şifreleme yöntemini kullandığını da belirtelim.

Samsung Portable T5 SSD'nin elimizdeki 1 TB'lık kapasiteli modelini piyasada 1876 TL fiyatla bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Mobil ortamda yüksek oranda veriyi, üst düzey transfer hızlarıyla kopyalamak isteyen kullanıcılar, Samsung Portable T5 SSD'yi rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Samsung Portable T5 SSD'ye alternatif olarak WD My Passport SSD 1TB modelini de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Portable SSD T5
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
89
Kapasite 1TB
Arabirim USB 3.1 (Gen.2)
Transfer Hızı 540 MB/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 74 x 57 x 10.5 mm
Ağırlık 51 gr.
Okuyucu Yorumları